label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Lemondatta Cioloș a kulturális minisztert az operabotrány miatt

Lemondatta szerdán Dacian Cioloș miniszterelnök Vlad Alexandrescu kulturális minisztert, miután több előadás elmaradt a nemzeti operában a dolgozók sztrájkja miatt, és ez feszültséget gerjesztett az előadóművészek között.

A Digi 24 hírtelevízió szerint Cioloș a kormányülésen kérte Alexandrescu lemondását, és ő eleget is tett a kérésnek.  A tavaly novemberben hivatalba lépett szakértői kormánynak Alexandrescu a harmadik minisztere, aki a kormányfő kérésére mondott le.

Április elején új főigazgatót neveztek ki az opera élére, aki rögtön felmentette a világhírű Johan Kobborg dán koreográfust és balettművészt a művészeti igazgatói tisztségből. Ezután az új főigazgatót és a koreográfust támogató művészek között éles vita bontakozott ki. (9)


Kirúgták a PSD-ből Zgoneát – veszélyben képviselőházi elnöki tisztsége is?

A Szociáldemokrata Párt (PSD) országos vezető testülete ma úgy döntött: megfosztja párttagságától Valeriu Zgoneát, aki jelenleg a képviselőház elnöki tisztségét tölti be. Várható tehát, hogy a párt kezdeményezni fogja Zgonea lecserélését a parlament alsóházának éléről is.

A párt vezető testülete azt követően ült össze, hogy Valeriu Zgonea lemondásra szólította a korrupciós cselekedetek miatt vétkesnek talált Liviu Dragneát. Múlt héten a Legfelső Ítélő és Semmitőszék egyről két évre növelte a pártelnök elfüggesztett börtönbüntetését, Dragnea azonban hallani sem akart arról, hogy megváljék tisztségétől.

Dragneát választási csalás megszervezésében és befolyással való üzérkedésben találták bűnösnek, miután bebizonyosodott, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

Zgonea igazságtalannak nevezte a döntést. A dolog fordítva sült el: ahelyett, hogy Dragnea távozna, őt rúgták ki a pártból, panaszolta. (9)


PNL: Dragneát törvénysértésért ítélték el, nem a 2012-es népszavazás kezdeményezéséért

„Józan döntés” meghozatalára szólította fel a PNL a PSD-t ma Liviu Dragnea ügyében, mondván, a pártelnököt törvénysértésért ítélték el jogerősen, nem pedig azért, mert ő indítványozta volna a Traian Băsescu leváltását célzó népszavazást, akitől végül minden párt elhatárolódott.

„Utolsó felszólítással fordulunk a Szociáldemokrata Párthoz (PSD), hogy hozzon józan döntést Liviu Dragnea ügyében, és törjön ki a törzsi politika logikájából. Valeriu Zgonea szankcionálásával vagy anélkül, a PSD a feddhetetlenség minden formáját meghamisítja, amíg a párt élén büntetőjogilag elítélt személyt tart, aki megkérdőjelezi a közelgő választások becsületességét. Nem elég a PNL Feddhetetlenségi Tízparancsolatának lemásolása ahhoz, hogy eltekintsünk afölött, hogy a PSD elnöke és főtitkára, a helyhatósági kampányfőnök, jogerősen törvényen kívüli személyeknek számítanak” – áll a Nemzeti Liberális Párt (PNL) mai közleményében. (4)


Aláírta Klaus Johannis államfő Cristian Ghinea miniszteri kinevezését

Ma aláírta Klaus Johannis államfő Cristian Ghinea európai uniós alapokért felelős miniszteri kinevezéséről szóló rendeletet.

„Klaus Johannis államfő aláírta szerdán, folyó év április 27-én a rendeletet, amellyel tudomásul vette Aura Răducu lemondását az európai uniós alapokért felelős minisztérium éléről. Ugyanakkor Klaus Johannis államfő aláírta Cristian Ghinea európai uniós alapokért felelős miniszteri kinevezéséről szóló rendeletet” – tájékoztatott közleményében az államelnöki hivatal.

Az új tárcavezető 17:30 órakor teszi le miniszteri esküjét a Cotroceni-palotában.

Ghinea mostanáig a miniszterelnöki kabinet európai ügyekért felelős tanácsadója volt. (4)


Băsescu: Kövesi olyan játékba szállt be, ami nem az övé.

Traian Băsescu volt államfő kommentálta az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészének, Laura Codruţa Kövesinek a Külföldi Hírszerző Szolgálatról (SIE) szóló kijelentéseit, mondván, Kövesi „olyan játékba ment bele, ami nem az övé”.

„Itt két lehetőség van, Kövesi asszony vagy nem ismeri a SIE működési szabályzatát, vagy olyan játékot játszik, ami nem is az övé, és nem is az országé. Miért kell egy kémszolgálatot lejáratni? Talán ezt le kell fordítanom önöknek, a SIE Románia kémszolgálata. Egy kémszolgálat teljesen mással foglalkozik, mint azzal, hogy azokat nézze, akik esetlegesen Romániában elcsalt pénzeket fektetnek be külföldön. (…) Kövesi asszony olyan játékba ment bele, ami nem az övé. Van róla elképzelésem, hogy kié, de azért kár, hogy belement ebbe a játékba” – mondta a volt államfő a TVR 1 csatornán, amikor arra kérték, kommentálja a DNA főügyészének azon kijelentéseit, hogy elégedetlen a SIE-vel történő együttműködés hiánya miatt. (4)


24 órára őrizetbe vették Cătălin Cherecheșt, Nagybánya polgármesterét

24 órára őrizetbe vették az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei Cătălin Cherecheșt, Nagybánya polgármesterét folytatólagosan elkövetett csúszópénz-elfogadás miatt.

A DNA közleménye szerint a kolozsvári területi kirendeltség korrupcióellenes ügyészei kedden tetten érték Cătălin Cherecheșt, akinél 30 ezer lej találtak.

„2016. április 27-én az ügyészek kérni fogják a kolozsvári törvényszéktől a nagybányai polgármester 30 napos előzetes letartóztatásba helyezését” – tájékoztatott a korrupcióellenes ügyosztály.

A vádhatóság közlése szerint a 2014-es év folyamán Cătălin Cherecheș nagybányai polgármesteri minőségében azt ajánlotta fel egy személynek (ő a feljelentő), hogy foglaljon el vezetői tisztséget a Nagybányai Futballklubnál (Nagybányai FCM), az illető pedig ezzel egyet is értett. (4)


Klaus Johannis államfő kijött a kórházból, és újrakezdi a munkát a Cotroceni-palotában

Klaus Johannis államfő kijött ma a Dr. Carol Davila bukaresti sürgősségi egyetemi kórházból, ahol egy nappal korábban megműtötték jobb vállát, és újrakezdi a munkát a Cotroceni-palotában.

Az államelnök a mai nap folyamán találkozik Dacian Cioloş kormányfővel – a találkozót eredetileg keddre ütemezték be.

Napirenden szerepel majd az európai alapok kezelésével megbízott új miniszter kinevezésének kérdése. Mint ismeretes, Dacian Cioloş tanácsadóját, Cristian Ghineát jelölte a tisztségbe. Ghinea akár még a nap folyamán leteheti miniszteri esküjét a Cotroceni-palotában. (4)


Mintegy másfél százalékkal csökken a gáz lakossági ára május elsejétől

Átlag 1,5 százalékkal csökken május elsejétől a gáz ára a B fogyasztási kategóriába eső háztartási fogyasztók esetében, ami az ügyfelek 94 százalékát jelenti – jelentette be ma az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE).

A döntés azt követően született, hogy az E ON Románia elosztóhálózat tarifái mintegy 8,8 százalékkal, a Distrigaz Dél Kft hálózatának árai pedig nagyjából 2,4 százalékkal csökkentek, a vállalatok pedig részben visszaszerezték a háztartási fogyasztóknak szánt földgázok felhalmozódott költségeit. (4)


Sztrájkolnak hat németországi repülőtéren

Sztrájk kezdődött ma reggel hat németországi repülőtéren.

A szolgáltató szektor munkavállalóit képviselő ver.di szakszervezet figyelmeztető munkabeszüntetése leginkább a két legnagyobb repülőtér forgalmát akadályozza; Frankfurtban a földi kiszolgáló személyzet nagy része, Münchenben az utasokat ellenőrző biztonsági személyzet sztrájkol.

Sztrájkolnak a Köln/Bonn-i, a düsseldorfi, a dortmundi és a hannoveri repülőtéren is, és a ver.di akciója olyan repülőtereken is fennakadást okoz, ahol nincs munkabeszüntetés. Így a két berlini nemzetközi repülőtéren - Schönefeld, Tegel - csaknem száz járatot kellett törölni, Drezdában és a Lipcse/Halle repülőtéren pedig negyvenet.

A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa mára tervezett mintegy 1500 járata közül 895 kimarad a sztrájk miatt. A társaság törölt 5 Budapest és München, és 3 Budapest és Frankfurt között közlekedő járatpárt is.

A sztrájk repülőterenként eltérő időtartamú, például Frankfurtban délután háromig tart, de egész nap késésekre és járatkimaradásokra kell számítani a németországi légiközlekedésben.

A ver.di a közalkalmazotti bértárgyaláson támasztott követeléseinek ad nyomatékot a sztrájkkal. A szakszervezet 6 százalékos béremelést követel a 2,14 millió közalkalmazottnak. A munkaadók az idén 1 százalékos, jövőre 2 százalékos emelést ajánlanak. A bértárgyalás következő, harmadik fordulója csütörtökön kezdődik. (4)


Trump ötből öt államban nyert, Clinton három államban már biztosan győzött

A republikánusoknál Donald Trump ötből öt államban nyert az amerikai előválasztások keddi fordulójában, a demokratáknál Hillary Clinton győzelme három államban már biztos.

Donald Trump nagy diadalt aratott, nem csupán megnyerte mind az öt - Pennsylvania, Maryland, Delaware, Connecticut és Rhode Island - államban az előválasztást, de ezek közül háromban is 60 százalék fölötti támogatottsággal lett az övé a győzelem.

Hillary Clinton három államban biztosan győzött: Maryland, Delaware és Pennsylvania szavazóinak többsége mellette, nem pedig vetélytársa, Bernie Sanders mellett tette le a voksát. A pennsylvaniai győzelemmel - amely szövetségi állam sok delegátust küld az országos elnökjelölt-állító konvencióra - Clinton lényegében már magáénak tudhatja az elnökjelöltséget. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 582
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap