label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az erdélyi gazdák segítésére sietnek

Az Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetsége bevonásával próbálja feltérképezni a magyar Földművelésügyi Minisztérium (FM), hogy miképpen segítheti az erdélyi magyar gazdálkodókat - mondta a tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára mai kolozsvári sajtótájékoztatóján.

Tóth Katalin elmondta: a januárban bejegyzett Erdélyi Magyar Gazdák Egyesületeinek Szövetségével való kapcsolatteremtés céljával jött Kolozsvárra. Hozzátette, hogy különböző erdélyi gazdaszervezetekkel eddig is kapcsolatban állt a minisztérium, az új partnertől azt remélik, hogy integráló szerepet tölt majd be, elvégzi az erdélyi magyar gazdatársadalom felmérését, szintetizálni tudja a gazdálkodók gondjait, és fel tudja állítani a gondok fontossági sorrendjét. (4)


Menedéket kérő szíreket fogtak el, amint mezőn keresztül próbálták elhagyni országunkat

Három olyan szír állampolgárt fogtak el a hatóságok, akik korábban Romániában menedéket kértek, majd illegálisan, egy Arad megyei mezőn át, megpróbáltak átjutni a schengeni övezetbe. Azt mondták, munkát keresni indultak.

A három személyt a tornyai határrendészet rendőrei fogták el, amikor gyalog Magyarország irányába tartottak.

„A tornyai határrendészet járőrei egy különleges küldetés lebonyolítása közben három személyt – két férfit és egy nőt – vettek észre, akik gyalogosan Magyarország irányába tartottak, és megpróbálták illegálisan átlépni az országhatárt. A három személy nem beszélt románul. Őket a határrendészet székházába vitték kivizsgálásra. Kiderült, hogy 23 és 34 év közötti szír állampolgárokról van szó, akik korábban menedéket kértek Romániában. Azt mondták, a schengeni övezet valamelyik országában szerettek volna munkát találni” – részletezte a történteket Daniel Iancu, az Arad megyei határrendészet szóvivője. (4)


Moldovai állampolgárságot is igényelt Traian Băsescu

Moldovai állampolgárságot is igényelt Traian Băsescu volt államfő és felesége, Maria Băsescu - erősítette meg ma a Mediafax hírügynökségnek a moldovai elnöki hivatal sajtóosztálya.

Kérvényeiket március 8-án iktatták, jelenleg különböző állami hivatalok jóváhagyására várnak, a moldovai államfő pedig ezt követően fogja elbírálni Basescuék állampolgársági igényét. A törvény egyéves határidőt említ, de ha a jóváhagyások hamarabb meglesznek, a moldovai elnök korábban is meghozhatja döntését - idézte a Mediafax a kisinyovi sajtóosztály válaszát.

Tavaly áprilisban - chisinaui látogatása alkalmával - Băsescu előrevetítette, hogy kérvényezni fogja a moldovai állampolgárságot, az akkori moldovai belpolitikai helyzetet azonban nem tartotta alkalmasnak erre. Nicolae Timofti moldovai elnök akkor azt mondta: semmilyen akadálya nincsen annak, hogy Băsescu megkapja az állampolgárságot, tekintettel arra, hogy Románia is sok moldovainak adott román állampolgárságot. Most a volt elnökhöz közel álló források a Mediafaxnak elmondták: Băsescu stabilnak tartja a januárban hivatalba lépett új kisinyovi kormányt. (4)


Próbaérettségi: Magyar iskolák a Kolozs megyei top 10-ben

Három magyar tannyelvű iskolát is ott találunk a próbaérettségin Kolozs megyében legjobban teljesítő tíz tanintézet között, az átmenő jegyek, vagyis a hatosnál nagyobb átlagot elért diákok arányát tekintve. A János Zsigmond Unitárius Kollégium a 6., a Református Kollégium a 9., a Báthory István Elméleti Líceum a 10. legjobb.


Június második felében Örményországba utazhat Ferenc pápa

A Vatikán tanulmányozza Ferenc pápa örményországi látogatásának lehetőségét - jelentette be ma Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

Részletek a Mozaik rovatban. (4)


Migráció - sikerült megegyezni az EU-csúcson

Sikerült megállapodni az Európai Unió és Törökország között készülő migrációs egyezmény kompromisszumos szövegéről az uniós állam- és kormányfők csütörtöki brüsszeli tanácskozásán - jelentette be Xavier Bettel luxemburgi kormányfő a Twitteren.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


Európai riasztást adtak ki a hazai juhsajtra

Olasz kezdeményezésre európai élelmiszerbiztonsági riasztást adtak ki a Romániából származó juhsajtra, miután az olasz hatóságok arra a következtetésre jutottak, hogy egy Firenzében dolgozó romániai vendégmunkás kórházba került kislánya Romániából importált juhsajt fogyasztása miatt kapott E.coli baktériumfertőzést - közölte ma a média.

Részletek az Egészségügy rovatban. (4)


EU: a Krím annektálása továbbra is közvetlen veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra

A jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget Oroszország általi illegális bekebelezése továbbra is közvetlen veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra, és súlyos következményekkel jár az államok egységét és szuverenitását védő nemzetközi jogrendre nézve - vélte Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője pénteki közleményében, amelyet a terület annektálásának második évfordulóján adott ki.

Az Európai Unió ugyanolyan szilárdan elkötelezett Ukrajna szuverenitása és területi egysége mellett, mint két évvel ezelőtt, továbbra sem ismeri el és elítéli az orosz fél lépését, amely sérti a nemzetközi jogot - szögezte le a főképviselő.

Hozzátette: az unió kitart amellett, hogy fenntartásait a gyakorlatban is maradéktalanul nyomatékosítsa, egyebek között korlátozó intézkedésekkel.

A közlemény szerint az EU ismételten megerősíti, hogy mélységesen aggasztja a Krím félszigeten tapasztalható fokozott katonai jelenlét és az emberi jogi helyzet romlása, így a többi között a véleménynyilvánítás, a békés gyülekezés, valamint a vallás és a lelkiismeret szabadságának megtagadása, továbbá a kisebbségekhez tartozó személyek, különösen a krími tatárok üldöztetése.

Federica Mogherini az Európai Unió nevében felszólított a nemzetközi emberi jogi normák maradéktalan betartására és a nemzetközi jog szerinti más kötelezettségek teljesítésére. Úgy fogalmazott, hogy ki kell vizsgálni minden olyan esetet, amelyben - a többi között elhurcolt és eltűnt személyek esetében, kínzások és gyilkosságok révén - emberi jogok sérültek. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 568
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap