label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Verestóy Attila: a SRI-bizottság következő ülésén tárgyalunk a fedett ügynökökről

Verestóy Attila, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő parlamenti bizottság RMDSZ-es titkára (képünkön) ma úgy nyilatkozott, hogy a testület következő ülésén megvitatják a fedett ügynökök témáját, ám Victor Pontát még nem hívták be.

„Nem hívtuk be Victor Pontát a bizottságba, mert nem volt ülésünk. A következő ülésünkön tárgyalunk erről a dologról. Azt javasolták (a Szociáldemokrata Párt – PSD és a Nemzeti Liberális Párt – PNL vezetői – szerk. megj.), hogy nem hagyhatjuk figyelmen kívül ezeket a javaslatokat” – mondta a MEDIAFAX-nak a szövetség szenátora.

Georgian Pop, a Román Hírszerző Szolgálatot (SRI) felügyelő bizottság azt mondja, a testületbe várnak minden olyan politikust, akinek információi vannak lehetséges törvénytelenségekről. Meglátásában a szolgálatokat ki kell hagyni a választási kampányból.

Pop szerint nincsenek fedett ügynökökkel kapcsolatos összeférhetetlenségek. (4)


Amerikai F-22-es harci repülők érkeztek néhány órára Romániába

Ma két amerikai F-22 Raptor típusú amerikai harci gép szállt le Romániában, a Fekete-tengerhez közeli Mihail Kogălniceanu légi támaszponton, az Atlantic Resolve fedőnevű, a Krím félsziget orosz elcsatolása után 2014-ben elindított állandó rotációs hadgyakorlat keretében.

Az Agerpres közszolgálati hírügynökség szerint az F-22-esek még még ma elhagyják a repülőteret.

Az amerikai légierő parancsnoka már tavaly júniusban jelezte: elképzelhető, hogy az Egyesült Államok Európába vezényel néhányat a legfejlettebb, F-22-es típusú harci gépéből, hogy erődemonstrációval válaszoljon Oroszország ukrajnai fellépésére.

Az F-22-esek érkezése napján kezdte meg látogatását Bukarestben Alexander Vershbow, a NATO főtitkár-helyettese, hogy a júliusi varsói NATO-csúcs előkészületeiről egyeztessen a román vezetőkkel. (4)


FEJLEMÉNY - Cristian Ghineát javasolják európai uniós alapokért felelős miniszternek

Cristian Ghilea európai ügyekért felelős államtanácsost (képünkön) javasolják az európai uniós alapokért felelős tárca élére – tudta meg politikai forrásokból a Mediafax.

Cristian Ghinea venné át az európai uniós alapokért felelős minisztérium vezetését, miután ma a kormányfő felszólítására lemondott tisztségéről Aura Răducu. Dacian Cioloş elégedetlen a tárca tevékenységével.

A javaslatot hamarosan Klaus Johannis államfő elé terjesztik. (4)


Lemondott Aura Răducu, az európai alapokért felelős miniszter

Lemondott Aura Răducu, az európai alapokért felelős tárca vezetője Dacian Cioloș kormányfő felszólításának tett eleget. A miniszterelnök elégedetlen volt a miniszter teljesítményével.

A Mediafax tájékoztatása szerint Aura Răducu értetlenségének adott hangot: bár a minisztérium által kitűzött célok többségének megvalósítása folyamatban van, a kormányfő mégis kevesellte az elért eredményeket.

Cioloș miniszterelnök elfogadta a tárcavezető lemondását, utódjáról hamarosan gondoskodni fog – áll a miniszterelnöki hivatal sajtóközleményében. (9)


Luther Márton magánvégrendeletét állítják ki Budapesten

Luther Márton vagyonára, családjára vonatkozó „magánvégrendeletét” és Julius Ludwig Grimm felfújható földgömbjét állítja ki a budapesti Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára.

A két különleges kiállítási darab bemutatásával a Levéltár az intézményben folyó munkába tudományos is bepillantást szeretne adni – emelte ki Mikó Zsuzsanna, a Levéltár főigazgatója a kiállítás hétfői megnyitóján.

Az Evangélikus Országos Levéltár legféltettebb iratanyagainak egyike Luther Márton végrendelete, amely az Evangélikus Országos Levéltár archívumának is helyet adó, Üllői úti egyházi székházépület felújítása miatt került ideiglenesen az Országos Levéltárba. (Fotó: MTI) (2)

 

 


FOTÓRIPORT - Készülünk a holnapi kiállításmegnyitóra

Árkossy István, kolozsvári születésű, Budapesten élő képzőművész és „segédei” a holnap délután 5 órakor megnyíló kiállítás rendezésével vannak elfoglalva a Minerva-ház Cs. Gyimesi Éva termében. A Nagymesterek – Reneszánsz és barokk festőművészek arcképcsarnoka című, könyvbemutatóval egybekötött kiállításmegnyitón többek között ezeket a munkákat láthatják majd az érdeklődők az emeleti galériában.  

A tárlatot Németh Júlia és Banner Zoltán műkritikusok, valamint Lucian Nastasă-Kovács, a kolozsvári Művészeti Múzeum igazgatója nyitja meg.

Várjuk tehát a művészetkedvelőket április 26-án, kedden délután 5 órakor a Minerva-házba (Jókai/Napoca u. 16. szám). (2)

Fotóriportunk itt tekinthető meg.


2,8 százalékkal nőtt az éves hitelezés márciusban

216 milliárd lejes hitelállománnyal rendelkeztek a hazai bankok március végén, ami 2,8 százalékkal nagyobb, mint 2015 azonos hónapjában – derül ki a Román Nemzeti Bank ma közzétett adataiból.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Kevés oltás, több haláleset

A beoltottak számának csökkenése lehet az oka annak, hogy egyes fertőző betegségek újra megjelentek, illetve nőtt azoknak a haláleseteknek a száma, amelyek oltással megelőzhető betegségek miatt történtek – hívja fel a figyelmet az Országos Háziorvosi Társaság (SNMF).

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


Obama Németországban: A NATO-nak meg kell erősítenie jelenlétét Lengyelországban,Romániában és a balti államokban is

Az Egyesült Államoknak és a világnak erős, gazdaságilag virágzó, demokratikus és egységes Európára van szüksége - jelentette ki Barack Obama amerikai elnök hétfőn a németországi Hannoverben elmondott beszédében. Barack Obama egy fiataloknak tartott fórumon elmondott beszédében a legújabb kori történelem világszerte irigyelt, kiemelkedő politikai és gazdasági vívmányának nevezte az Európai Uniót. Rámutatott, hogy az EU szövetségessé tett korábbi ellenségeket, és 28 demokratikus ország békés közösségévé fejlődött. Konrad Adenauer néhai német kancellárt idézve hangsúlyozta, hogy Európa egysége egykor kevesek álma volt, majd sokak reménysége lett, most pedig már mindenkinek szükségszerűség, így az Egyesült Államoknak is.
    

A menekültválságról szólva kiemelte: nem új falakra van szükség, a közös értékekért pedig akkor is ki kell állni, amikor ez nehéz feladatot jelent. A történelem megmutatja, hogy mindig csak akkor volt haladás, amikor érvénysültek az egymással szembeni nyitottság és az emberi méltóság tiszteletének "időtlen eszméi".
    

Európa biztonsági helyzetéről szólva úgy vélte, hogy a kontinens időnként "túlságosan derülátó" és bőven van még mit tennie védelme erősítése érdekében. A nyári varsói NATO-csúcsra utalva hangsúlyozta, hogy valamennyi tagállamnak a bruttó hazai termék (GDP) 2 százalékának megfelelő szintre kell emelnie védelmi kiadásait, és az észak-atlanti szövetségnek meg kell erősítenie jelenlétét Lengyelországban,Romániában és a balti államokban, miközben a déli szárnyát fenyegető kihívásokra is választ kell adnia. (9)


A szlovák kormányfő után a parlament elnöke is kórházba került

A múlt héten sikeres szívműtéten átesett Robert Fico szlovák kormányfő után egy másik legfőbb közjogi méltóság, Andrej Danko, a pozsonyi parlament elnöke is kórházba került, és műtét vár rá - jelentette ma a Sita szlovák kereskedelmi hírügynökség.

Andrej Danko, aki az új szlovák kormány második legerősebb pártja, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnökeként kapta meg a parlament házelnöki posztját, vasárnap este vonult be a pozsonyi Nemzeti Onkológiai Intézetbe (NOÚ), ahol hétfőn gyomordaganattal műtik. Nincs információ arról, hogy jó vagy rosszindulatú daganatról van-e szó.

Betegségéről maga Andrej Danko számolt be a médiának a múlt héten, s bár arról - Robert Fico szívműtétjével összefüggésben - már egy várható operációt sejtetve írt a pozsonyi sajtó, a házelnök kórházba vonulásának időpontja nem volt ismert. Vasárnap a házelnök egy televíziós vitaműsorban azt mondta: nem fog részt venni a parlament napirendjén lévő új kormányprogramról tartandó szavazásról. A kormányprogramról szóló ülését a múlt héten kezdte meg a plénum, a vita befejezése a legkorábban ezen a héten várható. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1058
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap