label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kérhető a doktori cím visszavonása

Rendelettel elfogadta Adrian Curaj oktatásügyi miniszter a címeket, okleveleket és egyetemi minősítéseket hitelesítő országos tanács (CNATDCU) új működési szabályzatát, amelyet az edu.ro-n is közzétettek.

A CNATDCU vezetőtanácsát legtöbb 47 tag alkotja, akik közül legtöbb 35-en lehetnek szakbizottsági elnökök.

„A CNATDCU tagjai lehetnek azok az egyetemi oktatók és kutatók, akik legalább docensi címmel vagy ezzel megegyező szintű, külföldön szerzett címekkel rendelkeznek, a Román Akadémia és kulturális intézmények tagjai” – áll a szabályzatban.

Nem lehetnek a tanács tagjai a politikai pártok vezetőségi tagjai és a tisztségviselők.

A vezetőtanács kérheti ki a doktori fokozatot szervező intézmény (IOSUD) álláspontját azokban az esetekben, amikor felmerül a szakmai etika be nem tartásának gyanúja, beleértve a plágiumot is, ami a doktori értekezéseket illeti. Szintén a tanács elemzi az óvásokat is, és az dönti el, teljesülnek-e a minőségi és szakmai etikai elvárások, szó van-e plágiumról. Nem utolsósorban a vezetőtanács az, amely javasolhatja a minisztériumnak a doktori dolgozatvezetői vagy doktori cím visszavonását, vagy a doktori iskola akkreditációjának megvonását. (4)


Cioloş Arafatról: nem gondolkodom menesztésen vagy kinevezésen ebben a kérdésben

Dacian Cioloş miniszterelnök azt mondta, nem gondolkodik „menesztésen vagy kinevezésen” a katasztrófavédelmi hivatal vezetőségét illetően, amelynek élén jelenleg Raed Arafat belügyi államtitkár áll, inkább a mechanizmus jobbítására törekszik, hiszen „nemcsak egy emberről”, hanem rendszerről van szó.

A fentieket a kormányfő ma, az Országos Adóhivatal (ANAF) éves jelentésének bemutatásakor nyilatkozta, miután a jelen lévő újságírók arról kérdezték, szándékában áll-e leváltani Raed Arafat belügyi államtitkárt a katasztrófavédelmi hivatal éléről. (4)


Dacian Cioloş: nem voltam, és soha nem is leszek beépített ügynök

Dacian Cioloş miniszterelnök ma, a pre-pay telefonkártyákról szóló törvény körüli egyeztetések kapcsán leszögezte, hogy soha nem volt, és nem is lesz beépített ügynök, félre kell tenni a konspiráció teóriákat, és nyilvános vitára van szükség a jogszabályról.

A kormányfő az Országos Adóhatóság (ANAF) mérlegének bemutatása előtt nyilatkozott az összesereglett sajtósoknak, akik annak kapcsán faggatták, hogy korábban azt mondta, bizonyos típusú pre-pay kártyákat használtak az Európai Unióban elkövetett merényletek előkészítése idején.

„Nem voltam, és soha nem is leszek beépített ügynök” – hangsúlyozta a miniszterelnök. (4)


Gorghiu: a kormány figyeljen jobban oda a parlamentre, a miniszterek jelölték meg a forrásokat

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke úgy nyilatkozott, hogy a kormánynak jobban oda kellene figyelnie, hogy milyen törvények születnek a parlamentben, a minisztereknek pedig el kellene menniük a szakbizottsági ülésekre, és rá kellene mutatniuk a finanszírozási forrásokra.

Gorghiu reméli, hogy az új gyes-törvényt elfogadják.

„A kormánynak jobban oda kellene figyelnie, hogy milyen törvények születnek a parlamentben, és úgy hiszem, hogy a minisztereknek el kellene menniük a szakbizottsági ülésekre, és meg kell jelölniük a finanszírozási forrásokat. Hiszen nem a parlamentnek kell az ujjával rámutatnia a vonatkozó fejezetre és az anyagi erőforrásokra, hanem állandó párbeszédnek kellene léteznie, amelynek eredményeképpen a társadalom számára időszerű jogszabályok születnének” – fogalmazott Gorghiu egy, a Facebook közösségi portálon folytatott élő beszélgetés során.

Abbéli meggyőződésének is hangot adott, hogy úgy hiszi, Dacian Cioloş miniszterelnöknek a gyes emelését lehetővé tevő jogszabály kapcsán tett nyilatkozata „árnyaltabbá válik”. (4)


Kilométeres kamionsor Nagylaknál

Számos teherautó várja, hogy kiléphessen Romániából a nagylaki határátkelőnél, miután az elmúlt napokban a húsvét miatt nem léphettek be Magyarország területére a 7,5 tonnásnál nagyobb kamionok. A sor hosszúsága eléri az egy kilométert.

A kamionforgalom romániai idő szerint hétfő este 23 órakor indult újra.

„Miután újra átléphetik a határt a kamionok, megnőtt a forgalom a kimenő oldalon, emiatt pedig torlódás alakult ki a borsi és a nagylaki határátkelőnél” – mutat rá mai közleményében a határrendészet nagyváradi területi felügyelősége.

Az idézett forrás szerint a forgalom újraindulása óta a két határátkelőnél mintegy 2700 teherautó hagyta el az országot, egy kamion ellenőrzésére átlagosan 1,5 percet fordítottak. (4)


Meghirdették a pályázatot Románia ifjúsági fővárosa címére

Több mint negyven hazai ifjúsági szervezet hirdette meg ma Kolozsváron a Románia ifjúsági fővárosa elnevezésű pályázatot, első alkalommal. A programban szerepel annak a leírása, milyen alapon választják majd ki a címet megszerző városokat a továbbiakban.

Részletek a Körkép rovatban. (4)


Az FBI sikeresen feltörte a San Bernardino-i terrorista okostelefonját

Hivatalosan is lezárult a nyilvános és jogi vita az amerikai kormány és az Apple informatikai óriáscég között. A Szövetségi Nyomozó Irodának (FBI) ugyanis sikerült az Apple segítsége nélkül feltörnie a San Bernardino-i terroristák egyikének okostelefonját.

A szövetségi igazságügyi minisztérium bejelentése szerint sikerült hozzáférni a telefonban tárolt adatokhoz, ezért a minisztérium visszavonta azt a keresetét, amelyben azt kérte, a bíróság kötelezze az Apple illetékeseit az együttműködésre.

Sem a kormányzat, sem az FBI nem közölte, hogy pontosan milyen adatokhoz fértek hozzá az okostelefonon. Az igazságügyi minisztérium szóvivője, Melanie Newman közleménye szerint az FBI most azt vizsgálja, hogy a megszerzett adatbázis mit tartalmaz.

Szakértők szerint a Szövetségi Nyomozó Irodának körülbelül egy hétre volt szüksége, hogy az eddig nem ismertetett módszerrel feltörje az okostelefon kódját. Hogy ez végül is kinek a segítségével sikerült, homályban maradt, sem a kormányzat, sem az FBI nem hozott nyilvánosságra erre vonatkozó részleteket. Sajtóinformációk két lehetőséget emlegetnek: vagy a szolgálatait önként felajánló John McAfee, a számítógépes vírusirtó programok "atyja", vagy az izraeli Cellebrite nevű kis cég segített a kormányzatnak.

Hétfő este az Apple közleményben reagált a bejelentésre. Az informatikai cég szerint a kormánynak soha nem lett volna szabad együttműködésre kényszerítenie a vállalatot. Ugyanakkor a közlemény leszögezi, hogy az Apple továbbra is támogatja a törvényes eljárásokat, miközben továbbra is eltökélten dolgozik azon, hogy termékei egyre biztonságosabbak legyenek.

A kaliforniai San Bernardinóban december elején követtek el tömegmészárlást egy vállalati mulatságon, a rendőrség terrortámadásnak minősítette a lövöldözést, amelyet egy házaspár követett el. Az elkövetők ugyanis az Iszlám Állam nevű terrorszervezetre hivatkoztak. A lelőtt terrorista okostelefonjának adataihoz nem sikerült a nyomozóknak hozzáférniük, és amikor ezt a telefont gyártó cégtől kérték, az Apple megtagadta az együttműködést, az adatvédelem biztonságára és kliensei érdekeire hivatkozva. Országos érdeklődést kiváltó jogi vita kezdődött, amelyben az informatikai cégek az Apple mellé álltak, a politikusok pedig olyan törvényjavaslatot kezdtek körözni a kongresszusban, amely kötelezővé tenné az informatikai cégeknek, hogy bizonyos esetekben együttműködjenek a hatóságokkal. (4)


MasterCard-kutatás: nőtt a romániai napi bankkártyahasználók száma

2015 márciusa és decembere között negyvenöt százalékkal nőtt azoknak a száma, akik naponta fizetnek bankkártyával Romániában. Ötből egy román állampolgár használja a kártyát a 10 lejnél kisebb összegű kifizetések rendezésére, a legtöbb kártyás fizetés pedig 75 lejes vagy annál kisebb vásárlásra történik.

A MasterCard kutatásában részt vevők háromnegyede nyilatkozott úgy, hogy általában 75 lejes vagy annál kisebb összegű bevásárlásokra használja a bankkártyát, ami biztató tendencia, mert mentalitásváltást jelez a helyi piacon.

Az ügyfelek elkezdtek a készpénz felől elmozdulni az elektronikus fizetési módok irányába. A válaszadók 85 százaléka mondta, hogy a mindennapos vásárlások fedezésére használja a bankkártyát. Másfelől ötből négyen azért részesítik előnyben a bankkártyát, mert így nem kell készpénzt legyen nála, 67 százalék pedig azt szereti, hogy milyen könnyű ilyen módon fizetni.

A kutatás szerint a bankkártyákat egyre többen használják a mindennapos vásárlásokra. (4)


Eltérítettek egy egyiptomi repülőgépet

Ma egy férfi eltérítette az Egyptair légitársaság Alexandriából Kairóba tartó gépét - tájékoztatnak a hírügynökségek.

A tettes azzal fenyegette meg a pilótát, hogy működésbe hozza a testén lévő robbanómellényt, és arra kényszerítette, hogy szálljon le a ciprusi Lárnakán. (4)


Kerry szerint a világ nem érti, mi folyik az Egyesült Államokban

A világ vezető politikusait elképeszti az amerikai választási kampány hangneme - jelentette ki egy televíziós interjúban John Kerry amerikai külügyminiszter, aki az elmúlt napokban szerzett személyes tapasztalatait osztotta meg.

John Kerry a CBS televíziónak nyilatkozva hangoztatta: "Bárhová megyek, bármelyik vezetővel találkozom, mindenki mindenütt azt kérdezi, hogy mi történik Amerikában. Nem hisznek a szemüknek. Azt hiszem, korrekten fogalmazok, ha azt mondom: sokkolja őket" - mondta Kerry.

Az amerikai diplomácia irányítója az elmúlt napokban Moszkvában és Brüsszelben járt, és állítása szerint a külföldi vezető politikusokat a republikánus párt elnökjelölt-aspiránsainak vitái és állásfoglalásai képesztik el. Ezzel összefüggésben idézte a milliárdos üzletemberből politikussá lett Donald Trump kijelentéseit, amelyek szerint átmenetileg meg kellene tiltani muszlim vallású emberek beutazását az Egyesült Államokba. Idézte Ted Cruz texasi szenátort is, aki a brüsszeli merényletek után azt javasolta, hogy az Egyesült Államokban a muszlimok lakta negyedekben megerősített járőrszolgálatra lenne szükség "a muszlimok radikalizálódásának megelőzése érdekében".

Kerry szerint ez a retorika külföldön megingatja az Egyesült Államokba vetett hitet és bizalmat, "kínos az egész ország számára".

Obama elnök hétfő este egy újságíróknak rendezett díszvacsorán azt mondta: "Nem mintha a világban másutt nem fordulna elő, hogy politikusok őrültségeket beszélnek, csakhogy az Egyesült Államokról azt gondolják, hogy ez nem az az ország, ahol teljesen őrülten is lehet politizálni". (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 354
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap