label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Románia humanitárius segélyt ad Moldovának

Románia humanitárius segélyt ad a Moldovai Köztársaságnak - jelentette be ma Klaus Johannis államelnök, miután moldovai kollégáját, Nicolae Timoftit fogadta bukaresti hivatalában.

A megbeszélést követő nyilatkozatában Johannis emlékeztetett, hogy a parlament tavaly megszavazott egy 150 millió euró értékű visszatérítendő hitelcsomagot Moldovának, de a hatóságok úgy döntöttek, csak akkor folyósítják az első, 60 millió eurós részletet, ha Moldova folytatja a reformokat és az Európai Unió felé vezető útját.

Moldovának több feltételt kell teljesítenie, és Iohannis szerint nem lehet tudni, hogy mennyi idő alatt sikerül ez neki. Ezért döntöttek úgy, hogy Bukarest vissza nem térítendő humanitárius segélyt ad Moldovának, amelynek állampolgárai segítségre szorulnak - magyarázta Iohannis. Ugyanakkor nem pontosította, hogy miből áll és milyen értékű lesz a segély.

Moldova nehéz gazdasági helyzetben van, amit évek óta több politikai válság, valamint a bankszektort megrázó korrupciós ügyek bonyolítottak.

Az elnöki mandátuma vége fele közeledő Timofti kijelentette: meggyőződése, hogy Moldova előtt egyetlen lehetséges út áll, és az az Európai Unió fele vezet. Jelezte azt is: országa azt akarja, hogy Románia részt vegyen a moldovai energetikai fejlesztésekben, hogy Kisinyov is részesülhessen az európai térség stabilitásából.

Johannis úgy vélte, minél több közös gazdasági projektre van szüksége Bukarestnek és Kisinyovnak. Példaként említette a két országot összekötő, részben már megépült gázvezetéket, amelynek révén Moldova alternatív energiaforráshoz jut majd. (4)


DNA: a titkosszolgálat pénzén vettek luxusautót Gabriel Oprea volt kormányfő-helyettesnek

Újabb korrupciós ügyben kezdeményezett büntető eljárást Gabriel Oprea volt kormányfő-helyettes és belügyminiszter ellen ma a vádhatóság, amely szerint tavaly a belügyi titkosszolgálat műveleti keretéből vásároltak a politikus számára egy Audi A8-as személygépkocsit.

A szenátus két hete már megszavazta, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) bűntető eljárást folytasson Oprea ellen, akit hivatali visszaéléssel gyanúsít a DNA a rendőri felvezetés törvénytelen használata miatt. Most újabb kiadatási kérés érkezett a szenátushoz Oprea nevére, akit a belügyi titkosszolgálat forrásainak "eltérítése" ügyében is hivatali visszaéléssel gyanúsítanak: erről újabb szavazást kell majd rendezni a parlamentben.

Ez utóbbi ügyben hétfőn bűnvádi eljárás indult a belügyminisztérium titkosszolgálatának (DIPI) múlt héten leváltott volt vezetője ellen, akit hivatali visszaélésben való bűnrészességgel és hűtlen kezeléssel gyanúsítanak. A DNA szerint Oprea a törvényes előírások megsértésével 400 ezer lejnyi költségvetés-kiegészítést hagyott jóvá tavaly nyáron a DIPI műveleti kerete számára, hogy abból a közméltóságok védelmét szolgáló gépkocsit vásároljanak. A vádhatóság szerint azonban a DIPI így beszerzett luxusautóját kizárólag Oprea használta 2015 júliusa és októbere között.

A Hotnews.ro hírportál ma azt írta: egy szemtanú szerint Oprea aznap is a kérdéses Audival tartott hazafele, amikor a konvoját felvezető motoros rendőr halálos balesetet szenvedett. (4)


Elutasították a rágalmazásellenes törvényt

Liviu Dragnea szociáldemokrata párti (PSD) képviselő ma az alsóház plénumában kérte, állapítsák meg, hogy elutasították a rágalmazásellenes törvényt, mivel nem szeretné, ha a szabályzat mentén megkérdőjeleznék az általa beterjesztett jogszabályt. Azt mondja, újra be fogja terjeszteni.

Dragnea az elektronikus szavazási rendszerre hárította a végszavazás során felmerült gondokat. „A rendszer miatt egy törvény átmegy vagy sem” – mondta, megjegyezve, hogy úgy tűnik, nem a honatyák, hanem az e-kártyák hozzák meg a döntéseket. „Nem szeretném, ha ez a törvény úgymond szabálysértéssel menne át” – szögezte le a PSD elnöke.

Arra kérte az illetékeseket állapítsák meg, hogy a jogszabály elbukott, majd közölte, újra be fogja terjeszteni a tervezetet, és akkor majd személyesen odafigyel, hogy amikor szavazásra kerül a sor, akkor az emberek voksoljanak, ne a kártyák. (4)


Visszahívta Klaus Johannis Románia magyarországi nagykövetét

Aláírta ma Klaus Johannis államfő Alexandru Victor Micula magyarországi nagyköveti tisztségéből való visszahívását, tájékoztatott az államelnöki hivatal.

Miculát 2011 októberében nevezte ki Románia magyarországi nagykövetének Traian Băsescu akkori elnök. Mandátuma átvétele előtt Micula dániai és izlandi, illetve argentinai és paraguayi nagykövet volt.

Alexandru Micula karrierdiplomata a németországi George C. Marshall European Center for Security Studies Közgazdaságtudományi Akadémián végezte egyetemi tanulmányait. (4)


FEJLEMÉNY - Alkotmányellenes Diaconu tervezete

Márton Árpád RMDSZ-es képviselő szerint alkotmányellenes az a törvénytervezet, amit a képviselőház ma hallgatólagosan elfogadott, és amely megtiltaná a kisebbségeknek, hogy közintézményekben, önkormányzatokban a román nyelven kívül bármilyen más nyelven kommunikáljanak szóban vagy írásban.

- Románia alkotmánya szavatolja a területén élő nemzeti kisebbségek számára az anyanyelvhasználat lehetőségét például az igazságszolgáltatásban, oktatásban, közigazgatásban. A Romániát az általa ratifikált nemzetközi szerződések is arra kötelezik, hogy lehetővé tegye az anyanyelvű kommunikációt közintézményekben - nyilatkozta a képviselő a Szabadságnak. (9)

 


Megkérdőjeleződött a titkosszolgálati lehallgatások jogalapja

Megkérdőjeleződött a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) által végzett megfigyelések és lehallgatások jogalapja, miután az alkotmánybíróság alaptörvénybe ütközőnek minősítette az erre vonatkozó törvénycikkelyt - közölték ma a lapok.

A taláros testület előző napi döntése értelmében sérti a jogállamiságra és a polgárok jogbiztonságára vonatkozó alkotmányos előírást a büntetőeljárás azon rendelkezése, miszerint a lehallgatásokat a bűnüldöző szerveken és a rendőrségén kívül "más, erre szakosodott állami szervek" is végezhetik. Az alkotmánybírák azt kifogásolták, hogy a jogalkotó nem nevezte meg, milyen szervekre utal.

Az alkotmányossági kifogást egy pénzmosásért és adócsalásért első fokon elítélt, 2006-ban letartóztatott török, iráni és kínai vádlottakból álló csoport ügyvédei emelték az ellenük folyó per fellebbviteli szakaszában.

Az Adevărul című liberális lap a döntést úgy értelmezte, hogy a titkosszolgálatok nem végezhetnek többé lehallgatásokat. Romániában ugyanis nemcsak a nemzetbiztonsági ügyekben végez megfigyeléseket az SRI, hanem a korrupció, szervezett bűnözés, vagy akár adócsalás gyanújával indult büntetőeljárásokban is az SRI "szolgáltatásait" veszi igénybe az ügyészség. (4)


Cioloş: a kormány a szólásszabadságot és a hatályos törvényeket is tiszteletben tartja

A kormány a szólásszabadságot is védi, de a hatályos törvényeket is tiszteletben tartja - jelentette ki Dacian Cioloş miniszterelnök ma a szenátus plénuma előtt, ahova az Intact médiatröszt kilátásba helyezett kilakoltatása miatt citálták be a törvényhozók.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Hallgatólagosan elfogadta a képviselőház a kisebbségi anyanyelvhasználatot korlátozó törvénytervezetet

Hallgatólagosan elfogadta a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely megtiltja a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználatát a közigazgatásban. Az előterjesztő a kisebbségellenes megnyilvánulásairól már jól ismert Bogdan Diaconu ex-szociáldemokrata, ex-konzervatív párti képviselő. A kezdeményező indoklása szerint a nemzeti kisebbségek anyanyelvhasználata a románnak, mint államnyelvnek az el nem ismerését jelenti, amiért büntetés jár. Diaconu azt javasolja, hogy az önkormányzati képviselő, vagy alkalmazott, aki nem az állam nyelvén szólal meg, veszítse el mandátumát, vagy munkahelyét.

Diaconu tervezete szerint a helységnévtáblák, intézményfeliratok is csak román nyelvűek lehetnek, függetlenül attól, hogy az illető településen a nemzeti kisebbségek milyen arányban vannak jelen.

A képviselőháznak február 8-ig kellett volna vitát folytatnia erről a tervezetről, ami elmaradt, ezért a tervezet hallgatólagosan elfogadottnak tekinthető.

A döntőház ebben az esetben a szenátus – tájékoztat a Hotnews.ro  (9)


FEJLEMÉNY - Antal Árpád: nyugodt vagyok, mert az igazság mindig kiderül

- A DNA azért vizsgálódik a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalban, mert Sepsiszentgyörgy önkormányzatának van egy szerződése az Európiai Fejlesztési Bankkal, (utcákat és közvilágítást újítottunk fel belőle) ezt a szerződést ellenőrizte le ezelőtt két évvel a Számvevőszék. Mivel ez egy nagyon újszerű, az Európai Fejlesztési Bank és a Világbank által használt procedúrák szerint történt, egyszerűen nem értik a szerződést a román hatóságok. Nem értette meg a Számvevőszék, ezért feljelentett a DNA-nál - nyilatkozta Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az Európai Fejlesztési Bank ebben a kérdésben már akkor állást foglalt, amikor a Számvevőszék vizsgálódott, és azt mondta, hogy minden teljesen szabályos.

- Ha csak az igazság érdekli őket, akkor nagyon egyszerű az ügy és nagyon nyugodt vagyok, ha más a szándékuk, akkor az ki fog derülni a következő 24 órában. Nem félek, mert az igazság midig kiderül - nyilatkozta a székelyföldi elöljáró.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, a DNA-házkutatás tartott a sepsiszentgyörgyi városházán. (4)


DNA-házkutatás a sepsiszentgyörgyi városházán

Házkutatást tartottak ma a sepsiszentgyörgyi városházán az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészei, a város polgármesterét vizsgálhatják – nyilatkozták igazságszolgáltatási források.

Tájékoztatásuk szerint az ügyészek ma reggel szálltak ki a sepsiszentgyörgyi városházára korrupció gyanújával, a kár mértéke elérheti az egymillió eurót.

A DNA hivatalos közleményében arról számolt be, hogy „összesen tizenhat bukaresti, illetve Kovászna és Brassó megyei színhelyen tartanak házkutatást, amelyek közül egy közintézmény, a többi cégszékhely vagy magánszemélyek otthona”.

Egy olyan bűnvádi ügyben vizsgálódnak, amelyben fennáll a gyanú, hogy 2010–2014. között korrupciós bűncselekményeket történhettek – derül ki még a korrupcióellenes ügyosztály közleményéből.

Az ügyben az ügyészek a csendőrség különleges bevetési egységének támogatását élvezik. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 862
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap