label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Felemelték a közzétett adótartozások alsó értékét a magánszemélyek esetében

Felemelte az adóhatóság (ANAF) honlapján közzétett adóhátralékok alsó értékét április 30-tól – magánszemélyek esetében ez a határ 1500 lej lett, szemben az eddig érvényes 100 lejjel.

A nagy adófizetők esetében a határt 100 ezer lejre emelték, a közepes adófizetőknél 50 ezer lejre, a többi adós esetében pedig, beleértve a gazdasági tevékenység vagy szabad foglalkozás után járó adóhátralékokat felhalmozott magánszemélyeket is, a határt 10 ezer lejben szabták meg, jelentette be az adóhatóság.

A hatóság korábban, februárban még azt jelentette be, hogy a 100 lejt meghaladó adóhátralékkal rendelkező magánszemélyek nevét honlapján közzéteszi, mert ettől reméli az adóbehajtás hatékonyabbá tételét.

A nagy adófizetők esetében ezt az alsó határt akkor 1500 lejben, a közepeseknél 1000 lejben, a többi kategória esetében pedig 500 lejben állapították meg. (4)


Ma kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Klasszikus és világzenei koncertek, színházi és táncelőadások, kiállítások és szabadtéri rendezvények; összesen mintegy 150 program várja a 36. Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) közönségét mától több mint két héten át.

A BTF programja idén is több téma köré szerveződik: Liszt Ferenc tiszteletére ismét műsorra tűzik a komponista és kortársai darabjait, valamint az általa ihletett alkotásokat, de több rendezvény kapcsolódik Bartók Béla születésének 135. évfordulójához is.

A pénteki nyitóesten a Budapesti Fesztiválzenekar ad koncertet az amerikai David Robertson vezényletével és a litván származású, osztrák Julian Rachlin közreműködésével, aki Bartók Brácsaversenyét szólaltatja meg. (2)


Meghalt Mircea Albulescu

A neves román színész ma reggel hunyt el a bukaresti Floreasca kórházban, ahova szívproblémák miatt volt beutalva, adja hírül a Mediafax hírügynökség.

A 81 éves színész két évvel ezelőtt esett át egy bonyolult szívműtéten. Egy korábbi televíziós beszélgetésen Albulescu elmondta: „Várom a halált, egyre közelebb vagyok hozzá, ez a legnehezebb várakozás. A feleségem néhány évvel ezelőtt hunyt el, de egy ideje egyre gyakrabban magam mellett érzem a lakásban, gyakran megszid, hogy rendetlen vagyok. Talán azért érzem őt ennyire jelen, mert én is közeledem ahhoz a világhoz, ahol ő van” (2)

 


Három napig esik az eső az egész országban

Jelentős mennyiségű csapadék és fokozott légköri instabilitás várható az egész országban, az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) erről szóló tájékoztatása szombat délelőttől hétfőn késő estig van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) mai bejelentése szerint a tájékoztatás szombaton 11 óra és hétfőn 23 óra között érvényes.

Ebben az időszakban az ország nyugati részén és a hegyvidékeken, szombatról vasárnapra virradó éjjeltől kezdve pedig elsősorban a déli, középső, később a keleti régiókban fokozott légköri instabilitás várható.

A csapadék mennyisége helyenként meghaladja majd a 20 litert, elszórtan pedig, főképp a domb- és hegyvidékeken, akár az 50 litert négyzetméterenként. Özönvízszerű eső is lehet, villámlással, elszórtan jégesővel kísérve – figyelmeztetnek a meteorológusok. (4)


Tavaly 3,8 százalékkal növekedett a gazdaság

Tavaly a hazai bruttó termék (GDP) 3,8 százalékkal bővült, a növekedés enyhén gyorsabb volt a korábban közöltnél - közölte ma az országos statisztikai intézet.

Az intézmény februárban és márciusban is 3,7 százalékos gazdasági növekedésről számolt be 2015-re.

Ugyancsak 0,1 százalékponttal 3,8 százalékra emelte az intézet a tavalyi utolsó negyedévi, éves GDP-növekedést.

A kereskedelem, az infokommunikációs ágazat és az építőipar járult hozzá a legnagyobb mértékben a román gazdaság tavalyi növekedéséhez. 2013-ban 3,5 százalékkal, 2014-ben 3 százalékkal bővült a román gazdaság.

Az idén a kormány és az Európai Bizottság is 4,1-4,2 százalékos GDP-bővüléssel számol. (4)


50,5 százalékkal nőtt a feldolgozatlan tej importja az első két hónapban

10,5 százalékkal több tehéntejet gyűjtöttek be a gazdaságoktól és a gyűjtőközpontoktól a feldolgozóüzemek az év első két hónapjában, mint tavaly ugyanebben az időszakban, áll az Országos Statisztikai Hivatal (INS) közleményében.

Ugyanebben a periódusban azonban a feldolgozatlan tej importja 50,5 százalékkal (8516 tonnával) nőtt.

Termelésben a legnagyobb növekedés a sajtféleségek terén volt mérhető, beleértve a kizárólag tehéntejből előállított termékeket (ezek a sajttermelés összességének 90,8 százalékát teszik ki), amelyekből 29,4 százalékkal többet állítottak elő, tejfölből 11,1 százalékkal, savanyított tejtermékekből) joghurt, ivójoghurt és egyéb hasonló tejtermékek) 7,5 százalékkal, feldolgozott tejből 2,3 százalékkal, vajból pedig 0,5 százalékkal többet gyártottak.

A begyűjtött tejmennyiség összesen 13 128 tonnát tett ki. (4)


Nőtt az utasforgalma Európa legnagyobb diszkont légitársaságainak márciusban

Több utast szállítottak Európa legnagyobb diszkont légitársaságai márciusban az előző évihez képest, a Ryanair és a magyar kötődésű Wizz Air kétszámjegyű bővülést ért el - derül ki a társaságok honlapján közölt utasforgalmi statisztikából.

Az ír Ryanair a 2015-ös 6,6 millióról 28 százalékkal, 8,5 millióra növelte utasai számát, a töltöttségi mutató pedig 4 százalékponttal, 94 százalékra javult. A cég közlése szerint 12 havi gördülő utasforgalma 106,4 millió volt március végén, ami 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Az angol easyJet ennél kisebb mértékű, 4,3 százalékos bővülésről adott számot. A társaság gépein márciusban 5,7 millióan utaztak, 4,3 százalékkal többen, mint tavaly ugyanilyenkor. A járatok kihasználtsága viszont 1,3 százalékponttal 91,3 százalékra mérséklődött. Az éves gördülő utasforgalom 70,7 millió volt, ami 7,2 százalékkal haladja meg a tavaly márciusit.

A magyar kötődésű Wizz Air szintén kétszámjegyű bővülésről számolt be. Márciusban 1,6 millióan választották valamelyik járatukat, míg egy évvel korábban 1,3 millió volt az utasforgalmuk, ez 20 százalékos bővülésnek felel meg. A Wizz Air gépeinek átlagos töltöttsége egy százalékponttal, 86,3 százalékra javult. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 831
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap