label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Dragnea: természetes, hogy a pártok kampányszámláit nem zárolják

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke azt mondta, természetes, hogy a pártok kivételt képezzenek a szabály alól, azok kampányszámláit ne lehessen zárolni, mert ez azzal járna, hogy bizonyos pártok nem vehetnének részt a választásokon.

„Természetes dolog, hiszen valós a veszélye annak, hogy egy vállalat, amely mondjuk közel áll egy párthoz, és amelynek akár jelképes összeggel is tartozik egy másik párt, zároltathassa az illető párt számláit, és emiatt kimaradjon a választásokból. Szerintem ez így nem működőképes. A kereskedelmi kapcsolatok mennek a maguk útján, vannak bírósági perek, a választási kampánynak pedig finanszírozásra van szüksége, mert amúgy is azt különálló alapokból szokták fedezni. A pártfinanszírozásról szóló törvény nagyon világos és nagyon jó, szigorú, szerintem nincs szükség olyan tényezőre, ami veszélybe sodorhatja a helyi vagy parlamenti választásokat” – mondta el Liviu Dragnea.

A PSD adósságait illetően Dragnea azt mondta, azokat elkezdték törleszteni, a tagok pedig megkezdték tagsági díjaik befizetését. (4)


Borbély: a PSD hívjon össze találkozót a frakcióvezetőkkel, migrációs bizottság alapítására

Találkozót kezdeményezhet a Szociáldemokrata Párt (PSD) jövő héten a parlamenti frakcióvezetőkkel, hogy megtárgyalják egy migrációval foglalkozó bizottság létrehozását. A kezdeményezést már tavaly továbbították a házbizottságoknak, jelentette be Borbély László, a külpolitikai bizottság elnöke.

„A jövő hét elején a PSD összehívhatja a frakciók vezetőit, hogy megtárgyalják a bizottság létrehozását. (…) Én beszélek majd Kelemen Hunor pártelnökkel, de nem hinném, hogy az RMDSZ ellenzi ennek a bizottságnak a létrejöttét” – mondta Borbély László, a képviselőház külpolitikai bizottságának elnöke.

A honatya szerint ugyanakkor szükségtelen volna parlamenti albizottságot is létrehozni. Hangsúlyozta, fontos gyakorlatba ültetni a szociáldemokrata szenátor által szeptemberben tett javaslatot. (4)


Székely szabadság napja - Fellebbezett a polgármester, de nem korlátozhatja a gyülekezést

Marosvásárhely polgármestere fellebbezett a bírósági ítélet ellen, mely őt a székely szabadság napja rendezvényeinek tudomásul vételére kötelezte, de a tömegrendezvény időpontja előtt nem születhet már jogerős ítélet az ügyben - jelentette be ma Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke (képünkön) egy marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

"Az előzetes bejelentésnek megfelelően megtartjuk a rendezvényünket" - jelentette ki Izsák Balázs. Elismételte: (március 10-én) helyi idő szerint 16 órára (közép-európai 15 óra) várják a résztvevőket a székely vértanúk postaréti emlékművéhez, ahol megemlékezést tartanak, majd menetoszlopban vonulnak a város főteréig, ahol a prefektus hivatala előtt tüntetnek, Székelyföld területi autonómiáját követelve.

Izsák Balázs elmondta: a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal az utolsó pillanatban, hétfőn nyújtotta be a fellebbezést, és ezzel maga is azt szolgálta, hogy ne lehessen letárgyalni az ügyet március 10. előtt, az után pedig már okafogyottá válik a tárgyalás.

Az SZNT elnöke elmondta: két héttel ezelőtt levélben fordult Klaus Iohannishoz. Arra kérte az államfőt, hogy közvetítői hatáskörével élve ösztönözze az illetékes marosvásárhelyi hatóságokat a közrend fenntartására és a jogaikkal élő állampolgárok védelmére. "Remélem, megfelelő lesz a hatóságok hozzáállása" - jelentette ki Izsák Balázs. (4)


Tapsviharral köszöntötték a Saul fia alkotóit Budapesten

Tapsvihar fogadta a Saul fia Oscar-gála után hazatért alkotógárdáját szerdán a budapesti Toldi moziban tartott sajtótájékoztatón. „Elért a szívünkhöz, hogy egy emberként szorított az ország a film sikeréért” – fogalmazott Sipos Gábor, a legjobb idegen nyelvű film Oscar-díjával kitüntetett Saul fia című film producere.

„Csodálatos érzés, hogy az emberek örülnek az Oscar-díjnak, és ők is a magukénak érzik” – fűzte hozzá Nemes Jeles László, a film rendezője. Röhrig Géza, a film főszereplője pedig arról beszélt, hogy nagyon megérintette az a sok üzenet, amit kapott. „Én már a díjátadó előtt úgy éreztem, hogy 15 millió Sauljaként vagyok ott” – mondta.

További részletek a Kult-Túra rovatban. (2)


Lépéselőnyben a CFR a Román Kupában

A labdarúgó Román Kupa elődöntőjének első felvonását játszották a marosvásárhelyi Trans Sil Stadionban: a helyi ESE/ASA a Kolozsvári CFR 1907 csapatát fogadta.

Az összecsapás gól nélküli döntetlennel végződött.

A visszavágót április 20-án játsszák. (7)


Az Európai Bizottság 700 millió euróval segítené a migrációs válsággal küzdő tagállamokat

Az Európai Bizottság szerdán elfogadott javaslata értelmében olyan új uniós pénzügyi eszközt hoznának létre, amelynek keretében a következő három évben 700 millió euróval segítenék a migrációs válsággal küzdő tagállamokat.

Az új tervezet részleteit Hrisztosz Sztilianidisz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős tagja hozta nyilvánosságra a biztosok kollégiumának szerdai ülését követő brüsszeli sajtótájékoztatóján.

Az első szakértői értékelések szerint ennek az összegnek a jelentős része minden bizonnyal Görögországnak fog jutni, amennyiben az Európai Parlament és az uniós tagállamok jóváhagyják a bizottsági javaslatot. (4)


A Versenytanács vizsgálja, hogy a Carrefour átveheti-e a Billa romániai üzletláncát

A Versenytanács vizsgálja azt a gazdasági koncentrációt, ami létrejönne, ha a Carrefour csoport átvenné a Billa romániai műveleteit – közölte ma a piacszabályozó hatóság.

A német Rewe csoportnak Billa név alatt jelen pillanatban két vállalata van Romániában, a Billa Románia Kft. és a Billa Invest Construct Kft., ezeket adná el a francia cégcsoportnak. A németek a többi romániai kiskereskedelmi érdekeltségüket meg kívánják tartani, ám ezentúl a diszkontáruházakra akarnak összpontosítani.

A tranzakcióról előszöraz Európai Bizottságot értesítették, majd úgy döntöttek, hogy a romániai Versenytanács a legilletékesebb hatóság arra, hogy részletes vizsgálatot készítsen arról a piacról, amelyen a Carrefour megerősíti pozícióját a Billa üzlethálózatának átvétele révén.

A piacszabályozó hatóság meg fogja vizsgálni, hogy a tranzakció mennyire kompatibilis a piaci verseny szabályaival. (4)


Négy év után először haladták meg a négyzetméterenkénti 1000 eurós árat a lakások

tavalyi év második hónapjához viszonyítva pedig a drágulás 9,8 százalékos. Az átlagár 1015 euró/négyzetméter volt a hasznos felületre – négy év után először haladta meg az 1000 eurós lélektani határt.

Az Imobiliare.ro ingatlanközvetítő portál munkatársai által összeállított elemzés emlékeztet, 2012 májusa óta 1000 euró alatt maradtak az árak. Az elmúlt hónap végén még 971 euró volt a négyzetméterenkénti átlagár, a tavalyi év azonos időszakában pedig 924 eurón állt az Imobiliare.ro mutatója.

Valamennyi vizsgált városban drágulást jegyeztek, az áremelkedési toplista élén pedig ezúttal Bukarest áll. Az ingatlanközvetítő portál adatai szerint a fővárosban februárban 3,3 százalékkal, 1054 lejről 1089 euróra ment fel a hasznos négyzetméterenkénti ár, éves szinten pedig 5,3 százalékos drágulásról beszélhetünk a tavaly februárban regisztrált 1034 euróhoz képest. A régi építésű lakások 1,5 százalékkal, 1029 euróról 1044 euróra drágultak, az újépítésűek ára pedig 4,9 százalékkal, a január végén jegyzett 1071 euróról 1123 euró/négyzetméterre nőtt. (4)


Kovászna megyei kisbabát is Bukarestbe szállítanak

A sepsiszentgyörgyi Megyei Sürgősségi Kórházból szállítanak a fővárosi Marie Curie Kórházba hemolitikus urémiás szindróma (HUS) gyanújával egy Kovászna megyei gyermeket. Nagy András Róbert kórházigazgató is megerősítette a hírt az országos hírügynökségnek, az újszülött Bukarestbe való helikopteres szállításáról. Az intézményvezető szerint ez az első HUS megbetegedés a megyében.  (3)


Törvénytervezet: ingyen szállást és étkezést kapnának a szakiskolák tanulói

A legalább hároméves képzésben részt vevő szakiskolai tanulók ingyen szállást és étkezést kapnának, az iskolaelhagyás megelőzésének céljából – áll a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) törvénytervezetében, amely jelenleg a szenátusnál van közvitán.

Részletek a Bonifácz rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 580
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap