label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Székely szabadság napja - Az SZNT az esetleges provokátorok azonnali elszigetelését kéri

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) arra kéri a székely szabadság napján, március 10-én Marosvásárhelyen tartandó megemlékezés, felvonulás és tiltakozás résztvevőit, hogy azonnal szigeteljék el, és adják a rendfenntartók kezére azokat az esetleges provokátorokat, akik a békés, de határozott kiállást próbálnák megzavarni.

A sajtóhoz ma eljuttatott közleményben Izsák Balázs SZNT-elnök (képünkön) rendkívül fontosnak ítélte, hogy mind a megemlékezés, mind a felvonulás és tiltakozó nagygyűlés a legnagyobb rendben, a hatályos gyülekezési törvényt betartva történjen.

"Emlékezzünk és tiltakozzunk székely méltósággal, azzal az erkölcsi tartással, amely - a székely hagyományoknak megfelelően - népünk minden megmozdulását jellemezte a történelem során, és jellemzi ma is. Ne adjunk helyet semmilyen esetleges provokációnak, jöjjön az bárhonnan, a békés, de határozott kiállást megzavarni akarókat azonnal szigeteljük el, és figyelmeztessük a legközelebbi rendfenntartó személyt" - áll a közleményben.

Izsák Balázs szerint a hatóságok akár nagyszámú jelenléte is a résztvevők biztonságát szolgálja, akárcsak a csendőrség által a helyszínen készített fényképek, vagy filmfelvételek. "Megértéssel és együttműködve viszonyuljunk a hatóságokhoz. Senkinek nincs oka félni tőlük" - közölte az SZNT elnöke. Arra is felszólította a résztvevőket, hogy ne hozzák magukkal pártok, ideológiai csoportok zászlóit és egyéb jelképeit. "Fegyvert, fegyverként használható éles vagy hegyes eszközöket, szeszes italt, kábítószert nyilvános rendezvényre hozni súlyos törvénysértés!" - áll a közleményben. (4)


Tăriceanu: ha a TVR fizetésképtelenné válik, a kormányon a sor, hogy meghozza az intézkedéseket

Călin Popescu Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) társelnöke ma bejelentette: összeállította a TVR fizetésképtelenségéről szóló törvénytervezetet, amelyet bemutat a frakcióvezetőknek, utána pedig a kormányon a sor, hogy a további intézkedéseket meghozza.

„Úgy vélem, a helyzet valóban gyors cselekvést követel meg, és természetesen miután a parlament dönt ezekről a dolgokról, a kormányon lesz a sor, hogy meghozza azokat az intézkedéseket, amelyekkel hatékonyan helyreállítható lesz a köztelevízió helyzete” – mondta el Tăriceanu a párt székházában tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: már összeállította azt a javaslatot, amelyet ma a frakcióvezetőknek is bemutat. (4)


Johannis: Izrael biztonságának szavatolása számunkra axióma

Klaus Johannis államfő ma Tel Avivban, Reuvén Rivlin izraeli elnökkel közös sajtótájékoztatóján azt mondta, Románia számára különösen fontosak az Izraellel ápolt kapcsolatok, az ország biztonsága ugyanis Románia számára „axióma”.

„Románia kiemelt fontosságot tulajdonít az Izrael állammal ápolt kapcsolatoknak, együttműködésünk múltja iránti tiszteletből, de még inkább jövőjének előrevetítéséért. Bízom benne, hogy az országaink közötti, 68 éves hagyományra visszatekintő, közös értékekre és célokra építő baráti viszony a továbbiakban is fejlődik és terjeszkedik majd, mindkét nép javára” - mondta az államfő az izraeli elnöki rezidencián.

Johannis elmondta: „Nagyon jó köztünk a párbeszéd az aktuális nemzetközi témák kapcsán. Axiómaként értelmezzük Izrael biztonságának szavatolását, ebben nem ismerünk kompromisszumot. Másfelől a terrorizmus elleni harc a romániai külügy szilárd vállalása. Ezért vagyunk tagjai az Iszlám Állam terrorszervezet (DAESH) elleni koalíciónak, és az ennek stabilizálását célzó munkacsoportban is részt veszünk. Az Izraellel való terrorellenes együttműködés minden mozzanata a globális béke és jólét felé vezető út egyik lépése” – fogalmazott. (4)


Itt a JZSUK-sok New York-filmje!

A kolozsvári Nyehót (New York szálló) fogadta örökbe az Örökségünk őrei program keretében a János Zsigmond Unitárius Kollégium diákjainak egy csapata (Budrala Sára, Bogdán Farkas András, Tulkos Tamás és társaik), és már hónapok óta forgatják a helytörténetben fogalommá vált épület történetét, a kolozsváriaknak az épülethez kapcsolódó visszaemlékezéseit bemutató filmet. A képsorokat ezekben a percekben immár másodszor vetítik, miután ma 14 órától szinte duplázott teltházat vonzott a premierje. Az Örökségünk őrei vetélkedő kolozsvári döntős csapatai közül március 19-én kerül ki az, amely jutalomként Brüsszelbe utazhat.

A filmet itt láthatják.


Lábtörést szenvedett turistát mentettek meg a Fogarasi-havasokban

Tíz órán át tartó mentési műveleteket követően sikerült lehozni a hegyről azt a konstancai turistát, aki eltörte a lábát a Fogarasi-havasokban. A férfit a hegyimentők és a hegyi csendőrök mentették meg vasárnap este – írja ma a Mediafax.

Vasárnap délben kapták a riasztást a viktóriavárosi Salvamont hegyimentői és a Keletifelsőszombatfalván állomásozó brassói hegyi csendőrök, hogy kezdjék egy 28 éves konstancai fiatalember keresését – mondta el Ciprian Aldea, a Brassó Megyei Csendőrfelügyelőség szóvivője.

A férfi a Fogarasi-havasok egyik hegyi útján ragadt, amely a Moldoveanu-csúcsot köti össze a Nagy-Vist völgyével. Egy társa mellette maradt a mentőcsapatok érkezéséig. (4)


Ma kezdődött a próbaérettségi

Március 7. és 10. között zajlik idén a próba érettségi a több mint 345 ezer 11. és 12. osztályos tanuló számára.

Az érettségi menetrendje szerint ma román nyelv és irodalomból bizonyították tudásukat a diákok a próbavizsga-folyamat keretében.

Holnap a nemzeti kisebbségek anyanyelv és irodalomból próbálják ki, milyen lesz majd az érettségi, míg szerdán, március 9-én a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból (matematika vagy történelem) bizonyíthatnak.

Csütörtökön, március 10-én a végzősök a szaknak megfelelő választott tantárgyból vizsgáznak. (4)


Doppingvizsgálaton bukott meg Marija Sarapova

Az orosz teniszező, Marija Sarapova (képünk) rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett ma estére, a sajtóban megjelent feltételezések visszavonulásáról szóló híreket röppentettek fel.

Sarapova a sajtótájékoztatón elismerte: megbukott egy doppingteszten, amelyet az Australian Open végeztek el. Elmondása szerint egy gyógyszer, amelyet már 10 esztendeje használ, január 1-jétől felkerült a tiltólistára, s ezt ő nem ellenőrizte.

A sportoló reméli, hogy nem ez lesz sportkarrierjének a vége. (7)


Nyolcezren vesznek részt a mioveni-i Dacia gyár szakszervezetének tüntetésén

Nyolcezren vesznek részt a mioveni-i Dacia gyár szakszervezete által szervezett tüntetésén, az alkalmazottak egyebek mellett a Piteşti–Nagyszeben autópálya építésének megsürgetését követelik.

A Dacia üzem alkalmazottai mellett családtagjaik is kivonultak a Dacia Szakszervezet Művelődési Háza előtt megtartott tiltakozó akcióra, amiről azt mondják, országos jelentőségű célkitűzésekért szállnak síkra.

A tüntetők kormányellenes jelszavakat skandálnak, és követelik a Piteşti–Nagyszeben autópálya előkészítő munkálatainak felgyorsítását, és a sztrádaépítés mielőbbi elkezdését. Olyan törvénymódosítást kérnek továbbá, ami elbátortalanítaná az embereket a használt külföldi gépkocsik vásárlásától, országos szintű és ágazati munkaszerződést követelnek, valamint európai színvonalú egészségügyi ellátást, amelyben figyelembe veszik a mioveni-i és környékbeli lakosság egészségügyi szükségleteit.

A Dacia szakszervezet szerint a Piteşti–Nagyszeben autópálya átadása több ezer munkahelyet teremt majd, és biztosítani fogja a most létező állások megmaradását. (4)


Új romániai igazgatója van a Holzindustrie Schweighofernek

Thomas Schiefer, a német Rehau cég volt igazgatója vezeti ezentúl a Holzindustrie Schweighofer romániai kirendeltségét.

„Ebből az újonnan létrehozott tisztségből Thomas Schiefer biztosítani fogja a Holzindustrie Schweighofer Kft. tevékenységének folytonosságát. Ugyanakkor hozzá fog járulni az öt romániai üzem, illetve az öt gyárigazgató tevékenységének összehangolásához. Dan Bănacu, a kománfalvi üzem igazgatója marad továbbra is a vállalat romániai szóvivője” – mutat rá közleményében a Holzindustrie Schweighofer.

Schiefer több vezetői tisztséget is betöltött a Rehaunál, dolgozott Németországban, Nagy-Britanniában, Dél-Afrikában és Szingapúrban.

Gyermekkorát Romániában töltötte, majd 2012-ben családjával együtt költözött vissza Bukarestbe.

Üzletkezelésből szerzett egyetemi diplomát, majd a németországi Hagen egyetemén szerzett közgazdaságtani mesteri oklevelet.

A Holzindustrie Schweighofernek Szászsebesen, Radócon, Szeretvásáron, Kománfalván és Rétyen gyára van. (4)


Csupán egy határon túli előadást válogattak be a POSZT-programba

Sajtóközleményben hozták nyilvánosságra az idei Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramját (POSZT). Végigböngésztük a műsort, és kiderült, az idei POSZT-válogatók – Kiss B. Atilla, Kossuth-díjas operaénekes és Sólyom András filmrendező – döntése alapján csupán egyetlen határon túli produkció vesz részt a megmérettetésen, a Bocsárdi László által rendezett Vízkereszt, vagy amire vágytok című sepsiszentgyörgyi előadás.  

A 2016. június 9. és 18. között megrendezésre kerülő POSZT teljes versenyprogramját a Spektákulum rovatban olvashatják. (2)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 387
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap