label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Elhunyt Umberto Eco

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Umberto Eco olasz író-filozófus, A rózsa neve című regény szerzője – tájékoztat olasz sajtóforrásokra hivatkozva az MTI.

A szemiotikaprofesszort tegnap este otthonában érte a halál. Az író régóta küzdött a rákkal. Matteo Renzi olasz kormányfő részvétét fejezte ki Umberto Eco családjának. A miniszterelnök úgy fogalmazott, az olasz író halála hatalmas veszteség, írása, hangja, embersége, élénk gondolatai hiányozni fognak.

A Corriere della Sera olasz napilap internetes felületének főlapján a hírt a „Meghalt Umberto Eco író, aki modernizálta az olasz kultúrát” címmel tudatta. A La Repubblica olasz lap szerint „a világ elveszítette a kortárs kultúra egyik legfontosabb alakját”.

Umberto Eco 1932. január 5-én Alessandriában született. A torinói egyetemen filozófiából doktorált, később tanított is itt. Harminckilenc éves korában a szemiotika professzorának, egyben tanszékvezetőnek nevezték ki a bolognai egyetemen, vendégprofesszorként előadott többek között a Yale és a Columbia egyetemen.

Eco számos esszét és tanulmányt írt a tömegtájékoztatásról és a modern kultúráról. Az 1980-ban megjelent első regénye, A rózsa neve a nyolcvanas évek legnagyobb regényszenzációja lett. A mű keletkezésének indítékairól egy interjúban szarkasztikusan így nyilatkozott: „Meg akartam ölni egy szerzetest”.

A humor és a játékosság elemeit sem nélkülöző, többrétegű mű középkori köntösbe bújtatott, kosztümös bűnügyi regényként és filozófiai alkotásként egyaránt olvasható. A negyvenhét nyelvre lefordított könyv hibáit a szerző 2011-ben korrigálta, és a latin idézeteket is lefordította a felkészületlenebb olvasók számára. A regényből Sean Conneryvel a főszerepben nagy sikerű film készült.

Az író több rangos irodalmi kitüntetést megkapott, többek között a Strega-díjat, a Médicis-díjat, a Cesare Pavese-díjat, az Asztúria Hercege Díjat, az Osztrák Állami Díjat, 2007-ben pedig a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként a Budapest Nagydíjat. Több egyetem díszdoktorává választotta. (10)


Összeomlott Szászveresmart középkori műemléktemplomának tornya

Péntek este leomlott a Brassó megyei Szászveresmart (Rotbav) középkori műemléktemplomának tornya – közölte ma internetes oldalán a Monitorul Express Brassó megyei napilap.

A Brassótól 24 kilométerre levő szász erődtemplom tornya és a templomhajó egy része péntek este kilenc órakor omlott össze. Helyi lakosok elmondása szerint a toronyóra csak kétszer kondította meg a harangot, a harmadik kondítás helyett az óriási robaj hallatszott. 

A közvetlenül az E60-as európai út mellett álló erődtemplom a mintegy negyven méter magas tornyával jellegzetes látványosság volt a Brassóba utazó autósok számára. 
 

A Monitorul Express beszámolója és képriportja szerint a torony az erőd belső udvara felé dőlt el, romjai a várfalakon belül maradtak. 
 

A katasztrófavédelem illetékese a brassói lapnak elmondta: az omlásnak nincsenek áldozatai. A katasztrófavédelem ma azt vizsgálta, hogy omlásveszély fenyegeti-e az épület megmaradt részeit. 

A szászveresmarti templom egyike a legrégebbi barcasági szász templomoknak. Építése 1250-ben kezdődött. A templomot a 15. században erősítették meg és vették körül erődfallal. A templomtornyot lőrései és látványos szuroköntő nyílásai tették alkalmassá a védelmi feladatokra. (10)


A lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánította a lengyel szenátus a 2016-os évet

A lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánította a lengyel szenátus az idei évet a határozatban, amelyet az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956-os magyar forradalom 60. évfordulójára való megemlékezés jegyében fogadtak el – tájékoztatta az MTI-t ma Gyurcsík Iván varsói magyar nagykövet.

A kormányzó Jog és Igazságosság párt által előterjesztett dokumentum elfogadását a 100 tagú felsőházban az összes jelenlévő, 79 szenátor támogatta. A szenátus által pénteken jóváhagyott határozatot Stanislaw Karczewski, a felsőház elnöke a tárgyaláson jelenlévő Gyurcsík Iván nagykövetnek nyújtotta át.

Egy azonos tartalmú határozat kerül a lengyel parlament alsóháza és a magyar Országgyűlés elé is. 
 

A lengyel parlamenti alsóház, a szejm jövő héten pénteken szavaz az előterjesztésről, Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke jelenlétében. Magyarországon a dokumentum február 29-én kerül a parlament napirendjére.
 

A határozatban a lengyel és a magyar parlament leszögezi, hogy az 1956-os események mindkét nemzet közös történelmében különleges szerepet töltenek be, ezért a poznani felkelésnek és a magyar forradalomnak emléket állítva a 2016-os évet a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja. 
 

„A lengyelek és a magyarok hősies megmozdulása a szabadság iránti örökös vágyunk és Európa II. világháborút követő erőszakos felosztásával az egész régió rabigában tartása elleni tiltakozásunk tanúbizonysága volt. A nemzeteink által 1956-ban tanúsított kölcsönös szolidaritás és segítség egy olyan különleges értéket képez, amelyre kötelességünk közösen emlékezni” – áll a határozatban. (10)

 


Június 23-án lesz a Nagy-Britanniában a referendum

Június 23-án tartják Nagy-Britanniában a népszavazást a brit EU-tagság jövőjéről – jelentette be a mai kabinetülés után David Cameron brit miniszterelnök.

Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt tett rövid nyilatkozatában közölte: a kabinetülésen született döntés alapján a kormány a referendum kampányában azt a hivatalos álláspontot képviseli, hogy Nagy-Britannia maradjon a megreformált Európai Unió tagja. Hangsúlyozta ugyanakkor: az egyes kabinettagok meggyőződésük szerint, szabadon dönthetnek arról, hogy a kampányidőszakban személyesen milyen ajánlást fogalmaznak meg.
 

Cameron szerint az is Nagy-Britannia EU-tagságát indokolja, hogy a brit üzleti szféra így fér hozzá maradéktalanul az unió egységes piaca jelentette szabadkereskedelmi térséghez. Hozzátette: ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból, azzal saját gazdaságát és nemzetbiztonságát sodorná veszélybe. 
 

„Nem szeretem Brüsszelt, Nagy-Britanniát szeretem (...) az elsők között vagyok hajlandó kijelenteni, hogy Európán még sok javítanivaló van, és a reformfeladatok nem értek véget a (pénteki) brüsszeli megállapodással” – jelentette ki a miniszterelnök. 
 

Emlékeztetett: Nagy-Britannia soha nem csatlakozik az euróövezethez, soha nem kell részt vennie bajba került euróövezeti országok pénzügyi kisegítésében, és soha nem lesz része a belső határellenőrzést lebontó schengeni övezetnek, sem bármely EU-hadseregnek és általában semmiféle „európai szuperállamnak”.
 

Cameron közölte: hivatalosan hétfőn terjeszti a londoni alsóház elé a népszavazás június 23-ai időpontjáról szóló javaslatot. (10)

 


Új határozattervezetet terjesztett az ENSZ BT elé Oroszország Szíria ügyében

Oroszország Szíria szuverenitásának tiszteletben tartására szólító határozattervezetet terjesztett elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában, de a testületben vétójoggal rendelkező nyugati országok – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország – máris jelezték, hogy a dokumentum elfogadásának semmi esélye sincsen.

A BT ülését helyi idő szerint péntek este hívták össze Oroszország kezdeményezésére, mert Moszkvát nyugtalanítja, hogy Törökország szárazföldi katonai műveletet helyezett kilátásba Szíriában és a török hadsereg tüzérséggel lövi az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló Népvédelmi Egységek (YPG) szíriai kurd milícia észak-szíriai állásait.

Az Oroszország által beterjesztett rövid, egyoldalas határozattervezet konkrétan nem tesz említést Törökországról, de nyilvánvalóan rá utal azzal, hogy „elítéli Szíria területének folytatódó lövetését”, és azt, hogy nem szűnik meg a fegyveres terroristák Szíriába irányuló áradata és a fegyverek szállítása. Ez a BT korábbi határozatainak megsértésével egyes – köztük a Szíriával szomszédos – országok engedékenysége miatt vagy közvetlen közreműködésével zajlik. (10)


A kurd erők ágyúzásának beszüntetését kérte Obama Erdogantól

Pénteki telefonbeszélgetésük alkalmával Barack Obama amerikai elnök azt mondta Recep Tayyip Erdogan török államfőnek, hogy Törökországnak jogában áll megvédenie magát, és aggodalmának adott hangot a kurd milícia északnyugat-szíriai előrenyomulásai miatt. Úgy fogalmazott, a kurd fegyvereseknek nem lenne szabad kihasználniuk az Aleppó tartományban dúló harcokat ahhoz, hogy további területeket vonjanak irányításuk alá – tájékoztatott a Fehér Ház.

Ugyanakkor az Obama megkérte Erdogant arra, hogy Törökország tanúsítson „önmegtartóztatást”, és fejezze be a kurdok ágyúzását az észak-szíriai területeken.

Ankara korábban tudatta: nehezményezi, hogy a Nyugat, kiváltképpen az Egyesült Államok nem minősíti a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciát terrorista szervezetnek. A török kormány szerint milícia a Washington és az Európai Unió által is terrorszervezetnek tekintett Kurdisztáni Munkáspárthoz (PKK) köthető, ezért terrorista csoportnak minősül.

A helyzetet bonyolítja, hogy Törökország szerint az YPG áll a 28 halálos áldozatot követelő szerdai ankarai robbantásos merénylet hátterében, s emellett azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy a szíriai kurdok amerikai fegyvereket használtak polgári lakosok ellen.

Washington egyik leghatékonyabb szövetségese az Iszlám Állam dzsihadistái ellen Szíriában az YPG. (10)


Rendkívüli kabinetülés a Downing Streeten

Rendkívüli kabinetülést hívott össze mára David Cameron brit miniszterelnök, aki országa reformigényeiről elért uniós megállapodást vitatja meg kormányának tagjaival.

A brit politika EU-szkeptikus képviselői bírálják az egyezséget. Cameron kabinetjének egyik magas rangú tagja, Michael Gove igazságügyi miniszter a BBC értesülései szerint úgy döntött, a brit EU-tagság sorsáról tervezett népszavazáson a kilépés mellett fog kampányolni.

Londoni sajtótalálgatások szerint a kabinetülés napirendjén akár az EU-tagságról szóló népszavazás időpontjának kitűzése is szerepelhet. A brit kormányfő hétfőn a londoni alsóház képviselőit is tájékoztatja a brüsszeli csúcson elért megállapodásról, és elképzelhető az is, hogy a referendum dátumát csak ezután jelentik be.
 

A kabinet e tagjai korábban beleegyeztek abba, hogy addig nem hangoztatják a brit EU-népszavazás kampányában elfoglalni kívánt alapállásukat, amíg Cameron el nem éri a megállapodást Brüsszellel, és hivatalosan fel nem oldja a kollektív felelősség kötelmét.

David Cameron már korábban is többször hangoztatta azt a véleményét, hogy Nagy-Britannia számára a legjobb megoldás az lenne, ha a megreformált EU tagja maradhatna.
 

A brit politikai élet EU-szkeptikus táborán belül a legmarkánsabb véleményt Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) vezetője fogalmazta meg. Farage ma hajnali Twitter-üzenetében „szánalmasnak” nevezte a brüsszeli csúcson elért megállapodást. „Hagyjuk ott az EU-t, vonjuk ellenőrzésünk alá határainkat, irányítsuk mi saját országunkat, és ne adjunk Brüsszelnek naponta 55 millió fontot” – írta a UKIP vezetője, az EU-költségvetésbe befizetett brit hozzájárulásra utalva. (10)

 


Létrejött a megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről

Hosszú tárgyalások után létrejött a kompromisszumos megállapodás Nagy-Britannia uniós reformköveteléseiről az EU-tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács brüsszeli csúcstalálkozójának pénteki zárónapjának estéjén.
 

David Cameron brit kormányfő legtöbb vitát kiváltó követelését illetően olyan megoldás született, amelynek értelmében Nagy-Britanniában alapvetően négy, de szükség esetén akár hét éven át is korlátoznák az unióból újonnan érkező külföldi munkavállalóknak járó, foglalkoztatással összefüggő juttatásokat. Az intézkedésnek nincs visszamenőleges hatálya, nem érintheti az országban régebben dolgozó vendégmunkásokat.

Az uniós munkavállalók nem Nagy-Britanniában élő gyermekei után járó családi pótlék csökkentéséről olyan megállapodás született, amelynek értelmében az újonnan érkezők esetében azonnali hatállyal lefaragnak az összegből. A már jelenleg is a szigetországban dolgozókra az új intézkedés 2020. január 1-jétől lenne érvényes. Ezt a szabályt az Európai Unió összes tagállama alkalmazhatja.

A megállapodás értelmében Nagy-Britannia kimarad az EU-integráció mind szorosabbra vonásának törvényileg kötelező folyamatából. Emellett ki fogják mondani, hogy az Európai Unióban „egynél több” fizetőeszköz létezik, London pedig különleges biztosítékokat kap arra, hogy egyetlen tagállamot sem érhet diszkrimináció annak alapján, hogy milyen pénzt használ. 
 

Az ülést követő sajtótájékoztatóján Cameron hangsúlyozta, támogatásáról fogja biztosítani az egyezséget a mára tervezett londoni kabinetülésen és arra fogja buzdítani a lakosságot, hogy támogassák az ország uniós tagságát a közelgő népszavazáson.
 

Minden fél számára tisztességes megállapodás született a brit reformigényekről – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Megjegyezte, szó sincs arról, hogy a megállapodás értelmében Londonnak vétójoga lesz az euróövezeti döntésekben. (10)

 


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 518
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap