label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Visszalépett a jelöltségtől Marian Munteanu, a liberálisok bukaresti főpolgármester-jelöltje

Az 1990-es Egyetem-téri kommunista-ellenes tüntetések pártonkívüli vezéralakját, akit egy hete tett meg főpolgármester-jelöltjének a PNL, több civil szervezet ortodox fundamentalista diskurzussal, fasiszta irányultságú eszmék terjesztésével vádolta, ami a PNL tagságát is megosztotta, többen elhatárolódtak tőle, egyes bukaresti kerületi polgármester-jelöltek pedig bejelentették: nem kívánnak Munteanu társaságában mutatkozni a választási kampányban.
 

A PNL vezetése bejelentette a párt miniszterelnök-jelöltjét, Catalin Predoiu fogja megpályázni a  főváros főpolgármesteri tisztségét. (9)

 


Világszerte, de elsősorban az amerikai kontinensen romlott a sajtószabadság helyzete

A sajtószabadság helyzete jelentősen romlott világszerte 2015-ben, de különösen az amerikai kontinensen, amely most először Afrika mögé szorult a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet szerdán Párizsban kiadott éves jelentésében.

A RSF 2002 óta évente rangsorol 180 országot a sajtószabadság minősége alapján. A listát kérdőíves felméréssel gyűjtött adatok alapján állítják össze. A vizsgálatban újságíróktól, újságíró-szervezetektől, médiakutatóktól és jogászoktól kérnek adatokat egyebek között a médiára és képviselőire kifejtett nyomásgyakorlásról, az öncenzúráról, valamint a média gazdasági és jogi környezetéről.

"Mindegyik indikátor romlást jelez. Számos hatóság megpróbálja átvenni hazájában az ellenőrzést, mert tart a szerinte túlságosan széles nyilvános vitától" - hangsúlyozta Christophe Deloire, az RSF főtitkára. "Manapság valamennyi hatalmi ágnak egyre könnyebb közvetlenül megszólítania a közönséget az új technológiáknak köszönhetően, ezért nagyobb a támadás a független médiát képviselők ellen is" - tette hozzá. (4)


Összegzés az elkobzott egyházi ingatlanok restitúciójának helyzetéről

A White Book On Church Property Restitution in Transylvania cím alatt, angol nyelven publikált könyvben összegezték az erdélyi magyar történelmi egyházak az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatási folyamatára vonatkozó információkat.

– A könyv tájékoztatás és helyzetjelentés: összesíti a leadott restitúciós kéréseket, az egyházak számára kedvező döntéseket, kárpótlásokat és elutasításokat egyaránt – fejtette ki az Erdélyi Református Egyházkerület Püspöki Hivatalának nagytermében ma délben tartott könyvbemutatón Ballai Zoltán, az egyházkerület gazdasági előadótanácsosa, a kötet szerkesztője.

– Álláspontunk továbbra is az, hogy ha az egyházak az 1948-ban kezdődött államosítás idején a különböző ingatlanok tulajdonosaiként alkalmasaknak bizonyultak arra, hogy foganatosítsák velük szemben az államosítási dekrétumokat, arra is alkalmasnak kell lenniük, hogy jogos tulajdonuk visszaszolgáltatása megtörténjen – emelte ki Veress Emőd ügyvéd, az Erdélyi Református Egyházkerület jogi képviselője.

A négy erdélyi magyar történelmi egyház a kommunista rendszer által elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának helyzetéről tavaly októberben konferenciát szervezett Bukarestben, a fenti kiadványt ennek apropóján tervezték. (10)


A restitúciós bizottság újra elbírálja a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatási kérvényét

A restitúciós bizottság újra elbírálja az Erdélyi Református Egyházkerületnek a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatására vonatkozó kérését - jelentette be egy mai kolozsvári sajtótájékoztatón Veress Emőd jogász, az egyház jogi képviselője.

Hozzátette, az egyház képviselőinek holnap kell megjelenniük a bukaresti bizottság előtt, hogy alátámasszák a kérést. Az ügyvéd elmondta: a bizottság azt állapította meg, hogy a korábbi büntetőper nem rendezte az épület tulajdonjogát. 2014-ben a ploieşti táblabíróság azt mondta ki, hogy szabálytalanul szolgáltatták vissza a Székely Mikó kollégium épületeit, és felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a restitúciót elrendelő bizottsági tagokat.

"A restitúciós eljárás újra folyamatban van, és a bizottság érdemben fog dönteni. Ha úgy gondolják, hogy nem jár vissza, az is eredmény, mert megnyílik a pereskedés lehetősége" - jelentette ki Veress Emőd. (4)


Pénzmosás gyanújával vizsgálódik az ügyészség Traian Băsescu ellen

Pénzmosás gyanújával vizsgálódik a legfőbb ügyészség Traian Băsescu volt államelnök ellen egy korrupciós ügyben, amely két ingatlan adásvételének vizsgálatára vonatkozik.

A bűnvádi eljárás megindítását ügyészségi források a Mediafax és az Agerpres hírügynökségnek is megerősítették.

Băsescu ma közölte, hogy még nem kapott idézést a vádhatóságtól, de amint behívják, kész válaszolni az ügyész kérdéseire. Rámutatott: tavaly hozta tudomására a legfőbb ügyészség, hogy a 2000-es évek elején egy általa megvásárolt telek és ház ügyében nyomoznak.

Băsescu 2000-ben, Bukarest főpolgármestereként egy telket vásárolt a fővárosban körülbelül 70 ezer dollárért, feljelentője szerint mélyen a piaci ár alatt. A telek közvetlen szomszédságában ugyanazon a napon Costel Căşuneanu üzletember is megvásárolt egy területet körülbelül négyszer drágábban, majd a volt elnök az övét eladta az üzletember egyik közvetlen rokonának mintegy 300 ezer dollárért. Băsescu ebből a pénzből 2002-ben egy házat vett magának, amit később nagyobbik lányának adományozott.

Az elnöki tisztséget 2014 őszéig betöltő politikust államfői mandátuma idején jelentették fel. Tavaly óta több ügyben is eljárást indítottak ellene, miután megszűnt a mentelmi joga. A legfőbb ügyészség tavaly januárban közölte, hogy hét olyan ügyben vizsgálódnak még, amelyben Băsescu is érintett.

A volt elnök hónapok óta lebegteti, hogy ismét megpályázza a bukaresti főpolgármesteri tisztséget a június 5-i önkormányzati választáson. Esetleges jelölését a napokban kellene hivatalossá tenni. (4)


A CNSAS csütörtökön tárgyalja a PNL és a SAR Munteanuval kapcsolatos kérését

Csütörtöki ülésén tárgyalja a Szekuritáte Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) kollégiuma a PNL és a SAR Marian Munteanuval kapcsolatos kéréseit, ám az ellenőrzés akár egy hónapig is eltarthat – mondta Dinu Zamfirescu.

„A Nemzeti Liberális Pártnak és a Romániai Akadémiai Társaságnak is van egy-egy kérése. Mindkettőnek ugyanaz a tárgya. Elvileg a holnapi ülésen lesz erről tárgyalás. A kollégium azt a döntést fogja hozni, hogy azok a szervek, amelyek ezzel az egész kérdéssel foglalkoznak, a lehető legsürgősebben, gyorsan tegyék azt” – mondta Dinu Zamfirescu, a CNSAS kollégiumának tagja.

Hozzátette: az ellenőrzés egy hónapig is eltarthat, ám a kérésekre sürgősségi eljárással válaszolnak majd. (4)


Újabb korrupciós ügyben indult bűnvádi eljárás Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester ellen

Újabb korrupciós ügyben indult bűnvádi eljárás Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester ellen, akit tavaly decemberben a helyi futballcsapattal kötött társulási szerződés miatt hivatali visszaélés gyanújával állított bíróság elé a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

A vádhatóság mai közleménye szerint Floreát most megvesztegetés elfogadásával gyanúsítják. A DNA szerint az elöljáró jogosulatlan előnyökhöz juttatott a várossal kötött szerződésekben egy üzletembert, aki ennek fejében a piaci ár feléért adott el Florea fiának egy ingatlant.

A 2000 óta tisztségben lévő Florea, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Maros megyei szervezetének társelnöke szintén ma jelentette be, hogy függetlenként indul újabb polgármesteri mandátumért a június 5-i önkormányzati választáson. (4)


Télies körülmények között zalik a közlekedés Hargita megyében

Télies körülmények között zajlott a közlekedés szerda reggel Hargita megye több részén, elsősorban a Csíkszépvíz környéki hegyekben, a Bucsinban.

„Jelenleg a 12A jelzésű országúton, fent a gerincen, az útügyi hivatal munkájának köszönhetően 0 és 1 centiméter közötti a hóréteg vastagsága, ami csak porhó, és már olvad, a többi útszakaszon pedig, a Bucsin-tetőn, a 13B és a 14C jelzésű utakon, a Gyilkos-tó közelében egyre kevesebb a hó az úttesten, mert ott is folyamatosan dolgoznak. Jelenleg már csak itt-ott hull a hó, de a hőmérséklet mindenütt fagypont fölött van, és nincs további lerakódás az úttesten. A közlekedés télies körülmények között zajlik, töredezett hóréteggel borított utakon, főleg Gyimesfelsőlok környékén és a Bucsin-tetőn” – mondta a Hargita megyei kormánymegbízotti hivatal kabinetfőnöke, Adrian Pănescu. (4)


Golden Globe - Változtatott szabályain a hollywoodi tudósítók testülete

A Hollywoodban akkreditált külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) bejelentette, hogy a 74. Golden Globe-díjkiosztót 2017. január 8-án rendezik meg Los Angelesben, egyúttal a díjazás szabályainak változásairól is tájékoztattak.

A változások több díjkategóriát érintenek, köztük a legjobb dráma és a legjobb vígjáték vagy musical mezőnyt. Tavaly a Mentőexpedíció című sci-fi a vígjáték kategória győztese lett, ami nagy felzúdulást keltett, hiszen Ridley Scott produkcióját, bár kétségtelenül voltak mulatságos pillanatai, a drámai mezőnyben kellett volna inkább indítani - emlékeztetett a Variety.com.

Ezentúl azok a drámák, amelyekben van némi vígjátéki felhang, a drámai kategóriában versenyeznek. "A játékfilmeknek abban a kategóriában kell indulnia, amely a legjobban illik a film általános tónusához és a tartalmához" - közölte az újságírószervezet.

A testület tagjai a jelölés előtt szavaznak arról, hogy az egyes filmek indulhatnak-e abban a kategóriában, amelyben a stúdiók indítani akarják azokat. Ahhoz, hogy más kategóriába soroljanak át egy filmet, a tagok kétharmados többségi szavazatára van szükség.

A változtatás egyebek mellett érinti a legjobb eredeti filmzene kategóriát és meghatározza, kinek jár ez a díj, tisztázza, hogy ki kapja a forgatókönyvírói díjat, meghatározza, hogy mikor jelölhető egy film a legjobb idegen nyelvű produkció díjára. (4)


Erdogant sértegető versekre hirdetett pályázatot egy brit folyóirat

Pályázatot írt ki a The Spectator című konzervatív brit folyóirat olyan versekre, amelyek a lehető legdurvábban sértegetik Recep Tayyip Erdogan török államfőt.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1179
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap