label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Vasárnap egy órával kevesebbet alszunk

Vasárnap, március 27-én hajnali 3 órakor egy órával visszük előre az óramutatót. Így a húsvéti hétvégén egy órával kevesebbet alszunk majd.

Szakértők szerint hosszú évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a nyári időszámításra való átállás megviseli a szervezetet, egyeseknél egy hét is eltelhet, amíg megszokják. Bebizonyosodott: az átállást követően feltűnően sok a baleset, az emberek figyelmetlenebbé, agresszívabbá válnak.

Bármennyi kellemetlenséggel is járjon, a fogyasztási mutatók viszont arról tanuskodnak, hogy az átállás komoly megtakarítást jelent. A magyarországi felmérések is ellent mondanak azoknak az állításoknak, miszerint több a kára, mint a haszna az óraátállításnak. Ezek szerint Magyarországon az energiamegtakarító hatása az átállásnak évente egy 30-40 ezres magyar város energiaszükségletét fedezi. (9)

 

 


Brüsszeli robbantások - Nagy lépéshátrányban vannak a titkosszolgálatok

Földi László magyarországi biztonságpolitikai szakértő szerint nagy lépéshátrányban vannak a titkosszolgálatok Brüsszelben.

A szakértő az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában azt mondta, bár a szakszolgálatok előre tudnak jelezni eseményeket, a további lépésekhez emberhiányban szenvednek. Ezt azzal magyarázta, hogy a bipoláris világrend megszűnésével nem kellett az ember, csak a technológiára támaszkodtak, most viszont újra szükség lenne kiépített kémhálózatra.

Földi László beszélt arról is, hogy az Iszlám Állam semmilyen szabályt nem tart be, olyanokat sem, amelyeket a hadviselők háborúban betartanak, és amelyekhez az unió is tartja magát. Példaként említette erre, hogy Európában addig nem fogják el a bűnözőt, amíg nincs ellene elég bizonyíték, és nekik is majdnem ugyanannyi joguk van, mint a többi embernek. (9)


Ha Orbanon múlik, nem lesz nagymecset Bukarestben

- Nem engedélyezem „Ponta mecsetének” felépítését, ha én leszek Bukarest főpolgármestere! – idézi a hotnews.ro Ludovic Orban liberális főpolgármesterjelöltet.

Én nem járok orvosi kezelésre Törökországba, nekem a bukaresti lakosok álláspontja a fontos. Tudomásom szerint a bukarestiek többsége nem támogatják a mecset felépítését, nekem pedig képviselnem kell érdeküket – nyilatkozta Orban.

A mecset-tervet Recep Tayyip Erdogan török elnök is szóba hozta Klaus Johannis elnök szerdai ankarai találkozása alkalmával. „Törökország készen áll minden támogatást megadni ennek a projektnek” – jelentette ki a török államfő. Erdogan elmondta: Ankara a román tiltakozások ellenére is folytatni kívánja a mecsetépítést. Johannis úgy nyilatkozott: a projekt az engedélyeztetési szakaszban van.  

Tavaly júliusban Muurat Iusuf mufti és Victor Opaschi kulturális államtitkár aláírták azt a szerződést, amely szerint a mecsetet építő romániai muszlim közösség muftiátusa 49 évre ingyenesen használatba veheti azt a 11 ezer négyzetméteres felületet, ahol a bukaresti mecset felépül. Ezért cserében a román kormány ortodox kápolnát építhet Isztambulban. Az építkezést a török állam finanszírozza, a mecset árát 1 millió euróra becsülik. Romániában megközelítőleg 65 ezer muzulmán él, közülük 10 ezren a fővárosban laknak. (9)


OLVASÓINK FIGYELMÉBE!

Apróhirdetési pénztárunk húsvét vasárnapján és húsvéthétfőn zárva; kedden a megszokott program szerint lesz nyitva. Az ünnepre való tekintettel hétfőn és kedden nem jelenik meg a Szabadság, a legközelebbi lapszám tehát szerdán jelenik meg. Köszönjük olvasóink megértését! (13)


San Francisco polgármestere megtiltja a város lakóinak, hogy Észak-Karolinába utazzanak

San Francisco polgármestere, Ed Lee közleményben tiltotta meg a város lakóinak, hogy Észak-Karolinába  utazzanak. A polgármester úgy fogalmazott, hogy akinek nem okvetlenül szükséges, el kell kerülnie az államot. 

Döntését  Ed  Lee azt követően hozta, hogy Észak-Karolinában a törvényhozás hatályon kívül helyezte a homoszexuálisok és leszbikusok megkülönböztetését tiltó törvényt.
 

"Mi, San Francisco lakói egységesen elítéljük az észak-karolinai diszkriminatív törvényt, amely nem védelmezi többé valamennyi amerikai polgár, köztük a homoszexuálisok és a leszbikusok jogait" - fogalmazott közleményében a polgármester. Egyúttal bejelentette, hogy a városi közalkalmazottaknak megtiltja az utazást Észak-Karolinába, hacsak ezt az utazást nem indokolják különleges közegészségügyi vagy biztonsági okok. (9)
    

 

 


Ferenc pápa elítélte az iszlamista erőszakot a római keresztút végén

Szenvedélyes hangvételű imában hívta fel a világ figyelmét az égető problémákra nagypéntek este az általa vezetett keresztút végén Ferenc pápa Rómában. A katolikus egyház feje elítélte a "soha nem látott" iszlamista erőszakot, ugyanakkor azokat a politikusokat is, akik szítják a konfliktusokat. Azt is mondta, hogy Európa eltompultan reagált a migránsválságra.


A pápa a keresztút végén úgy fogalmazott, hogy akik egy vallás nevében hajtanak végre fundamentalista vagy terrorista cselekedeteket, istenkáromlást követnek el, és csak arra használják Istent, hogy igazolják a példa nélküli erőszakot. Az egyházfő csütörtökön háborús cselekedetnek minősítette a brüsszeli terrorcselekményeket, amelyekben 31 ember halt meg, több száz pedig megsebesült.
 


Ferenc pápa felhívta a figyelmet a keresztényeket érő erőszakra is, és azokra, akik otthonuk elhagyására kényszerülnek. Mint mondta, ma "Jézust látjuk feltámadni meggyilkolt nővéreinkben és fivéreinkben, azokban, akiket gyáva hallgatás közepette élve elégettek, elvágták a torkukat és lefejeztek barbár pengék", és Jézus szenvedéseit látni olyan "gyerekek, asszonyok és férfiak meggyötört és rémült arcán, akik a háborúk és az erőszak elől menekülnek, de sokan közülük csak halált lelnek, és a sok Pontius Pilátus csak mossa a kezét"

Az egyházfő elítélte a politikusokat, akik szítják a konfliktusokat, a fegyverkereskedőket, akik nővéreink és fivéreink ártatlan vérével táplálják a háborút, miközben gyerekeiknek "véráztatta kenyeret adnak".
 


A menekültválságról szólva azt mondta, Európa reakcióját eltompította "közönyös és érzéketlen lelkiismeretünk". Emiatt a Földközi- és az Égei-tenger egy egyre zsúfoltabb temetővé változott - fogalmazott Ferenc pápa, aki elítélte a határok lezárását.

A pápa élesen elítélte a katolikus egyházon belüli gyermekmolesztálást is. Mint mondta, azok a papok, akik gyerekekkel vétkeztek, ártatlanokat fosztottak meg méltóságuktól. (9)
 

 

 

 

 

 


Nem zárható ki az atomerőművek elleni terrorista támadás

“Nem lennék meglepve, ha öt éven belül valamelyik atomerőmű terrortámadás célpontjává válik”, nyilatkozta Gilles de Kerchove a La Libre Belgique című lapnak. A terrorizmus elleni küzdelem uniós koordinátora szerint nem lehet kizárni, hogy az iszlamisták az internet segítségével hatalmukba kerítik valamely atomerőmű, légi vagy vasúti társaság irányítóközpontját, hogy terrorcselekményeket hajtsanak végbe.

“Az Iszlám Állam hívei között bármikor akadhat egy jól képzett informatikus, aki be tud hatolni a rendszerbe”, mondta Kerchove hozzátéve ugyanakkor, hogy a belga védelmi erők “elég jók” kibernetikai biztonság szempontjából.  

Kerchove nyilatkozata azt követően látott napvilágot, hogy a belga sajtóban olyan információk jelentek meg, miszerint két nappal a brüsszeli merényleteket követően a belga fővárostól 50 km-re fekvő Charleroi  városában megölték egy atomerőmű biztonsági őrét és ellopták belépőkártyáját. A Derniere Heure információit hivatalos forrásokból nem erősítették meg. (9)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 512
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap