label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Magyarellenes gyűlöletszításért bírságolt a CNA

Idegengyűlölő kijelentésekért és etnikai gyűlöletszításért 50 ezer lejre bírságolta az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) a B1 hírtelevíziót csütörtökön, Radu Banciu műsorvezető sorozatos magyarellenes kijelentései miatt.

A médiahatóság - Turos Lórándnak, a testület magyar nemzetiségű tagjának a kezdeményezésére - vizsgálta, miként foglalkoznak a román hírcsatornák és a köztelevízió a kézdivásárhelyi Beke Istvánnak az ügyével, akit az ügyészség azzal gyanúsít, hogy házi készítésű bombát akart felrobbantani december elsején, Románia nemzeti ünnepén.

A legkirívóbb törvénysértést a B1-nél tapasztalták, a Antena 3 hírtelevíziót pedig figyelmeztetésben részesítették valótlan állításokért, bizonyítékok nélküli vádaskodásért. (9)


Románia csak önkéntes alapon tartja elfogadhatónak a menedékkérők átvételét Törökországtól

Románia támogatja az Európai Unió és Törökország együttműködésének erősítését, de a menedékkérőket átvételét csak az uniós jog betartásával és kizárólag önkéntes alapon tartja elfogadhatónak - hangoztatta csütörtökön Klaus Iohannis államfő.

Az uniós állam- és kormányfők brüsszeli értekezletére induló elnök repülőtéri nyilatkozatában emlékeztetett: Románia tavaly is ellenezte az Európába érkezett migránsok megszabott kvóták szerinti szétosztását a tagállamok között, az uniós belügyminiszterek döntése ezt mégis kötelezővé tette.

Az elnök szerint az EU és Törökország között tavaly ősszel megkötött megállapodást mindenképpen végre kell hajtani, ami pedig a múlt héten ismertetett utólagos javaslatokat illeti, azokról szerinte heves vita várható az uniós csúcstalálkozón. (9)


Kelemen Hunor: "Vessenek véget a boszorkányüldözésnek!"

Felháborodásának adott hangot Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke amiatt, hogy a román hatóságok képviselői magyar emberek gyülekezéshez és szimbólumhasználathoz való jogát korlátozták március 10-én, a székely szabadság napján Marosvásárhelyen és március 15-én Kolozsváron.

"A Romániai Magyar Demokrata Szövetség tiltakozik az ellen, hogy Marosvásárhelyen a csendőrség 84 magyar embert bírságolt meg azután, hogy békés, incidensektől mentes szabadságnapi felvonuláson vett részt, mindeközben Kolozsváron a csendőrség olyan illegálisnak nevezett zászló eltávolítását követelte a békésen felvonuló március 15-i tömegből, amely hivatalosan is elfogadott szimbólum Romániában" - áll a Kelemen Hunor által aláírt nyilatkozatban.

Az RMDSZ elnöke szerint a szabadságjogokat sértő intézményi túlkapások folytán még inkább csökken a magyar közösség amúgy is megingott biztonságérzete. (9)


Joghurtos-málnás-kukacos süti Aradon

Vizsgálódik az aradi fogyasztóvédelem, miután egy nő kukacot talált a férje által vásárolt süteményben, amelyből már a házaspár egyéves gyermeke is evett. A joghurtos-málnás süteményt egy aradi, belvárosi cukrászdában vásárolta a férfi.

Az aradi nő azt mondja, nem gyümölcskukacról van szó, hanem egy nagyobbról. Férje ezután elvitte a süteményt a fogyasztóvédelmi hivatalba, amely a megyei Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hivatal munkatársaival a termelési folyamatot, a tárolás és forgalmazás módját ellenőrzi majd az ügy kapcsán a cukrászdánál. (13)


Afgánok a nagyszebeni reptéren rekedt külföldiek

A Nagyszebeni Nemzetközi Repülőtéren működő határőrség közlése szerint a légikikötő tranzitzónájában rekedt külföldiek afgán állampolgárok, akik nem tudták bizonyítani látogatásuk turisztikai célját.

A határőrség csütörtöki közleménye szerint a szebeni reptérre szerdán érkezett meg a 23 és 24 éves afgán állampolgárságú fiatal, akik az osztrák menekültügyi hatóságok által külföldiek számára kiállított útlevelet mutattak fel.

Az ellenőrzés során a határőrök arra a következtetésre jutottak, hogy a két fiatal nem tudja bizonyítani, hogy turisztikai céllal érkezett Romániába, hiszen nem volt nálunk repülőjegy a visszaútra, nem volt szállásfoglalásuk, és nem tudtak megmondani, hogy mennyi időt kívánnak itt eltölteni.

Mivel nem feleltek meg a romániai vonatkozó előírásoknak, a két férfit nem engedték be az ország területére, majd ma vissza is küldték őket Bécsbe. (13)


Meghalt Kamondi Zoltán rendező

Életének 55. évében elhunyt Kamondi Zoltán Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró, producer – közölte csütörtökön az MTI-vel a Magyar Filmművészek Szövetsége. A színházi és filmes alkotót csütörtökre virradó éjjel váratlanul érte a halál. A temetéséről később intézkednek.

Kamondi Zoltán 1960-ban született Budapesten, 1982-ben az ELTE bölcsészettudományi karán, majd 1986-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán diplomázott. 1986 és 1988 között a Balázs Béla Stúdió vezetőségének tagja volt.

Rövidfilmjei számos díjat nyertek fesztiválokon, Makk Károly forgatókönyvírója, társrendezője volt. Első játékfilmjét 1990-ben forgatta Halálutak és angyalok címmel, bemutatója a cannes-i filmfesztiválon volt. Rendezőként nevéhez olyan filmek kötődnek, mint az Alkimista és a szűz (1999), a Kísértések (2002), valamint a Petri György címet viselő, a legendás költőről szóló portré film (2001), illetve a Bodor Ádám Az érsek látogatása című regényéből készült Dolina (2007). Producerként vett részt Pater Sparrow 1 című filmjében, amelyet 2009-ben mutattak be.

Legutóbbi, 2015-ben forgatott játéfilmje befejezés alatt áll.

Pályája során számos díjat kapott: 1986-ban elnyerte a nyugat-berlini rendezői díjat, 1992-ben a San Remó-i legjobb zenés film díját, 1993-ban az országos színházi találkozó fődíját, 1996-ban és 2002-ben a filmszemle díját, 1997-ben és 2003-ban a filmkritikusok díját, 1999-ben a manchesteri legjobb független film díját, a magyar színikritikusok díját, 2002-ben a várnai filmfesztivál, valamint a phenjani filmfesztivál díját.

2003-ban Balázs Béla-díjjal tüntették ki. (2)

 


FOTÓRIPORT – Kirúgták a vendéget a New York szállóból

„Save Hotel New York – kérik az unitárius kollégisták” – volt olvasható ma délután 5 körül az egykori neves szálló tetejéről kilógatott hatalmas vászondarabon, miközben szemközt, a Főtér sarkán „élőben” csendült fel Frank Sinatra „New York, New York…” világhírű dala.

Aztán szemtanúi lehettünk, ahogy az egyik „vendéget” a szálló „pincérei” kilökdösték az utcára, utána hajították nadrágját, cipőjét, bőröndjét. Az épületet örökbe fogadó unitárius kollégisták villámcsődületén készült fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (13)


Erdély-zászló Horváth Anna irodájában is

Tegnap Horváth Anna is kitűzte irodájában azt az Erdély-zászlót, amelyet a rendőrség nem engedélyezett a március 15-i felvonuláson – tette közzé az RMDSZ-es alpolgármester a Facebook-on. 

„Ezzel is fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy a Kolozs megyei rendőrség félretájékoztatta a közvéleményt. Az ünnepséget szervező RMDSZ-re próbálja hárítani azt a rendőri túlkapást, amely során a március 15-én felvonuló tömegből eltávolították az Erdély-zászlót. Közismert, hogy az Erdély-zászló több mint három éve díszíti Vákár István kollégám irodáját a Kolozs Megyei Tanács épületében, és ezzel kapcsolatban soha, semmilyen törvényességi aggály nem merült fel. Nagyon aggasztó, hogy a Mikó-ügy, a kényelvű városfeliratok-, nemzeti szimbólumaink szabad használatát korlátozó pereket követően, ahol az igazságszolgáltatáson keresztül csorbítják rendre megszerzett jogainkat, ma már a rendfenntartó intézményeket is erre a célra használják", olvasható a bejegyzésben.


FOTÓRIPORT – Kirúgták a vendéget a New York szállóból

„Save Hotel New York – kérik az unitárius kollégisták” – volt olvasható ma délután 5 körül az egykori neves szálló tetejéről kilógatott hatalmas vászondarabon, miközben szemközt, a Főtér sarkán „élőben” csendült fel Frank Sinatra „New York, New York…” világhírű dala.

Aztán szemtanúi lehettünk, ahogy az egyik „vendéget” a szálló „pincérei” kilökdösték az utcára, utána hajították nadrágját, cipőjét, bőröndjét. Az épületet örökbe fogadó unitárius kollégisták villámcsődületén készült fotóriport {{ide kattintva}} tekinthető meg. (13)


267-szer nem fizetett autópályadíjat egy román kamionos

Egy évnyi szabadságvesztésre ítélte, három évre kitiltotta az ország területéről és 5000 euróra bírságolta, továbbá az elmaradt autópályadíjak törlesztésére kötelezte egy francia törvényszék szerdán azt a román sofőrt, aki 267-szer lépett át illegálisan az autópálya-sorompón – számol be a Ouest France.

A 46 éves férfit vasárnap tartóztatták le, miután kamionjával, amely Romániából Spanyolországba szállított építőanyagot, áttörte az autópálya fizetőkapuját – mondta el Jean-Luc Benoit, a spanyol határhoz közel fekvő dél-franciaországi Pyrénées-Orientales megye közlekedésbiztonsági rendőregységének parancsnoka.

A férfi először azt nyilatkozta, járműve „a vizes úttest miatt csúszott meg, és nekiütközött a sorompónak, ám később bevallotta, hogy azért követte el tettét, mert nem volt pénze” – magyarázta el a francia rendőrparancsnok. A nyomozók ezt követően kiderítették, a román állampolgárságú kamionsofőr 2013. április 21. óta 245 alkalommal kerülte meg a dél-franciaországi autópályadíj-rendszert, 2015. november elseje óta pedig az ESCOTA hálózat rendszerében közlekedett fizetés nélkül. (13)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 333
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap