label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
KLAUS JOHANNIS VISSZAVONTA TŐKÉS LÁSZLÓ ÁLLAMI KITÜNTETÉSÉT

Klaus Johannis elnök visszavonta Tőkés László állami kitüntetését.

Az államfő ma az elnöki hivatalban tartott sajtótájékoztatón jelentette be döntését. Emlékeztetett arra, hogy a minapi bírósági ítélet nyomán kellett döntenie, amelynek értelmében érvényben maradt a kitüntetés visszavonását javasló becsületbírósági határozat.

Johannis kifejtette: annak, aki román állami kitüntetést kap, tiszteletben kell tartania, a román alkotmányt és azokat az értékeket, amelyek ennek alapját képezik.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Băsescu volt elnöktől a Románia csillaga érdemrend állami kitüntetést az 1989-es forradalomban játszott szerepéért. Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében. (4)


Lemondott pártja éléről Gabriel Oprea

Lemondott ma az általa alapított Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöki tisztségéről Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes, aki ellen két ügyben is bűnvádi eljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA).

Az UNPR, amely a 2012-es választások óta a frakciójába átült honatyáknak köszönhetően megháromszorozta parlamenti súlyát, jelenleg a mérleg nyelvét képezi a bukaresti parlamentben a jobb- és baloldal között. Az UNPR főleg a populista Dan Diaconescu Néppárt (PPDD) frakciójából csábított át törvényhozókat, majd tavaly nyáron a PPDD maradéka is beolvadt az UNPR-be.

A "parlamenti migráció" gyűjtőpártjaként 2010-ben létrejött UNPR egyszer sem szerzett legitimitást a választásokon: mindig a Szociáldemokrata Párt (PSD) jóvoltából jutott parlamenti képviselethez. (4)


Az oktatási tárca 11 millió lej értékben vásárol tanszereket hátrányos helyzetű gyerekeknek

Az oktatási minisztérium a tanfelügyelőségek közvetítésével 11 839 670 lej értékben vásárol tanszereket a 2016/2017-es tanévre egy, a szaktárca által lebonyolított szociális program keretében a hátrányos helyzetű gyerekeknek.

A tanszercsomag maximális értéke az elemi osztályokban diákonként 25 lej, 5–8. osztályban pedig 30 lej. Összesen 555 234 hátrányos helyzetű gyerek részesül majd a támogatásban.

A tanszercsomagban lesznek majd füzetek, tolltartó, radír, vízfesték, ecsetek, iskolatáska, gyurma, ragasztó, hegyező, ceruzák, toll 24 patronnal, különleges ábécés vagy matematika füzetek, golyóstollak, vonalzók és más, az iskolában használt eszközök. (4)


Raluca Prună: remélem, két hónap múlva a kormány előtt lesz a DIICOT átszervezése

Raluca Prună igazságügyi miniszter a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóság (DIICOT) 2015-ös évértékelő ülésén azt mondta, reméli, „két hónap múlva a kormány előtt lesz a DIICOT struktúrájának átalakításáról szóló törvény”.

„Igaz, hogy kidolgozás alatt áll egy olyan törvénytervezet, amely a DIICOT-ot azzá teszi majd, aminek lennie kell, tehát ügyészség-szerű szakstruktúrává, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztályhoz (DNA) hasonlóan, amely a legfőbb ügyészség keretén belüli második szakstruktúra. A törvény eléggé előrehaladott állapotban van, remélem, legkésőbb két hónap múlva a kormány elé terjeszthetjük ezt a törvényt” – nyilatkozta a miniszter a DIICOT évértékelőjén. (4)


Románia a NATO kollektív védelmének erősítését szorgalmazza a szövetség keleti és déli szárnyán

Románia a NATO kollektív védelmének megerősítését szorgalmazza a szövetség keleti szárnyán, kiemelten a Fekete-tenger térségében, de a déli szárnyon is - hangoztatta ma Klaus Johannis államfő a védelmi minisztérium évértékelő értekezletén.

Az észak-atlanti szövetség varsói csúcsértekezletén Románia támogatni fogja, hogy a NATO többnemzetiségű tengerészeti erőt szervezzen a Fekete-tengeren - tette hozzá.

Dacian Cioloş miniszterelnök kiemelte: Románia felelőssége, hogy maga is hozzájáruljon a NATO keleti szárnyának megerősítéséhez. Rámutatott: a közeljövőben megkezdi működését az amerikai rakétapajzs romániai bázisa, továbbá Románia fogadta be a gyorsreagálású erők egyik integrációs központját, valamint a NATO délkeleti hadosztály-parancsnokságát. (4)


Meghalt Tokay György politikus, volt romániai parlamenti képviselő, miniszter, nagykövet

Életének 77. évében súlyos betegség következtében csütörtökön hajnalban elhunyt Tokay György aradi politikus, az RMDSZ egykori parlamenti képviselője, Románia volt kisebbségügyi minisztere, majd vilniusi nagykövete - közölte az RMDSZ.

Tokay György 1939. március 27-én született Kolozsváron. Szülővárosában, a Bolyai Tudományegyetemen szerzett jogászdiplomát. Újságíróként, majd 1976-tól ügyvédként tevékenykedett Aradon, az 1989-es romániai rendszerváltozás után tért politikai pályára. 1990 és 2004 között az RMDSZ parlamenti képviselője volt. 1996 és 1999 között a Victor Ciorbea- majd Radu Vasile-kormány kisebbségi ügyekért felelős miniszteri tisztségét töltötte be. 2005-ben Románia litvániai és lettországi nagykövetévé nevezték ki. Egészségi állapota megromlása miatt azonban már a mandátuma lejárta előtt lemondott a tisztségről. Ő volt az első romániai magyar, aki 1989 után fontos diplomáciai megbízást kapott.

Tokay György az RMDSZ egyik meghatározó politikusa volt. 1990-ben éhségsztrájkot folytatott azért, hogy Aradon magyar iskola jöhessen létre. 1993-ban egyike volt azoknak az RMDSZ-es politikusoknak, akik amerikai közvetítéssel a tengerparti Neptun üdülőhelyen titkos tárgyalásokba kezdtek a román hatalom képviselőivel a magyarság jogainak a kiterjesztéséről. (4)


Elkezdődött a „Minden magyar gyerek számít” kampány az RMDSZ-nél

Immár ötödik alkalommal szervezi meg az RMDSZ a fentebbi elnevezésű kampányát, amelynek célja, hogy minél több romániai magyar szülő adja magyar iskolába a gyermekét – jelentették be ma Kolozsváron.

Pedagógusok, egyházi és civil szervezetek képviselői járják végig az elkövetkező két héten az iskolákat, családokat, és levetítik azt a hangulatos kisfilmet, amelyben két magyar fiúcska mondja el: miért jó magyar iskolába járni.

Az RMDSZ elgondolása szerint idén is tartani tudják a tízezres számot, azaz tízezer romániai magyar gyerek tanul magyarul a 2016/2017 tanévben előkészítő osztályban. (4)


VIDEÓINTERJÚ - Tartalmas kikapcsolódás és humanitárius akció: angol nyelvű kvízverseny

Kiváló ötlettel rukkolt elő a Little People Egyesület és a Blythswood Románia: humanitárius céllal szervezett angol nyelvű kvízverseny Kolozsváron.

A részletekről, s a leközelebbi alkalomról Hajdu Hildát, a Little People Egyesület munkatársát kérdeztük.

A képsorok ide kattintva tekinthető meg. (4)


Tusk: Görögország Schengen része marad

Görögország a schengeni övezet, az eurózóna és az Európai Unió része marad - jelentette ki ma Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Athénban, az Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel folytatott tárgyalások után.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Ideiglenes foglalkoztatási programokban vehetnek részt a regisztrált munkanélküliek

Helyi érdekű munkák elvégzését célzó ideiglenes foglalkoztatási programokban vehetnek részt területi munkaerő-elosztó ügynökségeknél bejegyzett munkanélküliek, függetlenül attól, hogy jogosultak-e munkanélküli segélyre vagy sem – döntött a kormány.

A munkaerő ideiglenes foglalkoztatását célzó, a helyi közösség számára fontos munkák vagy tevékenységek elvégzésére szolgáló programokban részt vehetnek azok az állástalanok is, akik munkanélküliként szerepelnek a megyei foglalkoztatási ügynökségeknél, függetlenül attól, hogy jogosultak-e munkanélküli segélyre vagy sem – döntött szerdán a kormány. A döntéssel módosulnak a munkanélküliségi biztosítások rendszeréről és a munkaerő-foglalkoztatásról szóló jogszabályok. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 829
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap