label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Cioloș: a román hatóságok éberek, nincsenek további fenyegetések

Dacian Cioloș miniszterelnök ma, miután aláírta a belga nagykövetségen nyitott részvétnyilvánító füzetet, azt mondta, Románia nem kapott további terrorfenyegetést.

„Nehéz pillanat ez nemcsak Belgium és Brüsszel, hanem Európa, az Európai Unió számára is, és meglátásom szerint ez újabb felhívás szolidaritásra, mert egy ilyen csapás ellen, mint amilyen a terrorizmus, nem lehet egyedül harcolni, lehetünk bármilyen erősek, mert ez gyáva módja a cselekvésnek, ami ellentmond európai értékeinknek, és amihez nem vagyunk hozzászokva. Erősen hiszem, hogy csak a köztünk, az EU államai közötti együttműködés megerősítésével tarthatjuk fenn azt a szabadságot, amivel Európában rendelkezünk, mert jelenleg ez az, ami próbatételnek van kitéve” – fogalmazott Dacian Cioloș.

A kormányfő hozzátette: minden tagállam általában visszavonul, hogy megvédje magát. (4)


Meghozták az első ítéleteket a Microsoft-aktaként emlegetett korrupciós perben

Meghozta ez első ítéleteket a legfelső bíróság ma a Microsoft-aktaként emlegetett korrupciós perben.

A kilenc volt minisztert és több egymást követő kormányt is érintő, számítástechnikai közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupciós ügyben tavaly első körben négy gyanúsított ellen emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség (DNA). Ebben a perben hozott alapfokon a megszokottnál enyhébb ítéleteket a bíróság, méltányolva azt, hogy több vádlott is beismerő vallomást tett, és megnevezte bűntársait.

Gabriel Sandu volt távközlési miniszter két év letöltendő, Gheorghe Ştefan, Karácsonykő (Piatra Neamţ) volt polgármestere 3 év letöltendő, Dorin Cocoş üzletember két év letöltendő, Dumitru Nicolae üzletember pedig másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

Az ítélet nem jogerős. (4)


Tervezet: börtönbüntetés járna Románia vagy a román nemzet becsmérléséért

Börtönbüntetéssel lehetne sújtani az országot vagy a román nemzetet becsmérlő megnyilvánulásokat egy törvénytervezet értelmében, amelyet szociáldemokrata (PSD), konzervatív párti (PC) és UNPR-s honatyák terjesztettek be a szenátus elé.

A kezdeményezők újra bevezetnék a büntetőjogi törvénykönyvbe az „ország vagy a nemzet becsmérlése” kifejezést, amit 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanának.

Az indoklásban a javaslattevők a 2015. december elsejei kézdivásárhelyi eseményeket idézik fel, azt a tényt, hogy „több, más nemzetiségű állampolgár gyásznapnak tartja Románia nemzeti ünnepét, vagy történelmi hősöket szimbolikusan felakasztottak”. (4)


Elmarad a klezmer-koncert

 A​ brüsszeli merényletek áldozataira emlékező nemzeti gyásznap miatt elmarad a mára, március 24-én 19 órára meghirdetett Mazel Tov Zenekar klezmer-koncertje. Az előadást április 6-án, szerdán, 19 órakor tartják meg, a Béke téri Kolozsvári Diákművelődési Házban.


Szemébe néznének Bocnak a Musai-Muszáj mozgalom tagjai

Találkozót kérnek Kolozsvár polgármesterétől a Musai-Muszáj aktivistái. Arra alapoznak, hogy „március 15-i ünnepi beszédében, a többnyelvű helységnévtáblákat számon kérő, protestáló személyre reagálva kijelentette, hogy bárhol és bármikor hajlandó megbeszélni a problémát”.

A mozgalom tagjai emlékeznek arra, hogy ez nem mindig volt így, a városvezető ugyanis tavaly február végén nem jelent meg a táblaügy kapcsán szervezett közvitán, amelyre külön meghívót kapott a szervezőktől.

A polgármester által néhány nappal ezelőtt mondottak alapján „a lehetőséget megragadva, Tunyogi Béla kolozsvári lakos, illetve a Musai-Muszáj mozgalom nevében Polacsek Péter, Felvinți Maria Georgeta és Bethlendi András találkozót kért a város vezetőjétől”.

A sajtóközlemény szerint a találkozó során a mozgalom képviselői a kolozsvári többnyelvű helységnévtáblák ügyéről, a kolozsvári multikulturalizmusról, interkulturalizmusról és a többnyelvűség jelenlegi helyzetéről szeretnének az elöljáróval egyeztetni.

A Musai-Muszáj mozgalom már iktatta a találkozót kezdeményező kérvényt a polgármesteri hivatalnál, jelenleg Emil Boc polgármester úr válaszára várnak. (4)


Elhunyt Johann Cruyff

Hatvannyolc éves korában csütörtökön elhunyt Johan Cruyff, a hollandok legendás labdarúgója, edzője.

Cruyff – aki mintegy 25 éven keresztül erős dohányos volt – tavaly októberben hozta nyilvánosságra, hogy daganatos megbetegedést diagnosztizáltak nála.

Johan Cruyff az Ajax Amsterdammal játékosként háromszor nyert Bajnokcsapatok Európa Kupáját, az Aranylabdát szintén háromszor kapta meg, a holland válogatottal világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes volt. (7)


Tavaly az ingatlantranzakciók száma meghaladta a 890 ezret

Több mint 65 000-rel nőtt tavaly az ingatlantranzakciók száma a 2014-ben regisztrált adathoz képest, elérve országos viszonylatban a 890 169 adás-vételi szerződést – derül ki az országos kataszteri hivatal által nyilvánosságra hozott adatsorokból.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Hágai törvényszék: Radovan Karadzic felelős a srebrenicai népirtásért

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) ma kihirdetett ítéletében kimondta, hogy Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök egyetértését adta a srebrenicai mészárláshoz.

Ugyanakkor kimondják, hogy a boszniai szerb elnök felelős a srebrenicai népirtásért és a Szarajevó ostromakor elkövetett háborús bűncselekményekért. (4)


Izraeli katonák agyonlőttek két késelő palesztin merénylőt Hebronban

Izraeli katonák agyonlőttek két palesztin merénylőt, aki késsel támadt egy határőr katonára csütörtök reggel Hebronban - jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A katona közelharcba keveredett egy útellenőrző pontnál a késekkel rátámadó palesztinokkal, akik közepesen súlyosan megsebesítették. Ekkor az őrhelyen álló más katonák lelőtték a merénylőket.

Az incidens a ciszjordániai Hebronban, a - zsidók és muzulmánok által egyaránt szent helyként tisztelt - pátriárkák sírja közelében létrehozott zsidó telepes negyed bejáratánál történt. A sebesült katonát kórházba vitték.

Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek elleni késeléses, gázolásos és lőfegyveres merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.

A hatodik hónapja tartó erőszakhullámban 28 izraeli állampolgár és két amerikai turista vesztette életét, a másik oldalon pedig 198 palesztin halt meg. Izrael szerint a palesztinok túlnyomó többségét merényletek elkövetése vagy megkísérlése közben lőtték le, a többiek pedig a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban haltak meg.

Jeruzsálem szerint a palesztin vezetők és a palesztin média uszítása a felelős a támadásokért, a palesztinok viszont azt állítják, hogy a majdnem öt évtizedes megszállás miatt érzett elkeseredettség gerjeszti az erőszakhullámot. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 744
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap