label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Visszatérhet hivatalába Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) döntése értelmében visszatérhet hivatalába Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy - tisztségéből korábban felfüggesztett - polgármestere.

A fejleményről maga Antal Árpád számolt be a sepsiszentgyörgyi városházán tartott mai sajtótájékoztatón. Mint elmondta, a déli órákban érkezett a bukaresti ügyészségről a hivatalos tájékoztatás arról, hogy jóváhagyták a kérését, és feloldották a hivatal betöltésére vonatkozó tiltást.

Antal Árpád köszönetet mondott azoknak, akik nélküle is működtették a hivatalt az elmúlt két hónapban. "Köszönöm a szentgyörgyieknek. Ez olyan város, ahol bármi van, az élet tovább tud menni. Senki nem pótolhatatlan" - jelentette ki Antal Árpád. (4)


Dragoș Pîslaru az új munkaügyi miniszter

Ma aláírta Klaus Johannis államfő Dragoș-Nicolae Pîslaru kinevezését a munka- és családügyi, szociális védelemért és idősekért felelős minisztérium élére.

„Románia elnöke, Klaus Johannis úr hétfőn, április 18-án aláírta azt a dekrétumot, amellyel tudomásul veszi Claudia-Ana Costea asszonynak a munka- és családügyi, szociális védelemért és idősekért felelős minisztérium élérúl való lemondását. Románia elnöke, Klaus Johannis úr ugyanakkor aláírta államfő Dragoș-Nicolae Pîslaru kinevezését a munka- és családügyi, szociális védelemért és idősekért felelős miniszteri tisztségbe” – tájékoztatott közleményében az államelnöki hivatal.

Az új miniszter ma 18 órakor teszi le hivatali esküjét a Cotroceni palotában. (4)


Fakivágás miatt tartóztatták le a brassói erdészet több alkalmazottját és egy cég dolgozóját

A brassói erdészet több alkalmazottját és egy predeali cég dolgozóját 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték hivatali visszaélés és falopásban való bűnrészesség miatt, miután 16 fát vágtak ki menedékház-építésre.

A brassói bíróság ügyészsége ma bejelentette, hogy elrendelte a bűnvádi eljárás elindítását Irimia Costică és Chiţea Cristin-Gheorghe ellen, akik a gyanú szerint az állami erdőkből történő fák jogtalan kivágásában és hivatali visszaélésben vállaltak bűnrészességet, aminek során köztisztviselőként a maguk vagy mások számára jogtalan hasznot szereztek.

A harmadik gyanúsított egy kereskedelmi társaság munkatársa, Galiş Florin, aki ellen szerint az állami erdőkből történő fák jogtalan kivágásában és falopásban való bűnrészesség miatt indult eljárás. (4)


A parlament törvényerőre emelné a fenntartható fejlesztési stratégiát

Az ENSZ globális célkitűzéseihez igazítaná, és törvényerőre emelné a parlament az ország fenntartható fejlesztési stratégiáját, amelyet még 2008-ban, az RMDSZ környezetvédelmi miniszterei dolgoztak ki - közölte ma Borbély László, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke (képünkön).

Az RMDSZ-politikus annak a kétnapos szemináriumnak a megnyitóján beszélt erről, amelyet az Interparlamentáris Unióval (IPU) közösen szerveztek Bukarestben.

A 15 ország részvételével zajló tanácskozás nyitónapján a román parlament két kamarája együttes ülésen emlékezik meg arról, hogy 125 éve tagja az IPU-nak, és nyilatkozatot fogad el arról, milyen lépéseket kíván tenni Románia az ENSZ következő 15 évre szóló, tavaly elfogadott fenntartható fejlesztési céljainak megvalósításáért. (4)


Tőkés László közigazgatási pert indított

A közigazgatási bíróságon indított perben kéri Tőkés László annak az elnöki rendeletnek a visszavonását, amelyben Klaus Johannis államfő megvonta tőle a Románia csillaga érdemrendet - mondta el az európai parlamenti (EP-) képviselő jogi képviselője mai sajtótájékoztatóján.

Kincses Előd a bukaresti táblabíróságnak postázott kereset szövegét a sajtóhoz is eljuttatta.

A dokumentumban Tőkés László jogi képviselője többek között arra hivatkozik, hogy a törvény akkor teszi lehetővé egy kitüntetés visszavonását, ha a kitüntetettet jogerősen elítélte a bíróság, vagy ha cselekedeteivel válik méltatlanná az elismerésre. Úgy vélte, Tőkés László esetében egyik sem áll fenn. Nyomatékosan hangsúlyozta, hogy ügyfele ellen a rosszul románra fordított véleménye miatt indult a kitüntetése megvonását eredményező eljárás, márpedig a szólásszabadságot a román alkotmány is garantálja. (4)


Spontán tüntetés a TVR-nél

A Román Televízió (TVR) mintegy kétszáz munkatársa vonult a székház udvarára ma, hogy támogatását fejezze ki Monica Ghiurco mellett, ugyanakkor petícióval fordultak az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD) Călin Popescu Tăriceanu kijelentései kapcsán.

A TVR mintegy kétszáz munkatársa tüntetett a székház udvarán ma. „Tüntetés van a TVR udvarán. Ma van az igazgatótanács ülése, az emberek azért vonultak ki, hogy kifejezzék támogatásukat Monica Ghiurco mellett. 150-200 ember van kint, egyszerű alkalmazottak vagy szakszervezeti vezetők és tagok. Nem a szakszervezet szervezte a tüntetést. Szünetben mentek ki az udvarra, nem állt le a munka, nem volt skandálás” – mondta el a szakszervezet elnöke, Dragoş Bocanaciu.

A szakszervezeti vezető szerint ugyanakkor a köztévé alkalmazottai petícióval fordultak az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz (CNCD), miután Călin Popescu Tăriceanu azt nyilatkozta, hogy a dolgozók képviselői nem vezethetik a TVR-t, mert nem volnának rá képesek. (4)


Jelentősen nőtt a migránsok elutasítása hazánkban

Jelentősen nőtt a migránsok elutasítása hazánkban: egy friss felmérés szerint most már a felnőtt lakosság csaknem 85 százaléka nem ért egyet azzal, hogy hazájuk menekülteket vagy bevándorlókat fogadjon be.

A liberális Adevarul.ro hírportál ma tette közzé az INSCOP közvélemény-kutató intézettől megrendelt felmérés adatait. Ezek szerint a megkérdezettek alig 11 százaléka ért egyet azzal, hogy Románia menekülteket vagy bevándorlókat fogadjon be, szemben a tavaly szeptemberben mért 26,5 százalékkal. Saját településükön a válaszadók még kisebb, 7,7 százalékos arányban szeretnének migránsokat látni, ahhoz képest, hogy arányuk tavaly ősszel még meghaladta a 24 százalékot.

Ennek megfelelően a migránsok befogadásának elutasítása a tavaly szeptemberi 65 százalékról 84,6 százalékra nőtt, amikor Romániára vonatkozóan tették fel a kérdést, és 67-ről 88 százalékra, amikor azt kérdezték, egyetért-e a válaszadó azzal, hogy a település, ahol él, fogadjon be menekülteket vagy bevándorlókat.

A INSCOP közvélemény-kutatása március 21-28. között készült.

Hazánk nem zárkózott el az unióba érkező migránsok önkéntes felajánlások alapján történő elosztásától, de ellenzi a kötelező kvóták bevezetését. Országunknak az uniós kvóták alapján első körben több mint hatezer menedékkérőt kellene átvennie a migrációs hullám által sújtott tagállamoktól.


Hetente kétszer Jászvásár–Kolozsvár–Isztambul járat indul

Június elsejétől hetente kétszer Jászvásár–Kolozsvár–Isztambul járatot indít a Tarom légitársaság, szerdán, illetve szombaton lehet majd Törökországba repülni.

A kolozsvári repülőtér mai közleménye szerint egy 134 férőhelyes Boeing 737-300 típusú repülő teszi majd meg a távot.

A közlemény idézi David Ciceót, a kincses város légikikötőjének igazgatóját is, aki szerint ezzel az isztambuli járattal „sikerül új csomópont révén is összekapcsolni Dél-Kelet-Európát és Dél-Nyugat Ázsiát”.

„Bízunk abban, hogy ez a célpont vonzó lesz utasaink számára, és értékelni fogják azt” – fogalmazott Ciceo.

A kolozsvári reptérről az idei év folyamán tizenegy új járat indul, így a kincses városból elérhető menetrendszerinti járatok száma eléri a 36-ot, és összesen 16 országba lehet eljutni. Ugyanakkor május és szeptember között tíz népszerű nyaralási célpont is elérhetővé válik a charterjáratok révén. (4)


Évente ötezer fontot veszthetnek a háztartások a Brexittel

A brit pénzügyminisztérium szerint meghaladhatja az évi ötezer fontot a brit háztartásokra jutó nemzetgazdasági veszteség, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról szóló júniusi népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Johnny Depp felesége megúszta, hogy elítéljék kutyái Ausztráliába csempészéséért

Egy hónapos próbaidőre bocsátotta ma egy queenslandi bíróság Johnny Depp feleségét, Amber Heard színésznőt, aki akár tízévi börtönt is kaphatott volna azért, mert Ausztráliába csempészte két Yorkshire terrier kutyáját.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 265
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap