label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Mikor rangsorolja a kolozsvári RMDSZ a tanácsojelölteket?

Április 9-én kerül sor az RMDSZ kolozsvári tanácsosjelöltjeinek rangsorolására – olvasható a szervezet mai sajtóközleményében.

„Fontosnak tartjuk, hogy a június 5-i helyhatósági választások után olyan személyek képviseljék a kolozsvári magyarság érdekeit, akik szakmai tapasztalatukkal, a közösség érdekében végzett munkájukkal már kivívták annak elismerését, bizalmát” – áll a dokumentumban.

Emlékeztetnek, hogy az RMDSZ Kolozsvári Szervezete előválasztására önkormányzati képviselőnek jelöltetheti magát minden RMDSZ-tagsággal rendelkező személy, aki 2016. március 29-én 16 óráig jelentkezési iratcsomóját benyújtja az RMDSZ Kolozs Megyei Szervezetének irodájához (Kolozsvár, Külső-Magyar utca/ B-dul. 21. Decembrie 1989 47/7 szám). (4)


Johannis: támogatom a zsidóság és a Holokauszt múzeumának létrehozását Romániában

Klaus Johannis államfő ma azt mondta, támogatja a romániai zsidó történelmi és holokauszt-múzeum létrehozását, és arra biztatja a hatóságokat, elsősorban a Wiesel Intézetet, keressen minél több olyan románt, aki zsidókat vagy romákat mentett meg a haláltól.

„Országprojektem – a Művelt Románia – a Holokauszt tematikáját is magában foglalja. Az oktatás az első lépés a Holokauszt jobb megismerése és a múlttal való megbékélés felé. (…) Az antiszemitizmus, a xenofóbia, a faji gyűlölet, a diszkrimináció és az intolerancia elutasítása azoknak a történelmi eseményeknek a szilárd ismeretével kezdődik, amelyek ilyen atrocitásokhoz vezettek. A tolerancia és az embertársak iránti tisztelet zsenge korban gyökeredzik, az iskolának pedig ebben alapvető szerepe van. Ezeket figyelembe véve, Románia elnökeként támogatom egy ilyen múzeum létrehozását Bukarestben. Szilárd elhatározásom, hogy támogassam a zsidóság és a Holokauszt múzeumának megnyitását. Megbeszélem ezt a kormánnyal is, és mihamarabb konkrét tervvel állunk elő” – jelentette be ma az államfő. (4)


Băsescu: Moldova csak Romániával egyesülve kerülhet be az Európai Unióba

Moldova sosem lesz az Európai Unió vagy a NATO tagállama, csak úgy kerülhet be az EU-ba, ha egyesül Romániával - állította Traian Băsescu volt államfő a Timpul című kisinyovi lapnak adott interjújában, amelyet ma ismertetett a Hotnews.ro hírportál.

A politikus alkalmasnak nevezte a történelmi pillanatot a "két román állam" újraegyesítésének felvetésére, amit szerinte eddig csak gyávaságból nem tűztek napirendre a két ország politikusai.

"Végül is két bűnöző, Sztálin és Hitler rendelte el a szétválásunkat, amit aztán a külügyminisztereik, Ribbentrop és Molotov ültetett át a gyakorlatba. Miért nincs bátorságunk kijelenteni, hogy nem akarunk többé két bűnöző által megszabott modell szerint élni? A válasz egyértelműen a gyávaság, e mellett pedig a legtöbb moldovai politikus ragaszkodik ahhoz, hogy saját országa legyen" - vélekedett Băsescu.

Hozzátette: a maga részéről "minden szinten" megpróbált erről párbeszédet kezdeményezni, de mindenki azzal utasította el, amit Ion Iliescu volt államfő mondott az 1990-es évek elején, hogy "nem időszerű" az újraegyesítésről beszélni.

Băsescu kijelentette: hazudnak azok az Európa-párti moldovai politikusok, akik azzal hitegetik választóikat, hogy Moldova az EU tagjává válhat. Szerinte az Európai Unió számára a Balkán integrálása élvez elsőbbséget, Moldova, Ukrajna és - ha igényli - Fehéroroszország legfeljebb a partnerségig juthat az unióval. (4)


Három, illegálisan Romániába érkezett szíriait füleltek le Dâmboviţa megyében

Három szír állampolgárt füleltek le ma a rendőrök a Dâmboviţa megyei Corbii Mari községben. Mindhárman illegálisan lépték át a román határt.

A Dâmboviţa megyei rendőrség tájékoztatása szerint ma három szír állampolgárt füleltek le a rendőrök Corbii Mari községben, miután azok illegálisan léptek be Romániába.

A Dâmboviţa megyei rendőrség szóvivője, Alexandra Nicolae elmondta, két férfiról és egy nőről van szó, mindhárman 23 és 25 év közöttiek.

A rendőrség szerint a három szírt kamionnal hozták át Törökországból, és Bukarestbe kellett volna érkezniük.

A nyomozáson belüli források szerint a kamion sofőrje a barátnőjénél töltötte az éjszakát a dâmboviţai községben, ám reggel a jármű ponyváját kivágva találta, ezért értesítette a rendőrséget. A rendőrök kiszálltak a községbe, ahol az utcán sétálva találták meg az illegális bevándorlókat, tudta meg a Mediafax hírügynökség. (4)


Hat és fél év börtönbüntetésre ítélték Ilie Carabuleaát a Carpatica-ügyben

A bukaresti táblabíróság hat és fél év börtönbüntetésre ítélte ma Ilie Carabuleaát a Carpatica-ügyben, az ítélet nem jogerős.

Ugyanabban az ügyben négy és fél évbörtönbüntetés kapott Marian Mîrzac is, míg Laura Chiţoiu, Daniel Chiţoiu volt pénzügyminiszter feleségére egy év felfüggesztett börtönbüntetést róttak ki – mindkettőjük ellen a Pénzügyi Felügyeletnél (ASF) korábban betöltött tisztségük miatt indult bűnvádi eljárás.

A bírák felmentették minden vádpont alól Dan Radu Rușanut, az ASF volt elnökét – őt korábban befolyással való üzérkedéssel, az elkövetőnek való előnyadással és szervezett bűnözői csoport létrehozásával egyaránt gyanúsították. (4)


Merkel: az uniós vezetők támogatják a török tervezet főbb vonalait

Az uniós vezetők támogatják a migrációs válság kezelését célzó török javaslatok főbb vonalait - közölte Angela Merkel német kancellár keddre virradó éjszaka, az Európai Unió és Törökország között lezajlott rendkívüli brüsszeli migrációs csúcstalálkozót követően.

Angela Merkel sajtótájékoztatóján támogatásáról biztosította az Ahmet Davutoglu török miniszterelnök által előterjesztett tervezetet, és leszögezte, a cél, hogy sikerüljön szabályozott bevándorlássá alakítani az illegális migrációt.

A német kancellár arról is beszámolt, hogy a találkozón a Zaman ellenzéki török médiacsoport állami ellenőrzés alá helyezéséről is beszéltek, és hangsúlyozták a sajtószabadság fontosságát. (4)


Jótékonysági céllal bocsátották árverésre Írországban Ceauşescu autóját

Jótékonysági árverésen került kalapács alá az egykor Nicolae Ceauşescu volt diktátor tulajdonában lévő Mercedes-Benz típusú személygépkocsi, amely 2007-ben került Írországba. Az autó kikiáltási ára 50 ezer euró, tájékoztat az Irish News.

A különleges gépkocsik eladására szakosodott Bonhams nemzetközi aukciós ház szerint a diktátor autója, a titkosrendőrség által használt technológiával ellátva, 2007 óta van Írországban.

A Mercedest névtelenségét megtartó tulajdonosa bocsátotta árverésre, hogy pénzt gyűjtsön „az ír Crosscause jótékonysági szervezet számára, amely több mint 60 romániai árva számára biztosít támogatást és oktatást”.

Nicolae Ceauşescu 1967-től a kommunista rezsim bukásáig, 1989. december 22-éig volt az ország elnöke és a Román Kommunista Párt főtitkára. (4)


Főleg egészségügyi, szociális vállalkozásokat, gazdaságokat vezetnek nők

A romániai nők vezetik az egészségügyi és szociális jellegű vállalkozások nagy részét, a magángazdaságokat, egyéb szolgáltatásokat, és csaknem azonos számú tanügyi, pénzügyi közvetítői, szakmai, kereskedelmi tevékenységet, hotelt és éttermet vezetnek, mint a férfiak – mondja a KeysFin.

Az egészségügyi és szociális vállalkozások terén a női vezetők aránya 58,58 százalék, a magángazdaságokban 66,67 százalék, egyéb szolgáltatások terén pedig 51,78 százalék.

A tanügyi vállalkozásoknál a nők aránya 48,92 százalék, a pénzügyi közvetítői tevékenységben 46,7 százalék, a szakmai tevékenységekben 44,38 százalék, a kereskedelemben 43,62 százalék, a szálloda- és étterem-működtetésben 42,64 százalék, mutat rá a KeysFin tanulmányából.

Egyre több nő kezd vállalkozásba, több mint 200 ezer cégnél vannak női többségi részvényesek, szemben a legutóbbi KeysFin-kutatással, amelyben még csak 160 ezer nő vett részt üzleti tevékenységben többségi részvényesként.

A női többségi tulajdonossal működő cégek átlagban három alkalmazottat foglalkoztatnak, és legtöbb 500 ezer lejes forgalommal rendelkeznek. (4)


A farmon még 80 bani, a szupermarketben már 4 lej egy liter tej ára

Ötszörösére emelkedik a tej ára a gazdaság kapujától a fogyasztó hűtőszekrényéig. A marhatenyésztők szerint a vállalkozás egyre kevésbé rentábilis, és már a bezárás fenyegeti, írja a Ziarul Financiar.

„Végezzünk el néhány számítást, lássuk, mennyibe kerül egy gazdálkodónak egy liter tej megtermelése, mennyibe kerül a feldolgozónak egy liter vagy egy kilogramm tejtermék előállítása, és mi a bevásárlóközpontok nyeresége. Akkor talán rájövünk, hol a gond. Szerintem itt van egy komoly probléma, ám sajnos a feldolgozóknak nincs bátorságuk bármit tenni ez ellen, mert őket meg a boltok tartják a kezükben. Tetszik, nem tetszik, ez az igazság. Nehéz egy feldolgozó számára azt mondani: »Hé, a kereskedő túl sokat vesz el«, mert akkor másnap már nem veszi meg az áruját” – fogalmazott a Ialomiţa megyei Şer­ban Nicu­şor tejtermelő, aki szerint egy tehénfarm nem hozhat hasznot, ha literenként nem ér 30 eurócentet, vagyis 1,3-1,4 lejt.

A tejnek a farm kapujában a feldolgozó által fizetett literenkénti felvásárlási ára 2015 októberében 1,18 lej volt, ehhez adódik hozzá a feldolgozás költsége, ami minden lejhez még 0,3 lej. Az árban benne vannak az analízisek, a feldolgozás költsége, a csomagolás, amihez hozzáadódnak azok a költségek is, amelyeket a szupermarket számláz ki a beszállítónak. A különbség az áfában és a kiskereskedelmi egység profitrátájában áll – magyarázta el Dorin Cojocaru, a Román Tejipari Vállalkozói Szövetség elnöke. (4)


BCR: a nőknek több banki letétjük van, és többször fizetnek kártyával, mint a férfiak

A nők több pénzt megtakarítanak, mint a férfiak, több hosszú távú bankbetétük van, több ízben és nagyobb összegben fizetnek kártyával, és 8 százalékkal többször használták az internetes bankolást az elmúlt egy évben, mint a férfiak, miközben ezen a területen aktívák egyharmada az övék – közölte a BCR.

Mint az Erste csoporthoz tartozó pénzintézet mai közleményéből kiderül, az internetes bankolást használók harmada nő, 56 százalékuk pedig tokennel vagy etokennel azonosítja magát. Átlagban havonta kétszer lépnek fel online számlájukra, és legalább egyszer végrehajtanak egy tranzakciót. Nyolc százalékuk használja a szolgáltatást mobiltelefonjáról.

A BCR ügyfelei közül az üzletasszonyok többsége a kereskedelem, termelés és szolgáltatások terén tevékenykedik. A romániai mikrovállalkozások több mint negyedét vezeti nő, többségük Erdélyben tevékenykedik. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:550
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 288
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap