label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Zsúfoltság a határátkelőkön, tízezrek jönnek haza az ortodox húsvétra

Csaknem 60 százalékkal megnőtt a határforgalom a napokban, a legzsúfoltabb átkelők a nyugati határrészen vannak – jelentette be az Országos Határrendőr-felügyelőség (IGPF).

A külföldön élő románok tömegesen térnek haza a napokban, derül ki a határrendőrség adataiból. Csak az elmúlt 24 órában 168 900 személy és 52 500 jármű lépte át az országhatárt. Az IGPF tájékoztatása szerint csaknem 60 százalékkal nőtt meg a forgalom.

A legforgalmasabbak a magyar, moldovai és szerbiai határvonalon található átkelők.

Zsúfoltak a román–bolgár (Giurgiu-Ruse, Vama Veche és Negru Vodă) átkelők is, sokan indulnak a bolgár tengerpartra, hogy ott töltsék az ortodox húsvétot. (4)


Megkezdődött a bírósági eljárás Colectiv-ügyben

A bukaresti negyedik kerületi bíróságon megkezdődött ma annak a hat vádlottnak a tárgyalása, akiket a legfőbb ügyészség vétkesnek tart a 64 emberéletet követelő tavaly októberi bukaresti tűzvészért.

A vádhatóság a tragédiába torkollott rockkoncert helyszínéül szolgáló Colectiv klub három tulajdonosa és a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég három képviselője ellen emelt vádat egyebek mellett gondatlanságból elkövetett emberölésért.

A klub működési engedélyét kiadó kerületi polgármester és a szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottja ellen a korrupcióellenes ügyészség (DNA) külön bűnvádi eljárást indított, de ez a vizsgálat még nem jutott a vádemelés szakaszába. (4)


Traian Băsescu: Predoiu nem elég meggyőző

Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke úgy nyilatkozott, hogy Cătălin Predoiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) főpolgármester-jelöltje, nem fog tudni helytállni a kampányban, és nem is ismeri eléggé Bukarestet.

Băsescu azt mondja, a választások után tárgyal esetleges szövetségről vagy ellenzékben maradásról.

„Predoiu nem fog helytállni a kampányban. Elsősorban meggyőződésem, hogy nem ismeri eléggé Bukarestet. (…) Meglátjuk, mennyire ismeri a főváros gondjait, nem az utcáit. (…) Predoiu nem elég meggyőző a főváros gondjainak orvoslására, láttam én ezt az innovációt, hogy «én majd hozok pénzt Bukarestbe», ez az ember ebben a stádiumban nem érti, hogy Bukarestbe magától jönnek a pénzek. Vagyis nem kell ezért erőfeszítéseket hoznod. A főváros eladósodottsági szintje alacsony szinten van, akkor tud félmilliárd értékű kötvényeket kibocsátani, amikor csak akar, és véghez tudod vinni a projekteket, amikre Bukarestnek szüksége van” – nyilatkozta Băsescu a B1 Tv-n. (4)


Musai-Muszáj: Emil Boc még mindig nem válaszolt kérvényünkre

Kolozsvár - a képmutatás fővárosa címmel küldött ma sajtóközleményt szerkesztőségünkbe a Musai-Muszáj akciócsoport. Közlik: Emil Boc kolozsvári polgármester több mint egy hónap elteltével sem válaszolt a civil aktivisták iktatott kérvényére.

Részletek a Körkép rovatban. (4)


Major: Nagy-Britannia az EU-tagság nettó haszonélvezője

Nagy-Britanniának több haszna származik abból, hogy az Európai Unió tagja, mint amennyibe az EU-tagság kerül - mondta ma Sir John Major volt brit miniszterelnök.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


2014-ben 15,5 százalékkal nőtt a romániai cégek száma az előző évhez képest

2014 végén Romániában 51 484 vállalat működött, amelyek közül 5325 hazai cégcsoport volt, 46 159 pedig multi – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) által ma nyilvánosságra hozott adatsorokból.

„2014-ben a romániai vállalatok mintegy 10 százaléka volt hazai, ezek 90 százaléka pedig két vagy három cégből állt össze” – mutat rá a statisztikai intézet.

A hazai vállalat tevékenységi területét górcső alá véve, kiderül, hogy többségük kiskereskedelemben vagy nagybani értékesítésben, gépkocsi és motorkerékpár szervizelésben (25 százalék), szakmai, tudományos vagy műszaki területen (14 százalék), a feldolgozóiparban (13 százalék) és az építőiparban (12 százalék) tevékenykedett. (4)


Eladhatják az Ursust és a Timişoreanát

Az AB InBev felajánlotta, hogy eladja a SAB Miller közép- és kelet-európai brandjeit, beleértve a Pilsner Urquellt, mielőtt az Európai Bizottság jóváhagyja a több int 100 milliárd dolláros tranzakciót.

A részvények értékét mintegy 5 millió dollárra becsülik az Exane BNP Paribas elemzői, akik szerint azok 2,3 milliárd dollárt hoznak eladásból, illetve 450 millió dollár bruttó bevételt a SAB Millernek – írja a The Wall Street Journal.

A ma bejelentett potenciális eladás a Tyskie ls a Lech nevű lengyel brandeket, a magyarországi Dreher sört, illetve a romániai Ursust is érinti. Kelet-Európa soha nem tartozott az AB InBev fő célpontjai közé, a tervezett eladás célja pedig az, hogy elébe menjen az Európai Bizottság esetleges aggályainak, ami az utolsó jóváhagyásokat váró tranzakciót illeti.

Az Anheuser-Busch (AB) InBev tavaly év végén jelentette be 107 millió dollár körüli hivatalos ajánlatát a SAB Millernek, ezzel pontot téve a régóta előrejelzett megegyezés végére, amely a világ legnagyobb sörgyártóit egyesíti egyetlen vállalattá, amely az ipar csaknem felét magáénak tudhatja. (4)


Jogerősen elrendelték az Astra biztosító felszámolását, kezdődik a kártalanítás

Jogerősen elrendelte a bukaresti táblabíróság az Astra biztosító felszámolását, amelyet az összevont pénzügyi felügyelet (ASF) kezdeményezett tavaly augusztusban - közölték ma a hazai hírforrások.

A biztosítási garanciaalap (FGA) pénteken közleményben jelezte, hogy tudomásul vette a jogerős végzést és ezzel teljesültek a kárigények kifizetésének jogi feltételei. A kártalanítás lebonyolítási módját szerdán (az ortodox húsvét után) ismertetik.

A Hotnews.ro portál szerint az FGA 60 ezer káraktát vett át az Astrától, mintegy 650 millió lej értékben. Ugyancsak a hazai garanciaalap vette át az Astra 191 ezer magyarországi biztosítási kötvényét és a magyarországi ügyfelek 4800 kártérítési igényének rendezését. A biztosító németországi fiókjától 6100 kötvényt és 200 kárigényt, a szlovákiai fióktól pedig 23 ezer biztosítást és 640 kárigényt vett át a román garancialap. (4)


Május elsejétől csaknem 20 százalékkal nő a minimálbér

Május elsejétől csaknem 20 százalékkal nő hazánkban a minimálbér a szakszervezetek és a kormány egyik korábbi megállapodása értelmében.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Minden menekült munkavállalási engedélyt kaphat Törökországban

Nemcsak szíriai, hanem más nemzetiségű menekültek is kaphatnak munkavállalási engedélyt Törökországban - jelentette ma a Habertürk című tekintélyes török napilap.

Az Európai Bizottság (EB) április 20-án kérte arra Törökországot, hogy a szíriai menekültek munkavállalási engedélyére vonatkozó előírásokat terjessze ki minden menekültre. Ez a török állampolgárok uniós vízummentességének egyike feltétele is volt.

Az újság ismertette az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) a Törökországban tartózkodó migránsok számáról szóló legutóbbi jelentését. Március 31-et bezárólag 2 millió 749 szíriai állampolgár, 122 ezer iraki, 103 ezer afgán, 25 ezer iráni és 4 ezer szomáliai élt az eurázsiai országban.

Ennek értelmében az új rendelkezés több mint negyedmillió menekültet érint. Törökországban a szíriai menekültek átmeneti védelmi státust élveznek, más államok polgárai attól eltérő, úgynevezett kiegészítő védelmi státusra jelentkezhetnek.

A török jog három kategóriába sorolja azokat, akik más-más mértékben jogosultak nemzetközi oltalomra. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 766
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap