label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Ártottak az igazságszolgáltatás függetlenségének Ponta és Tăriceanu kijelentései

A Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) plénuma mai állásfoglalása szerint Victor Ponta volt miniszterelnök és Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök 2015-ben, a DNA tevékenységéről szóló kijelentései kárt tettek az igazságszolgáltatás függetlenségében.

A CSM szerint azokról a nyilatkozatokról van szó, amelyeket Victor Ponta és Călin Popescu Tăriceanu 2015. június 7. és 21- között tett egyes televíziócsatornáknál, illetve Tăriceanu esetén a parlamentben. (4)


Oprea vádirata: 46-os férficipőket vettek a DIPI pénzéből, nőknek

Gabriel Oprea volt belügyminiszter és Gheorghe Nicolae, a belügyminisztérium belső hírszerzésének (DIPI) volt vezetője elleni vádiratban az is szerepel, hogy a DIPI pénzéből egyebek közt 46-os méretű férficipőket vettek nőknek, de szaloncukorra is költöttek belőle.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészeinek vádiratában az is szerepel, hogy Gheorghe Nicolae a DIPI-nél 238 173 lejnyi, operatív költségekre szánt pénz célját illegálisan megváltoztatta, hogy protokollköltségeket fedezzen.

Az ügyészek szerint a költségek átirányítását gyakran valótlanságokkal indokolták. Példaként azt a helyzetet említik, amikor „női nevet viselő forrásainkat nagy mennyiségű alkoholos itallal vagy 46-os méretű férficipőkkel fizették ki”.

A pénzből vásároltak még egyebek közt ajándékkosarakat, bort, whiskyt, pálinkát, üdítőt, kávét, cukrot, cigarettát, üdvözlőlapokat, papírt és dekorációkat, édességeket, karácsonyfát, műanyag tányérokat és poharakat, szalvétát, szaloncukrot, filctollat, címereket, zászlókat, fényképkereteket, aranyjelvényeket, egy órát, egy kanapét és két fotelt. (4)


Soltész Miklós: Erdélyben is elkezdik működésüket a Civil Információs Centrumok

Négy erdélyi városban is elkezdik tevékenységüket Civil Információs Centrumok (CIC) - jelentette be mai kolozsvári sajtótájékoztatóján Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Civil Információs Centrum közvetítésével Sepsiszentgyörgyön, Székelyudvarhelyen, Szatmárnémetiben és Kolozsváron alakultak olyan centrumok, amelyek tájékoztatással, a pályázati lehetőségek figyelésével, kapcsolatok létesítésével segítik a térségben működő többi civil szervezetet. E centrumok feladatai között különös hangsúlyt kap a magyar és a külhoni magyar szervezetek közötti kapcsolatok építése, a közösségépítés és a közfoglalkoztatás eredményességének elősegítése.

Soltész Miklós elmondta: az erdélyi civil információs központok másfél millió forintos támogatást kapnak működésükhöz. (4)


Kiábrándult a bukaresti amerikai nagykövetség

Kiábrándultságának adott hangot az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége amiatt, hogy a Román Nemzeti Bank (BNR) érmét szentelt Mihail Manoilescu volt jegybankelnöknek. A nagykövetség szerint „népszerűsítette és aktívan hozzájárult a fasiszta ideológiához és az antiszemitizmushoz”.

„Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége kiábrándultságának ad hangot a Román Nemzeti Bank azon döntése kapcsán, hogy érmét szentel Mihail Manoilescunak, aki a két világháború közötti időszakban volt a jegybank elnöke. Manoilescu népszerűsítette és aktívan hozzájárult a fasiszta ideológiához és az antiszemitizmushoz, ami végül az ország legsötétebb időszakához vezetett” – mutatnak rá a sajtóhoz eljuttatott közleményben. (4)


Vádat emeltek a Hexi Pharma ellen

Vádat emelt a legfőbb ügyészség a Hexi Pharma vállalat ellen – tudta meg igazságszolgáltatáshoz közeli forrásokból a Mediafax.

Igazságszolgáltatáshoz közeli források azt mondták, vádat emelt a legfőbb ügyészség a Hexi Pharma vállalat ellen.

A hír közléséig az ügyészség nem hozta nyilvánosságra a vállalat ellen felhozott vádakat.

A rendőrség pénteken megvizsgálta a Hexi Pharma vezérigazgatója, Florin Dinu, illetve a gyár vegyészének telefonjait és számítógépeit, időközben pedig több rendőregység végez házkutatásokat a cég székhelyén – tudtuk meg a forrásoktól. (4)


FOTÓRIPORT – Varró Dániellel találkozhattunk a Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten

Varró Dániel költő, műfordítóval találkozhattak az érdeklődők ma, a 6. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét második napján a Fogoly utcában.

A szerzőt Molnár György zenész, zeneszerző, az Eszter-lánc mesezenekar tagja is elkísérte; míg a szerző remekbe szabott verseiből olvasott fel néhányat, barátja az általa megzenésített Varró Dániel-versekből tolmácsolt egy jókora csokorra valót. Fotóriportunk itt látható. (8)


Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors a csíksomlyói búcsúba

Elindult a Csíksomlyó Expressz és a Székely Gyors ma kora reggel a budapesti Keleti pályaudvarról a csíksomlyói búcsúba.

A Csíksomlyó Expressz éjfélkor kelt útra Szombathelyről, majd Budapesten csatlakozott hozzá hajnalban a Székely Gyors. A két vonat Budapestről egy tizenhat kocsiból álló szerelvényként indult Erdélybe. A csaknem fél kilométer hosszú vonatot Szent Mártont ábrázoló mozdony húzza, és mintegy 1200 zarándok utazik rajta.

A Kárpáteurópa Utazási Iroda kilencedik alkalommal megszervezett négynapos programjának legfontosabb eseménye a csíksomlyói Mária-ünnep, a pünkösdi búcsú, valamint a zarándoklat Gyimesbe, a történelmi Magyarország ezeréves határához. Idén a programot Madéfalván a Csík zenekar szabadtéri koncertje zárja.

A zarándoklat fővédnöke és lelkivezetője Böjte Csaba ferences szerzetes, akivel Madéfalván találkozhatnak majd a programon résztvevők.

A csíksomlyói búcsúba közlekedő másik, Boldogasszony zarándokvonat már csütörtök reggel elindult Erdélybe. (4)


CFR: egygólos győzelem

A labdarúgó I. liga rájátszásában a 11. forduló nyitányán a Kolozsvári CFR 1907 csapata 2–1 arányban legyőzte a Voluntari-i FC a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

A gólokat Nouvier (30. perc) és Petrucci (56. perc), illetve Novakovics (26. perc) szerezte. A két kolozsvári gól Jakolisz kitűnő beadása után született. (7)


4,3 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben

A bruttó hazai termék (GDP) nyers adatként 4,3 százalékkal nőtt az idei év első negyedében az előző év azonos időszakához képest, munkanapokkal és szezonalitással kiigazítva pedig 4,2 százalékos bővülésről beszélhetünk.

Minderre az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból derül fény.

Az előző negyedévhez viszonyítva eközben a GDP 1,6 százalékkal bővült.

Miután felülvizsgálták az adatokat, belefoglalták 2016 első negyedéves eredményeit, és elvégezték a szükséges műveleteket, 103,1 százalékról 101,2 százalékra lefele módosították a 2014 utolsó negyedéhez viszonyított 2015-ös első negyedévi adatokat. A 2015 első negyedével összevetett 2015 második negyedévi adatokat eközben 99,9 százalékról 100 százalékra javították.

Az előző negyedévhez viszonyított 2015-ös harmadik és negyedik negyedévi adatokat nem módosították – tájékoztatott a statisztikai intézet. (4)


Hatályba lépett a hitelcseretörvény

Ma, 15 nappal azután, hogy Klaus Johannis államelnök kihirdette, majd megjelent a Hivatalos Közlönyben, hatályba lépett a hitelcseretörvény.

A jogszabály értelmében minden olyan adós, aki nem tudja törleszteni a 250 ezer eurónál kisebb jelzáloghitelét, jelezheti ezt a banknak, és tulajdonképpen lakása kulcsát átadva törlesztheti a hitelt. Konkrétan, bárki, akinek jelzáloghitele van, élhet a fizetés nélküli törlesztés lehetőségével, kivételt jelent viszont, ha ingatlanát az Első otthon program keretében vásárolta.

Ha a hitelszerződésben két vagy több ingatlan szerepel jelzálogként, a hitelcsere értelmében valamennyiről le kell mondani a kölcsön törlesztéséhez – szögezi le a Daniel Zamfir nemzeti liberális párti (PNL) honatya által kezdeményezett jogszabály.

Azok a magánszemélyek, akik lakásukkal szeretnének törleszteni, értesíteniük kell erről a hitelt adó pénzintézetet. Ehhez előbb egy bírósági végrehajtóhoz, ügyvédhez vagy közjegyzőhöz kell fordulniuk. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 302
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap