label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Potápi: a kárpát-medencei magyarság megerősítéséhez gazdaságpolitikai eszközökre is szükség van

A kárpát-medencei magyarság megerősítéséhez gazdaságpolitikai eszközökre is szükség van, ilyen eszköz a szakképzés fejlesztése és a vállalkozói szemlélet a fiatalokban való megerősítése is - jelentette ki Potápi Árpád János, a magyar mMiniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára ma Dunaszerdahelyen.

Az anyaországi államtitkár erről a 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve programmal összefüggésben, egy szakmai konferencián beszélt a Csallóköz központjának számító városban, ahol útjára indította a nemzetpolitikai államtitkárság idei tematikus programjának 14 megállós Kárpát-medencei bemutatkozó körútját.

Beszédében Potápi Árpád János felidézte: a nemzetpolitikai államtitkárság 2012-ben indította el a tematikus évek sorozatát, az óvodások évével, amit később a kisiskolások, majd a felsősök és a szakképzés éve követett, a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) tavaly decemberi ülésén pedig arról született döntés, hogy 2016 a külhoni magyar fiatal vállalkozók éve lesz. (4)


Alina Gorghiu: csak ha nincs más megoldás, akkor váljon fizetésképtelenné a TVR

Határozatot fogadott el ma a Nemzeti Liberális Párt (PNL), amelyben új vezetőtanács kinevezését kéri a TVR-nél, amely egy hónapon belül venné leltárba az intézmény megmentésének lehetőségeit, nyilatkozta a PNL társelnöke, Alina Gorghiu.

„Határozatot fogadtunk el a köztelevízió megmentésére. A PNL úgy véli, a Román Televízió helyzetének megoldása prioritás, és száz százalékban támogat minden olyan törvényi és kormányszintű kezdeményezést, amely azt célozza, hogy a TVR megmeneküljön” – nyilatkozta Alina Gorghiu, a PNL társelnöke az Országos Politikai Büró ülésének végén, majd leszögezte: „idén tölti fennállásának hatvanadik esztendejét a köztelevízió, és ha erre a helyzetre most nem találunk megoldást, mi leszünk az Európai Unió első olyan tagállama, amelynek nincs köztévéje”.

A PNL azt kéri a parlamenti pártoktól, nevezzenek ki új vezetőtanácsot a TVR-nél, hogy a pénzügyi válságot ne tetézze menedzsmentválság is. (4)


Egy év alatt 11,7 százalékkal nőtt a nettó átlagkereset Romániában

Januárban 1943 lej volt a nettó átlagkereset Romániában, ami 11,7 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év első hónapjában volt - közölte ma az országos statisztikai intézet.

Januárban a bruttó átlagbér 2688 lej volt. A reálbérek tavaly januárhoz mérten 14,1 százalékkal nőttek.

A legmagasabb fizetések a kőolaj- és gázkitermelési iparban vannak, ahol a nettó átlagbér 4415 lej volt, a legalacsonyabb nettó átlagbért, 1163 lejt (80 909 forint) a vendéglátóiparban jegyezték.

Decemberhez képest a bruttó és a nettó átlagbér is több mint 8 százalékkal csökkent, ami az év végi prémiumokkal magyarázható.

A kormány gazdasági előrejelző bizottsága szerint az idén csaknem 9 százalékkal fog nőni a bruttó és a nettó átlagbér tavalyhoz képest, becslésük szerint 2017-ben a nettó átlagbér meg fogja haladni a 2100 lejt.

A vállalkozók és a Román Nemzeti Bank is arra figyelmeztettek, hogy a bérek gyorsabban  nőttek tavaly, mint a munka termelékenysége - főleg az iparban -, és úgy vélték, emiatt csökkenhet Románia versenyképessége a régióban. (4)


Hét afgán állampolgárt fogtak el, miközben illegálisan próbáltak Romániába jutni

Hét, illegálisan az országba belépni próbáló afgán állampolgárt tartóztattak fel és adtak át a moldovai hatóságoknak a román határőrök – közölte szerdán a határrendőrség.

A Botoşani megyei határrendőrök fülelték le és adták át a moldovai hatóságoknak azt a három felnőttből és négy kiskorúból álló afgán családot, amely illegálisan próbált meg átlépni a határon Románia felé, hogy aztán a schengeni övezetbe jusson. A család legfiatalabb tagja mindössze kétéves.

„Március 8-án 6.30 körül vették észre hőérzékelő kamerák segítségével a jászvásári területi határrendőrség emberei, hogy Bobuleşti határfalu irányában több illetéktelen személy tartózkodik” – tájékoztatott a határrendőrség.

A román határőrök a helyszínre érkeztek, ahol hét afgán állampolgárt találtak. A határsértők nem beszéltek románul, és sok poggyász volt náluk. (4)


Fancsali Ernő a Néppárt kolozsvári polgármesterjelöltje

Az Erdélyi Magyar Néppárt Országos Elnökségének beleegyezésével Fancsali Ernő a párt kolozsvári polgármesterjelöltje. Mai sajtótájékoztatóján Fancsali elmondta: magát rendszeren kívüli politikusnak tartja, hiszen nem vett részt az elmúlt 25 év politikai csatározásaiban, s így kompromisszumok nélkül, hitelesen képviselheti a közösség ügyeit. 

„Törekedtünk egy, a magyar szavazatok maximalizálását eredményező összefogásra az RMDSZ-szel. A Szövetség politikusai elutasították többszöri megkeresésünket, így egyértelmű volt: önálló listát és polgármester-jelöltet állítunk. A legutóbbi választásokon is több ezren szavaztak az RMDSZ ellen, a marosvásárhelyi előválasztás pedig bebizonyította, hogy a szavazók 40%-a bizalmatlan a Szövetség politikájával szemben” – mondta Fancsali. (4)


Egy román állampolgár is megsérült az izraeli merényletekben

Román állampolgár a kedd esti izraeli merényletek egyik sérültje, jelenleg kórházban ápolják, de állapota stabil – tájékoztatott a külügyminisztérium.

„Román állampolgár is van a 2016. március 8-ai Tel Aviv-i merényletek sérültjei között. Jelenleg az izraeli főváros egyik kórházában ápolják, állapota stabil. Románia izraeli nagykövetsége folyamatos kapcsolatban van a kórházzal, hogy konzuli segítséget nyújthasson, amennyiben arra lesz szükség” – tájékoztatott a román külügyminisztérium.

Legalább egy ember meghalt, további 11 pedig megsérült kedden, a Tel Aviv közelében fekvő Jaffa városában, Jeruzsálemben és Petah Tikvában történt késeléses merényletek során. (4)


Migrációs válsághelyzetet hirdetett a magyar kormány

A magyar kormány az egész ország területére kihirdeti a migrációs válsághelyzetet - jelentette be ma Budapesten Pintér Sándor magyar belügyminiszter.   

Elmondta: szerdán 0 órától Szlovénia, Horvátország és Szerbia is rendkívüli intézkedéseket vezetett be határain. Ezen országok már a schengeni elvárásoknak megfelelően engedik be a határaihoz érkezőket, vagyis a belépőknek érvényes útlevéllel és vízummal kell rendelkezniük.

Nem tudható, hogy ez milyen reakciókat vált ki azon menekültekből, illegális migránsokból, akik már ezekben az országokban tartózkodnak - indokolta a miniszter a határok megerősítését, a migrációs válsághelyzet kihirdetését. (9)


Nem engedték be az országba a Jobbik alelnökét

Nem engedték be Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét Romániába; ezt maga az országgyűlési képviselő közölte közleményben ma.

Azt írta, kedden Erdélybe utazott volna, hogy részt vegyen a székely szabadság napján, valamint sajtótájékoztatót és lakossági fogadóórát tartott volna Kolozsvárott, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben is. Csaknem félórás várakoztatás után az ártándi határállomás hazai közölték vele, nem mehet tovább, mert három évre kitiltottak az országból. Mint írta, a határőr arról tájékoztatta, hogy a kitiltásáról szóló döntés 2015. október 21-e óta érvényes.

"Tehát 2014 márciusa és 2015 márciusa közötti első kitiltásomhoz hasonlóan ismét csak a határon tudtam meg, hogy nem léphetek Erdély földjére. Előzetesen ugyanis most sem tájékoztatott erről senki, mint ahogyan kitiltásom konkrét okáról sem" - írta közleményében a politikus.

"Az érdemi indoklás nélküli, uniós alapjogokat durván megsértő, önkényes román hatósági döntést és az egész eljárást elképesztőnek és felháborítónak" tartja egy EU-tag, valamint NATO-szövetséges szomszédos ország részéről. Szávay István emlékeztetett arra, hogy korábbi, egy évig tartó kitiltása miatt az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult és Strasbourgban beperelte a román államot. Hozzátette, most is kihasználja az összes rendelkezésemre álló romániai és nemzetközi jogi lehetőséget.

Két éve márciusban négy magyar állampolgárnak, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselőjének, Szávay Istvánnak és Zagyva György Gyulának tiltották meg, hogy belépjen Romániába egy évig.

Akkor Monica Dajbog, a belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik. (4)


Yoko Ono első életmű-kiállítása Franciaországban

Először nyílik Yoko Ono műveiből életmű-kiállítás Franciaországban. A japán író, művész, békeaktivista, John Lennon özvegye hat évtizedes karrierjének több mint száz munkája látható szerdától a lyoni Kortárs Művészeti Múzeumban.

A Yoko Ono – A hajnal fénye című tárlat az 1952-ben született első illusztrált versektől kezdve a papíralapú munkákon, filmeken, performanszokon és hangfelvételeken át az idén készített hatalmas installációkig a teljes életművet bemutatja.

A kiállítás a 83 éves művész részvételével nyílt volna meg, de Yoko Ono influenzás megbetegedése miatt májusra halasztotta lyoni látogatását.

A tárlat július 10-ig tekinthető meg. (2)

 


FOTÓRIPORT – U FC: Döntetlen Vâlceával Nemeszsukon

A labdarúgó II. liga második csoportjában Nemeszsukon fogadta a csíkos mezben játszó Kolozsvári U FC a Râmnicu Vâlcea-i MSC-t.

A végeredmény 1–1 volt.

Helyszíni felvételeink ITT. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 279
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap