label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Orbán Viktor: Kallós Zoltán naponta állít mércét és példát elénk

Orbán Viktor magyar miniszterelnök köszöntőjében arról beszélt: Kallós Zoltánban "még mindig több tetterő lakozik, mint közülünk számosokban", és a néprajzkutató "naponta állít elénk mércét és példát". Megjegyezte, "a kilencven év, a tudós professzori érdemek, a szellemi frissesség, az élet-, akarat-, és tetterő elegendő a tiszteletre, főhajtásra és köszönetre", de nem magyarázza azt a meghatódottságot, amely átjárja a gála közönségét.

 
A miniszterelnök felidézte, régen nagy elismerés övezte az öreg honvédeket, akik Bem seregében a magyar szabadság zászlaja alatt küzdöttek az igaz ügyért. “Ez alatt a zászló alatt szolgálnánk mi magunk is. A mi munkánk, küldetésünk, célunk ugyanaz. Életünkkel valami nálunknál nagyobbat, magasabb rendűt, valami fontosabb ügyet szolgálni. A mi közös küldetésünk szolgálni a hazát, szolgálni a magyar hazát" - jelentette ki a miniszterelnök.(9)

 


Băsescu Kolozsváron: Boc jó, de idejét múlt polgármester

- Emil Boc jó politikus és jó polgármester, de Kolozsvárnak nem csak jó, hanem nagyon jó vezetőre van szüksége! – jelentette ki a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) elnöke, Traian Băsescu Kolozsváron, pártja kampánynyitóján. Hozzátette: olyan emberként szól, aki ismeri és tiszteli Kolozsvár polgármesterét, de úgy látja, elérkezett az idő, hogy Boc átadja a stafétát egy fiatalabb, szélesebb látókörű személynek.

- Azt javaslom Bocnak, hogy ő is én is “maradjunk ki egy kört”! – hangoztatta Băsescu. A volt államelnök Adrian Gurzăut ajánlja a kolozsváriak figyelmébe, ő pártja jelöltje a városvezetői tisztségre.

Gurzău Kolozsváron végezte az ortodox teológiát, ő került Emil Boc helyébe a képviselőházba, amikor az 2004-ben megnyerte a polgármesteri tisztséget és lemondott parlamenti mandátumáról. A 39 éves politikust 2008-ban és 2012-ben is képviselővé választották Kolozsváron a Demokrata-Liberális Párt (PDL) színeiben, később egyike volt azoknak, akik átigazoltak a PMP-be.  (9)


Gálaest Kallós Zoltán tiszteletére – Orbán Viktor is köszöntötte a 90 éves néprajzkutatót

Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részt vesz Kallós Zoltán tiszteletére rendezett kolozsvári gálán, amelyet ma este tartanak a magyar operában. Köszöntőt mondott Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke és Gergely Balázs, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke. Az ünnepi műsor keretében fellép több néptánc- és népzene-csoport, köztük a válaszúti Kallós Zoltán Alapítvány Szórványkollégiumának, valamint a szamosújvári Mezőségi Téka Szórványkollégium tanulói, a Zurboló, a Szarkaláb, a Tokos és a Harmadik zenekar, moldovai csángó adatközlők. (9)

 

 


Kelemen Hunor: az önkormányzati választás a magyarság biztonságérzetéről is szól

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint a június 5-i önkormányzati választások nemcsak a településfejlesztéssel, infrastruktúrafejlesztéssel kapcsolatos kérdésekről szólnak, hanem arról is, hogy sikerül-e visszaállítani Romániában a magyarok biztonságérzetét.

Kelemen Hunor a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) szatmárnémeti ülésén szombaton kijelentette, az a közösség, amelyik nem érzi magát biztonságban, szabad sem lehet, és nem gyarapodhat, nem fejlődhet megfelelőképpen. Az elnök megemlítette: az RMDSZ árnyékjelentést készített a kormánynak az Európa Tanács számára készített kisebbségi jelentéséhez. Nem az RMDSZ tért vissza a sérelmi politizáláshoz, ahogy ezt sokan állítják, hanem a román állam tért le a jogállamiság útjáról - hangsúlyozta. (9)

 


Holnaptól lehűlés, zápor, zivatar

Az elkövetkező három napban országszerte valószínű eső, záporeső, helyenként zivatar, jégeső. A szél megerősödik, többfelé viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 12 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 15 fok között várható - jelenti az Országos Meteorológiai Szolgálat. (9)
 


Késelés a gyalui autópiacon – négyen megsérültek

Négy ember súlyosan megsérült ma reggel a gyalui autópiacon kirobbant verekedésben, valamennyit Kolozsvárra kellett szállítani a sürgősségi kórházba, egyikük állapota súlyos. A kolozsvári rendőrség nagy erőkkel érkezett az incidens helyszínére. A kedélyeket sikerült csillapítani, arról azonban egyelőre nincsenek pontos információk, hogy mi is képezte a viszály okát. Egyes források szerint két család közötti régi konfliktus vezetett az erőszakhoz. (9)
 


Megérkezett Délkelet-Törökországba Angela Merkel, hogy a menekültválságról tárgyaljon

Megérkezett szombaton Délkelet-Törökországba, Gaziantep városába Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, valamint Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, hogy a márciusi, a menekültválság megoldását célzó egyezmény részleteiről tárgyaljon Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel.

A tervezett program keretében a Merkel, Tusk, Timmermans és Davutoglu először a Gaziantep közelében fekvő Nizip település 2-es számú konténervárosába látogat. A menekülttábor 2013. február 11-én állt szolgálatba, területe 145 ezer négyzetméter, jelenleg 4818 szíriai otthona. Átadása óta 363 gyermek született a táborban, amely 1857 fiatal oktatását biztosítja.
    

Törökország saját állítása szerint már mintegy 10 milliárd dollárt költött a migránsokra 2011 márciusa, a szíriai konfliktus kezdete óta, az összeg legnagyobb részét a török-szíriai határ közelében felállított menekülttáborokra fordította.
    

A politikusok a konténervárosban tett látogatás után a gaziantepi egyetem kongresszusi és művészeti központjában részt vesznek a Törökország és az Európai Unió által, a szíriai migránsok számára közösen indítandó segélyprogram megnyitóján, amelyet közös sajtótájékoztató követ. (9)
    

 


Obama Londonban - A Brexit-tábor visszautasítja Obama "beavatkozását" az EU-népszavazási kampányba

Beavatkozásként értékelték és visszautasították szombati nyilatkozataikban a brit belpolitika EU-szkeptikus táborának képviselői Barack Obama amerikai elnök állásfoglalását arról, hogy Nagy-Britanniának az Európai Unióban kellene maradnia.

Obama, aki előző este David Cameron miniszterelnökkel tárgyalt a Downing Streeten, a megbeszélés utáni londoni sajtótájékoztatóján rendkívüli feltűnést keltő, erőteljes érveléssel állt ki Nagy-Britannia további EU-tagsága mellett.
 

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap szombati kiadásának elsőoldalas főcímében "Obama EU-ultimátumának" nevezte az amerikai elnök azon kijelentését, hogy ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, akkor nem számíthatna egyhamar külön kereskedelmi megállapodásra az Egyesült Államokkal. Obama szerint az Egyesült Államok az EU-val folytatott kereskedelmi tárgyalásokra összpontosítja figyelmét, Nagy-Britannia pedig "a sor végére kerülne", ha távozna az unióból.
 

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője - akinek elsődleges politikai programja a Brexit, vagyis Nagy-Britannia távozása az EU-ból - a BBC-nek nyilatkozva szombaton kijelentette: gyanúja szerint az amerikai elnök "ezt a szöveget" a brit kormányfő sugallatára mondta. Farage szerint ennek "árulkodó, szégyenletes jele", hogy Obama a nagy-britanniai angol nyelv szótárkészletében honos kifejezést használta (back of the queue),  ahelyett, hogy az amerikai angolban szokásos kifejezéssel (back of the line) élt volna, amikor azt mondta, hogy Nagy-Britannia Brexit esetén "a sor végére kerülne" az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi tárgyalások folyamatában. (9)

 


Radovan Karadzic ideiglenes szabadlábra helyezését kérte a hágai törvényszéken

Ideiglenes szabadlábra helyezését kérte pénteken Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök, akit március végén negyvenéves börtönbüntetésre ítélt az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék.

A hágai székhelyű bíróság tájékoztatása szerint Karadzic azt kérte a beadványában, hogy engedjék szabadon, amíg meg nem születik a döntés az elsőfokú ítéletre benyújtott fellebbezéséről.
 

A volt elnök beadványában hangsúlyozta, hogy kérelme pozitív elbírálása esetén bármikor eleget tenne a bíróság utasításának és megjelenne a törvényszék előtt, illetve tartózkodna az eljárásban részt vevő tanúk és szakértők befolyásolásától.
 

Karadzicot az 1992-1995 közötti boszniai háborúban elkövetett népirtás, háborús és emberiesség elleni bűncselekmények miatt ítélte el március 24-én a Nemzetközi Törvényszék. (9)
 


Az IÁ hatalmas robbanószer raktárára bukkantak Palmüra aknamentesítése közben

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet eddig fellelt egyik legnagyobb, több mint 12 ezer különféle robbanószerkezettel teli fegyverraktárára bukkantak az orosz hadsereg tűzszerészei Palmüra aknamentesítése közben - közölte pénteken a Russia Today orosz hírtelevízió internetes honlapján.

A raktárt, amelyet jól álcáztak az iszlamisták, az orosz hadsereg tűzszerészeinek különleges felszerelésével, Urán 6 típusú aknamentesítő robotokkal és különlegesen kiképzett kutyák segítségével sikerült felfedezni - mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Több mint 12 ezer robbanó eszközt, köztük nagy kaliberű aknavető gránátokat, ágyúlövedékeket, tankelhárító rakétákat, valamint különböző taposóaknákat távolítottak el a raktárból - tette hozzá.
 

A vezérőrnagy hangsúlyozta: ez az IÁ egyik legnagyobb fegyverraktára és az onnan származó robbanó szerkezetekkel nem csak Homsz tartományban, de Szíria-szerte követtek el terrortámadásokat a szélsőségesek. Palmürát március végén sikerült a Moszkvával szövetséges damaszkuszi rezsimnek visszafoglalnia, a város aknamentesítése ezt követően kezdődhetett meg. (9)

 


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 307
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap