label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Tőkés László ismét védelmet kért maga és a közössége számára

Tőkés László európai parlamenti képviselő ismét védelmet kért Magyarországtól és a nemzetközi közösségtől maga és az erdélyi magyar közösség számára egy mai nagyváradi sajtótájékoztatón.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöki tisztségét betöltő politikus kijelentette: immár az antiszemitizmushoz és a cigányellenességhez fogható méreteket ölt a magyarellenesség, melynek "kimeríthetetlen forrásai vannak Romániában".

Példaként a székely szabadság napja marosvásárhelyi tiltakozásán részt vevőknek kirótt bírságokat, a székely szimbólumok elleni folyamatos zaklatásokat, és a székelyföldi városok polgármesterei ellen indított ügyészségi eljárásokat említette.

A "magyarellenesség tiszta eseteiként" vette azonban számba azt is, hogy a bukaresti törvényszék elutasította a kártérítési keresetét a Securitate kommunista politikai rendőrség volt tisztjeivel szemben, akik hazaárulónak és kémnek nevezték egy tévéadásban. (4)


Többnemzetiségű NATO-dandárt alakítanánk ki

Bukarest reményei szerint egy többnemzetiségű, Románia területén rotációs alapon működő NATO-dandár kialakításáról születhet döntés az észak-atlanti szövetség varsói csúcsértekezletén - mondta Mihnea Motoc védelmi miniszter ma a Hotnews.ro hírportálnak adott terjedelmes interjúban.

Moţoc - riporteri kérdésre - tisztázta: nem arra az amerikai páncélos dandárra utal, amelynek Kelet-Európába telepítését múlt héten jelentette be az Egyesült Államok Európában állomásozó erőinek főparancsnoksága. A bukaresti javaslat egy olyan szárazföldi erő megszervezéséről szól, amelynek gerincét Románia adná, de azok a szövetségesek is részt vennének benne, amelyek eddig is rendszeresen jelen voltak a Romániában szervezett nemzetközi hadgyakorlatokon. Motoc emlékeztetett, hogy Bukarestben alakítják ki a NATO délkeleti hadosztály-parancsnokságát, és hozzátette, hogy a javasolt többnemzetiségű dandár ennek kötelékében működne. (4)


Újraakkreditálták a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet

A Román Felsőoktatási Minőségbiztosítási Hatóság (ARACIS) újabb öt évre akkreditálta a magyar állam támogatásával működő Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet (EMTE) - tudatta ma közleményében az egyetem.

A Sapientia EMTE időszakos felmérését 2015 decemberében végezte el az ARACIS 13 tagú szakértői bizottsága, amelynek elnöke Dr. Gheorghe Grigoraş, a jászvásári Alexandru Ioan Cuza egyetem professzora volt, tagjai pedig jeles romániai és külföldi professzorok, valamint az országos hallgatói szervezetek két képviselője.

A bizottság a kolozsvári, marosvásárhelyi és csíkszeredai egyetemi helyszíneken tett háromnapos látogatása során a teljes intézmény minőségi felmérése mellett öt alapképzési szakot is újra értékelt. A szakértői véleményezés nyomán az ARACIS tanácsa múlt héten hozott döntést az intézmény további öt évre szóló akkreditálásáról.

A 2001-ben indult erdélyi magyar felsőoktatási intézmény végleges akkreditációját 2012-ben szavazta meg a parlament. Az egyetem honlapján elérhető adatok szerint az intézmény négy oktatási helyszínen, (Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön) 31 alapképzési szakon és 11 mesteri szakon nyújt képzést. A 2015-2016-os tanévben 350 oktató tanít, és 2225 hallgató tanul az egyetemen. Az intézményben eddig 12 évfolyam végzett, 3747 hallgató szerzett oklevelet. (4)


Hongkongi alkotás nyerte Ázsia egyik legrangosabb filmes díját

A pekingi irányítás alatt álló Hongkong jövőjéről zord képet festő Ten Years című független film nyerte el a fődíjat a hongkongi filmfesztiválon. A nagyjából 70 ezer dollárnak megfelelő összegből forgatott produkciót telt házak előtt vetítették Kína különleges közigazgatási övezetében, az országban azonban betiltották a filmet – írta a BBC News.

További részletek a Kult-Túra rovatban. (2)


Az Airbus a Brexit kockázataira hívta fel brit alkalmazottainak figyelmét

A brit EU-tagság esetleges feladásának kockázataira hívta fel a figyelmet az Airbus európai repülőgépgyártó konzorcium a nagy-britanniai részleg alkalmazottainak küldött mai körlevelében.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Diszkont légitársaságok uralják a hazai légi közlekedési piacot

Diszkont légitársaságok uralják a hazai légi közlekedési piacot, amelyen tavaly megszilárdította első helyét a magyar érdekeltségű Wizz Air - írta ma a Ziarul Financiar című napilap.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


INS: februárban 1 százalékkal zsugorodtak az ipari termelői árak

A teljes (bel- és külföldi piacot egyaránt tekintve) piacon 3,3 százalékkal zsugorodtak februárban az ipari termelői árak az előző év második hónapjához viszonyítva – közölte ma az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Idén januárhoz képest a csökkenés 1 százalékos.

Mint az Országos Statisztikai Intézet (INS) közleményéből kiderül, a belpiaci árak 3,6 százalékkal, a külpiaciak pedig 2,8 százalékkal estek vissza. A legnagyobb, 11,7 százalékos zsugorodást az energetikai szektorban regisztrálták, majd a továbbfelhasználására gyártó ágazat következik 3,7 százalékkal. Eközben a tartós fogyasztási cikkek ára 3,2 százalékkal nőtt 2015 februárjához képest.

Ágazati bontásban megállapíthatjuk, hogy kokszból és a kőolaj feldolgozásából készült termékek 35,8 százalékkal lettek olcsóbbak, a fémfeldolgozásban eközben 15,4 százalékos, a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás szolgáltatása, illetve termelése terén egyaránt 7,7 százalékos zsugorodást mértek.

A statisztikai intézet megjegyzi, hogy a 2016 januári adatokat kiigazították, a februáriak pedig ideiglenesek. (4)


Ma sem adnak vényt a háziorvosok

Ma sem bocsátanak ki ártámogatott vényeket és küldőpapírokat a háziorvosok, tiltakozásképpen – jelentették be a Háziorvosok Országos Társaságának és a Háziorvosi Egyesületek Országos Szövetségének képviselői.

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


Trump nem változtat egyik vitatott külpolitikai álláspontján sem

Az amerikai republikánus pártiak vezető elnökjelölt-aspiránsa vasárnap egy tévéinterjúban elnézést kért az elmúlt napokban tett, vitát kiváltó kijelentéseiért, de külpolitikai állásfoglalásain nem változtatott.

Donald Trump New York-i üzletember változatlanul nem hajlandó elkötelezni magát amellett, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, és változatlanul nem zárja ki, hogy a két nagy párt melletti, valamelyik harmadik párt jelöltjeként induljon az elnökjelöltségért, de azt szeretné, ha az ő jelöltségét és személy szerint őt magát is korrekt módon kezelnék a republikánus vezetők. A Fox tévé egyik politikai vitaműsorában nyilatkozott erről.

"Nem a győzelem vagy a vereség a kérdés, hanem hogy hogyan bánnak az emberrel. Azt akarom, hogy velem rendesen, korrekten bánjanak" - fogalmazott Trump a republikánusokhoz közelállóként számon tartott csatorna délelőtti műsorában. Az elnökjelölt-aspiráns viszont elismerte, hogy az elmúlt napokban kétszer is hibázott: amikor azt nagy felzúdulást kiváltó kijelentését tette, miszerint az abortuszt elszenvedő nőket meg kellene büntetni, s hibázott akkor is, amikor vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor feleségét bírálta. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1201
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap