label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Rendbontás nélkül ért véget a székely szabadság napja alkalmából szervezett marosvásárhelyi tüntetés

A Székelyföldnek autonómiát követelő jelszavakat skandálva Marosvásárhely főterére vonult a Székely szabadság napját ünneplő, a bukaresti közigazgatási átszervezési tervek ellen tiltakozó tömeg ma este, ahol a rendezvény petíciójának átadása után a résztvevők rendbontás nélkül elhagyták a teret.

Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt tapasztalta, hogy a tüntetők az "Autonómiát!", "Székelyföld", "Itthon vagyunk!" jelszavakat kiabálva, de békésen, ünnepi hangulatban tették meg a Székely vértanúk emlékművétől a főtérig vezető két kilométeres utat. Bár korábban - a demonstrációt megelőző jogvitára hivatkozva - Maros megye prefektusa azt hangoztatta, hogy "nem tekinti engedélyezettnek" a felvonulást, a karhatalom nem próbálta a járdára szorítani a tüntetőket, mint két évvel ezelőtt, amikor ebből dulakodás alakult ki, hanem félpályás forgalomkorlátozással biztosította szabad mozgásukat.

A főtéren a megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és az SZNT több képviselője átadta a korábban közfelkiáltással elfogadott petíciót a kormány megyei megbízottjának, majd erről hangosbemondón is beszámoltak a megmozdulás résztvevőinek.

A tüntetők mintegy félóra múlva kisebb csoportokban elhagyták Marosvásárhely főterét. (4)


Kivizsgálják az olaszteleki kislány kolozsvári ügyét

Az olaszteleki kislány diszkrimináció áldozata, jogai súlyosan sérültek, amikor nem megfelelő nyelvtudása miatt megalázóan bántak vele és családjával a kolozsvári gyermekgyógyászaton – ez áll az RMDSZ újabb, csütörtökön, március 10-én az Országos Diszkrimináció-ellenes Tanácshoz eljuttatott álláspontjában, amelyet az ügy kivizsgálásának megkezdése apropóján fogalmazott meg.

,,Az ügy kivizsgálása megkezdődött, ennek részeként a február 22-én jegyzett panaszunkban leírtak fenntartásaként nyomatékosítottuk álláspontunkat, és felsorakoztattuk minden diszkriminációt alátámasztó érvünket. A birtokunkban álló bizonyítékok és nyilatkozatok szerint a kislány kiszolgáltatott helyzetben volt, hiszen az orvos jóindulatára volt hagyatkozva, aki nem volt hajlandó a beteggel kapcsolatos információkat olyan módon közölni, hogy azokat a románul nem tudó hozzátartozók is megértsék. Emellett a család segítségére siető, tolmácskodó jóakarótól is megtagadta a felvilágosítást” – hangsúlyozta Kovács Péter, az RMDSZ ügyvezető elnöke, aki szerint ezek az esetek azért nagyon súlyosak, mert veszélyeztethetik a betegek egészségügyi állapotát.

,,Nem szabad engednünk, hogy nyelvi jogainkat figyelmen kívül hagyják, az egészségügyi szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférést biztosítani kell minden magyar embernek” - idézi az RMDSZ mai tájékoztatója a politikust. (4)


Autonómiát követeltek a Székely szabadság napja tüntetés résztvevői

Székelyföld területi autonómiáját és az erről szóló párbeszéd elindítását követeli a székely szabadság napja alkalmából szervezett marosvásárhelyi tüntetés kiáltványa, amelyet Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke olvasott fel ma a székely vértanúk emlékműve előtt.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Amerikai nagykövetség: a mentelmi joggal nem szabad visszaélni valakinek a megvédéséért

Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége úgy véli, a parlamenti képviselők mentelmi jogával nem szabad visszaélni vagy nem megfelelően használni azt csak azért, hogy valakit megvédjünk. A nagykövetség az állásfoglalást a Cristian Rizea képviselőről szóló szavazás után adta ki.

„Ahogyan azt már többször is elmondtuk, a korrupció csökkentése létfontosságú Románia virágzása, biztonsága és általános fejlődése szempontjából. Bár nem kommentálunk egyes eseteket külön, a demokrácia egyik alapelve, hogy a törvény előtt mindenki egyenlő. A parlamenti mentelmi joggal nem szabad visszaélni vagy nem megfelelően használni azt csak azért, hogy valakit megvédjünk” – közölte az amerikai nagykövetség. (4)


SRI: az Alkotmánybíróság döntése kihatással lesz a nemzetbiztonságra

Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezérigazgatója sajtóközleményben reagált az Alkotmánybíróságnak a SRI által végzett lehallgatásokra vonatkozó döntésére, mondván, az „a nemzetbiztonságra is kihatással lesz”.

Mai közleményében Eduard Hellvig, a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezérigazgatója úgy fogalmaz, a SRI álláspontja szerint „ez a döntés bizonyosan kihatással lesz a nemzetbiztonságra, hiszen a nemzetbiztonságot érintő fenyegetések és a hozzájuk tartozó bűncselekmények meghiúsítása egymással összefügg. A bűnvádi eljárás során tehát a SRI már nem használhatja majd összetett műszaki eszközeit a kémkedéssel és árulással, terrorizmussal, határon átívelő szervezett bűnözéssel, informatikai bűnözéssel és nem utolsósorban nagyszabású korrupcióval kapcsolatos bűncselekmények felderítésére, amelyek komoly fenyegetést jelentenek a nemzetbiztonságra nézve. Ezért úgy véljük, a bíróságok napirendjén szereplő ügyek is veszélybe kerülhetnek, főleg nemzetbiztonságot érintő ügyiratok esetében, amelyekben a SRI közreműködött, és amelyekért intézményünk jelentős emberi és anyagi erőfeszítéseket tett.” (4)


Izsák Balázs: az SZNT elképzelései beépíthetők a közigazgatási reformba

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómiaelképzelései beépíthetők lennének a román közigazgatási átszervezés folyamatába - mondta Izsák Balázs, a tanács elnöke ma a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Izsák Balázs a Székelyföld területi autonómiájáért Marosvásárhelyre szervezett felvonulás és tüntetés előtt nyilatkozott telefonon.

Arra a kérdésre, hogyan látja a székelyföldi autonómia ügyét, azt mondta, Romániában régóta lebegtetik a közigazgatási reformtervezetet, amellyel az 1968-ban bevezetett megyerendszert alakítanák át.

"Románia közigazgatási átszervezés előtt áll (...), úgy gondoljuk, hogy a decentralizáció általános elveinek a gyakorlatba ültetése közben Székelyföld önálló régió lehetne" - mondta. Hozzátette: ha ezt az önálló régiót az általuk javasolt területeken többlethatáskörökkel ruháznák fel, akkor ezzel meg is valósulna Székelyföld autonómiája.

Jelezte, előzetes bejelentésük szerint 40 ezer embert várnak a marosvásárhelyi demonstrációra.

A székely szabadság napjának nevezett rendezvény megemlékezéssel kezdődik ma 16 órakor  a marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés vezetőinek, az 1854. március 10-én kivégzett Török Jánosnak, Gálfi Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket. (4)


Hat sérült kolozsvári balesetben

Tejet szállító tartálykocsi rohant bele egy autóbuszba csütörtökön reggel a kolozsvári autóbusz-állomás előtt – hat személy, közte két kiskorú (egy hatéves kislány és egy 17 éves fiú) megsérült.

A szabályosan közlekedő M31-es busz a gyalogátkelőhelyen közlekedőknek adott előnyt, a ciszterna viszont nem tartotta meg a kellő távolságot, s a nagy sebessége miatt összeütközött a busszal. A könnyű sérülést szenvedett áldozatokat kórházba szállították, a forgalmat jó ideig korlátozták azon a szakaszon. Mindkét sofőrt alkoholtesztnek vetették alá, de egyikük sem fogyasztott szeszes italt. (7)


VIDEÓ - "Nekünk csak az U számít!"

Csapatuk támogatása érdekében vonultak utcára ma a Kolozsvári U FC futballcsapat szurkolói.

A képsorok ide kattintva tekinthetők meg. (4)


U FC: halasztás csődügyben

Új időpontot jelöltek meg a Kolozsvári U FC labdarúgócsapata csődjének kihirdetése ügyében, a botoşani-i törvényszék április 14-én hoz döntést.

Az egyesület több egykori és jelenlegi játékosának tartozik, de az U FC képviselői szerint a bankszámlájukra több részletben fog érkezni pénz, mert állítólag találtak egy befektetőt. (7)


De Maiziere: Törökországot biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani

Törökországot biztonságos származási országnak fogják nyilvánítani az európai uniós tagországok, ahova vissza lehet küldeni a migránsokat - közölte Thomas de Maiziere német belügyminiszter ma Brüsszelben.

Részletek az EU-világ rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 768
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap