label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elutasította a lehallgatásokról szóló rendeletet a jogi és az alkotmányossági bizottság

Mai jelentésében elutasította a szenátus jogi és alkotmányossági bizottsága a lehallgatásokról szóló kormányrendeletet, a jelen lévő tagok többségének szavazatával.

A sürgősségi rendeletről a szenátus első házként szavaz, végső döntést a képviselőház hozhat majd.

A sürgősségi kormányrendelet az alkotmánybíróság korábbi döntése nyomán azt írja elő, hogy a műszaki felügyeletre vonatkozó mandátumokat kizárólag az ügyészek és a bűnvádi eljárást folytató szervek vihetik véghez a bűnvádi ügyekben, ehhez pedig a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) infrastruktúráját független módon és közvetítő nélkül vehetik igénybe, a titkosszolgálat személyzetét azonban nem. (4)


Johannis: van, aki azt mondja, túl sokat utaztam

Klaus Johannis államfő elutasította azokat a vádaskodásokat, amelyek szerint túl sokat utazott volna, és leszögezte, mindenhol bebizonyította, hogy Románia megbízható partner.

„Van, aki azt mondja, hogy túl sokat utaztam. Téves, mert bárhová is mentem, bárkivel is találkoztam, voltak helyrehozandó dolgok, megerősítésre váró partnerségek, összekapcsolandó pontok. Itt sem történnek a dolgok az egyik napról a másikra. Szükség van arra, hogy partnereink komolyságot, nyugalmat, érdeklődést, és mindenekelőtt kiszámíthatóságot, hosszú távú gondolkodást tapasztaljanak. Azt akartam, hogy Románia megfelelőképpen képviselve legyen. Mindenhol megmutattam, hogy megbízhatóak vagyunk, stabil és a befektetések számára vonzó a gazdaságunk, jogállam ez világos törvényekkel, és konkrét tervekkel, amelyeket véghez is viszünk” – hangsúlyozta az államelnök. (4)


FOTÓRIPORT – Jeles festők arcképcsarnokát tárja elénk Árkossy István

Ötven olasz, flamand, francia és német festő művészi koncentrátumából kaphatnak ízelítőt mindazok, akik május 13-ig, munkanapokon 11 és 16 óra között betérnek a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termébe (Jókai/Napoca u. 16. szám).

Az izgalmas kalandozást a kolozsvári születésű, jelenleg Magyarországon élő Árkossy István grafikus- és festőművész Nagymesterek – Reneszánsz és barokk festőművészek arcképcsarnoka című kiállítása biztosítja, amely ma délután, az azonos című album bemutatójával egybekötve nyílt meg, számos érdeklődő jelenlétében. A reneszánsz és barokk jeles alkotóinak virtuális múzeumában, ráadásként, ott találjuk a művész Önárnyképét is. Fotóriportunk itt látható. (8)


Kolozsváron a nagybányai polgármester. A DNA-nál...

Ma Kolozsvárra hozták kihallgatásra az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kincses városi kirendeltségének ügyészei Cătălin Cherecheș nagybányai polgármestert, miután tetten érték – nyilatkozták igazságszolgáltatási források.

A hír közlésének időpontjáig a DNA nem közölt információkat azzal az üggyel kapcsolatban, amiben az elöljárót most előállították.

2015 októberében Cătălin Cherecheș ellen folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés, hivatali visszaélésben való bűnrészesség, okirat-hamisításban való bűnrészesség, adócsalásban való bűnrészesség gyanújával indult bűnvádi eljárás.

A vádhatóság szerint Cătălin Cherecheș Nagybánya polgármesterként, visszaélve előjogaival, olyan helyi tanácsi határozatokat terjesztett be és fogadtatott el, amelyek a Nagybányai HCM sportklub finanszírozását célozták meg. Tette ezt annak ellenére, hogy tudomása volt arról, hogy a klub vezetőségében bűncselekmények zajlanak, többen is pénzt sajátítanak el a klub bevételeiből. (4)


Betörtek egy valutaváltóba. Mennyi pénzt vittek el a tolvajok?

Egyelőre ismeretlen elkövetők betörtek egy temesvári valutaváltóba, feltörték a széfet, és mintegy 90 ezer eurót loptak el.

A Temes megyei rendőrség tájékoztatása szerint a temesvári Regimentul 9 Cavalerie utcán egyelőre ismeretlen elkövetők betörtek egy valutaváltóba, sikerült feltörniük egy széfet, és eltűnniük a benne található pénzösszeggel.

A nyomozásban részt vevő hatóságok szerint az általuk okozott kár mintegy 87 ezer euró. A tolvajoknak ugyanakkor sikerül tönkretenniük a térfigyelő kamerarendszert is.

A rendőrök begyűjtötték a bizonyítékokat, és keresik az elkövetőket. (4)


A legfőbb ügyészség hivatalból eljárást indít a hígított kórházi fertőtlenítőszerek ügyében

A legfőbb ügyészség hivatalból eljárást indít a hígított kórházi fertőtlenítőszerek ügyében, amire a Gazeta Sporturilor újságíróinak tényfeltáró anyaga hívta fel a figyelmet.

Bogdan Licu, Románia megbízott legfőbb ügyésze ma a Legfőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) ülése előtt elmondta, a legfőbb ügyészség hivatalból eljárást indít a Cătălin Tolontan újságíró által közölt információk kapcsán.

„Ma reggel hivatalból eljárást indítottunk a Tolontan úr által végzett tényfeltárás ügyében, és értesítettük a bűnvádi nyomozó osztályt is, hogy állítsanak össze egy iratcsomót az ügyben” – magyarázta Bogdan Licu.

A Gazeta Sporturilor sportnapilap újságírói tényfeltáró munkájuk során arra a következtetésre jutottak, hogy a romániai kórházakat fertőtlenítőszerekkel ellátó Hexi Pharma cég a kelleténél jóval kisebb koncentrációjú termékeket szállít. (4)


FOTÓRIPORT - Hét tanácsosi mandátumra „tör” az RMDSZ Kolozsváron

Nyilvántartásba vette a Városi Választási Iroda (BEM) az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjét és városi tanácsosjelöltjeit.

Részletek és fotóriport itt. (4)


Elenyésző a szélfarmok hatása a helyi időjárásra brit kutatók szerint

Először mérték fel, mennyire befolyásolják a szélfarmok a helyi időjárást. Az Environmental Research Letters című folyóiratban közölt tanulmány szerint a hatás olyan elenyésző, hogy nem érdemes aggódni miatta.

"Jó ideje hallani aggodalmakat arról, hogy a szélparkok befolyásolhatják a helyi klímát" - idézte Stephen Mobbs-t, a tanulmány társszerzőjét, a Leeds-i Egyetemen működő Légkörtudományi Nemzeti Központ igazgatóját a BBC News.

A szakemberek egy 2005 óta működő dél-skóciai szélfarmon végeztek vizsgálatokat hőmérséklet- és páratartalom-mérő műszerekkel. A 18,6 négyzetkilométernyi területen több hónapon át karbantartási munkálatok folytak és a szélturbinák nem üzemeltek. A kutatóknak ezért egyedülálló lehetőségük nyílt annak összehasonlítására, hogy milyen klíma uralkodik a területen az 54 szélturbina pihentetése, valamint működtetése közben.

A szakember szerint a park üzemeltetésekor tapasztalt hőmérséklet-emelkedés még a legszélsőségesebb időjárási feltételek mellett sem volt több 0,2 Celsius-foknál és a szélfarm területére korlátozódott.

"Mivel sikerült pontosan felmérnünk a hatást, ezért azt is meg tudjuk mondani, hogy az olyan elenyésző, hogy nem érdemes aggódni miatta" - tette hozzá Mobbs.

Mobbs szerint a felhőmentes éjszakákon a talaj közelében a levegő lehűl, a nagyjából 70 méter magas szélturbinák tetejénél azonban pár fokkal melegebb van, ami teljesen természetes. (4)


Hat németországi repülőtéren sztrájk miatt fennakadások lesznek szerdán

Fennakadásokra és járatkimaradásokra kell számítani szerdán sztrájk miatt Németországban a frankfurti, a müncheni, a Köln/Bonni, a düsseldorfi, a dortmundi és a hannoveri repülőtéren.

A szolgáltató szektor munkavállalóit képviselő ver.di szakszervezet szerdán repülőtéri dolgozókra is kiterjeszti a közalkalmazotti bértárgyaláson támasztott követeléseinek nyomatékot adó sztrájksorozatát.

A repülőterenként változó időtartamú munkabeszüntetés a csomagkezeléstől az utasokat a repülőgépek és a terminálok között szállító buszokig egy sor területet érint. Leginkább a tűzoltó szolgálatok munkatársainak sztrájkja hátráltatja majd a közlekedést, mert biztonsági okokból ügyeletes tűzoltók nélkül nem üzemelhet egy repülőtér.

A legnagyobb németországi repülőtéren, Frankfurtban hajnali fél öttől délután háromig tart a sztrájk, Münchenben pedig egész nap. A legnagyobb német légitársaság, a Lufthansa ma közölte, hogy a tervezett mintegy 1500 járat közül 895-öt töröl holnapi menetrendjéből, ez 87 ezer utast érint.

A társaság törölt 5 Budapest és München, továbbá 3 Budapest és Frankfurt között közlekedő járatpárt is.

A második legnagyobb német légitársaságnál, az Air Berlinnél is előfordulhatnak késések és járatkimaradások szerdán.

A ver.di 6 százalékos béremelést követel a 2,14 millió közalkalmazottnak, és 12 hónapra akar megállapodni. Jelentős mértékű béremelési igényét azzal indokolja, hogy 30 milliárd eurós többlet halmozódott fel a szövetségi kormánynál, a tartományi kormányoknál és az önkormányzatoknál. A munkaadók kétéves bérmegállapodást ajánlanak, az idén 1 százalékos, jövőre 2 százalékos emeléssel. A bértárgyalás következő, harmadik fordulója csütörtökön kezdődik. (4)


Nem lesz vallási alapú a leendő török alkotmány

Szó sincs róla, hogy a leendő török alkotmány elveszítse világi szellemiségét - jelentette ki Mustafa Sentop, az új török alaptörvényt előkészítő parlamenti bizottság kormánypárti elnöke Ismail Kahramannak, a parlament elnökének azon kijelentésére reagálva, mely szerint a leendő alkotmánynak nem kellene szekuláris irányultságúnak lennie.

Kahraman hétfői szavai meghökkentették a képviselőket, többen élesen elítélték.

Sentop politikustársa megnyilatkozását saját egyéni véleményének minősítette. Hangsúlyozta: a kérdés még csak nem is került napirendre, a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) alaptörvény-tervezete pedig tartalmazza a világi szemlélet hordozta értékeket. A jelenlegi alkotmány esetében nem a szekuláris gondolatokkal, hanem a szöveg gyakorlati megvalósíthatóságával van a probléma - tette hozzá.

Burhan Kuzu, Recep Tayyip Erdogan jogi végzettségű főtanácsadója, Twitter-fiókján a szólásszabadság megnyilvánulása egyik példájaként értékelte Kahraman kijelentését. Megerősítette: a szekularizmus alapelve világosan helyet kap a javaslatban.

Kahraman hétfőn arra hívta fel a figyelmet, hogy a mostani alaptörvényben nem szerepel Allah neve. Azt is elmondta, hogy "az államnak az ember, az állampolgár szolgálatában kellene állnia, ehelyett Törökországban az ellenkezője történik, az alaptörvény az államot védi, miközben a polgárokat állítja annak szolgálatába". (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 321
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap