label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az RMDSZ a titkosszolgálatok feletti valódi felügyeletet szorgalmaz

Az RMDSZ a titkosszolgálatok feletti valódi civil felügyeletet szorgalmazott az államfővel folytatott megbeszélésen - közölte ma Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke.

Klaus Johannis a nemzetbiztonsági törvények korszerűsítése érdekében kezdett egyeztetések keretében, a szociáldemokratákkal és a liberálisokkal folytatott megbeszélés után fogadta a magyar érdekképviselet küldöttségét.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Cioloş: felelősséget vállalhatunk a közigazgatási reformért

Tíz szakértői kormány sem tudja megváltoztatni a közigazgatási rendszert, ha a parlament nem szavazza meg – jelentette ki Davian Cioloş miniszterelnök, megjegyezve, a kormány nem zárjaki a felelősségvállalás gondolatát sem, mivel nem zavarja őket, ha bukik a kabinet, egy életképes eszközt akarnak.

A kormányfő minderről ma beszélt az újságírókkal a Victori-palotában.

A párbeszéd során néhány sajtós bírált bizonyos aspektusokat, a miniszterelnök azonban azt hangsúlyozta, hogy legalább minimális bizalom szükséges a politikum jóindulata iránt a közigazgatási reform kapcsán.

Mint fogalmazott, „talán szélsőségekig hajszolt naivitás”, de úgy hiszi, hogy a rendszert csakis úgy lehet újjáépíteni, ha az ártatlanság vélelméből indulnak ki, abból, hogy tényleg változtatni akarnak. „Mert ha ne akarjuk megváltoztatni a dolgokat, akkor megmondom őszintén, nem egy, tíz szakértői kormány sem tudja megváltoztatni a rendszert. Ez a kormány nem tud átvinni egy jogszabályt sem, ha nem szavazza meg a parlament. Tehát a kormány bármilyen törvényt belevihet a közigazgatási reformcsomagba. Felelősséget is vállalhatunk a parlament előtt, és megbukhat a kormány. Nem ez az én bajom, hanem az, hogy olyan eszközöket kellene találni, amiket alkalmaznának is” – magyarázta a kormányfő. (4)


Jogi bizottság: a helyi elöljárók csak akkor veszítik el mandátumukat, ha letöltendő börtönbüntetést kapnak

A választott helyi elöljárók mandátuma csak akkor szűnik meg idő előtt, ha jogerősen letöltendő szabadságvesztésre ítélik őket – döntöttek ma a képviselők, elutasítva ezzel az elnöknek a helyi elöljárók jogállását illetően megfogalmazott kifogásait.

Együttes ülésen szavazott a helyi elöljárók jogállásáról szóló törvénymódosítási javaslatról a képviselőház jogi és közigazgatási bizottsága. A javaslatot 18 igen és 4 nem szavazattal elfogadták, ezzel azoknak az eseteknek a leírása módosult, amelyekben a tisztségviselők idő előtt elveszíthetik mandátumukat.

A jelenleg hatályos törvény szerint a helyi elöljárók elveszítik mandátumukat, amennyiben jogerősen szabadságvesztésre ítéli őket a bíróság, ám a jogszabály nem tesz különbséget a letöltendő és a felfüggesztett börtönbüntetés között.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) a bizottságban bejelentette, nem támogatja a jogi bizottság által javasolt, módosított javaslatot. (4)


A liberálisok nem vesznek részt a három nemzetbiztonsági törvény kidolgozásában

A liberálisok nem értenek egyet Liviu Dragnea PSD-elnök javaslatával, aki szerint minden pártnak részt kellene vennie a három, nemzetbiztonságot érintő törvény megszerkesztésében, amelyeken most a kormány dolgozik, hamarosan pedig parlamenti vitára kerülnek.

„Nem beszéltünk ezekről a dolgokról, és nem is hiszem, hogy jó lenne részt venni. Parlamenti szinten létrejön egy munkabizottság, amelybe minden párt két embert delegál. Hát ők mit csinálnak, mit elemeznek már, ha benne vannak a szerkesztőcsoportban (a kormánynál – szerk. megj.). Nemigen értem ezt a dolgot” – mondta el a Klaus Johannis államfővel folytatott megbeszélést követően Vasile Blaga, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke.

Alina Gorghiu társelnök ugyanakkor azt mondta, törvénymódosításra van szükség nemzetbiztonság terén, rámutatva, az államfő azt üzente, hogy a kormány a három jogszabályt tartalmazó csomagot „valamikor május végén” terjeszti majd a parlament elé”. (4)


TÓFALVI ÉVA IS A MELDONIUM ÁLDOZATA

A romániai sportélet második doppingáldozata, Mirela Lavric junior atléta világbajnok után az ötszörös olimpiai résztvevő biatlonista versenyző, Tófalvi Éva.

A nemzetközi szövetség honlapján megjelentek szerint márciusi oslói versenyen végeztek doppingellenőrzést, amely az ominózus Meldoniumot mutatta ki a sportoló szervezetében.

A 37 éves síző nyilatkozata szerint orvos írta fel neki gyógyszert hörghurut és szívritmuszavar ellen. Bejelentette azt is, hogy visszavonul a sportolástól.

Tófalvi a B-próba eredményét várja még, s előfordulhat, hogy nem is kap eltiltást, ha bebizonyítják, hogy december fogyasztott Meldoniumot (a nevezetes szer, amely számos orosz sportoló, például Marija Sarapova teniszező bukását okozta, csak januártól szerepel a doppinglistán). (7)


FOTÓRIPORT – ROMÁN KUPA GYŐZTES AZ U-BT

Nagyváradon rendezték a férfi kosárlabda Román Kupa döntőjét, a házigazda MSC és a Kolozsvári U BT mérkőzhetett a trófeáért. A feketében játszó kolozsváriak 82:75 (18:14, 18:19, 16:16, 30:26) arányban diadalmaskodtak.

Helyszínen készült felvételeink ITT. (7)


Csökkent az ipari termelés

Az év első két hónapjában 0,5 százalékkal csökkent a román ipari termelés a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte ma az országos statisztikai intézet.

A kitermelő iparban jegyezték a legnagyobb, 14,7 százalékos visszaesést, de a villamos, hőenergia és gáz termelés, illetve szolgáltatás is 5 százalékkal csökkent. Egyedül a feldolgozóipar nőtt 0,5 százalékkal.

Februárban éves összevetés szerint az ipari termelés 0,8 százalékkal nőtt, az idei januárhoz képest a növekedés 8,1 százalék volt.

Az év első két hónapjában az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 2,2 százalékkal nőtt tavalyhoz viszonyítva.

A statisztikai intézet szintén kedden közölte az új ipari megrendelésekre vonatkozó adatokat. Januárban és februárban az új ipari megrendelések 2,5 százalékkal nőttek 2015 első két havához mérten.

Tavaly egész évben 2,7 százalékra lassult a román ipari termelés az előző évi 6,1 százalékos növekedés után. (4)


Tiltakoznak a parlament elé terjesztett járműbiztosítási törvény ellen a fuvarozók

Tiltakozik a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) által a parlament elé terjesztett, a kötelező járműbiztosításokról, vagyis az RCA-ról szóló törvény ellen az UNTRR fuvarozói egyesület, mondván, ha a törvényt elfogadják, a kötvények ára megint nőni fog.

Részletek a Motorház rovatban. (4)


Két újabb ember ellen emeltek vádat Belgiumban

Terrorizmussal kapcsolatos bűncselekményekben való részvétel miatt vádat emeltek két újabb ember ellen a Brüsszelben elkövetett öngyilkos merényletekkel összefüggésben - közölte ma a belga főügyészség.

A vádhatóság csak Smail F. és Ibrahim F. néven azonosította a két férfit, akiket a március 22-én Brüsszelben elkövetett öngyilkos merényletek elkövetői számára bérelt lakással hozott összefüggésbe.

A főügyészség úgy tájékoztatott, hogy a két férfi ellen terrorista csoportban, terrorista gyilkosságokban és merényletkísérletben való részvétel, valamint terrorista tevékenység kiterveléséért és dzsihadista sejt rejtegetése miatt emeltek vádat.

Az RTBF belga közszolgálati televízió úgy tudja, hogy a gyanúsítottak a szombati rendőrségi akció során, a Brüsszel Etterbeek nevű kerületében átkutatott lakás bérlői voltak. Innen indult március 22-én Khalid el-Bakraoui és segítője, Osama Krayem a brüsszeli metróba, hogy öngyilkos merénylet kövessenek el.

A rendőrség tájékoztatása szerint a szombati rajtaütés során sem robbanóanyagot, sem fegyvert nem találtak a lakásban. (4)


Peking felháborodott a G7-ek hirosimai közleményén

Peking határozott hangú figyelmeztetéssel tiltakozva fejezte ki felháborodását amiatt, hogy a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) külügyminiszterei hirosimai találkozójuk alkalmával kiadott közleményükben foglalkoztak a Kelet-kínai és a Dél-kínai-tenger területi vitáival.

- Azt várjuk el a G7-ek tagállamaitól, hogy tartsák tiszteletben ígéretüket, miszerint nem foglalnak állást területi vitákkal kapcsolatban - jelentette ki Lu Kang, a kínai külügyminisztérium szóvivője kedden nyilvánosságra hozott közleményében. Elmondta, a világgazdaság gyógyulása továbbra is lassú, ezért a G7 csoportnak a globális gazdaságirányításra kellene összpontosítania, ahelyett, hogy vitákat nagyít fel.

Az Amerikai Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán külügyminisztere a hétfőn véget ért találkozójának végén a hirosimai nyilatkozatban a nukleáris leszerelés kérdését helyezte a középpontba, ám egy külön közleményben a tengerek biztonságáról, a tengeri területi viták békés rendezéséről, a nemzetközi jog, köztük választottbírósági intézmény elfogadásának támogatásáról is állást foglalt. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 299
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap