label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Dragnea: nem nyújt be egyszerű indítványt az egészségügyi miniszter ellen a PSD

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke megerősítette: pártja mégsem nyújt be egyszerű indítványt Patriciu Achimaș-Cadariu egészségügyi miniszter ellen, ám kijelentette, a PSD „továbbra is megfigyeli” a Cioloș-kabinet tevékenységét.

„Elemeztük ma egy ilyen indítvány benyújtásának célszerűségét. Bănicioiu úr, a PSD alelnöke elmagyarázta azt a válságos helyzetet, amiben vagyunk, vagyis ennek a helyzetnek a fennállását. Nekünk most a legfontosabb az volna, hogy ahogy csak tudjuk, támogassuk ennek a helyzetnek a megoldását, és néhány kollégánk révén járuljunk hozzá a helyzetet okozó tényezők felderítéséhez. Konkrétan Nicolae Bănicioiu, Florian Popa és Florin Buicu urak, elismert orvosként, hajlandónak mutatkoztak, hogy szakmai tudásukkal segítsék az egészségügyi minisztériumot és az ott létrehozott válságcsoportot, hogy hozzájáruljanak ennek a helyzetnek a megoldásához” – fogalmazott a szociáldemokrata pártelnök. (4)


Irinescu: nem lesz szabály a pásztorkutyák számáról

Achim Irimescu földművelésügyi minisztert a szenátus előtt kérdezték arról, milyen stádiumban van a vadászati törvény, amely ellen tavaly decemberben tüntettek a pásztorok, a tárcavezető pedig úgy válaszolt, tartja a szavát.

„A legnagyobb tisztelettel, miniszter úr, december 15-én pásztorok nagy tömegei tettek látogatást nálunk. Világos és pontokba szedett problémákkal álltak elénk. Három gondjuk volt: a pásztorkutyák, a legeltetési időszak és a szubvenciók kérdése. Ha jól értettem, a szubvenciókkal kapcsolatos problémák április 8-a után megoldódnak. Végül is nem értem, miért ilyen későn, de jobb később, mint soha. A gond az, hogy akkor, nyomás alatt, megköttetett egy megegyezés a juhtenyésztők képviselőivel, de magukkal a pásztorokkal nem. Normális, hogy ha valamit lepecsételünk, akkor tartjuk a szavunkat. Közben viszont úgy értesültem, az említett megegyezés már nincs is érvényben, mert önök minisztériumként felülbírálták a pásztorkutyákkal kapcsolatos álláspontot és a legeltetési időszakot” – mondta el Cristiana Anghel, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) szenátora.

A földművelésügyi miniszter kijelentette, részéről az ígéreteket tiszteletben tartják.

„Mi tartottuk a szavunkat. Alakult egy munkacsoport a földművelésügyi és a környezetvédelmi minisztérium, illetve a szociális partnerek, tehát a pásztorok részvételével” – válaszolta Achim Irimescu.

Hozzátette: a módosítás a képviselőház asztalán van. (4)


Mezőgazdasági miniszter: különleges befőttesüvegben árusíthatják az EU-ban előállított mézet

Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter ma a szenátus plénumában úgy nyilatkozott, hogy európai szinten azt javasolják, hogy az Európai Unió országaiban előállított mézet különleges, megszabott típusú befőttesüvegben árusítsák.

„A javaslatot Magyarország tette a miniszterek decemberi tanácskozásán. Például az EU-ban előállított mézet egy meghatározott típusú befőttesüvegbe töltsék, hogy a fogyasztóink tudják biztosra, mit vásárolnak” – fogalmazott a tárcavezető.

Megjegyezte továbbá, hogy az Országos Méhészeti Program keretében megállapodtak olyan laboratóriumok beszerzéséről, amelyek lehetővé teszik a méz minőségének bevizsgálását, hogy ne közösítsék a romániai termelőket. (4)


Cioloş: évi 1,5 milliárd eurót küldenek haza a külföldön élő román állampolgárok

Évi 1,5 milliárd eurót küldenek haza a külföldön élő román állampolgárok, ám a diaszpóra gazdasági és befektetési potenciálja több tízmilliárd euróra becsülhető – mondta ma Dacian Cioloş miniszterelnök. Hangsúlyozta: a határokon túl élők az állam reformjára várnak.

„A román diaszpóra több téren is tőkét képvisel, ha csak a gazdasági oldalát nézzük is, az évente hazaküldött összeg mintegy másfél milliárd euróra rúg, ám a román diaszpóra gazdasági és befektetési potenciálja akár több tízmilliárd euróra is becsülhető” – mondta el Cioloş az államelnöki hivatal által szervezett, a diaszpóráról szóló vitafórumon.

A kormányfő kijelentette, fontos a hazatérni kívánók megsegítése, illetve a kulturális, üzleti és tudományos kapcsolatok ápolásának támogatása azok számára, akik szívesebben maradnak külföldön.

Dacian Cioloş azt is elmondta, a kivándorolt romániaiak nemcsak a rossz fizetések miatt haboznak a hazatéréssel, hanem még inkább a romániai szociális szolgáltatások, mint például az oktatás és az egészségügyi ellátás minősége miatt, hiszen közülük sokaknak már megvan a pénzügyi, intellektuális és szakmai tőkéjük ahhoz, hogy itthon is megéljenek. (4)


Tizenötezer euró kártérítés a pereskedő forradalmároknak

Az Európai Emberjogi Bíróság (CEDO) ma közzétett ítéletében megállapítja, hogy 15 ezer euró kártérítés illeti meg egyenként azt a 17 román állampolgárt, akik panasszal éltek a román állammal szemben a forradalom perében. 


Ionut Matei ügyvéd a Mediafaxnak kijelentette: a bíróság által levont összes következtetés ugyanazt a helyzetet tükrözi, vagyis a romániai igazságszolgáltatás nem vizsgálta ki alaposan az ügyet. „Az államnak kell meg neveznie a vétkeseket” – jelentette ki Matei.


Johannis: a fejlődés hordozója lehet a román diaszpóra

Klaus Johannis államfő szerint nem veszteségként, hanem „Románia fejlődésének hordozójaként” kell tekinteni a külföldön élő románokra. 

 Johannis egy bukaresti rendezvényen fejtette ki ma álláspontját a román diaszpóráról. Az eseményen Dacian Cioloş kormányfő is részt vett. 
„A román államnak egyaránt kell szolgálnia az ország határain belül és a határokon kívül élő románokat. Olyan dinamikus világban élünk, amelyben a nemzeteket már nem veszik körül határok, és amelyben az identitások egymásra tevődnek. Egy erős Románia olyan emberekre épül, akik képesek jólétet teremteni. Ebben nem tekinthetünk el Románia aktív részének a felétől, amelyik a határokon túl dolgozik” – fogalmazott az államfő. (10)


Gopo-díjra jelölték Péter Hildát és Szélyes Andreát

Öt film versenyez idén a romániai filmvilág legnagyobb kitüntetéséért, a Gopo-díjért. A március 28-i gálán derül ki, hogy az Aferim! (rendező: Radu Jude), a Bucureşti NonStop (r. Dan Chişu), a Comoara (r. Corneliu Porumboiu), a De ce eu? (r. Tudor Giurgiu) vagy az Un etaj mai jos (r. Radu Muntean) nyeri el a Legjobb filmnek járó trófeát. A legtöbb jelölést, azaz 12-t az Aferim! kapta, a Bucureşti NonStop és a De ce eu? pedig 9-9-et, olvasható a szervezők közleményében. A filmek rendezői ugyanakkor a Legjobb rendező díjáért is versenybe szállnak.

A legjobb női főszereplő kategóriában Péter Hildát (Box), a Legjobb jelmez kategóriában pedig Szélyes Andreát (De ce eu?) is díjra jelölték.

További részletek a holnapi Szabadságban. (2)

 


FOTÓRIPORT – Mátyás király születésnapját ünnepeltük

Mátyás király születésének 573. évfordulójára szervezett ünnepséget az RMDSZ Kolozs megyei szervezete, koszorúztak a Mátyás szoborcsoportnál.

Helyszínen készült felvételeink ITT. (7)


CFR: ÚJABB NÉGY PONT LEVONÁS

A Román Labdarúgó Szövetség (FRF) fegyelmi és etikai bizottsága újabb négy pont levonással sújtotta a már hat ponttal büntetett Kolozsvári CFR 1907 csapatát. Az indoklás szerint a vasutasok megszegték a pénzügyi sportszerűség szabályait, nem bizonyították 2015. november 30-ig egyes tartozásaik kifizetését más egyesületek/játékosok, illetve saját alkalmazottaik felé.

A döntés nem végleges a kolozsváriak két napon belül fellebbezhetnek.

A hatpontos levonással a CFR az Orange I. liga 9. helyén áll 25 mérkőzésből elért 28 ponttal. (7)


Az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Olaszországot a milánói imám elrablása ügyében

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elítélte kedden Olaszországot egy emberrablás ügyében, amelyet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) emberei követtek el több mint tíz évvel ezelőtt Milánóban, a terrorizmus elleni harc keretében.

A strasbourgi székhelyű bíróság tájékoztatása szerint az ügy előzménye, hogy a terrorizmussal gyanúsított egyiptomi muzulmán szélsőségest, Musztafa Oszama Naszr (más nevén Abu Omar) imámot az olasz katonai titkosszolgálat (SISMI) és a CIA egyeztetett akciójában 2003-ban a nyílt utcán elrabolták. Visszavitték hazájába, ahol elmondása szerint négy évet töltött börtönben, megkínozták, majd vádemelés nélkül szabadon bocsátották.

Az Európa Tanács égisze alatt működő EJEB kimondta: Olaszország több cikkét is megsértette az Emberi Jogok Európai Egyezményének, például a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a kínzás tilalmáról, valamint a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jogról szólókat. Az ítéletben emellett hangsúlyozták, hogy az ügyben folytatott olaszországi eljárás nem vezetett el a felelősök megbüntetéséhez.

A strasbourgi bírák ítélete szerint az olasz államnak a jogsértések miatt három hónapon belül összesen 115 ezer euró kártérítést és perköltséget kell kifizetnie Abu Omarnak és feleségének. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1448
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap