label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az RMDSZ árnyékjelentést készített a kisebbségvédelmi keretegyezményhez benyújtott román jelentéshez

Az RMDSZ árnyékjelentést készített ahhoz a jelentéshez, amelyet Románia a kisebbségvédelmi keretegyezmény romániai végrehajtásáról nyújtott be. Ezt Kelemen Hunor, a szövetség elnöke az RMDSZ kisparlamentjének tekintett Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) mai marosvásárhelyi ülésén jelentette be.

Kelemen Hunor elmondta, a román kormány több mint kétéves késéssel nyújtotta be az Európa Tanácshoz a kisebbségi jogok biztosításáról szóló jelentését. A jelentés elkészítése során nem konzultált a romániai magyar közösség érdekképviseletével.

"A hivatalos jelentés rengeteg hibát, pontatlanságot tartalmaz, rengeteg olyan állítás van benne, amelyeket a tények, a mindennapi valóság nem igazol vissza" - jelentette ki Kelemen Hunor. Hozzátette, az RMDSZ hamarosan bemutatandó árnyékjelentése ezeket a valótlanságokat próbálja kiigazítani. (4)


Ezüstfenyő-díj lelkipásztornak, újságírónak, politikusoknak, civileknek

Idén az RMDSZ 13. alkalommal díjazta azok munkáját, akik jelentős szerepet vállaltak a közösségi javak és a szülőföld visszaszerzésében, valamint a Szövetség programjának megvalósításában. Kelemen Hunor szövetségi elnök 23 személyt díjazott ma Marosvásárhelyen a Szövetségi Képviselők Tanácsának ülése előtt.

A Szövetség a következő személyeket tüntette ki Ezüstfenyő-díjjal: 

Bogdán Zsolt, Jászai-díjas színművész, Borzási Gyula református lelkipásztor, Bréda Lajos, a Szilágy megyei Varsolc polgármestere, Buchwald Péter gyógyszerész, a Kolozsvár Társaság vezetőségi tagja, dr. Búzás Antal Árpád, az RMDSZ egyik alapítója Medgyesen, Capusan Edit Réka nyugdíjas, Damokos Csaba dizájner, a Romániai Képzőművészek Szövetsége sepsiszentgyörgyi fiókjának elnöke, Gyerkó Levente, Galambfalva község polgármestere, Haszmann Pál Péter muzeológus, Ihász János, a Temes megyei Igazfalva polgármestere, Kereskényi Sándor muzeológus, Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere, Kun László, a Szövetség Krassó-Szörényi  választmányának elnöke, Náznán B. Olga,  a Lorántffy Zsuzsanna Egyesület elnöke, Plesch Katalin, az RMDSZ Besztercei Szervezetének művelődésügyi ügyvezető alelnöke, Puskel Péter újságíró, helytörténeti kutató, Somogyi Gyula kolozsvári városi tanácsos, Szabó Kálmán Imre építőtechnikus, Szente László brassói helyi tanácsos, Takács Ibolya, az RMDSZ Nőszervezet vajdahunyadi alelnöke, Tófalvi Éva sportoló, a Csíkszeredai Nőszervezet elnöke, Vida Katalin nyugalmazott tanár, Vincze András, a Fehér Megyei Önkormányzati Tanács elnöke, Felvinc alpolgármestere.

(Fotó: Banga Előd-Ernő) (4)


Kelemen Hunor: megrendült az erdélyi magyar közösség biztonságérzete

Kelemen Hunor szerint az elmúlt időszakban megrendült az erdélyi magyar közösség biztonságérzete. Az RMDSZ elnöke a Szövetségi Képviselők Tanácsa (SZKT) mai marosvásárhelyi ülésén tartott politikai helyzetértékelésében beszélt erről.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Több tonna jelöletlen zöldséget találtak a magyar pénzügyőrök egy romániai kamionban Nagylaknál

Több tonna jelöletlen zöldséget és gyümölcsöt találtak a magyar pénzügyőrök egy romániai kamionban Nagylaknál, a szállítmány egy részét hamis számlákkal próbálták igazolni - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ma az MTI-t.

Némedi-Varga Éva, a NAV Csongrád megyei Adó- és Vámigazgatóság sajtóreferense közölte, a Nagylak térségében ellenőrzött teherautó 233 rekesz, mintegy három tonna zöldséget és gyümölcsöt szállított Magyarországról Romániába. Az elektronikus közútiáruforgalom-ellenőrző rendszer (ekáer) adatai alapján a szállítmányt nem jelentették be, a három bemutatott számlából kettőről azonnal kiderült, hogy a kiállítóként feltüntetett gazdasági társaságnak nincs tudomása az ügyletről, a bizonylatok hamisak.

A pénzügyőrök a szállítmányt lefoglalták, majd a kormányhivatal helyszínre érkező munkatársa megállapította, hogy az egész rakomány jelöletlen, így azt kockázatosnak minősítették, és elrendelték megsemmisítését - tudatta az alezredes.

A hamis számlák miatt a NAV feljelentést tett a rendőrségnél. (4)


Georges Didi-Huberman Saul fiáról írt elemzésével jelentkezett a Jelenkor

Georges Didi-Huberman Adorno-díjas francia filozófus és művészettörténész (fotó) a Saul fia elemzését nyújtó levélesszéjének magyar fordításával jelentkezett a Jelenkor kiadó. A filozófus, tanár a Nemes Jeles Lászlónak címzett írásban a filmet méltatva úgy fogalmaz: „az Ön filmje, a Saul fia, egy szörnyeteg. Szükséges, koherens, áldásos, ártatlan szörnyeteg. Magas esztétikai tét és rendkívül kockázatos narratíva eredménye”.

A kötetet fordító Forgách András az MTI-nek elmondta: Georges Didi-Huberman több új szempontot nyújt a Saul fia elemzésére, köztük összekapcsolja a filmben rendkívül fontos szerepet játszó sötétséget, fekete színt Theodor Adorno német filozófusnak az Auschwitz utáni művészet lehetőségeiről alkotott gondolataival. „Másrészt, ami nekem is nagy újdonság volt, és nagyon sok kérdésemre választ adott, hogy Saul figuráját a klasszikus mesefigurákkal hozza összefüggésbe. Megérteti az olvasóval, miért volt szükség arra, hogy ezt a minden katasztrófán keresztül menő, valamilyen módon mégis diadalmas figurát megalkossa a rendező, a forgatókönyvíró és az operator” – fogalmazott.

További részletek a Kult-Túra rovatban. (2)


César-díj - Philippe Faucon Fatima című alkotása a legjobb francia film

Philippe Faucon rendező Fatima című filmje kapta meg a legjobb filmnek járó legjelentősebb francia elismerést, a César-díjat péntek este Párizsban.

A két lányát egyedül nevelő, takarítónőként dolgozó észak-afrikai bevándorló portréját felrajzoló film érdemelte ki a legjobb adaptációnak és a legígéretesebb színésznőnek járó elismerést is. Ez utóbbit a filmben orvostanhallgatót alakító, 26 éves Zita Hanrot vihette haza. A cannes-i fesztiválon bemutatott és októberben mozikba került alkotást mintegy 300 ezren látták már Franciaországban.

További részletek a Kult-Túra rovatban. (2)


FOTÓRIPORT – U-BT: Vereség a Steauától

A kolozsvári új sportcsarnok adott otthont a férfi kosárlabda  Nemzeti Liga alapszakasza második felvonásának első fordulója keretében játszott U-BT–Bukaresti Steaua MSC Eximbank mérkőzésre. A fehérben játszó U-BT négypontos vereséget szenvedett, 72:76 (19:20, 15:13, 19:19, 19:24) volt a végeredmény.

Helyszínen készült felvételeink ITT. (7)


Labdarúgó I. liga: Kialakult a felső- és az alsóház

A labdarúgó Orange I. liga alapszakaszának 26., utolsó fordulójának szombat esti két meccsétől függött, hogy az Astra, a Dinamó, a Viitorul, a Steaua és a Pandúrok együttesét melyik csapat kíséri el őket felső ház rájátszásába.

A Marosvásárhelyi ESE/ASA George Ţucudean találatával 1–0-ra legyőzte a Botoşani-i FC-t, a Bukaresti Steaua pedig 1–1-es döntetlenre végzett a Jászvásári/Iaşi-i CSMS-vel, tgy a vásárhelyiek visszaelőzték a jászvásáriakat.

Az alsóházban a CSMS mellett a Kolozsvári CFR 1907, a Krajova, a Botoşani, Temesvári ACS Poli, a Voluntari, a Concordia és a Petrolul játszik majd. (7)


CFR: Győzelem Krajován

A labdarúgó I. liga, 26., az alapszakasz utolsó fordulójában a Krajovai Universitatea Szörényvárott fogadta a Kolozsvári CFR 1907-t.

A vasutasok 1–0 arányban nyertek, a gólt a nagy visszatérő, Cristi Bud lőtte a 80. percben. (7)


FOTÓRIPORT – U FC: Gól nélküli döntetlen a tavaszi nyitányon

A labdarúgó II. liga is folytatta a küzdelemsorozatot, a csíkos mezben játszó U FC a Mioveni-i SK-t fogadta a Kolozsvár Arénában az alapszakasz 19. fordulójában. Az összecsapás 0–0-lal végződött.

A helyszínen készült felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 353
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap