label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Székely szabadság napja - A csendőrség később intézkedik a "törvénysértőkkel" szemben

A videofelvételek megtekintése után fognak intézkedni azokkal szemben, akik a március 10-i marosvásárhelyi főtéri tüntetés alkalmával törvénysértést követtek el - tudatta pénteken a Maros megyei csendőrség, amely közrendvédelmi feladatokat látott el a székely szabadság napja alkalmából tartott megemlékezésen és tüntetésen.

Az MTI-hez is eljuttatott kommüniké szerint a csendőrség biztosította a rendet a székely vértanúk emlékművénél és a résztvevők elvonulásakor oly módon, hogy ne alakuljon ki "forgalmi torlódás".

A közrend fenntartása viszont "szükségessé tette a gyülekezési törvényben előírt figyelmeztetések és felszólítások" alkalmazását, amikor a csendőrség a főtér felszabadítását kérte a tüntetőktől, tekintettel arra, hogy a megmozdulást "nem engedélyezték a törvénynek megfelelően" - állítja a csendőrség.

Bár a szervezők szerint a demonstráció bejelentése szabályos volt, a Maros megyei prefektus azt hangoztatta, hogy "nem tekinti engedélyezettnek" a felvonulást.

A megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) vezetői már tavaly márciusban bejelentették a marosvásárhelyi polgármesteri hivatalnál a 2016-os és a 2017-es székely szabadság napi tömegrendezvényt, hogy ne járjanak úgy, mint 2015-ben, amikor a demonstrációt Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere hivatalosan betiltotta. Mivel a polgármester a törvényben megszabott 48 órán belül nem tiltotta be az idei rendezvényt, a bíróság januárban első fokon a bejelentés tudomásul vételére kötelezte a polgármestert. Florea néhány napja fellebbezett ugyan az elsőfokú ítélet ellen, de csütörtökig - a bejelentett demonstráció időpontjáig - nem született jogerős ítélet. (4)


A határrendészet nem ad tájékoztatást Szávay István Jobbik-alelnök kitiltásáról

A határrendészet csak az érintettekkel közli, hogy az állam mely intézménye mikor, miért és mennyi időre tiltotta ki őket - közölte a hatóság ma az MTI-vel, a hírügynökség Szávay István Jobbik-alelnök Romániából történt kitiltásával kapcsolatban feltett kérdéseire.

Az MTI azzal kapcsolatban szerette volna megtudni a román hatóság álláspontját, hogy március 8-án az Ártánd-Bors átkelőhelyen a határrendészet megakadályozta, hogy Szávay István belépjen Romániába. Emellett arra vonatkozóan is információkat kért, hogy szerepelnek-e más magyar állampolgárok is a román hatóságok tiltólistáján.

A határrendészet közölte: Szávay István ellen - akit a hatóság válaszában nem nevez néven - "a jogosult hatóságok" rendelték el a belépés elutasítását a Románia területén való szabad mozgásra vonatkozó 2005/260-as törvény alapján. "A hatályos törvények és az ellenőrzési procedúra előírja az érintett személy tájékoztatását egy íven, amely az üggyel kapcsolatos fontos adatokat: az intézkedés okát, a jogorvoslati lehetőséget, valamint az intézkedés hatályát tartalmazza" - áll a határrendészet válaszában. (4)


„Az autonómia nem veszélyforrás, hanem a demokratikus fejlődés eszköze”

Elnyomott, másodrangú állampolgárokból és közösségből a többség és a kormány partnereivé szeretnénk válni – jelentette ki ma délelőtti sajtótájékoztatóján Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, európai parlamenti képviselő. „Elutasítjuk a kormány provokatív megnyilvánulásait, a magyarellenes törvénytervezeteket, a legnagyobb székely városok polgármestereit és a – terrorizmus gyanújával letartóztatott – kézdivásárhelyi fiatalokat ért atrocitásokat” – tette hozzá a politikus.

Románia kormánya és a magyar közösség között normális partneri viszonynak kellene kialakulnia, az autonómia rendszerének pedig részévé kellene válnia Romániában az általános társadalmi rendszernek, hiszen ez a természetes egy demokratikus jogállamban – fejtette ki Tőkés László.

 Az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) által szervezett sajtótájékoztató meghívottai, Marc Gafarot i Monjó, a Katalán Demokratikus Párt képviselője, Günther Dauwen, az Európai Szabad Szövetség (EFA) igazgatója, valamint José Mari Etxebarria, a Baszk Nemzeti Párt képviselője egyaránt arra hívták fel a figyelmet, hogy a 21. századi európai demokráciákban az autonómiát már nem veszélytényezőnek, hanem a demokratikus fejlődés eszközének tekintik, és a román államnak valós párbeszédet kellene folytatnia a magyar közösség autonómiaigényeiről. (10)


Cioloș a lehallgatásokról: lényeg, hogy ne szakadjanak meg az eljárások az igazságszolgáltatásban

Dacian Cioloș miniszterelnök ma azt mondta, a lehallgatásokról szóló sürgősségi kormányrendelet, amelyet a kormány hamarosan elfogad, „legalább pillanatnyi” megoldást nyújt, hiszen elsődleges, hogy az igazságszolgáltatásban épp folyó eljárások ne szakadjanak meg.

„Ez legalább pillanatnyi megoldást jelent. Fontos, hogy ne keletkezzék törvényi kiskapu, majd utána meglátjuk, van-e más, jobb megoldás, de a lényeg az, hogy az igazságszolgáltatásban épp folyó eljárások ne szakadjanak meg.

A Román Hírszerző Szolgálat (SRI) keretén belül működő Országos Kommunikáció-megfigyelő Központ kapja azt a feladatot, hogy a bűnvádi eljárást folytató szervektől megkapja, feldolgozza és tárolja a biztonsággal kapcsolatos információkat – áll a lehallgatásokkal kapcsolatos sürgősségi kormányrendeletben. (4)


Gyászol az atlétika: meghalt Balázs Jolán

Hetvenkilenc éves korában elhunyt Balázs Jolán egykori atléta. A kétszeres olimpiai bajnok edzője, később férje Sőtér János volt. A 20. század legjobb női magasugrója, pályafutása során összesen 14 világrekordot döntött meg, a csúcsdöntést 1,71 m-nél kezdte és 1,91 m-nél fejezte be.

Tizenhat éven keresztül, 1988 és 2005 között ő volt a Román Atlétikai Szövetség elnöke.

A Track and Field News című Egyesült Államokbeli magazin 2000-ben a 20. század legjobb női magasugrójának választotta meg. (7)


Indian Wells-i tenisztorna - Babos párosban továbbjutott

Babos Tímea oldalán Jaroszlava Svedovával bejutott a legjobb 16 közé a kaliforniai Indian Wellsben zajló keménypályás tenisztorna női párosversenyében.

A viadal honlapjának beszámolója szerint a magyar, kazah kettős az első fordulóban a Darija Jurak, Laura Siegemund horvát, német duót győzte le két játszmában, 1 óra 10 perc alatt.

Babosék a nyolcaddöntőben a kínai Hszü Csi-fan és Cseng Szaj-szaj párosával találkoznak.

A magyar játékos egyesben már búcsúzott Indian Wellsben.

    Eredmény:
    női páros, 1. forduló (a 16 közé jutásért):
    -------------------------------------------
Babos Tímea, Jaroszlava Svedova (magyar, kazah, 3.)-Darija Jurak, Laura Siegemund (horvát, német) 6:4, 6:2      (4)


Nő a kereslet a teraszos éttermekre és bárokra a dohányzásellenes törvény miatt

A nyilvános zárt terekben történő dohányzás betiltása miatt enyhe növekedés figyelhető meg a teraszos, kerthelyiséges éttermek és bárok iránti keresletben, ám hosszú távon a törvénynek nem lesz jelentős hatása az éttermek, bárok, kávézók és klubok forgalmára – véli a Regatta Real Estate.

A 2016/15-ös, a 2002/349-es törvény kiegészítéséül elfogadott jogszabály, amely teljesen megtiltja a dohányzást a zárt nyilvános terekben, illetve a játszótereken, egészségügyi és oktatási intézményekben, szerdán lép életbe. (4)


A belga bíróság minden vádat ejtett a szcientológiai egyház ellen

Példátlanul hosszú ideig, 18 évig tartó nyomozás után a bíróság minden vádat ejtett a szcientológiai egyház ellen Belgiumban.

Ma kihirdetett ítéletében a brüsszeli büntetőbíróság "elfogadhatatlannak" minősítette az egyház belgiumi szervezete, valamint tizenegy tagja elleni vádak mindegyikét.

A vád szerint az egyház, valamint az amerikai központjához kapcsolódó, brüsszeli Európai Emberi Jogi Iroda bűnszervezetként működött. A két szervezetet - tizenegy tagjával és korábbi vezetőjével együtt - csalás, zsarolás, magánélethez való jog megsértése és engedély nélküli orvoslás miatt akarta felelősségre vonni a vádhatóság. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 828
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap