label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Több mint kétmilliárd eurós kár érte a költségvetést az elmúlt évtizedben

2,1 milliárd euróval károsították meg csalások révén az államkasszát az elmúlt tíz évben, mondta ma Nicolae Văcăroiu, az Állami Számvevőszék elnöke (képünkön), aki szerint ennek fő oka a korrupció, a hivatali nemtörődömség és a törvények folyamatos változása.

A számvevőszék elnöke azt mondta, a legnagyobb összegű károkat szándékosan okozták, még kormányzati szinten is. A Victor Ponta által vezetett kormány például csak 2014-ben kétmilliárd lejt vett el a befektetésekre szánt költségvetésből. A pénzt a kormány tartalékalapjába utalták át, és minden alap nélkül, sürgősségi rendeletekkel osztották el azt a helyi és megyei önkormányzatok között.

„Aggasztó az a tény, hogy ez a kétmilliárd a kormány tartalékalapjába került, s onnan az önkormányzatokhoz és máshová jutott. Szóval megnövelték azt a tartalékalapot. Ami engem aggaszt az, hogy a költségvetésben befektetésekre előirányzott többi pénz, vonjanak le 26 milliárdból hármat vagy hatot, és marad csak 20 milliárdból Azt a pénzt a lehető legnagyobb hatékonysággal kell felhasználni” – nyilatkozta Nicolae Văcăroiu az Europa FM-en. (4)


DNA: bűnvádi eljárás indult Gabriel Oprea ellen

Bűnvádi eljárás indult Gabriel Oprea volt belügyminiszter ellen hivatali visszaélés vádjával, amiért kiszállásain törvénytelenül használta a közlekedési rendőrség egységeit, jelentette be ma az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA).

Gabriel Opreát az ügyészek azzal vádolják, hogy illegális módon vette igénybe a rendőri felvezetést kiszállásainál, és „olyan megegyezést kötött, amelynek alapján a legfőbb ügyészség főügyésze is törvénybe ütköző módon vált jogosulttá a rendőri felvezetés használatára hivatalos kíséreteiben” - áll a DNA közleményében.

A DNA szerint a volt miniszternek ma reggel tudomására hozták a vádakat, amikor az megjelent az ügyészség székhelyén. (4)


Orbán Viktor: a baloldal nem tekinti igazi veszélynek a terrorveszélyt

A magyar miniszterelnök szerint a baloldal nem tekinti igazi fenyegeteésnek a terrorveszélyt.

Orbán Viktor ezt ma mondta a Kossuth Rádióban a tervezett alkotmánymódosításról szólva, amely alapján önálló tényállás lenne az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.

A kormányfő szerint Európa további terrorfenyegetettségnek néz elébe, ezért a kontinens minél több országában a kormányok rendelkezésére kellene bocsátani a szükséges eszközöket.

Arra a kérdésre, hogy a magyar alkotmányban most szereplő különleges jogrendek nem jelentenek-e elegendő eszközt, Orbán Viktor azt felelte: így van, ez a helyzet.

Jelezte, óvatosan kell eljárni, mert a szabadságjogok fontosak, azokat az indokoltnál jobban nem szabad korlátozni, de "első helyre az emberek biztonságát kell tenni". (4)


FOTÓRIPORT – Zenés-táncos flashmob a kolozsvári vasútállomáson

Táncra perdültek a kolozsvári vasútállomás előcsarnokában az Onisifor Ghibu Elméleti Líceum magyar tagozatának diákjai. Hogy miért? – merül fel a kérdés jogosan mindannyiunkban. Hogy felhívják a figyelmet kincses városunk egyik emblematikus műemléképületére, igaz kicsit rendhagyó módon, de annál lelkesebben.

Helyszínen készült felvételeink ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Illegálisan téríthette meg menetjegyek árát a besztercei önkormányzat. Mennyi a kár?

Illegálisan téríthetett meg tömegközlekedési jegyárakat a besztercei önkormányzat és a gyermekvédelmi igazgatóság, amely például olyan, fogyatékkal élő személyeknek is ingyenjegyet adott, akiket az adott időszakban kórházban ápoltak. Az okozott kár összértéke több mint 1,9 millió lej.

A Beszterce-Naszód megyei számvevőszék 2014-es jelentése szerint a besztercei önkormányzat „hibásan növelte meg a tömegközlekedésre szánt támogatások mértékét, azzal, hogy az elszámolásba jogtalan költségeket vett be, és a s ezekre 8 százalékos profitkvótát számolt, az okozott kár becsült értéke így 1,4 millió lejre rúg”.

A számvevőszék ellenőrei szerint ugyanakkor a besztercei önkormányzat „törvénytelenül érvényesített és térített meg támogatás gyanánt fogyatékkal élő személyek és kísérőik, nyugdíjasok, etnikai és politikai okokból meghurcolt személyek, forradalmárok számára kiállított menetjegyeket, miközben az érintettek nem is tartoztak bele az említett szociális kategóriákba”, az ezzel okozott kár értéke 295 ezer lej. (4)


SÚLYOS KÖZÚTI BALESET PLOIEŞTI-NÉL

Öt személy életét vesztette a Ploieşti körgyűrűjén történt ma reggeli közúti baleset következtében – tájékoztatnak a hírügynökségek. Az eddigi információk szerint huszonhatan különböző sérüléseket szenvedtek.

A rendőrség szerint nőhet a halottak szerint, a sürgősségre szállított sebesültek száma súlyos. A baleset az okozta, hogy egy autóbusz az előtte lassan haladó kamionba ütközött. Az utasszállító járműben körülbelül negyven személy tartózkodott. (4)


Módosult az alapkamat?

Nem változott az alapkamat, amely továbbra is 1,75 százalék - közölte ma a nemzeti bank.

A jegybank igazgatótanácsa a bankok kötelező valutatartalék-rátáját sem módosította. A döntés összhangban van az elemzők várakozásával.

Legutóbb tavaly májusban mérsékelték 25 bázisponttal,1,75 százalékra az alapkamatot, amely történelmi mélypontnak számít a rendszerváltozás óta.

Decemberben mínusz 0,9 százalék volt az éves infláció, amely várhatóan májusban ismét pozitív tartományba kerül. A jegybank egész évben 1,1 százalékos éves fogyasztói árnövekedést vár. A legtöbb elemző arra számít, hogy 2016-ban változatlan marad az irányadó kamat.

A Román Nemzeti Bank vezető testülete a havi inflációs jelentést is elfogadta, amelyet kedden fognak ismertetni. (4)


Öt új görögországi és törökországi járatot indít a Blue Air Temesvárról

Júniustól öt új görögországi és törökországi charter járatot indít a Blue Air Temesvárról – a bodruni járat pedig premiernek számít.

A Temesvári Traian Vuia Nemzetközi Repülőtér tájékoztatása szerint Krétára, Rodoszra, Zakynthosra, Törökországban pedig Antalyába és Bodrumba lehet a nyáron repülni a Béga-parti városból.

„Azt szeretnénk, ha minél több charter indulna idegenforgalmi célpontok irányában, hogy minél többen nyaralhassanak kedvenc helyeiken. Egyébként meggyőződésünk, hogy idén, akárcsak az előző években, számottevően nőni fog az utasok száma” – mutatott rá Daniel Idolu, a légikikötő igazgatója.

Elmondása szerint Kréta fővárosába, Heraklionba hetente kétszer, kedden és szerdán lehet majd repülni június 7-étől.

A rodoszi járat június 17-én indul, ettől kezdődően minden pénteken viszik és hozzák utasaikat.

Zakynthosra eközben június 13-ától kezdődően hétfőnként lehet eljutni. (4)


Kölnben 22 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést a karnevál első napján

Kölnben 22 szexuális bűncselekmény miatt tettek feljelentést a karneváli szezon első napján a németországi nagyváros rendőrségének ma közölt adatai szerint.

A bejelentett esetek száma nemcsak a kora reggel készített első mérlegben szereplő 18-hoz, hanem az utóbbi évekhez képest is emelkedett. Tavaly a kölni utcai karnevál első, a nők farsangja néven is ismert eseményén 10 szexuális bűncselekményt, 2014-ben pedig 9 ilyen esetet regisztráltak.

A növekedés annak tulajdonítható, hogy megváltozott az áldozatok viszonyulása a sérelmükre elkövetett cselekményekhez - mondta Michael Temme, a kölni rendőrség bevetési vezetője a hatóság sajtótájékoztatóján.

Ismertette, hogy a 22 bejelentett eset közül az egyik arról szól, hogy egy biztonsági őr 25 euró megfizetése vagy egy csók ellenében akart beengedni egy nőt egy rendezvényre.

"Nem akarom elbagatellizálni az esetet, amely azonban mégiscsak azt mutatja, hogy megváltozott a nők feljelentési hajlandósága" - mondta a rendőri vezető a WDR regionális közszolgálati televízió tudósítása szerint.

Michael Temme megjegyezte, hogy egy ilyen esettel tavaly még egész biztosan nem fordultak volna a rendőrséghez. A változás vélhetően a szilveszteri szexuális támadások és rablások hatására következett be.

A 22 eset közül kettő súlyos. Az egyik csütörtök délután történt, egy 42 éves belga televíziós újságíró nőt molesztáltak és sértegettek, miközben élő adásban közvetített a karneválról. A másik eset péntekre virradó éjjel történt, egy nőt leütöttek és megerőszakoltak - mondta a rendőri vezető. A Bild című lap értesülése szerint az áldozat egy 22 éves kölni lakos, a feltételezett elkövető egy 17 éves afganisztáni menedékkérő.

A Bild szerint a bejelentett esetek többsége a szóbeli erőszak kategóriájába, az úgynevezett szexuális sértegetési ügyek közé tartozik.

Kölnben csütörtökön 11 óra 11 perckor kezdődött el a karneváli szezon, az utcai mulatságok február 9-ig tartanak. A biztonsági intézkedéseket a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadások és rablások miatt megszigorították, a városban két 12 órás műszakban több mint kétezer rendőr ügyel a biztonságra. (4)


ENSZ-szakértők szerint véget kell vetni Assange önkényes fogva tartásának

Az ENSZ emberi jogi szakértői úgy vélekednek, hogy Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató oldal alapítóját 2010 decembere óta "önkényesen tartja fogva" Nagy-Britannia és Svédország.

A világszervezet önkényes fogva tartással foglakozó munkacsoportjának (WGAD) ma közzétett álláspontja szerint a két ország véget kell vessen a 2012 júniusa óta Ecuador londoni nagykövetségén élő Assange fogva tartásának, és kárpótolniuk kell őt.

Az amerikai diplomáciai táviratok százezreit nyilvánosságra hozó ausztrál férfi szerdán jelentette be, hogy ha a panaszát vizsgáló ENSZ-bizottság neki ad igazat, akkor arra számít, hogy azonnal visszakapja útlevelét és megszűnnek az őrizetbe vételére tett kísérletek.

A svéd királyi ügyészség, amely nemi erőszak vádjával adott ki letartóztatási parancsot Assange ellen, úgy reagált a fejleményre, hogy az ENSZ szakértőinek állásfoglalása nem lesz hivatalos kihatással Assange ügyére. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 351
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap