label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Johannis: a brit uniós reformigények nem diszkriminálják a román vendégmunkásokat

A brit uniós reformkövetelések nem részesítik hátrányos megkülönböztetésben a román állampolgárokat - jelentette ki ma Klaus Johannis elnök.

Johannis a parlamentben mondott beszédében tért ki az Európai Unió állam- és kormányfőinek múlt heti tanácskozására, amelyen megállapodás született az Európai Unió és Nagy Britannia között a brit követelésekről.

Kifejtette, Romániának stratégiai fontosságú érdeke, hogy erős Európai Uniónak legyen a tagja, amely tiszteletben tartja az alapításakor rögzített értékeket és elveket. Iohannis rámutatott: a már Nagy-Britanniában dolgozó romániai vendégmunkásokat a juttatások korlátozása azért nem érinti hátrányosan, mert csak korlátozott számú foglalkozásokat érint az intézkedés, amely ideiglenes jellegű.

Az uniós munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyermekei után járó családi pótlék úgynevezett indexálásáról Iohannis kifejtette, ezt csak 2020-tól alkalmazzák, ezért nem diszkriminálja a román vendégmunkásokat. Iohannis reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia EU-tag marad.

Szintén ma Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke bírálta az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsnak Nagy Britanniával szemben tett "engedményeit". A politikus a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) párt elnökeként egy sajtótájékoztatón kifejtette, a megállapodás Romániát a "másodrangú" országok közé sorolta, mert állampolgárai nem részesülhetnek bizonyos juttatásokból annak ellenére, hogy a románok nem bevándorlók, hanem EU-állampolgárok.

Nagy-Britanniában mintegy 150 ezer romániai vendégmunkás dolgozik. (4)


Cioloş a régiósításról szóló vita újrakezdését szorgalmazta

A régiósításról szóló vita újrakezdését szorgalmazta ma Dacian Cioloş miniszterelnök.

A kormányfő a községek egyesülete által szervezett megbeszélésen fejtette ki álláspontját. Szerinte a romániai régiók határainak újrarajzolása jelentős mértékben hozzájárulhat a közigazgatás töredezettségének megszüntetéséhez, és hatékonyabbá teheti a megyék közötti együttműködést.

Romániában 2010 óta többször napirendre került a közigazgatási reform. Legutóbb 2013-ban volt nagyobb méretű társadalmi vita, akkor a jelenlegi gazdasági fejlesztési régiókat akarták felruházni közigazgatási jogkörökkel. Ez ellen tiltakoztak a romániai magyar pártok, mert egyebek mellett a romániai magyarok számarányukat tekintve valamennyi ilyen új közigazgatási egységben kisebbségbe szorultak volna. (4)


Ismét Strindberg-darabot rendez Felix Alexa

Ismét Kolozsváron rendez Felix Alexa bukaresti alkotó, aki ezúttal is egy August Strindberg-darabot visz színre a sétatéri színházban. A 2012-ben bemutatott Julie kisasszony után, amelyet nemrég újítottak fel, február 27-én, szombaton este 8 órától a svéd drámaíró aránylag keveset játszott A pelikán című művét láthatja a közönség a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiójában. A teátrum legújabb bemutatójáról ma délután tartottak sajtótájékoztatót az intézmény emeleti előcsarnokában, ahol a teljes alkotócsapat jelen volt. A családi kapcsolatokat előtérbe állító dráma ősbemutatója 1907-ben volt Stockholmban, ezzel a darabbal nyitották meg a Strindberg által alapított Intima Teatern nevű kamaraszínházat. A szombati bemutató után legközelebb február 29-én, hétfő este 8 órától látható ismét A pelikán, az előadás 14 éven felülieknek ajánlott. (Fotó: Biró István)

További részletek a holnapi Szabadságban. (2)


Újból Soós Anna a BBTE magyar tagozatának vezetője

Ismét Soós Annát választották a magyar tagozat vezető rektorhelyettesének, tájékoztatta a Szabadságot Magyari Tivadar, a BBTE választási bizottságának elnöke, aki így egymást követően másodjára töltheti be ezt a funkciót.  A választást hétfőn tartották meg, amelynek eredményeként a másik magyar rektorhelyettesi pozíciót ezentúl Markó Bálint, a BBTE Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének vezetője láthatja el.  A főállású magyar tagozatos oktatók és a diákválasztók (ők a teljes választólétszám 25 százalékát teszik ki) adhatták le voksaikat, a részvételi arány 73 százalékos volt, összesen 264-en szavaztak. A választók két személyt jelölhettek a rektorhelyettesi pozícióra, a szavazatok a következőképpen oszlottak meg: Soós Anna (228), Markó Bálint (189), Kádár Magor (82). A vezető rektorhelyettest külön jelölhették meg. Itt Soós Anna 174, Markó Bálint 41, Kádár Magor pedig 24 szavazatot kapott. Soós Anna 2012 márciusától az egyetem rektorhelyettese, a magyar tagozat vezetője.


Saját Facebook-oldala van egy gödrös temesvári utcának

Saját Facebook-oldala van egy gödrös temesvári utcának – a profilt az ott lakók hozták létre, hogy felhívják a városháza figyelmét problémájukra.

A mintegy 3,5 kilométeres utca lakosai által létrehozott profil a közösségi oldalon: Újítsák fel a temesvári Freidorf lakónegyed Ioan Slavici utcáját. Az emberek arra próbálják akciójukkal felhívni a figyelmet, hogy az utca tele van gödrökkel.

„Egyenetlenségek, kegyelemjavítások jellemzik, nincsenek leálló sávok a buszmegállókban, így mindig torlódás van, és hétről hétre újabb gödrök jelennek meg. Nincsenek közérdekű információk arra vonatkozóan, hogy a környéken javítási munkálatokat terveznének. Az út széle rosszabban néz ki, mint Afrikában, kész káosz, ahogyan az autók parkolnak. A villamosvonalak át vannak vágva vagy el vannak temetve. Kimaradt valami?” – írták a Facebook-profil kezdeményezői. (4)


Táncházsorozatot indít a KMDSZ

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) 2016-ban táncház-sorozatot indít minden néptánc- és népzenekedvelő számára – olvasható az Erdély fővárosában tanuló egyetemi hallgatók érdekképviseletét felvállaló civil szervezet mai sajtóközleményében.

Részletek, helyszín és időpont a Mozaik rovatban. (4)


Cameron: ha britek a kilépésre szavaznak, nem lesz visszaút

Nem lesz visszaút az Európai Unióba, ha a brit EU-tagságról júniusra kiírt népszavazáson a választók többsége a távozásra voksol - mondta ma a brit miniszterelnök.

David Cameron, aki a London által igényelt uniós reformokról a múlt heti brüsszeli EU-csúcson született egyezséget ismertette a brit parlament alsóházában, kijelentette: ebben az esetben azonnal elkezdődik a kilépés feltételeiről szóló, két évig tartó tárgyalási procedúra. Ha ennyi idő alatt nem sikerül megállapodásra jutni, a brit EU-tagság az időszak végén automatikusan megszűnik, Nagy-Britannia abban a pillanatban elveszíti hozzáférését az EU egységes piacához is, és az EU által 53 országgal kötött kereskedelmi egyezménynek sem lenne részese tovább.

Cameron szerint ez "ugrás lenne a sötétbe", annak minden kockázatával és bizonytalanságával.

Ha Nagy-Britannia kilép az EU-ból, rövid ideig úgy érezheti, hogy erősödött szuverenitása, de valójában nem lenne képes többé szembeszállni a brit üzleti vállalkozásokkal szembeni diszkriminációs kísérletekkel, nem ragaszkodhatna ahhoz, hogy az EU-országok megosszanak vele terroristák és bűnözők mozgásáról szóló információkat, és nem lenne befolyása olyan döntésekre, amelyek érintik a brit családok jólétét és biztonságát - hangsúlyozta a brit miniszterelnök. (4)


EU-Kína kamara: egyre súlyosabbak a kínai túltermelés következményei

A kínai gazdaságot jellemző túltermelés ellen hosszú évek során nem sikerült hatékonyan fellépnie a pekingi gazdaságirányításnak, a teendők azonban mára elodázhatatlannak látszanak. Az ipari túltermelés következményeiért máris súlyos árat kell fizetnie Kínának, valamint a globális, köztük az európai piacoknak - állapította meg Jörg Wuttke az Európai Unió-Kína Kereskedelmi Kamara elnöke hétfőn Pekingben.

Részletek az EU-világban. (4)


Taylor Swift 250 ezer dolláros adománnyal támogatja a pereskedő Keshát

Taylor Swift 250 ezer dolláros adománnyal támogatja Keshát, aki szerződése felbontását kérte egy amerikai bíróságtól arra hivatkozva, hogy producere, Dr. Luke megerőszakolta.

Részletek a Bulvár rovatban. (4)


Megkezdődött a szabadkereskedelmi megállapodás tárgyalásának immár 12. fordulója

Megkezdődött hétfőn Brüsszelben az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti szabadkereskedelmi megállapodás (TTIP) megkötésére irányuló tárgyalások újabb, immár tizenkettedik fordulója – tájékoztat az MTI. A péntekig tartó tárgyalási fordulón az egyezmény mindhárom pillére terítéken lesz: a kölcsönös piaci hozzáférés, a szabályozási együttműködés és a kereskedelmi szabályozás. A megkötendő megállapodás, a Transzatlanti Kereskedelmi és Befektetési Paktum (Transatlantic Trade and Investment Pact) nem csupán a már ma is viszonylag alacsony vámkorlátok lebontásáról szól a tervek szerint, hanem az áruk és szolgáltatások előállítására, illetve forgalmazására vonatkozó európai és amerikai szabályozás összehangolásáról is.

A 2013 júliusában megkezdett tárgyalások egyelőre nem hoztak áttörést, aminek fő oka az, hogy az európai politikai közvélemény egy része aggodalommal tekint a tervezett ügyletre, attól tart, hogy az megnyitja majd az utat a tőkeerős, globális szerepet játszó amerikai nagyvállalatok - környezet-, illetve fogyasztóvédelmi szempontokon átgázoló - érdekeinek európai érvényesítése előtt. A felek szeretnének még idén, Barack Obama amerikai elnök mandátumának lejárta előtt megállapodásra jutni, szakértők szerint azonban erre kevés az esély. (3) 


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1060
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap