label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
A kormány csökkentené a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élők számát

A kormány szegénység és társadalmi kirekesztettség elleni intézkedéscsomagot készül elfogadni, amelynek alkalmazására civil szervezetekből és kormányzati szervekből álló széleskörű összefogást hozott létre - jelentette ma a Mediafax hírügynökség.

Dacian Cioloş miniszterelnök szakértői kormánya negyvenhét, ezt célzó intézkedést tartalmazó dokumentumot bocsátott közvitára. Cioloş kifejtette: az úgynevezett "szegénységellenes koalíció" létrehozásával integrálni akarnak egyetlen intézkedéscsomagba több olyan román és európai uniós finanszírozású programot, amelyek alkalmazását is hatékonyabban lehet követni.

A kormány elképzelése szerint a szegénységellenes koalíció kormányzati ciklusokon átívelő, hosszabb időszakon át fejti ki majd tevékenységét.

A csomagban szerepelnek már folyamatban lévő programok, amelyek hatékonyabb irányításra szorulnak, vannak újak is, de civil szervezetek által működtetett, egyelőre helyi érdekeltségű felzárkóztatási projekteket is ki akarnak terjeszteni az egész országra - magyarázta a kormányfő.

A kitűzött célok részben uniós kötelezettségek, így például az aktív korosztály foglalkoztatottsági rátáját 2020-ig 70 százalékra kell emelni a 2014 végén mért 65,7 százalékhoz képest. A kormány a 2020-as kitűzött határidőig 580 ezer fővel akarja mérsékelni a szegénységben vagy társadalmi kirekesztettségben élők számát. A korai iskolaelhagyási rátát is 11,3 százalékra akarják csökkenteni a 2014-ben regisztrált 18,1 százalékról. (4)


Kelemen Hunor: alkotmányellenes a román nyelv kizárólagos használatáról szóló törvény

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök ma úgy nyilatkozott, alkotmányellenes a képviselőház által hallgatólagosan elfogadott törvény, amely előírja, hogy csak a román nyelvet lehet a hivatalos kommunikációban.

A szövetség elnöke szerint a jogszabályt – ami felháborodást váltott ki a magyarság körében – soha nem fogják megszavazni.

„Biztos vagyok abban, hogy ez a törvény soha nem megy át. Alkotmányellenes. Az alkotmány jogokat biztosít a nemzeti kisebbségek számára, amelyeket ez a törvény megszeg. Elutasítjuk majd a szenátusban, ahol már nem mehet át hallgatólagosan. Mi nyomon követtük ezt a jogszabályt a képviselőházban is, elértük, hogy a jogi bizottság negatívan véleményezze azt, azonban más bizottságokban is meg kellett volna vitatni, ők viszont nem tették a dolgukat” – mondta Kelemen Hunor. (4)


FEJLEMÉNY - Hatvan napos bíró felügyelet alá helyezték Sepsiszentgyörgy polgármesterét

Hatvan napos bírói felügyeletet rendelt el az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy más célokra használt fel közpénzekből garantált hiteleket.

A DNA által ma kiadott közlemény szerint Antal más célokra használhatott fel közpénzekből garantált hiteleket vagy olyan kölcsönöket, amiket közpénzből fognak törleszteni, amennyiben az elkövetett tett anyagi haszonnal jár önmaga vagy egy másik személy számára.

A korrupcióellenes ügyészek egyúttal elrendelték a bűnvádi eljárás megkezdését a Tractebel Engineering Rt. ellen, mint bűnrészes a polgármester által elkövetett bűncselekményben.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, az ügyészség eltiltotta hivatala gyakorlásától Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert. (4)


Az ügyészség eltiltotta hivatala gyakorlásától Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármestert

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) nem vette őrizetbe, de 60 napra felügyelet alá helyezte, és eltiltotta hivatala gyakorlásától Antal Árpádot, Sepsiszentgyörgy polgármesterét.

A DNA honlapján ma megjelent közlemény szerint Antal Árpádot azzal gyanúsítják, hogy az eredeti rendeltetéstől eltérő célra használt fel egy olyan hitelt, amelyet közpénzből kell visszafizetni.

Az ügyészség közleménye szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2009 októberében határozott arról, hogy 12 millió eurós, tíz éves futamidejű hitelt vesz fel az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól (EBRD) a város infrastruktúrájának fejlesztésére. A hitelszerződést egy évvel később, 2010 novemberében kötötték meg. A DNA állítása szerint Antal Árpád az önkormányzati testület és a pénzügyminisztérium jóváhagyása nélkül megváltoztatta a lehívott 4,2 millió euró rendeltetését, és ezzel áfa nélkül 549 ezer euró kárt okozott az önkormányzatnak.

A vádhatóság szerint a - közleményben következetesen vádlottként emlegetett - polgármester törvénytelenül foglalta bele a munkálatok kivitelezőjével kötött szerződésbe a karbantartási és tervezési költségeket, valamint a garanciát is. Egy 2006-ban elfogadott törvény szerint ezeket a tételeket a városnak saját forrásokból kellett volna biztosítania. A DNA szerint a polgármester a hitelszerződés lebonyolításához felbérelt cég cinkosságával követte el a törvénytelenségeket, ezért a cég ellen is eljárás indult. (4)


Régi útkereszteződés, új szabályok

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal keretében működő közlekedésrendészeti bizottság döntése alapján megváltoztak az elsőbbségadási szabályok a Lunii és az Eugen Ionesco utca kereszteződésében, így ezentúl azok élveznek elsőbbséget, akik a Lunii utcából jobbra kanyarodva az Eugen Ionesco utcában haladnak tovább (illetve fordítva, akik az E. Ionescoból balra kanyarodnak a Lunii utcába).

Az intézkedés célja az, hogy a nagyobb forgalmú útvonalon haladók – így a 46-os számú buszjárat – élvezzenek elsőbbséget. (13)


Addig mosták az autót, amíg eltűnt

Autó nélkül maradt egy autómosó kliense, miután a mosást végző személy elhajtott a személygépkocsival.

Az eset február 8-án történt, de a gyanúsítottat csak 16-án sikerült elfogniuk a rendőröknek. A 40 éves, Arad megyei férfit Krassó-Szörény megyében érték utol, az eset további érdekessége, hogy az autótolvaj nem rendelkezik hajtási jogosítvánnyal.

A férfit őrizetbe vették és előzetes letartóztatását kezdeményezték. A mintegy 5000 euró értékű autó visszakerült jogos tulajdonosához. (13)


Walesa munkadossziéját is tartalmazzák a lefoglalt lengyel állambiztonsági iratok

A Lech Walesa, a Szolidaritás független szakszervezeti szövetség alapítója által aláírt, "Bolek" titkosügynöki fedőnéven folytatandó együttműködésről szóló nyilatkozat, terjedelmes beszervezési és munkadosszié is megtalálható a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN) által a néhai kommunista belügyminiszter házában lefoglalt iratok között - közölte ma Lukasz Kaminski, az IPN elnöke Varsóban.

A náci és a kommunista rezsim bűntetteinek kutatásával és nyomozásával foglalkozó IPN ügyésze kedden hatdoboznyi, feltehetően kommunista állambiztonsági iratot foglalt le Czeslaw Kiszczak néhai kommunista belügyminiszter házában, miután az 1981-es hadiállapot bevezetése egyik fő felelősének özvegye, Maria Kiszczak felajánlotta az intézménynek a férje által otthonukban tartott dokumentumok pénz fejében történő átadását.

Kaminski mai sajtóértekezletén az első feldolgozott doboz anyagairól számolt be. Elmondta, hogy a csomag tetejére a Czeslaw Kiszczak által 1996 áprilisában írt kísérőlevél volt rögzítve, mely "Lech Walesának a kommunista titkosszolgálattal való együttműködését dokumentáló iratok átadására" vonatkozik. A csomagot a kommunista tábornok a varsói központi levéltár igazgatójának címezte, de soha nem küldte el - mondta Kaminski.

A doboz a Bolek fedőnevű ügynök 90 oldalas beszervezési és 279 lapos munkadossziéját tartalmazza - számolt be az IPN elnöke. A beszervezési dossziéban kézzel írt, Lech Walesa "Bolek"-aláírással ellátott együttműködési nyilatkozatot és bevételi nyugtákat is találtak. A munkadosszié a Bolek által készített "számos jelentést", valamint a tartótisztek jelentéseit tartalmazza, melyek a titkos ügynökkel tartott találkozásokról számolnak be. (4)


A Petrom olajvállalat tizenegy év után először veszteséges

A Petrom olajvállalat tizenegy év után tavaly zárt először vesztességgel.

Az árbevétel alapján Románia második legnagyobb vállalatának számító Petrom tavaly 690 millió lej (155 millió euró) adózás utáni veszteséget könyvelt el, miután 2014-ben még 2,1 milliárd lej (471,9 millió euró) nyeresége volt. A Ziarul Financiar című újság honlapja ma azt írta, hogy a Petrom tavaly 18,1 milliárd lej (4 milliárd euró) árbevételt könyvelt el, ami 16 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.

A Petrom veszteségét a kőolaj világpiaci árának jelentős csökkenése okozta.

A lap megállapítja, hogy a privatizációval 2004-ben az osztrák OMV tulajdonába került vállalat  először volt veszteséges. 2013-ban még Romániában rekordnak számító egymilliárd euró nyereséget könyvelt el.

A vállalat részvényei 40 százalékkal csökkentek a bukaresti tőzsdén az elmúlt kilenc hónapban, ugyanis elemzők számítottak arra, hogy a Petrom veszteséggel zárja a 2015-ös évet.

A Petromnak tavaly 16 200 alkalmazottja volt, de a vezetőség kilátásba helyezte, hogy csökkenti a dolgozók létszámát. (4)


Isztambulban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget

A legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget Törökország legnépesebb városában, Isztambulban a szerdai ankarai terrortámadás miatt - jelentette be ma Isztambul tartomány kormányzója, Vasip Sahin.

Közben az Anadolu török hírügynökség arról számolt be, hogy a török külügyminisztériumba bekérették az ENSZ Biztonsági Tanácsa öt állandó tagországa - az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Franciaország, Kína és Oroszország -, valamint Hollandia és Németország nagykövetét, továbbá az Európai Unió törökországi képviseletének vezetőjét, hogy tájékoztassák őket az ankarai merénylettel kapcsolatban. (4)


Nem látszatmegoldás az osztrák határzár

Az osztrák határzár nem látszatmegoldás, hanem kiegészítő és időszakos lépés - jelentette ki ma Johanna Mikl-Leitner belügyminiszter, reagálva Angela Merkel német kancellár korábbi kritikájára.

Merkel ugyanis egy szerdán megtartott németországi fórumon az osztrák intézkedést látszatmegoldásként jellemezte, és annak kapcsán óvott a nemzeti elszigetelődéstől, továbbá több szolidaritásra figyelmeztetett.

Johanna Mikl-Leitner hangsúlyozta: a nemzeti intézkedés azért született, mert jelenleg nincsen együttes európai cselekvés. Egyúttal kijelentette, hogy az osztrák kormány elkötelezett a közös európai megoldás mellett.

"Mindannyian tudjuk, hogy ennek meghatározása időt vesz igénybe, ezért most nemzeti intézkedéseket kell hozni" - mondta a miniszter, aki szerint ha most nem cselekednek, akkor a "nacionalistáknak" engedik át a terepet, és "akkor Európának hamarabb vége lesz, mint azt néhány gondolják". Arról is beszélt, hogy ugyan az Európai Unió az elmúlt hónapokban sok intézkedést hozott, azonban ezek megvalósítása még hiányzik. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 738
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap