label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Több mint 75 kilométer autópályát adnak át idén a forgalomnak

Több mint 75 kilométer autópályát adnak át a forgalomnak az idei év végéig – mondta ma Dan Costescu közlekedésügyi miniszter a képviselőházban megszervezett közvitán.

„Általában hosszú mandátumok során lehet megítélni, hány kilométer autópályát sikerül átadni. Olyankor, amikor betervezel bizonyos dolgokat az első egy-két évben, aztán a harmadik-negyedik évben után kezded látni az eredményeket. A mi esetünkben, az egy évesre korlátozott mandátummal, óvakodtam ettől, mivel az elődeink által elvégzett jó dolgok átvállalása lenne” – fejtette ki a szaktárcavezető.

Hozzátette: bár óvakodott a becslésektől, arra számít, hogy az idei év leforgása alatt 75-80 kilométernyi autópályát adnak át a forgalomnak. „A Szászsebes–Torda közötti 3-as és 4-es szakaszról, a Lugos–Déva közötti szintén 3-as és 4-es szakaszról van szó a Bukarest és Ploiești közötti 3,3 kilométerrel egyetemben… Tulajdonképpen arra számítunk, hogy az év végéig 75 és 80 kilométer közötti sztrádát adunk át” – jegyezte meg Dan Costescu. (4)


Idén is elindul a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonat

Az idén is útra kel a Boldogasszony zarándokvonat a csíksomlyói búcsúba a MÁV-Start Zrt. és a Misszió Tours együttműködésében - jelentették be ma Budapesten, sajtótájékoztatón.

Idén először magyarországi vonatos zarándoklatokat is szerveznek: a Szent Márton-év alkalmából júliusban Szombathelyre, szeptemberben, Kisboldogasszony ünnepén a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyre is indul majd különvonat.

Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke kiemelte, a csíksomlyói pünkösdi zarándoklat mára nemzeti eseménnyé vált, olyan ünnepé, amely nemcsak a katolikus, nemcsak a hívő emberek szívét mozgatja meg, hanem minden magyar emberét. Ünnepé vált a zarándokvonatok indulása, megérkezése és köszöntése is egy-egy magyarok lakta településen.

Az MKPK elnöke szólt arról, hogy a zarándoklat régóta igazi lelkigyakorlat a hívő ember életében, hiszen a zarándoklaton lévő ember ezt az időt "teljes egészében Isten és a saját kapcsolatának rendezésére kívánja fordítani". (4)


Dragnea: nagyon érdekel egy együttműködési megállapodás az ALDE-val

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ma közölte, alakulata egyeztet az ALDE-val egy együttműködési megállapodás megkötéséről a helyhatósági választásokra, azonban szkeptikusnak mutatkozott az esetleges együttműködést illetően a parlamenti választások alkalmából.

Megjegyezte, ezeknek a megállapodásoknak az aláírásával a PSD–UNPR–ALDE parlamenti többség fennmarad a folyó parlamenti ciklus végéig. (4)


Aláírta az együttműködési megállapodást a PSD és az UNPR

Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök és Gabriel Oprea, az UNPR ma ellátta kézjegyével a két alakulat közötti együttműködési megállapodást a helyhatósági választásokra, a parlamenti választások előtt állítandó közös listáról később döntenek.

Oprea azt mondja, megállapodtak abban, hogy közös listák lesznek, azonban azt nem határozták meg, hogy kinek hány befutó hely jut. „Az UNPR-nek mindig kormány és szavatartó viszonya volt a PSD-vel. Dragnea elnök úrral abban állapodtunk meg, hogy a helyhatósági választásokon nyújtott teljesítményünk függvényében is, közös listáink lesznek a parlamenti választásokon” – magyarázta az UNPR elnöke.

Liviu Dragnea is hangsúlyozta, hogy „a PSD esetében sincsenek feltüntetve a befutó helyek”. Hozzátette: ha komoly együttműködést akarnak, „nincs, amiért előre inniuk a medve bőrére”, a helyhatósági választások után pedig kielemzik a helyzetet, tárgyalóasztalhoz ülnek, és levonják a következtetéseket a parlamenti választások kapcsán. (4)


A brit kormány megkétszerezi a szíriai válságtól szenvedő térség segélyezését

Megkétszerezi a brit kormány a szíriai konfliktus következményeitől szenvedő menekültek és az őket befogadó térségi országok megsegítésére szánt segély összegét, amely így meghaladja a kétmilliárd fontot.

A Downing Street csütörtöki bejelentése szerint Nagy-Britannia legalább 1,2 milliárd fonttal toldja meg a szíriai válság következményeinek enyhítésére fordított pénzügyi hozzájárulását, a 2016-2020 közötti időszakra elosztva.

London már tavaly összeállított egy 1,12 milliárd fontos pénzügyi segélycsomagot, így a brit hozzájárulás értéke a csütörtökön bejelentett újabb összeggel már több mint 2,3 milliárd font.

A Downing Street ismertetése szerint a brit kormány a teljes összegből az idén 510 millió fontot folyósít.

A londoni miniszterelnöki hivatal közölte azt is, hogy a brit pénzügyi segély felhasználásával már eddig 20 millió adag élelmiszert juttattak el a rászorulóknak, 1,6 millió ember jutott tiszta ivóvízhez, 2,5 millió orvosi vizsgálatot végeztek el, 4,6 millió segélycsomagot állítottak össze, és 7,2 millió ember számára javították a higiéniai körülményeket.

A brit segélyösszeg megemelésének bejelentését a Downing Street a mára összehívott nagyszabású londoni nemzetközi Szíria-konferencia kezdete elé időzítette. (4)


FOTÓRIPORT – Közszemlén a legszebb könyvek

A Románia legszebb könyvei verseny elmúlt három évének díjazott köteteit mutatják be mától a kolozsvári Művészeti Múzeumban, a Teljesítményért és Kultúráért Egyesület, valamint az intézmény közös szervezésében.

A román nyelvű kiadványok mellett három magyar kötet szerepel a tárlaton – Balázs Imre József: Blanka birodalma (Koinónia Kiadó), Hajdú Farkas-Zoltán: Békebeli 1913 (Bookart Kiadó), Rosta József: Munka –, ugyanakkor a bukaresti Atelier Fabrik, a stockholmi Pionier Press, a párizsi Grasset Jeunesse, a svéd Svensk Bokkonst kiadók, valamint a német Uta Schneider és Ulrike Stoltz termékei is megtalálhatók.

Fotóriportunk itt látható. (8)


FOTÓRIPORT – Koffernyi szeretetadomány

A Solidaris Egyesület a Koffer könyves kávézóban tart ma jótékonysági napot, amelynek célja egy új projekt, az Erdélyi Szociális és Információs Központ létrehozásához gyűjteni.

Fotóriportunk itt látható. (8)


105 ezer euró Avram Iancu zászlajáért

Avram Iancu zászlaját árverésre bocsátotta Bukarestben az Artmark aukciós ház. A nemrég elhunyt Corneliu Vadim Tudornak címzett eseményen a lobogó 105 ezer euróért kelt el, vásárlója, Adrian Thiess üzletember ezt a tényt a Mediafax hírügynökségnek is megerősítette.

Ritkaságnak számít Avram Iancu egyik légiójának bőrre festett harci lobogója, amely a 19. századból származik. A zászlót az Artmark aukciós ház másodjára bocsátotta árverésre, két évvel azután, hogy Corneliu Vadim Tudor, a Nagy-Románia Párt (PRM) 2015-ben elhunyt volt elnöke és Gheorghe Funar között vita tört ki a zászló miatt.

Az Avram Iancunak tulajdonított lobogó kikiáltási ára 5000 euró volt, többen is licitáltak rá a helyszínen és online is. A potenciális vásárlók közt volt Gigi Becali képviselő, illetve a Horeáról elnevezett település önkormányzata is.

A zászlót végül 105 ezer euróért (amihez hozzáadódik az aukciós ház jutaléka) ítélték oda egy online licitáló személynek, akit az Artmark nem nevezett meg. (4)


Uniós képviselők zéró toleranciát szorgalmaztak a nők elleni erőszakkal szemben

Zéró toleranciát kértek a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények megítélése és elbírálása esetében az uniós képviselők - közölte az Európai Parlament a testület strasbourgi plenáris ülésének vitájáról egy mai közleményben.

A parlamenti vita során a képviselők megismételték 2014-ben tett felhívásukat, amelyben a nők ellen nyilvános helyen végrehajtott szexuális zaklatással és erőszakkal szembeni EU-s irányelv elfogadására tettek javaslatot.

Leszögezték, hogy mindent meg kell tenni az elkövetők megtalálása és bíróság elé állítása érdekében, függetlenül azok kultúrájától vagy származásától.

Ugyanakkor néhány képviselő rámutatott, hogy a nők elleni erőszak nem új, vagy szükségszerűen külföldről származó jelenség Európában.

Az ülésen elhangzottak szerint kevés előrelépés történt a nők ellen elkövetett erőszak megszüntetése terén, ezért a politikusok arra szólították fel a tagállamokat, hogy a lehető leghamarabb fogadják el a nők elleni és a családon belüli erőszak megelőzéséről és felszámolásáról szóló, 2011-ben aláírt isztambuli egyezményt. Az EU 28 tagállamából 16 ország ezt nem tette meg. (4)


Az Európai Bizottság 4,2 százalékos idei román gazdasági növekedésre számít

Az Európai Bizottság (EB) az idén a román bruttó hazai termék (GDP) 4,2 százalékos növekedésére számít - olvasható az uniós végrehajtó szerv téli jelentésében, amelyet ma tettek közzé.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 768
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap