label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A kormány nem vállal szerepet az önkormányzati választási törvény módosításában

A novemberben hivatalba lépett szakértői kormány egyértelmű többségi akarat híján nem vállal szerepet a helyhatósági törvény módosításában - szögezte le Dacian Cioloş miniszterelnök (képünkön) ma a parlamentben.

A képviselőház a Nemzeti Liberális Párt (PNL) kezdeményezésére rendezett politikai vitanapot a polgármester-választás kétfordulóssá tételének szükségességéről, amelyre a kormányfőt is meghívták. A Klaus Johannis államfőhöz közel álló liberálisok azt követően kezdeményezték a tavaly még konszenzussal elfogadott egyfordulós választási törvény módosítását, hogy a novemberi - a Victor Ponta vezette kormány bukásához vezető - tüntetéseken a civil szervezetek kétfordulós polgármester-választást követeltek.

Bár a kétfordulós rendszerhez való visszatérést az államfő is nyíltan támogatta, Cioloş parlamenti beszédében kizárta azt a lehetőséget, hogy a kormány sürgősségi rendelettel, vagy úgynevezett felelősségvállalással - parlamenti vita nélkül - léptesse hatályba a liberálisok által sürgetett törvénymódosítást.

Cioloş kifejtette: el tudja fogadni azt az érvet, hogy a - tisztségben lévő polgármesterek újraválasztásának kedvező - választási törvény módosítása segítheti a politikustársadalom megújulását, de a politikai döntéseket a parlamentnek kell meghoznia, a kormány legfeljebb felgyorsíthatná a jogalkotási folyamatot. A miniszterelnök szerint azonban ennek nincsenek meg a feltételei, hiszen a múlt héten konzultációkon úgy látta: nem alakult ki meggyőző parlamenti többség a kétfordulós polgármester-választásra való visszatérés mellett. (4)


Tăriceanu: nulláról indul a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvény parlamenti útja

Elölről kezdik a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvény parlamenti útját, mert a szakbizottságok korábbi jelentései érvénytelenek – jelentette be ma a szenátus elnöke, Călin Popescu Tăriceanu.

„Érvénytelennek nyilvánítottuk ezeket a jelentéseket, így a törvénytervezetre váró eljárást nulláról kell újrakezdeni. Ma a többség szavazataival eldöntöttük, hogy a törvényjavaslatokat ezúttal helyes és törvényes módon kell elküldeni a közigazgatási, a jogi és az alkotmányossági bizottságnak, amelyeket felkértek a jelentések elkészítésére. Amint megkapjuk a jelentéseket, felvesszük napirendre a vitát” – nyilatkozta a házbizottság ülése után a szenátus elnöke.

Tăriceanu azt is elmondta, a jogi bizottság előző jelentése azért érvénytelen, mert nem ez, hanem a választási törvényért felelős bizottságnak kellett volna véleményeznie a tervezetet. (4)


Gorghiu a kétfordulós választásról: kiegyensúlyozottságot várok a PSD-től

Alina Gorghiu, a Nemzeti Libeárlis Párt (PNL) társelnöke ma úgy nyilatkozott, arra vár, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) felvegye a szenátus napirendjére a kétfordulós polgármester-választásról szóló törvényt. Szerinte „egy bizottság jóváhagyása nem helyettesít egy törvénytervezetet”.

„A fontos most az, hogy lássuk, kész-e tárgyalni a PSD, mivel láthatták, hogy a diskurzus örökké megható, de amikor szavazásról van szó, konkrétan semmi sem történik” – fogalmazott Gorghiu, amikor az újságírók arról faggatták, hogy a PSD kikérné a szenátus alkotmányossággal foglalkozó bizottsága véleményét a kétfordulós polgármester-választásról.

A liberálisok társelnöke azt mondja, kiegyensúlyozottságot vár a szociáldemokratáktól a javaslat szenátusi megvitatása során. (4)


Előzetesben Ioan Neculaie üzletember, a Brassói FC tulajdonosa

Harminc napos előzetes letartóztatásba helyezték Ioan Neculaie brassói üzletembert, a Brassói FC labdarúgócsapat tulajdonosát adócsalás, közokirat-hamisítás, különösen súlyos következményekkel járó sikkasztás és pénzmosás miatt, döntött a brassói ítélőtábla.

Az ítélőtábla döntése jogerős.

Az ítélethirdetést követően az üzletembert megbilincselték, és rabszállító autóval vitték a fogdába. (4)


Őrizetben több személy, aki fákat lopott a Kelemen-havasok Nemzeti Parkból

Tizenhat, a Beszterce-Naszód megyei Kusma (Cușma) településről származó személyt fogtak el a rendőrök, miután azok a Kelemen-havasok Nemzeti Parkból 160 fát loptak el. Tizenkét embert vasárnap őrizetbe vettek, az okozott kár meghaladja a 19 ezer lejt – írja ma a Mediafax.

A Beszterce-Naszód megyei rendőrség tájékoztatása szerint a rendőrök és a csendőrök 16, 14 és 64 év közötti elkövetőt azonosítottak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megközelítőleg 160 fát (64 köbméternyi faanyagot) loptak el Borgóbeszterce (Bistriţa-Bârgăului) község védett övezetté nyilvánított erdeiből.

Tettükkel a becslések szerint 19 184 lejes kárt okoztak.

A rendőrség szerint a 16-ból kilencet illegális fakivágás és falopás miatt vettek őrizetbe.

További három gyanúsítottat a lopás mellett amiatt is őrizetbe vették, mert megütöttek és megfenyegettek egyet a többi férfi közül, aki elfogása után együttműködött a besztercei rendőrökkel.

A tizenkét gyanúsított hétfőn előzetes letartóztatási javaslattal áll a besztercei bíróság elé. (4)


NFL - Harmadszor bajnok a Denver Broncos

A Denver Broncos 24-10-re legyőzte a Carolina Panthers együttesét az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) idei nagydöntőjében, az 50. Super Bowlban.

A kaliforniai Santa Clarában rendezett összecsapáson az Amerikai Főcsoport (AFC) bajnoka elsősorban fantasztikus védelmének köszönhetően diadalmaskodott az alapszakasz legjobbja, a Nemzeti Főcsoportban (NFC) első Carolina fölött.

Ugyan nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt, de a 39 éves Peyton Manning , a Denver irányítója - aki valószínűleg pályafutása utolsó mérkőzésén lépett pályára - karrierje 200. győzelmét könyvelte el, és 2007 után másodszor nyert Super Bowlt.

A Denver Broncos 1997 és 1998 után harmadszor hódította el a Vince Lombardi trófeát. A Super Bowl legértékesebb játékosának (MVP) a győztes csapat védőjét, Von Millert választották meg.

50. Super Bowl:
Denver Broncos-Carolina Panthers 24-10
----------------------------------------------
Santa Clara, Levi's Stadium


Hat embert sebesített meg az iskolában portyázó leopárd

Hat embert sebesített meg egy hím leopárd a dél-indiai Karnátaka állambeli Bengaluru egyik iskolájában - írja ma az MTI.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


Bezár az ország második legnagyobb gyógyszergyára

Bezár Románia második legnagyobb gyógyszergyára, a brassói Europharm, amely a brit GlaxoSmithKline tulajdonában van - adta hírül ma a Ziarul Financiar című napilap.

A hazai gazdasági-pénzügyi újság szerint a bezárás következtében 200 dolgozó válik munkanélkülivé. Közülük százat már elbocsátottak, további százat a következő másfél hónapban menesztenek.

Az újság korábban arról adott hírt, hogy a brit anyavállalat eladja a brassói üzemet, de nem találtak rá vevőt. Petru Gradinariu, a GlaxoSmithKline Románia kommunikációs menedzsere a lapnak elmondta: december végén állították le a termelést, és márciusban zárul le a gyár bezárási eljárása.

A brit vállalat már 2013-ban jelezte, nem számol hosszú távon a brassói üzemmel, mert kapacitása nincs eléggé kihasználva, és hosszú távon nincs növekedési potenciálja. Az Europharm gyárat egy hazai vállalkozó alapította 1994-ben, aki később eladta a briteknek. 2014-ben 426 millió lej árbevétele volt.

Hazánkban jelenleg a kolozsvári Terapia számít a legnagyobb gyógyszergyárnak, amelynek árbevétele 2014-ben 521 millió lej volt, és több mint 850 dolgozót foglalkoztat. Az üzem az indiai Sun Pharma tulajdonában van.

A lap megállapította, hogy az Europharm bezárása a második legnagyobb üzembezárásnak számít 2011 óta, amikor a finn Nokia úgy döntött, hogy a Kolozsvár melletti gyárát Ázsiába helyezi át. (4)


Idén először süllyedt 4,5 lej/euró alá a jegybank referencia-árfolyama

2,5 banival 4,4763 lej/euróra süllyedt ma a Román Nemzeti Bank (BNR) által közölt referencia-árfolyam, idén ez az első alkalom, hogy az érték 4,5 lej/euró alá került, december közepe óta tartotta magát eme érték fölött.

A jegybank referencia-árfolyama december 10-én ugrott 4,5 lej/euró fölé, akkor 4,5025 lej/eurót jelentettek be, és mindössze december 18-án csúszott a határérték alá, amikor a BNR-árfolyam 4,4994 lej/euró volt.

A központi pénzintézet egyébként ma 4,0081 lej/USA dolláros árfolyamot közölt ki, ami 1,59 lejjel alacsonyabb a pénteki értéknél. A svájci frank árfolyama eközben 1,49 lejjel 4,0434 lej/frankra esett vissza.

„Az év elején számottevőbbek voltak a mozgások a régióban. Mi túl sokat nem erősödtünk a BNR miatt. Visszatértünk, mivel a pénzügyi piacok (a nemzetköziek – szerk. megj.) valamelyest lenyugodtak. 4,5 lej/euró alatt, a mozgás gyorsult” – nyilatkozta Ciprian Dascălu, az ING Bank Románia vezető közgazdásza. (4)


BCR: tíz ügyfélből egy tud megengedni magának 30 százalékos önrészt egy ingatlanhitelhez

Hatvan százalékkal visszaesik az elkövetkező öt évben azoknak az aránya, akik ingatlanhitelt tudnak felvenni, mivel tíz ügyfélből egy tud megengedni magának 30 százalékos önrészt, amit a hitelcseréről szóló törvény jelenlegi formában történő elfogadása nyomán kérnének – derül ki a BCR elemzéséből.

Jelenleg átlagosan 15 százalékos önrészt kérnek ingatlanhitelek esetében a pénzintézetek – mutatnak rá. A 30 százalékos előleget a BCR elemzőinek számításai elemzők szerint az tenné szükségessé, hogy ezáltal kockázatok nélkül tudjanak hitelt nyújtani a letétekből.

Meglátásukban ugyanakkor a fizetés nélküli törlesztés alkalmazása az Első otthon program végét is jelentené egyben, ugyanis szerintük az a helyzet állna elő, hogy a kormány által nyújtott garancia a nullával lenne egyenlő, ilyen körülmények között pedig a bankok nem tudnák biztosítani a program kedvezményeit, vagyis az alacsony előleget és az alacsony kamatot.

Így pedig a bankok által nyújtott ingatlanhitelek az elkövetkező öt év során a jelenlegi 50 milliárd lejről körülbelül 15 milliárd lejre esnének vissza. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 599
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap