label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Meghosszabbították a HVIM erdélyi elnökének vizsgálati fogságát

Újabb 30 napra, április végéig meghosszabbította a bukaresti táblabíróság Szőcs Zoltánnak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnökének vizsgálati fogságát, akit az alkotmányos rend megdöntését célzó cselekményekre való felbujtással gyanúsít a szerezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) - közölte ma az Agerpres hírügynökség.

A vádhatóság azt állítja: a gyanúsított egy tavaly október 10-én tartott "gyűlésen" arra bíztatta a HVIM kézdivásárhelyi tagjait, hogy házi készítésű bombát robbantsanak közterületen, a román nemzeti ünnep alkalmával tartandó december elsejei rendezvényen. A DIICOT szerint az ügy másik gyanúsítottja, Beke István, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke Szőcs Zoltán felbujtására látott hozzá egy robbanó szerkezet elkészítéséhez, amihez 400 darab petárdát vásárolt.

Beke István tavaly december elseje óta van előzetes letartóztatásban, Szőcs Zoltánt december végén tartóztatták le, miután a téli ünnepekre szabadságot kapott franciaországi munkahelyéről, és hazalátogatott Kézdivásárhelyre. Ügyükben nem emelt még vádat a DIICOT. Bár a gyanúsítottak minden alkalommal fellebbeztek a kényszerintézkedés eltörlését, illetve enyhítését kérve, a bíróság eddig rendszeresen jóváhagyta a vizsgálati fogság meghosszabbítására irányuló ügyészségi kérést.

A DIICOT a gyanút a HVIM erdélyi vezetőinek a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által lehallgatott beszélgetésére alapozza. (4)


Potápi: elfogadhatatlan Tőkés László állami kitüntetésének visszavonása

Tiltakozását fejezte ki a magyar nemzetpolitikai államtitkár ma Tőkés László román állami kitüntetésének visszavonása miatt, amely szerinte jól illeszkedik a magyar tisztviselők, képviselők elleni fellépések sorába.

Potápi Árpád János (képünkön) az Emberi Méltóság Tanácsának elnökével közösen tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: az elmúlt 25-26 évben senki nem kérdőjelezte meg Tőkés László kiállását és azt a bátor tettet, amelynek köszönhetően Temesvárott elindult a román forradalom és felszámolták az egyik legkegyetlenebb kommunista diktatúrát.

Ha ez nem lett volna, ma nem beszélhetnénk demokratikus Romániáról - mutatott rá.

Hozzátette: Klaus Johannis tette, azaz a kitüntetés visszavonása is történelmi tett, de negatív előjellel. Mindez jól illeszkedik abba a sorba, ami a román belpolitikában az elmúlt 1-1,5 évben zajlik. Románia politikai értelemben jelentősen visszalépett, folyamatos a magyar tisztviselők és önkormányzati vezetők meghurcolása, megvádolása, és olyan légkör alakult ki, amiben a magyar szereplők egyre kevésbé tudnak érvényesülni.

Kitért a magyar válaszra is, amellyel Tőkés László magyar becsületrendben részesült és megjegyezte: ezt az elismerést rajta kívül eddig csak Tamás Aladárné kapta meg. (4)


Vizi E. Szilveszter visszaadja a Románia Csillaga kitüntetését

Vizi E. Szilveszter, a Magyarország Barátai Alapítvány elnöke (képünkön) visszaadja a Románia Csillaga tiszti fokozata érdemrendjét, miután Klaus Johannis elnök visszavonta Tőkés László román állami kitüntetését.

Vizi E. Szilveszter az MTI-nek ma elmondta: döntéséről levélben tájékoztatta Románia budapesti nagykövetét. Ebben kifejezte meglepetését és mélységes csalódását, hogy Románia államfője visszavonta Tőkés Lászlótól, a Románia Csillaga kitüntetést.

Kitért Tőkés László romániai forradalomban játszott szerepére. Az államfő tette azt sugallja, Ceauşescu szellemiségének valamiféle rehabilitációja jelenik meg Romániában - mutatott rá Vizi E. Szilveszter. Az elnök jelezte azt is: kiváló kapcsolatokat ápolnak román kollégáikkal.

Vizi E. Szilveszter 2006-ban tudományos tevékenysége elismeréseként kapta a díjat Traian Băsescu akkori elnöktől.

Tőkés László 2009-ben kapta meg Traian Băsescutól a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért.

Az elismerés visszavonását Victor Ponta volt kormányfő kezdeményezte 2013-ban, miután Tőkés László európai parlamenti képviselőként felvetette, hogy Magyarország vállaljon "védhatalmi" szerepet Erdély érdekében.

Klaus Johannis elnök március 3-án vonta vissza az állami kitüntetést. (4)


Cioloș az egészségügyi sztrájkról: nem engedhetjük meg, hogy kibillenjen egyensúlyából a büdzsé

Ma Dacian Cioloș miniszterelnök Gyulafehérváron arra a kérdésre, hogy lehetségesek-e fizetésemelések az egészségügyben, leszögezte: „nem engedhetjük meg magunknak, hogy a költségvetés kibillenjen egyensúlyi helyzetéből”, azonban meglátásban kell tárgyalni a témáról.

„Nagyon jól ismerik a parlament által a tavalyi év végén elfogadott költségvetést. Azt mondták, hogy ennek a határain belül kell dolgoznunk. Tehát ez a büdzsé, nincs, ahonnan többet előteremtsünk egészen a költségvetés-kiigazításig, csak esetleg akkor, ha elveszünk a más területekre előirányzott pénzekből, és áttesszük máshová. A mozgásterünk, mint tudják, igen szűk. Hiszen egyrészt adóügyi enyhítő intézkedéseket vezettünk be, és ezzel párhuzamosan nőttek a fizetések is” – nyilatkozta a kormányfő. (4)


Cioloş szerint téves riasztást adtak az olasz hatóságok a romániai juhsajtra

Téves és túlságosan általános élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki az olasz hatóságok a romániai juhsajtra egyetlen gyártó tehéntejből készült terméke helyett - közölte ma Dacian Cioloş miniszterelnök.

A kormányfő sürgős tisztázást kért az Európai Bizottságtól a pénteken kiadott riasztás ügyében. Az uniós figyelmeztetés ugyanis úgy értelmezhető, hogy minden Romániából származó juhsajt fertőzésveszélyes. A riasztás az olasz hatóságoktól származik, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó romániai vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést.

Cioloş szerint ezzel szemben valójában kizárólag az Argeş megyei SC. Brădet Srl termékei váltak gyanússá, ráadásul az olaszországi esetnél megvizsgált termék nem juhtejből, hanem tehéntejből készült.

"Nem tudom elfogadni az ilyen tévedéseket, amelyek az egész román élelmiszeriparra kihatnak" - jelentette ki Cioloş, és utalt arra, hogy pontosan ismeri az uniós élelmiszerbiztonsági mechanizmusokat, hiszen korábban  mezőgazdasági biztos volt Brüsszelben.

Az állategészségügyi hatóság múlt héten elrendelte 20 tonna Brădet tejtermék visszavonását a román piacról. A cég spanyol és olasz piacon lévő másfél tonnányi tejtermékét is visszavonták az üzletekből.

Az Európai Bizottság által kiadott pénteki riasztás szerint fennáll a veszélye, hogy E.coli baktériummal fertőzött az olasz, német, francia és hazai piacon forgalmazott román juhsajt is. (4)


Feltehetően elaludt a sofőr a külföldi egyetemistákat sújtó spanyolországi buszbalesetnél

A nyomozás elsődleges adatai szerint a sofőr elaludhatott a volánnál, emiatt következhetett be vasárnap hajnalban az északkelet-spanyolországi Tarragona közelében az a súlyos buszbaleset, amelyben 13 külföldi egyetemista vesztette életét, és 44-en megsérültek, köztük egy magyar diák is könnyebben - jelentette ma a spanyol sajtó.

A diákcsoport 5 buszból álló konvoja Valenciából Barcelonába tartott, a négy barcelonai egyetemen Erasmus-program keretében tanuló, különféle nemzetiségű hallgatókkal, miután előző este részt vettek a Fallas elnevezésű, hagyományos tűzijátékünnepen.

Az AP7-es autópályán reggel hat óra körül, nagyjából az út felénél, a jármű előbb az autópálya jobb, majd bal szélére sodródott, áttörte a szemközti sztrádaszakaszt elválasztó szalagkorlátot, és az oldalára borult. Ezután egy személyautó frontálisan belerohant. A gépkocsi két utasa megsérült.

"Sajnálom, elaludtam" - a La Razón című napilap szerint ezt ismételgette a buszvezető a baleset helyszínére kiérkező mentősöknek.

A rendőri őrizetbe vett férfi, akiről annyi tudható, hogy 17 éve dolgozik sofőrként az autóbuszokat üzemeltető cégnél, és eddig balesetmentesen vezetett, hétfő délelőtt tett volna tanúvallomást, azonban rosszul lett, és kórházba került. A tragédia helyszínén a sofőrön végzett vérvizsgálat és drogteszt is negatív volt. (4)


Cioloș: fáj a rasszizmus

Ma Dacian Cioloș miniszterelnök, a rasszizmus elleni világnap alkalmából közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy sok évet töltött olyan környezetben, amelyben több etnikum élt együtt, és olyan dolgokat tanult ott meg, amiket máshol nehezebb vagy egyenesen lehetetlen lett volna elsajátítani.

„Fáj a rasszizmus. Akkor fáj a legjobban, ha te vagy hozzátartozóid vagytok az áldozatok. A stadionok lelátóin elhangzó rasszista skandálások,az interneten közzétett gyűlölettel teli posztok, a populista nyilatkozatok vagy rossz viccek azokról, akiknek nem ugyanolyan a bőrszíne, nemzetisége vagy állampolgársága, mint a miénk, embereket bántanak meg. A rasszizmus radikalizál, megoszt és megfoszt emberségünktől” – írta Cioloș a Facebookon. (4)


Lemondott a CNAS elnöke

Személyes okokra hivatkozva nyújtotta be lemondását a kormánynak az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) elnöke, Vasile Ciurchea (képünkön).

Vasile Ciurcheát 2014. június 30-án nevezte ki a CNAS élére Victor Ponta akkori miniszterelnök.

Ponta döntésének indoklásában akkor rámutatott, Ciurcheát a folyó mandátum lezárultáig, tehát 2017. január 17-éig nevezték ki a CNAS vezetőtanácsának tagjául, amely idő alatt az intézmény elnöki feladatait is ellátja.

Vasile Ciurchea 2007 februárja és 2009 januárja között már vezette a CNAS-t, akkor Emil Boc akkori miniszterelnök váltotta le, és Irinel Popescut nevezte ki a helyére.

Mielőtt 2007-ben kinevezték a CNAS élére, Ciurchea egyeben közt az egészségügyi minisztérium programokért felelős ügynökségének volt igazgatója, illetve a CNAS vezérigazgatója. (4)


Jelentős havazás várható a hegyekben, megerősödik a szél, és lehűl az idő

„Általában mérsékelt mennyiségű csapadék, a hegyekben jelentős havazás, erős széllökések és lehűlés” várható kedd reggeltől csütörtök 18 óráig, tájékoztat az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A meteorológusok szerint március 22-én 9 órától március 24-én 18 óráig „az egész országban csapadék várható”.

„Esőzések várhatók, majd szerdáról csütörtökre virradóra (március 23/24) Erdély keleti és délkeleti részén, illetve Moldva északi felében havas esőre számíthatunk” – írja a közlemény.

Havazás elsősorban a hegyekben várható, „jelentős mennyiségben a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban”. (4)


Vajdahunyad: éhségsztrájkba léptek a szakszervezeti vezetők és a marosnémeti hőerőmű dolgozói

A Dévai Erőmű Szabad Független Szakszervezet vezetői és a marosnémeti hőerőmű több dolgozója, összesen 25 személy kezdett éhségsztrájkba ma, a Vajdahunyadi Energetikai Komplexumot (CEH) fizetésképtelenné tévő igazgatók menesztését kérve.

A Dévai Erőmű Szabad Független Szakszervezet vezetői ma reggel kezdték meg az éhségsztrájkot. Huszonöten választották a tiltakozásnak ezt a formáját, követelve, hogy a Vajdahunyadi Energetikai Komplexumot a fizetésképtelenségbe sodró igazgatók mondjanak le.

Ugyanakkor a marosnémeti hőerőmű udvarán további csaknem 100 ember tiltakozik.

A dolgozók amiatt elégedetlenek, hogy a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum végrehajtásával megbízott GMC Craiova cég felmondta a kollektív munkaszerződést. A tüntetők a helyzet megoldását követelik. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:554
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 922
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap