label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
21 fokon tárolták az iskolatej-programban vásárolt joghurtot

Több mint 40 000 pohár, 21 fokos hőmérsékleten tárolt joghurtot foglaltak le a hatóságok egy ellenőrzés során Kovászna megyében.. A joghurtot az iskolai tej-kifli program keretében osztották volna szét.

„Az elvégzett ellenőrzések során olyan tejtermékeket (joghurtot) találtunk, amelyek a tej-kifli országos program keretén belül kerültek volna szétosztásra, és amelyeket az élelmiszerbiztonsági előírásoknak nem megfelelően tároltak. Konkrétan arról van szó, hogy a termékeket körülbelül +21 Celsius-fokon tárolták, holott a gyártó által ajánlott tárolási hőmérséklet +2 és +6 fok között lett volna. A rendőrök elrendelték 43 752 darab, egyenként 140 grammos joghurt lefoglalását, 26 600 lej összértékben, az Állat-egészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóság (DSVSA) pedig 5000 lejes bírságot szabott ki„ – áll a Kovászna megyei rendőrség közleményében. (13)


Amnesty International: negyedszázados csúcsra emelkedett tavaly a végrehajtott halálos ítéletek száma

Drámai mértékben, negyedszázada nem tapasztalt csúcsra emelkedett tavaly a világszerte végrehajtott halálos ítéletek száma - áll az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezetnek a büntetési formáról összeállított, ma Londonban kiadott éves jelentésében.

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete, amely évtizedek óta küzd a halálbüntetés globális eltörléséért, idei összefoglalójában kimutatta, hogy Kínát nem számítva - ahol valószínűleg sokkal több kivégzést hajtottak végre, mint a világ többi országában együtt - 2015-ben legalább 1634 elítéltet végeztek ki, 54 százalékkal többet, mint 2014-ben, amikor is az AI adatai szerint legalább 1061 kivégzés történt.

Az Amnesty International hangsúlyozza, hogy 1989 óta nem jutott tudomására annyi kivégzés, mint tavaly.

Nőtt azoknak az országoknak a száma is, amelyek alkalmazták a halálbüntetést, 2014-ben 22, tavaly 25 országban voltak kivégzések - áll a szervezet 69 oldalas jelentésében.

A halálbüntetések 89 százalékát azonban - Kínát nem számítva - három országban hajtották végre: Iránban, Pakisztánban és Szaúd-Arábiában. (4)


FOTÓRIPORT – Szépség, kedvesség, humor Plugor Sándor fiókjából

Grafika Plugor Sándor műhelyéből címmel nyílt kiállítás ma délután a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében. Fotóriportunk itt látható. (8)


Negyvenegy országból érkeztek munkák a 4. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

Negyvenegy országból 507 képzőművész összesen 1238 művet nevezett be a 4. Székelyföldi Grafikai Biennáléra – közölte szerdán a szervező Kovászna megyei önkormányzat sajtószolgálata.

Az elektronikus formában beküldött pályamunkák közül a héttagú nemzetközi zsűri 312 művet választott ki a biennále kiállítására. A kiválasztott munkákat a szerzőknek eredetiben kell elküldeniük május 20-ig. A művek listáját csütörtökön teszik közzé a rendezvény honlapján. A legtöbb pályamunka ezúttal is Romániából, Magyarországról és Lengyelországból érkezett. (2)

(Fotó: Henning János)


VIDEÓINTERJÚ - Otthonunk feldúlása negatív pszichológiai hatásokkal jár

A napokban ismét tájékoztató és megelőző kampányt folytattak a kolozsvári rendőrök annak érdekében, hogy a polgárokban tudatosodjon: elővigyázatosnak és ébernek kell lenniük, a tolvajok ugyanis csupán egy kis figyelmetlenségre és a rosszindulatú idegenekkel szemben tanúsított jóhiszeműségre várnak.

A képsorok ide kattintva tekinthetők meg. (4)


Megbírságoltak a székelyföldi kislányt megalázó kolozsvári gyerekorvost

Megbírságolta a diszkriminációellenes tanács a kolozsvári gyermekkórházat és annak orvosát, aki megalázott egy székelyföldi magyar kislányt hiányos román nyelvtudása miatt.

A parlament által felügyelt testület szerdai ülésén hozta meg a döntést, amelyről Asztalos Csaba, a tanács elnöke tájékoztatta az MTI-t. Elmondta: megállapították, hogy nyelvi és etnikai hátrányos megkülönböztetés esete áll fenn. Az orvos rosszhiszeműen járt el, hiszen lett volna lehetőség arra, hogy tolmács révén beszéljen a beteggel, de ezt elutasította, ezáltal sérült a beteg joga. Az orvost 1000 lejre, a kórházat 2000 lejre bírságolták. (4)


Önkénteseket keresnek a városnapokra

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal önkénteseket keres a május 19-e és 22-e között hatodik alkalommal megrendezendő városnapokra.

A jelentkezők 18. életévüket betöltött személyek lehetnek, további „követelmény”, hogy legyenek szorgalmasak és lelkesek, és a városnapok során legyenek elérhetőek.  A beiratkozási űrlap letölthető a  www.zileleclujului.ro  honlapról is, ahol további részletek is megtudhtaók. A jelentkezni április 30-ig lehet. (13)


Obama ismét a dzsihadista szervezet elpusztítását nevezte elsődleges feladatának

Barack Obama amerikai elnök két, helyi idő szerint keddi vezetői tanácskozás alkalmával is megerősítette, hogy az egyik legfontosabb feladata hivatali ideje végéig az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet megsemmisítése. John McCain republikánus párti szenátor eközben bírálta az IÁ elleni amerikai stratégiát.

Az elnök először Ashton Carter védelmi miniszterrel találkozott a Pentagonban, majd a Fehér Házban fogadta Joe Dunfordot, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetőjét és az amerikai erők regionális parancsnokságainak vezetőit.

Obama már a két találkozó előtt kifejtette újságíróknak: az Egyesült Államok szövetségeseivel együtt továbbra is azon lesz, hogy szétrombolják a terrorszervezet vezetését, anyagi forrásait és egész pénzügyi hálózatát, infrastruktúráját. Ehhez szükséges a katonai műveletek még jobb összehangolása a hírszerzési és a diplomáciai tevékenységgel - mondta. Hangsúlyozta, hogy noha a dzsihadisták kezén lévő terület nagysága folyamatosan csökken, a törökországi és a belgiumi terrortámadások bizonyítják, hogy az IÁ még mindig képes súlyos csapásra. Megemlítette a koalíciós erők erőfeszítéseit a szíriai Rakka és az iraki Moszul közötti főút fölötti ellenőrzés megszerzésére. A két város ugyanis az Iszlám Állam két legfontosabb bázisa, s a terroristák ezekből koordinálják támadásaikat. "Nem tűrhetjük tovább, hogy Rakkában és Moszulban még jobban megvessék a lábukat, állandóan nyomás alatt kell tartanunk őket" - szögezte le Obama. (4)


Újrakezdte az éhségsztrájkot az Oroszországban elítélt ukrán katonanő

Újrakezdte az ivóvizet is elutasító "száraz" éhségsztrájkot Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő, akit Oroszországban március végén 22 évi szabadságvesztésre ítéltek két orosz újságírónak a kelet-ukrajnai szakadár területen történt meggyilkolása miatt  - közölte ma Mark Fejgin, az elítélt ügyvédje.

A Szavcsenko elleni ítélet kedden lépett hatályba, mivel a helikopter-pilóta, aki tagadta bűnösségét és nem ismerte el az orosz bíróság illetékességét, megtiltotta ügyvédjeinek, hogy fellebbezzenek.

Az elítéltet jelenleg a dél-oroszországi Novocserkasszkban tartják fogva és egyelőre nem közölték, hogy hol kell letöltenie börtönbüntetését. Ügyvédjei szerint az ukrán kormány erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy Szavcsenkót Ukrajnába szállítsák át. Ügyében Kijev fogolycserét javasolt.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin még nem döntött Szavcsenko esetleges kiadatásáról. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 325
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap