label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Ötven katonát küldünk Irakba

Elfogadta a parlament két házbizottsága Klaus Johannis elnök azon kérését, hogy 50 katonát küldjenek Irakba az ISIS elleni harcra való felkészülés céljából. A kérést még a plénumnak is jóvá kell hagynia, mondta ma Călin Popescu Tăriceanu, a szenátus elnöke.

„Románia elnökének arra vonatkozó kérését, hogy 50 katonát küldjünk kiképzésre Irakba az ISIS/Daesh elleni harc tekintetében, jóváhagytuk, hamarosan a plénum elé kerül” – mondta el Tăriceanu az ülés végén.

Klaus Johannis az kérte a parlamenttől, hagyja jóvá a román hadsereg részvételét az Irak területén az iraki biztonsági erők számára szervezett kiképzésen az úgynevezett Iszlám Állam (ISIS/Daesh) terrorszervezet elleni, az Egyesült Államok által vezetett Nemzetközi Koalíció keretében, legtöbb 50 katonával. A katonák között lesznek kiképzők, vezérkari személyzet, illetve különleges erők, katonai hírszerzés és szárazföldi erők.

A román hadsereg erőinek és eszközeinek a küldetésben való részvételének költségeit úgy fedezik, hogy a védelmi tárca 2015-ös költségvetését kiegészítik. (4)


Kolozsváron és húsz Kolozs megyei községben indít jelöltlistát a Néppárt

Döntött az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Kolozs megyei szervezete: Kolozsváron és húsz Kolozs megyei községben önálló önkormányzati jelöltlistát állítanak.

A választmányi ülésen megjelent helyi szervezetek küldöttei beszámoltak a június 5-én esedékes választásokra kitűzött céljaikról, valamint megszavazták a közelgő kampány menetrendjét és a jelöltállítás módszertanát – olvasható a politikai alakult mai sajtóközleményében.

„Nyolc polgármesterjelöltre – beleértve a kolozsvári jelöltet is – és a megyei listára is voksolhatnak majd a Néppárt támogatói” – áll a dokumentumban.

Soós Sándor, a Néppárt Kolozs megyei szervezetének elnöke (képünkön) azt mondta, számításaik szerint Kolozs megyében az idei választásokon legalább megkétszerezik a 2012-es választási eredményeket. (4)


Leváltották az adóhatóság elnökét

Leváltották Gelu Diaconut, az adóhatóság elnökét (képünkön), aki ellen korrupciós ügy miatt indult büntetőjogi eljárás - közölte ma délután a média.

Gelu Diaconu és helyettese, Mihai Gogancea Vătăşoiu lemondását már szerda este kérte a pénzügyminiszter. Diaconu ma reggel azt mondta, megvárja, hogy leváltsák, mert ártatlannak vallja magát. Dacian Cioloş miniszterelnök már ma délelőtt jelezte, hogy Diaconunak távoznia kell, mert az adóhatóságnak meg kell őriznie hitelességét.

A korrupcióellenes ügyészség szerdán indított bűnvádi eljárást több személy ellen, köztük Nicolae Păun és Mădălin Voicu parlamenti képviselő, valamint az adóhatóság két vezetője ellen. Európai uniós és hazai állami pénzek rendeltetésellenes felhasználása, valamint jogtalan megszerzése miatt vizsgálódnak a két törvényhozó ellen.

A vádhatóság bűnpártolással és hivatali visszaéléssel gyanúsítja az adóhatóság két vezetőjét. Azt róják fel nekik, hogy Voicu közbenjárására rendeletet adtak ki, amelyben mentesítettek társadalombiztosítási járulék fizetésének kötelezettsége alól olyan személyeket, akiket csak papíron alkalmaztak a vizsgálat tárgyát képező, meg nem valósult két uniós programban.

Diaconu szerint a szóban forgó rendelet az ügyben közvetlenül érintetteknél valójában lényegesen több személyre vonatkozott, mert előtte az adóhatóság jelképes jövedelmek, valamint gyermeknevelési támogatás után számolt fel aránytalanul magas társadalombiztosítási járulékot, amelyet az adóhatóság a korábbi pénzügyminiszter javaslatára törölt el. (4)


Elmarasztalta az OTP leánybankját a bukaresti táblabíróság

Az OTP Bank Romániának törölnie kell 2007-ben és 2008-ban kötött jelzálog típusú hitelszerződéseiből azt a kikötést, amely lehetővé tette a pénzintézetnek a kamat egyoldalú megváltoztatását - erről a bukaresti táblabíróságon született jogerős végzés.

A pert a fogyasztóvédelmi hivatal indította az OTP romániai leánybankja ellen. Bár a román média premierként tálalta, hogy egy bank és ügyfelei közti jogvitákban olyan jogerős ítéletet hoztak, amely valamennyi érintett ügyfél hitelszerződésének megváltoztatását előírja, Diósi László, az OTP Bank Románia vezérigazgatója az MTI-nek úgy nyilatkozott: más romániai bankok esetében is születtek már hasonló kollektív hatályú ítéletek.

A vezérigazgató szerint a bíróság végzés 8000 ügyfél esetében írja elő az egyoldalú kamatváltoztatási klauzula törlését, ám valójában csak néhány száz olyan hitelesük maradt, akiknél ez még nem történt meg. Egy 2010-ben kiadott kormányrendelet ugyanis arra kötelezte a bankokat, hogy az egyoldalúan megváltoztatható kamatokról térjenek át az alapkamat plusz marzs formulára. Ennek nyomán az OTP romániai lánybankja kiértesítette érintett ügyfeleit, akik közül csak 400-an nem szerződtek át - magyarázta a vezérigazgató.

Diósi László megjegyezte: a szerdai bírósági ítéletnek nincs közvetlen anyagi vonzata. Elismerte, hogy a végzésre hivatkozva az érintett ügyfelek kártérítést kérhetnek a banktól az egyoldalú kamatemelések miatt, de ezt szerinte eddig is megtehették volna. (4)


A pénzügyminisztérium jóváhagyta, hogy az Állami Kincstárnál lehessen adót fizetni MasterCarddal

Az Állami Kincstár is elfogadja a MasterCard és Maestro bankkártyákat, a pénzügyminisztérium ugyanis aláírta az erről szóló megállapodást. Így lehetővé válik, hogy a polgárok átutalási díj nélkül fizessék ki adóikat az interneten.

Az internetes adófizetés rendszert, beleértve az Állami Kincstár internetes banki szolgáltatásainak kiterjesztését, európai uniós forrásokból valósítják meg, az erről szóló projekt finanszírozását már jóvá is hagyták.

Ennek keretében megvalósul az, hogy a polgárok valamennyi adójukat ki tudják majd fizetni az interneten, legyen szó az állami, a helyi vagy a társadalombiztosítási költségvetésbe, illetve a más közintézmények büdzséjébe fizetendő összegekről. Az adófizetőknek pedig nem kell majd átutalási díjat fizetniük. (4)


Megvan az új Top Gear teljes műsorvezetői stábja

Nemzetközi stábbal indul újra a BBC televízió legsikeresebb, világszerte vetített autós műsora, a Top Gear.

Részletek a Motorház rovatban. (4)


Közvetlen bizonyítékot találtak a gravitációs hullámok létezésére

Évtizedekig tartó kutatás után tudósok egy nemzetközi csoportja végre közvetlen bizonyítékot talált az Albert Einstein által száz éve megjósolt gravitációs hullámok létezésére, vagyis a téridő görbületének hullámszerűen terjedő megváltozására.

Részletek a Tudomány rovatban. (4)


Németországban újabb auschwitzi lágerőrt állítottak bíróság elé

Németországban bíróság elé állították az auschwitz-birkenaui náci haláltábor egy újabb őrét, a 94 éves német férfi a vád szerint bűnrészes legalább 170 ezer ember meggyilkolásában, pere ma kezdődött az észak-rajna-vesztfáliai Detmoldban.

A német sajtóban Reinhold Hanning néven azonosított nyugdíjas ellen a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1943 januárja és 1944 júniusa között végzett tevékenységével kapcsolatban emelt vádat a detmoldi tartományi bíróságon a nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott speciális ügyészség (ZSt) észak-rajna-vesztfáliai kirendeltsége.

A vádiratot az úgynevezett magyar akcióban (Ungarn-Aktion) keletkezett iratok elemzése alapján állították össze. Az 1944. május-júliusi műveletben csaknem 140 vasúti szerelvénnyel 437 ezer magyarországi zsidót hurcoltak Auschwitz-Birkenauba. A vádlott az SS egy őrszolgálati feladatokkal megbízott egységében teljesített szolgálatot. Az ügyészség szerint ebből adódóan pontosan tudta, hogy a táborban az emberölés milyen formáit alkalmazták, és azt is tudta, hogy a lágerbe deportált embereket csak azért tudták megölni, mert vigyáztak rájuk az őrök, akik közé ő maga is tartozott. (4)


Az épületfoglaló oregoni milicisták arra készülnek, hogy megadják magukat

Az Oregonban egy szövetségi épületet hat hete elfoglalva tartó felfegyverkezett milicisták arra készülnek, hogy megadják magukat - közölte az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI).

A milicisták és a hatóságok erőpróbájában várható fordulat előzménye, hogy szerdán este letartóztatták azt a nevadai farmert, akinek a fiai irányítják az akciót.

Már csupán négyen tartózkodnak az elfoglalt vadvédelmi központban - amely a szövetségi kormány épülete - Oregon állam keleti vidékén, de az FBI közlése szerint még csütörtökön mind a négyen megadják magukat.

Az FBI bejelentette, hogy szerdán este az oregoni Portlandben letartóztatták Cliven Bundy 74 éves nevadai farmert, akinek a fiai kezdték el és szervezték az épületfoglaló akciót. Az idősebb Bundyt akkor tartóztatták le, amikor az elfoglalt szövetségi épülethez igyekezett, hogy támogassa a milicistákat, akik akciójukkal a szövetségi kormánnyal fennálló - földterületek tulajdonlása körüli - vitára akarták felhívni a figyelmet. Cliven Bundyt most összeesküvés és fegyverviselés vádjával állítják bíróság elé. (4)


Az amerikai szenátus megszavazta az Észak-Korea elleni szankciók szigorítását

Szerdán késő este vita nélkül, egyhangúlag megszavazták az amerikai szenátus tagjai az Észak-Korea elleni szankciók szigorítását - írja ma az MTI.

A szenátorok félretették pártbéli nézetkülönbségeiket: demokraták és republikánusok együttesen, ellenszavazat nélkül megszavazták a Phenjan ellen már érvényben lévő szankciók további szigorítását szorgalmazó törvényjavaslatot.

A szenátorok ismét élesen bírálták Phenjant, amiért semmibe véve a nemzetközi jogot, változatlanul atomfegyverek fejlesztésén dolgozik.

New Jersey demokrata párti szenátora, Bob Menendez azt fejtegette, hogy Észak-Koreát túlságosan sokáig emlegették elnézően mint afféle különc országot, amelyet irracionális vezetők irányítanak. "Most azonban már itt az ideje, hogy komolyan vegyük Észak-Koreát" - intette politikustársait Menendez. Cory Gardner coloradói republikánus politikus pedig azt mondta: az Obama-kormányzat "stratégiai türelmi politikája" kudarcot vallott.

"A Koreai-félszigeten a koreai háborút lezáró 1953-as tűzszünet óta most a legbizonytalanabb a helyzet" - tette hozzá a coloradói szenátor. A törvényjavaslat - amelyet éppen Menendez és Cory Gardner dolgozott ki - megnehezíti Észak-Koreának a miniatürizált nukleáris robbanófejek fejlesztésének finanszírozását, valamint ötvenmillió dollárt irányoz elő a következő öt évre Észak-Koreába sugárzandó rádióadások továbbítására, kommunikációs felszerelések vásárlására és humanitárius segélyprogramokra.

A voksolásra két republikánus elnökjelölt-aspiráns, Ted Cruz texasi szenátor és Marco Rubio floridai szenátor visszasietett a New Hampshire-i előválasztásokról Washingtonba, a demokrata párti elnökjelölt-jelölt, Bernie Sanders viszont nem vett részt a szavazáson, igaz, nyilatkozatban biztosította egyetértéséről a szenátus döntését. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 939
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap