label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - Ponta: az egyetemen vezetőségében Băsescu idejéből való szekusok vannak

Victor Ponta volt kormányfő ma úgy nyilatkozott, hogy a Bukaresti Egyetem az egyetemen vezetőségében „Băsescu idejéből való szekusok” vannak, akik politikai irányítás alatt csakis az ő dolgozatával foglalkoznak.

„Az 50-esévekben a Bukaresti Egyetem élére került kommunisták szigorúan politikai kritériumok mentén rúgták ki az embereket! 2011-ben Băsescu odatett az egyetem vezetőségébe néhány szekust, akik azóta ugyanazt teszik – szigorúan politikai döntéseket hoznak! Néhány éve csak az 1999-ben elkezdett, 2003-ban bejezett dolgozatommal foglalkoznak. (…) Csak miattam hozta létre egy bizottságot, és kérik egy általam törvényes úton megszerzett cím visszavonását). Nem vigasztal az a tény, hogy az igazságszolgáltatás előtt ismét nyerni fogok (ahogy már eddig is nyertem)!” – írta Ponta Facebook-oldalán.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, újra leküldte a Bukaresti Egyetem a Victor Ponta doktori címének visszavonását célzó dossziét. (4)


FEJLEMÉNY – Az EMNP tudomásul vette, nem ellenzi az egyházak javaslatát

-    Az Erdélyi Magyar Néppárt(EMNP)tudomásul vette és nem kifogásolja a magyar történelmi egyházak javaslatát Gergely Balázs jelölésére vonatkozóan – nyilatkozta a Szabadságnak Soós Sándor, a politikai alakulat Kolozs megyei szervezetének elnöke.

A néppártosok továbbra is számítanak arra, hogy sikerül valamiféle együttműködésben megállapodni a megyei RMDSZ-szel, ennek több módozata lehetséges – tudtuk meg. A megbeszélések vélhetően a szövetség március 3-ai választmányi gyűlése után folytatódnak majd a két szervezet képviselői közt. (9)


Újra leküldte a Bukaresti Egyetem a Victor Ponta doktori címének visszavonását célzó dossziét

Újra elküldte a Bukaresti Egyetem az oktatásügyi minisztériumnak a Victor Ponta volt miniszterelnök doktori értekezéséről szóló dossziét, amelyhez a politikus doktori címének visszavonására vonatkozó felkérést is csatolta.

Harmadjára is elküldte Victor Ponta dossziéját az oktatásügyi minisztériumnak a Bukaresti Egyetem, a doktori cím visszavonására vonatkozó felszólítással együtt – erősítette meg ma Marian Popescu egyetemi professzor, a Bukaresti Egyetem etikai bizottságának elnöke.

A szaktárca közvitára bocsátott egy kormányhatározatot és egy sürgősségi rendeletet, amely a doktori címek visszavonásának eljárását szabályozza, ám ezek egyelőre nem kerültek a kormány elé. (4)


FEJLEMÉNY - Gergely Balázs: Önmagában is nagyon megtisztelő és komoly dolog a magyar történelmi egyházfők felkérése

„Önmagában is nagyon megtisztelő és komoly dolog a magyar történelmi egyházfők felkérése, amit nem lehet figyelmen kívül hagyni” – jelentette ki ma a Szabadság kérdésére Gergely Balázs. A Kincses Kolozsvár Egyesület elnöke elmondta: alapvetően két hónapja zajló folyamat eredményéről van szó attól a pillanattól számítva, hogy az RMDSZ kolozsvári szervezete felkérte a magyar egyházak vezetőit a jelölésre.

„Úgy éreztem, csak akkor tudom a felkérést elfogadni, ha az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos és megyei vezetősége is támogat ebben a tekintetben. Jóllehet lassan három éve kivonultam a pártpolitikai porondról, de az EMNP alapítójaként tartoztam ennyivel a szervezetnek és a választóknak, akik a néppártban látják az alternatívát. Az EMNP országos és megyei vezetőségének válasza a múlt héten érkezett meg, és ez egyértelműen pozitív volt” – tájékoztatott Gergely Balázs.

A Kolozsvári Magyar Napok főszervezője leszögezte: nem az EMNP jelöltjeként, de a néppárt támogatásával vesz részt a kolozsvári tanácsosi jelöltlistán, Ami a lista további összetételét illeti, Gergely Balázs kérdésünkre megerősítette: az RMDSZ és az EMNP között tovább folytatódnak a tárgyalások.

Amint arról korábbi lapszámunkban beszámoltunk, a történelmi magyar egyházak Gergely Balázst jelölték a kolozsvári városi tanácsoni listára. (4)


GERGELY BALÁZST JELÖLIK A TÖRTÉNELMI MAGYAR EGYHÁZAK A KOLOZSVÁRI TANÁCSOSI LISTÁRA

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség Kolozsvári Szervezetének decemberi felkérésére válaszolva Gergely Balázst, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezőjét jelölik a történelmi magyar egyházak a kolozsvári tanácsosi lista második helyére.

A felkéréskor megfogalmazott álláspontjuk szerint, az egyházi elöljárók az RMDSZ kolozsvári polgármesterjelöltjének és a tanácsoslista vezetőjének kijelölését követően szándékozták saját, második helyre vonatkozó javaslatukat megtenni. Az egyházfők hangsúlyozták, hogy javaslatukkal, a kolozsvári magyar összefogás szükségességéből kiindulva, olyan érdekképviseleti csapat kialakításához kívánnak hozzájárulni, amely képes a bizalom megerősítését, a magyar önkormányzati képviselet megszilárdítását szolgálni.

„Örömmel és bizakodással fogadjuk történelmi egyházaink Gergely Balázsra vonatkozó jelölését, hiszen olyan emberről van szó, akinek elkötelezettsége, hitelessége, közösségi szolgálatra való elhivatottsága Kolozsváron közismert. Az önkormányzati munkában minél több olyan jelöltre van szükség, aki képes tisztességgel és felelősségteljesen képviselni a magyar emberek, intézmények, szervezetek problémáit, aki eddigi, a közösség érdekében kifejtett munkája által már elnyerte annak bizalmát és támogatását” – nyilatkozta Horváth Anna, az RMDSZ városi szervezetének elnöke.

A tanácsosi lista további összeállításának eljárásáról, a jelölések és a rangsorolás módozatairól, a Városi Választmány március 3-i ülésén döntenek - tájékoztat a Kolozs megyei RMDSZ. (9)


Közlekedési kártyákat bocsátott forgalomba a CTP

Mától közlekedési kártyákat bocsátott forgalomba a Kolozsvári Közszállítási Vállalat (CTP, volt RATUC).

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozó közhasznú vállalat sajtóközleménye szerint ezeket kezdetben csupán a Magyar (Bulevadrul 21 decembrie 1989) utca 79A szám alatt levő irodánál bocsátják áruba, a hónap folyamán pedig a városháza Mócok útján levő központi, illetve a Donát, Hajnal, Irisz-telepi, szamosfalvi lakónegyedi székhelyén lehet majd megvásárolni őket.

Ezen kívül, szintén a március végéig, a cég Május 1 téren levő fülkéinél lehet beszerezni őket, ahol bérleteket is forgalmaznak. A közlekedési kártya nóvum Erdély fővárosa számára és az európai alapokból finanszírozott, már üzembe helyezett úgynevezett ticketing (jegyautomata) rendszert egészíti ki. (4)


Merkel: el kell elosztani az uniós tagországok között a Görögországba érkezett menekülteket

Angela Merkel német kancellár szerint a Görögországba érkezett menekülteket el kell osztani az európai uniós tagországok között.

A kancellár ma Berlinben Tihomir Oreskovic horvát kormányfővel folytatott megbeszélése után sajtótájékoztatón a tavaly szeptemberi magyarországi és a jelenlegi görögországi helyzet hasonlóságára vonatkozó kérdésre elmondta: nem lehet összehasonlítani a két helyzetet, és "nagyon világos", hogy szükség van az "elosztási mechanizmusra", amely Görögországból mint az EU külső határán fekvő tagországból "indul ki".

Hozzátette, hogy időközben kiépült a görögországi uniós menedékkérő-regisztrációs központok (hot spotok) egy része, és vannak más szálláslehetőségek is, amelyeket a menekülteknek igénybe kell venniük. Továbbá tudomásul kell venniük, hogy nincs joguk megválasztani, hogy melyik tagországban nyújtanak be menedékjogi kérelmet.

Hangsúlyozta: a görög-macedón határról érkező képek azt mutatják, hogy a március 7-ei uniós csúcson bőven lesz mit megbeszélni. (4)


Várakozási szabadságra” küldik a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum csaknem 600 dolgozóját

Csaknem hatszáz, elsősorban irodai dolgozót küld felváltva kényszerszabadságra a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum (CEH) március 4-től, ezzel a vállalat 1,2 millió lejt takaríthat meg havonta.

A Vajdahunyadi Energetikai Komplexum mai sajtóközleménye szerint a CEH vezetősége úgy döntött, ideiglenesen megszakítja az irodai személyzet tevékenységét, és március negyedikétől kezdődően mintegy 600 munkatársat küld „várakozási szabadságra”.

Az irodai dolgozók tevékenységének felfüggesztése gazdasági okokból történik. (4)


UNITER-jelölések: listavezető a marosvásárhelyi színház

Három jelölést tudhat magáénak a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Radu Afrim rendezte A nyugalom című előadás a Legjobb rendezés, a Legjobb előadás és a Legjobb női főszereplő kategóriában is versenybe száll az idei UNITER-gálán.

A Romániai Színházi Szövetség (UNITER) ma hozta nyilvánosságra a jelöltek listáját, A nyugalom című előadásban nyújtott alakításáért, az anya karakterének megformálásáért B. Fülöp Erzsébetet is jelölték a legjobb női főszereplő kategóriájában, Radu Afrim pedig esélyes a legjobb rendezőnek járó elismerésre, illetve a legjobb előadás díjára.

A nyugalom mellett a Bocsárdi László által a kolozsvári román színházban színre vitt A mi osztályunk, valamint a The Sunset Limited, a bukaresti Unteatru színház előadása (rendező: Andrei Grosu és Andreea Grosu) is versenyez.

Az UNITER szenátusa Különdíjat szavazott meg Bács Miklósnak, a fiatal színészgenerációk mentora indoklással.

Gratulálunk a jelölteknek.

További részletek a holnapi Szabadságban.

(Fotó: B. Fülöp Erzsébet A nyugalom című előadásban).


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 590
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap