label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Tőkés: az autonómia ügyében elengedhetetlen a nemzeti összefogás

Tőkés László, a Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) elnöke szerint a külhoni magyarság önrendelkezése az, amelyen a nemzetpolitika nyugodhat, és ebben a kérdésben elengedhetetlen a nemzeti összefogás.

Tőkés László a KMAT mai, budapesti ülésének szünetében tartott sajtótájékoztatón elmondta: jó hangulatú ülésen tárgyaltak, amelyet Szilágyi Péter helyettes államtitkár nyitott meg, és jelen volt az autonómiaügyek koordinátoraként Szili Katalin miniszterelnöki megbízott is.

Az politikus, aki részt vett a magyar kormánypártok lillafüredi kihelyezett frakcióülésén, a kormányfőt idézte, miszerint eljött ideje az improduktív belső konfliktusok lezárásának. Ez különösen fontos az autonómia ügyében - mutatott rá Tőkés László, kiemelve: felül kell emelkedni a pártpolitikán.

A külhoni magyarság önrendelkezése az a politikai intézmény és érték, amely a nemzeti felemelkedés célját szolgálja, és amelyen nyugodhat a nemzetpolitika, és ebben elengedhetetlen a nemzeti összefogás - összegzett. Hozzátette: folytatni kívánják a magyar önrendelkezés ügyében megkezdett munkát. (4)


DNA: csak a kár megtérítése után történhessen szabadlábra helyezés

Azzal a kéréssel fordult a legfőbb ügyészséghez ma az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA), hogy a törvényt egységesen alkalmazza, és minden elítélt csak azt követően kerülhessen feltételesen szabadlábra, hogy megtérítette az okozott kárt.

„Az érvényben lévő büntető törvénykönyv (Btk.) kifejezetten előírja, hogy az elítélteket csak akkor lehet szabadlábra helyezni, hogy letöltötte a büntetés egy részét (…), és teljes mértékben eleget tett polgári kötelezettségeinek. Mivel túl szigorúnak tartják, egyes bíróságok nem alkalmazzák ezeket a feltételeket, akkor sem, ha a jogerős ítéletet az új Btk. alapján hozták meg, amely az ítélet meghozatalának pillanatában a kedvezőbb büntetőjogi törvény volt. Ilyen esetekben már nem lehetnek érvényesek az alkotmánybíróságnak a kedvezőbb törvény globális alkalmazásáról szóló előírásai” – áll a Laura Codruța Kövesi DNA-főügyész által aláírt felszólításban, amely ma került a legfőbb ügyészség elé.

A DNA azt kéri, ne helyezzenek senkit feltételesen szabadlábra, amíg meg nem fizette meg az ügyiratában foglalt teljes kár értékét. (4)


Huszonöt százalékkal nőttek tavaly a közvetlen külföldi tőkeberuházások

Tavaly 25 százalékkal nőttek a közvetlen külföldi tőkeberuházások, amelyeknek értéke 3,035 milliárd euró volt - közölte ma a nemzeti bank.

A beruházások 2014-ben 2,421 milliárd eurót értek el.

A tavalyi növekedés egy év visszaesés után következett, ugyanis 2014-ben az előző évi 2,71 milliárd euróról csökkentek a tőkeberuházások 2,421 milliárd euróra.

A tavalyi 3,035 milliárd euró még mindig jelentősen elmarad a 2008-ban jegyzett 9,496 milliárd euró közvetlen külföldi tőkeberuházástól.

A folyó fizetési mérleg hiánya több mint két és félszeresére nőtt tavaly, elérte az 1,758 milliárd eurót, miután 2014-ben 686 millió euró volt. (4)


Hétvégi időjárás: erős szél a hegyekben, csapadék mindenhol

A meteorológusok mai előrejelzése szerint a hegyekben erős, akár 80 kilométer/órát meghaladó széllökések várhatók, és az ország valamennyi vidékén csapadékra kell számítani szombat reggeltől vasárnapig.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) tájékoztatása szerint szombat reggel 8 órától vasárnap 14 óráig lesz érvényben a figyelmeztetés az erős szélre és a mennyiség szempontból mérsékelt csapadékra.

A meteorológusok közlése szerint átmenetileg ország valamennyi vidékén várható csapadék, a hegyekben pedig havazásra kell számítani. Elszórtan a csapadék mennyisége meghaladja majd a négyzetméterenkénti 15 litert, egyes vidékeken pedig a 20 litert is. (4)


5,8%-kal kevesebb lakás épült a tavaly

Tavaly 10,4%-kal bővült az építőipari munkálatok volumene, ugyanis 20%-os bővülést jegyeztek a szak- és szerelőipari munkák terén és 1,1%-osat a nem lakóingatlanok esetében, miközben a lakásépítések 5,8%-kal zsugorodtak – közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Szerkezeti elemenként vizsgálva kiderül, hogy a teljes körű felújítások terén 31,8 százalékos, a karbantartási és javítási munkálatoknál 13,3 százalékos, míg az új építkezéseknél 5,2 százalékos növekedést regisztráltak – mutat rá közleményében a statisztikai intézet.

Novemberhez képest nyers adatként 28,4 százalékkal bővült decemberben az építőipari munkálatok volumene: a szak- és szerelőipari munkák terén 30,6 százalékos, a nem lakóingatlanos esetében 27,8 százalékos, míg a lakásépítések terén 14,1 százalékos növekedést jegyeztek.

Az új építkezéseknél 41,1 százalékos volt a bővülés, a teljes körű felújítások terén 29,5 százalékos, a javításoknál pedig 1,5 százalékos növekedésről számolt be az INS. (4)


3,7 százalékkal bővült tavaly a bruttó hazai termék

3,7%-kal bővült tavaly a bruttó hazai termék (GDP) 2014-hez viszonyítva, miután az utolsó negyedévben a növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva nyers adatként szintén 3,7%-os, a szezonalitással kiigazítva pedig 3,8%-os volt, az előző három hónaphoz képest pedig 1,1százalékkal nőtt.

A múlt esztendő első negyedévében az előző negyedévhez képest a gazdasági növekedést a korábban becsült 1,4 százalékról lefele módosították 1,3 százalékra. A második negyedévben a korábban becsült stagnálás helyett 0,2 százalékos visszaesés volt, miközben a harmadik negyedévi adatot 0,1 százalékkal felfele módosították – 1,4 százalék helyett 1,5 százalékos volt a bővülés a második negyedévhez képest. (4)


Bölcsődeépítési javaslatokban versengenek a honatyák

544 új bölcsőde építését finanszíroztatnák meg a kormánnyal a parlamenti képviselők egy, a felsőházban közvitára bocsátott törvénytervezet révén, amely szerint a bölcsődéket minden, 10 ezer lakosnál nagyobb lélekszámú településen megépítenék, függetlenül attól, hány van már a városban.

„A Bölcsődék Románia gyermekeinek elnevezésű kormányprogramon belül kormányhatározattal hoznák létre a bölcsődéket minden városban, beleértve Bukarest tízezer lakosnál nagyobb lélekszámú kerületeit is, függetlenül a már meglévő bölcsődék számától” - áll a tervezetben, amelyet 91 képviselő támogat. A legtöbb aláíró szociáldemokrata (PSD-s) vagy a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) képviselője, de csatlakozott hozzájuk négy liberális honatya is, illetve a Konzervatív Párt (PC), az RMDSZ és a Román Szociális Párt (PSRO) képviselői.

A képviselők azt szeretnék, ha a kormány az állami költségvetésből, a megyei tanfelügyelőségeken keresztül biztosítana pénzalapokat bölcsődék építésére, megszervezésére és működtetésére. A projekt 2017-ben kezdődne és 2021-ben zárulna, áll a sürgősségi eljárás alatt álló tervezetben. (4)


Egyre több holttestet emelnek ki a romok közül a tajvani földrengés után

Már 89-re emelkedett a múlt szombat hajnali tajvani földrengés halálos áldozatainak száma, és 35 ember lehet még a romok között - jelentették ma.

A katasztrófa bekövetkezte utáni hetedik napon a hagyományoknak megfelelően gyászszertartást tartottak az elhunytak emlékére.

A mentők megállás nélkül, megfeszített munkával dolgoznak a kutatáson, illetve a Tajnan városában ledőlt 16 emeletes lakóház darabjainak elhordásán. Elmondták: rendkívül kevés esélyét látják annak, hogy még túlélőre lelhetnek.

A 6,4-es erősségű földmozgás következtében legalább tíz épület dőlt romba az 1,9 milliós Tajnanban. A földrengés központja a szomszédos Kaohsziung városban volt 15 kilométeres mélységben. Tajnanban 44 másodpercen át tartott, míg Kaohsziungban 20 másodperces volt.

A földrengések a sziget elhelyezkedése miatt nem ritkák Tajvanon, de többnyire nem erősek és nem okoznak nagyobb károkat. 1999-ben ugyanakkor egy 7,6-es erősségű földmozgásnak több mint 2300 halálos áldozata volt. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 308
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap