label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Egy temesvári portál szerint 150 migráns próbálta megkerülni a magyar határkerítést

Egy temesvári hírportál értesülései szerint vasárnap hajnalban egy 150 tagú migránscsoport próbált Magyarországra bejutni a magyar-román-szerb hármas határnál, a magyar határkerítést megkerülve, Románia érintésével. A román határrendészet megakadályozta a csoport belépését.

Az Opinia Timisoarei honlapján vasárnap arról számolt be, hogy a hármas határ térségében szolgálatot teljesítő román határrendészek hőkamerákkal észlelték a nagy létszámú csoportot. A román határrendészet nagy erőkkel vonult a helyszínre, ahová éjfél körül érkezett meg a férfiakból, nőkből és gyerekekből álló csoport.

A temesvári portál tudni véli, hogy a migránsok néhány képviselője - látván a határ román oldalán felvonultatott erőket - megpróbált alkuba bocsátkozni a román határőrökkel. A határrendészet képviselői azonban világossá tették számukra, hogy nem léphetnek be Románia területére, de ha ezt megteszik, visszatoloncolják őket Szerbiába. 
    

Fabian Bădilă, a román határrendészet szóvivője az MTI kérdésére sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánta a temesvári portál állításait. A szóvivő a határrendészet vasárnapi közleményét idézte, mely szerint Nagyszentmiklós térségében négy illegális bevándorlót fogtak el a hatóságok. Közülük hárman irakinak, egy pedig palesztinnak vallotta magát. Őket tiltott határátlépés miatt állítják elő Romániában. A határrendészet azt is közölte, hogy felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal a határsértők átadása ügyében. (9)

 


A menekültválságról szóló dokumentumfilm nyerte az Arany Medvét

Az európai menekültválságról szóló Fuocoammare (Tűz a tengeren) című olasz-francia dokumentumfilm kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 66. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) szombaton.

Az olasz Gianfranco Rosi rendezése „elsöpörte” a zsűrit és képviseli mindazt, amiről a Berlinalénak 2016 februárjában szólnia kell – mondta a díjátadó gálán Meryl Streep amerikai színésznő, a nemzetközi zsűri elnöke. A Tűz a tengeren „a Berlinale szíve” – hangsúlyozta a háromszoros Oscar-díjas művész. (2)

További részletek a Kult-Túra rovatban. (Fotó:Reuters)


FOTÓRIPORT – Farsangtemetés Torockón

A torockói népi szokást az idén is sokan követték figyelemmel. Szombat délben az érdeklődők előadást hallgathattak a Duna-házban: Fodor Attila, a Tordai Történeti Múzeum munkatársa mesélt a szokás eredetéről és fejlődéséről, különösen az Aranyos-vidéken. Aztán következett a megszokott felvonulás a maga szimbolikus figuráival, az álpap és -kántor vezetésével. A Vajornál az álpap felolvasta 79 pontból álló krónikáját a faluban történtekről. Végül kultúrműsor és hajnalig tartó farsangi bál következett.

Felvételeink ITT. (7)


FOTÓRIPORTOK – Kutyából nem lesz szalonna

Kutyából nem lesz szalonna – tartja a mondás, és erről bárki megbizonyosodhatott ma és tegnap az Expo Transilvania kiállítócsarnokban, ahol egyetlen falatka kutyaszalonnát sem találtunk annak ellenére sem, hogy egymás mellett kapott helyet a Szalonnafeszt és egy országos illetve nemzetközi kutyakiállítás.

A Szalonnafeszten készült fotóriport ide kattintva, a Napoca Kutyatenyésztő Egyesület által szervezett kiállítás pedig ide kattintva tekinthető meg. (13)


FOTÓRIPORT – Gázrobbanás a Dónát negyedben

Ma reggel felrobbant egy Dónát negyedi, Fântânele utcai tömbházlakás.

A robbanást vélhetően gázszivárgás okozta, a helyszínre érkező tűzoltók szerint az aragáz több égője nem volt teljesen elzárva.

A robbanásban három személyt sérült meg, közülük egy súlyosan; ugyanakkor a tömbház több lakásának és a közelben parkoló néhány autónak is betörtek az ablakai.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (13)


CFR: Győzelem Marosvásárhely ellen

A labdarúgó Orange I. liga alapszakasza 25. fordulójának vasárnapi játéknapján a Kolozsvári CFR 1907 csapata a Marosvásárhelyi ESE/ASA csapatát fogadta a Dr. Constantin Rădulescu Stadionban.

A találkozót egy gól döntötte el: a 73. percben a francia Brian Nouvier volt eredményes, a vasutasok 1–0 arányban nyertek. (7)


FOTÓRIPORT – Kolozsvári kosárlabda Eb-selejtező: vereség Törökországtól

A kolozsvári új sportcsarnokban rendezték a Románia–Törökország női kosárlabda Európa-bajnoki selejtezőt. A sárgában játszó házigazdák 45:56 (12:19, 16:10, 12:15, 5:12) arányban vesztettek.

A helyszínen készült felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Ámokfutó lövöldözött egy amerikai államban – heten meghaltak, a gyanúsítottat őrizetbe vették

Heten meghaltak, egy ember megsérült, a halálos áldozatok között pedig két kiskorú van. Egy embert az esettel kapcsolatban őrizetbe vettek – tájékoztat az MTI. Feltehetőleg egy ámokfutóról van szó, aki lelőtt legalább hét embert, egyet pedig súlyosan megsebesített szombat este Michigan amerikai állam Kalamazoo városában. Kalamazoo egy 76 ezer lakosú város 190 kilométerrel nyugatra Detroittól.

A rendőrség őrizetbe vett egy 45 éves, fehér bőrű férfit, akit a gyilkosságokkal gyanúsít. A tettes öt embert lőtt le egy étteremnél, kettőt pedig egy autókereskedésnél. A halálos áldozatok között két kiskorú van, egy 14 éves lány és egy nyolcéves kisfiú. A korábbi jelentésekkel ellentétben nem három, hanem egy sebesült van, egy súlyos állapotban lévő nő - közölte Paul Matyas megyei seriffhelyettes.

A rendőrséget először egy társasházhoz hívták ki, mert ott egy nőt több lövéssel meglőttek, majd az autókereskedéshez, ahol két embert lelőttek. Végül az étteremhez riasztották a rendőröket, mert ott a fegyveres egy rövid szóváltás után tüzet nyitott autójukban ülő emberekre, és megölt négyet, egyet pedig megsebesített. Az utóbbi a 14 éves lány, aki később belehalt sérülésébe. A társasháznál több lövéssel megsebesített nő van súlyos állapotban. Később egy másik rendőrtiszt bejelentette, hogy egy közúti piros lámpánál őrizetbe vettek egy sötétkék Chevroletet vezető férfit, akinél fegyver volt. Nem tanúsított ellenállást. Egyelőre nem tudják a hatóságok, hogy mi lehetett a gyilkos indítéka.

2015-ben szinte mindennap történ egy ámokfutás. Az utóbbi években megsokszorozódott az Egyesült Államokban a lőfegyverrel elkövetett tömeggyilkosságok száma: 2014-ben 281, tavaly pedig 330 ilyen történt, évente mintegy 30 ezer áldozattal. Legutóbb tavaly december 2-án történt egy 14 halálos áldozatot követelő tömeggyilkosság a kaliforniai San Bernardinóban. Ezt egy pakisztáni származású, az Egyesült Államokban élő, magát az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezethez tartozónak mondó pár követte el. (3)


Hillary Clinton nyerte a jelölőgyűlést Nevadában, Dél-Karolinában várhatóan Donald Trump a győztes

Hillary Clinton már a szavazatok végleges összeszámlálása előtt elmondta győzelmi beszédét Nevadában, Donald Trump az exit pollok szerint olyan nagy arányban vezet, hogy szinte bizonyosan ő nyerte a szombati jelölőgyűlést Dél-Karolinában. 

A szavazatok több mint nyolcvan százalékának összesítése után Hillary Clinton a voksok 52,4 százalékát szerezte meg, vetélytársa, Bernie Sanders a választók 47,5 százalékának bizalmát kapta meg a nevadai kaukuszon. A szavazatok összesítését lassítja, hogy nagyon nagy volt a választók aktivitása, rengetegen mentek el szavazni. 
 

A szavazatkülönbség azonban olyan nagy volt Nevadában, hogy Sanders előre gratulált Clintonnak a győzelemhez. A volt külügyminiszter győzelmi beszédében köszönetet mondott a nevadaiaknak és jelezte: máris indulna következő megmérettetésre Texas államban.     Elemzések szerint Hillary Clinton győzelméhez a női szavazók és a spanyolajkú közösség "meghódítása" járult hozzá, míg Bernie Sanderst a fiatalok támogatták. Elemzők szinte egyhangúlag egyetértenek abban, hogy a Clinton-kampánycsapatnak alaposan felül kel vizsgálnia eddigi stratégiáját, és meg kell találnia annak okát, hogy a politikusnak eddig miért nem sikerült a fiatalabb nemzedékekkel megtalálni a hangot. 

Dél-Karolinában sem számolták meg a jelölőgyűlésen leadott összes szavazatot, de amerikai sajtóforrások már arról számoltak be, hogy bizonyosra vehető Donald Trump milliárdos üzletember győzelme. A voksok hetven százalékának feldolgozása után 34 százalékos aránnyal vezetett Trump.

A második helyre "befutó" texasi szenátorra, Ted Cruzra a szavazóknak csupán 22 százaléka voksolt.


Szexuális tartalmú műve miatt két évet kapott egy egyiptomi író

Szexuális tartalmú műve miatt két év szabadságvesztésre ítéltek Egyiptomban egy írót, akit eredetileg egyik olvasója jelentett fel arra hivatkozva, hogy a szöveget olvasva súlyosan megbetegedett.

Ahmed Nádzsit egy hónapja első fokon felmentették, de az ügyészség a közerkölcs megsértésére hivatkozva fellebbezett, a fellebbviteli bíróság pedig a maximális büntetést szabta ki rá. A vádirat szerint az író "tollát és elméjét arra használta, hogy a szabadszerelmet hirdetve rontsa a közerkölcsöt".

Nádzsi Az élet használata című könyvéből az ország legfontosabb irodalmi magazinja, az Ahbár al-Adab még 2014 augusztusában közölt egy részletet. A feljelentő azt állította, hogy a szöveg elolvasása miatt szívritmuszavara támadt és hirtelen leesett a vérnyomása. A szombati ülést vezető bíró a magazin főszerkesztőjét 10 ezer egyiptomi font (körülbelül 350 ezer forint) pénzbírságra büntette.Az ítélet ellen mindkét érintett fellebbezhet.

Nádzsi korábban úgy nyilatkozott, hogy az ügyészség a novellában leírt szexuális jelenetet nem fikcióként, hanem a saját élményeinek leírásaként kezelte. "Ahelyett, hogy prózaként tekintenének rá, úgy kezelik, mint egy első szám első személyben megírt újságcikket" - mondta.Példaként említette, hogy mivel az egyik figurája a történet folyamán hasist fogyaszt, őt magát is kivizsgálták kábítószer-fogyasztás miatt. Nádzsi szerint annak ellenére fogták perbe, hogy a hatóságok engedélyezték az eredetileg Bejrútban kiadott könyv egyiptomi terjesztését.

A börtönbüntetésre reagálva egyiptomi művészek "égesd el az alkotásodat" címszóval kampányt indítottak el a Facebook közösségi portálon Nádzsi melletti szolidaritásuk jeléül, amelyben arra szólítják fel kollégáikat, hogy a legfelsőbb bíróság épülete előtt összegyűlve égessék el műveiket. (9)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 556
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap