label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A DIICOT vizsgálja a Panama-iratok nyomán megjelent információkat

A Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) vizsgálja a Panama-iratok nyomán megjelent információkat, hogy megállapíthassa, a jelenleg tárgyalt vagy már megoldott ügyekben fellelhetők-e olyan adatok, amelyek alátámaszthatják az ankét nyomán kiszivárgott részleteket.

„A DIICOT megkezdi mindazon ügyeknek az elemzését, amin eddig dolgozott vagy jelenleg dolgozik, hogy kiderüljön, vannak-e ismeretlen tényezők, és azokat összevethetjük-e az információkkal. Ennél is jobb lehetősége van a vizsgálatra a Pénzmosás Elleni Hivatalnak. Ez a kompetenciák sorrendje” – olvasható a DIICOT sajtóosztályának közleményében. (4)


Ismét eljárás indítanak a decemberi forradalom ügyében

Ma Bogdan Licu, a Semmítőszék ideiglenes főügyésze kijelentette: kérte, hogy ismét eljárást indítanak az 1989-es decemberi forradalom ügyében, ugyanis a vizsgálatot kiterjesztik a népirtás bűncselekményének elkövetésére is.

„Az addigi vizsgálat során nem nyilvánult meg az egyértelmű érdeklődés pontos vonatkozások felderítésére” – mondta Licu.

Szerinte eddig az ügyészek nem használtak fel a rendelkezésükre álló "sok-sok információt". (4)


Tőkés László: el kell érni, hogy Románia vegye komolyan vállalásait

El kell érni, hogy Románia vegye komolyan az uniós csatlakozásakor vállalt kötelezettségeit, és tartsa be az egyházi ingatlanok visszaadására tett ígéreteit - mondta Brüsszelben Tőkés László, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője az uniós parlamentben a kommunista országokban elkobozott ingatlanok nem rendezett visszaadásával kapcsolatban ma tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Kiemelte: Románia uniós csatlakozásának feltétele volt az igazságügyi reform, amelynek részét képezte az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának kérdése is. Ezt a román állam a mai napig nem teljesítette maradéktalanul. Mára sikerült elérni, hogy a Romániáról szóló uniós országjelentésekbe bekerült az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának ügye is - mondta.

A képviselő arról tájékoztatott, hogy 2140 egyházi ingatlant érint a restitúció ügye. Ezek nagyjából a feléről született döntés, ugyanakkor az ingatlanoknak alig egyharmada került vissza jogos tulajdonosaikhoz, mert a döntést megtámadta a román állam - emelte ki.

Kijelentette: "sántít az uniós demokrácia gyakorlása", Romániával elnézőbb az unió, mint más országokkal, ezért a kérdést nem kellő módon és mértékben követi figyelemmel az illetékes bizottság. Ezért volt szükség arra, hogy második alkalommal, 2012-ben újból petíciót nyújtsanak be a romániai restitúció ügyében - emelte ki a képviselő.

"Ezzel szeretnénk rákényszeríteni Romániát, hogy vegye komolyan és tegyen konkrét lépéseket az ügyben" - tette hozzá. (4)


Megkezdődött a műszaki határzár előkészítése a magyar-román határon

Elkezdték kijelölni a magyar román határon a szükség esetén felépítendő kerítés vonalát - számolt be ma az M1 aktuális csatorna híradója.

A hírműsorban elhangzott, hogy Hajdú-Bihar megyében 13 településen kezdődött meg a műszaki határzár előkészítése. Az Ártánd közelében található Berekböszörményben például már leverték azokat a piros karókat, amelyek a kerítés helyét jelölik.

Korábban Tuzson Bence, a magyarországi kormányzati kommunikációért felelős államtitkár úgy nyilatkozott, nem lehet tudni, hogy szükség lesz-e a magyar-román határon kerítés építésére a bevándorlók szabad átjutásának megakadályozására, de ha igen, Magyarország tíz nap alatt képes felépíteni.

A magyarországi Hajdú-Bihar megyében 13 településen kezdődött meg a műszaki határzár előkészítése. A határon leverték a kerítés leendő helyét jelölő piros, valamint a védelmi sáv határát jelölő zöld karókat.


Rise Project: már több mint száz romániai neve van benne a Panama-iratokban

Paul Radu, a panamai off-shore feltárás médiapartnere, a RISE Project tényfeltáró újságírója ma a Digi 24 hírtelevíziónak úgy nyilatkozott, hogy több mint száz romániai névről van tudomása. Ezeket akkor hozzák nyilvánosságra, amikor a tényfeltárás előbbre haladott állapotba kerül.

„Ez egy határokon átívelő együttműködés, már több mint száz romániai nevünk van, de ez nem egy Copy/Paste folyamat, vagyis nem úgy megy, hogy kiszeded a neveket egy adatbázisból, és gyorsan publikálod, kutatások kellenek. Mi körülbelül hat hónapja megkezdtük a tényfeltárást, és vagy tízen végezzük a kutatómunkát. Adatokat elemzünk, és programozókkal is dolgozunk. Emellett együttműködünk külföldi tényfeltáró újságírókkal is. Még a következő hetekben, a következő hónapban dolgozni fogunk” – fejtette ki a tényfeltáró újságíró. (4)


Tíz könyv verseng a Libri irodalmi díjáért

Az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit jutalmazza a Libri Könyvkereskedelmi Kft. által alapított irodalmi díj és irodalmi közönségdíj. A zsűri által kiválasztott legjobb 10 könyvre keddtől lehet szavazni.

A versenyben részt vesz Bartis Attila A vége című munkája, Dragomán György Oroszlánkórusa, Esterházy Péter és Szüts Miklós A bűnös című kötete, Forgách András az Élő kötet nem marad című könyve, továbbá Nádasdy Ádámtól A vastagbőrű mimóza, Rakovszky Zsuzsa Fortepan című alkotása, Réz Pál Tények és Tanúk – Bokáig pezsgőben című munkája, Szvoren Edinától Az ország legjobb hóhéra, Térey János A legkisebb jégkorszak című könyve és Ungváry Krisztiántól a Magyar megszálló csapatok. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban.

 


Kihirdették az EU Irodalmi Díjának nyerteseit

Kihirdették az Európai Unió Irodalmi Díjának idei nyerteseit kedden Brüsszelben, a legkiválóbb európai elsőkönyves és feltörekvő szerzőket reflektorfénybe állító kitüntetést tizenkét szerző kapta meg. A 2009-ben alapított díjjal az EU a kortárs európai szépirodalom gazdagságát mutatja be és támogatja az irodalom nyelveken és határokon átívelő terjesztését.

A díjazott szerzők: Christophe Van Gerrewey belga, Tanja Stupar-Trifunovic bosnyák, Antonisz Georgiu ciprusi, Bjorn Rasmussen dán, Paavo Matsin észt, Selja Ahava finn, Nenad Joldeski macedón, Benedict Wells német, Gast Groeber luxemburgi, Claudiu M. Florian román (fotó), Jesús Carrasco spanyol és Jasmin B. Frelih szlovén író. A díjjal ötezer euró jár és egy fordítói program is kapcsolódik hozzá, amely lehetőséget ad a szerzőknek a nemzetközi bemutatkozásra. A fordítási támogatásra a kiadók pályázhatnak, az eddig díjazott művek közül húsz európai nyelven több mint kétszáz fordítás készült. A díjátadót május 31-én tartják Brüsszelben. (2)


Tudományos park létesül: 85 ezer négyzetméteres telket adtak át a Kolozs Megyei Tanácsnak

Elfogadta a szenátus plénuma azt a javaslatot, amivel egy több mint 85 ezer négyzetméteres telket adnak át a közlekedésügyi minisztériumtól a Kolozs Megyei Tanácsnak a Tetapolis elnevezésű tudományos és technológiai park kialakítására.

„A Tetapolis egy hatalmas projekt Kolozs megye számára, hiszen célkitűzései között szerepel, hogy megteremtse a megfelelő körülményeket a kutatás-fejlesztéshez (K+F) kapcsolódó tevékenységek fejlődéséhez, új szolgáltatásoknak adna teret, és ezeken a területeken számos új munkahely jönne létre” – jelentette ki a plénumban Alexandru Cordoş szociáldemokrata párti (PSD) szenátor, az egyik javaslattevő.

Ion Aurel Stanciu államtitkár is arról beszélt, hogy a projekt modern infrastruktúrát kínál, növeli az együttműködést a gazdasági és az egyetemi szféra között, és helyi szinten fenntartható gazdasági fejlődést hoz. (4)


21,8 százalékkal nőtt februárban a kiskereskedelmi forgalom

Nyers adatként 4,2 százalékkal, munkanapokkal és szezonalitással kiigazítva pedig 1,9 százalékkal nőtt februárban a kiskereskedelmi forgalom (leszámítva a gépkocsi- és motorkerékpár-eladásokat) – közölte ma az Országos Statisztikai intézet (INS).

A bővülést – nyers adatban – az üzemanyag-értékesítés (+7,2%), a nem élelmiszer jellegű termékek (+6,7%), illetve az élelmiszerek, italok és dohányipari termékek eladása (+0,1%) támogatta.

2015 februárjához képest nyers adatként 21,8 százalékkal, kiigazítva pedig 18,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelem forgalma.

Az idei év első két hónapjában eközben nyers adatként 18,7 százalékkal, munkanapokkal és szezonalitással kiigazítva pedig 16,9 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom (leszámítva a gépkocsi- és motorkerékpár-eladásokat). A trendet támogatta az élelmiszerek, italok és dohányipari termékek, illetve a nem élelmiszer jellegű termékek eladása és az az üzemanyag-értékesítés egyaránt. (4)


Offshore-botrány - Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank érintett

Németországban legkevesebb ezer ember és 28 bank vette igénybe az offshore-botrány főszereplője, a Mossack Fonseca panamai ügyvédi iroda szolgáltatásait - jelentette ma a Süddeutsche Zeitung című német lap és a Nordeutscher Rundfunk (NDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság.

A Mossack Fonseca 11,5 millió dokumentumot tartalmazó - 2,6 terabájt nagyságú - kiszivárogtatott adatbázisának feldolgozását vezető Süddeutsche Zeitung beszámolója szerint egyedül a Deutsche Bank - a legnagyobb német hitelintézet - közreműködésével több mint 400, az üzleti tevékenység elrejtésére alkalmas offshore céget alapított a Mossack Fonseca, és ezek közül 50 még mindig működik. Gyakran vette igénybe az ügyvédi iroda szolgáltatásait a Dresdner Bank, a Commerzbank és a BayernLB bajor tartományi bank is.

A Mossack Fonseca népszerűségét mutatja, hogy a hét legnagyobb német bank közül hat állt kapcsolatban a panamai ügyvédi irodával, és a 28 érintett bank több mint 1200 offshore céget alapított vagy kezelt ügyfelei számára az iroda közreműködésével.

A több mint 214 ezer offshore céget érintő dokumentumokat a Süddeutsche Zeitung az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciuma (ICIJ) nevű washingtoni központú szervezettel közösen, több neves médium - például a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia lap és az argentin La Nación - több száz újságírójának közreműködésével dolgozta fel az elmúlt egy évben. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 834
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap