label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
FEJLEMÉNY - Bogdan Chiriţoiu: nem kellene a biztosítási törvényt nyomás alatt módosítani

Nem kellene a Pénzügyi Felügyeleti Hatóságnak (ASF) nyomás alatt döntéseket hoznia a kötelező járműbiztosítások piacán, főképp megalapozatlan adatokra hivatkozva, nyilatkozta ma a Versenytanács elnöke, Bogdan Chiriţoiu (képünkön).

„Az RCA most divatos téma. Vonakodom attól, hogy nyomás alatt hozzunk döntéseket. Nem értek egyet azzal, hogy föltétlenül muszáj egyik napról a másikra megváltoztatni a törvényt. Ezért vonulnak az erdészek utcára. Jönnek a fuvarozók, amikor úgy tűnik, hogy 300 százalékkal nő a kötelező járműbiztosítás ára, és azt kérik, hogy holnap szülessen döntés. Ellen kell állnunk a nyomásnak, ha nincsenek adataink, amire alapozhatjuk a döntést. Adatokat kell gyűjtenünk, a tények ismeretében kell döntést hoznunk” – mondta el az ASF és a Romániai Biztosítótársaságok Országos Szövetsége által szervezett sajtótájékoztatón Chiriţoiu.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, elfogadta azt a jogszabálytervezetet a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) tanácsa, amely több akadályt is elhárít azok elől a külföldi biztosítótársaságok elől, amelyek szeretnének belépni a kötelező járműbiztosítások (RCA) piacára


Jogerősen elítéltek Alexandru Vişinescu volt kommunista börtönparancsnokot

Jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélte ma a legfelső bíróság Alexandru Vişinescu volt kommunista börtönparancsnokot, aki ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt emeltek vádat.

A 90 éves Vişinescut, aki 1956 és 1963 között a hírhedt Râmnicu Sărat-i börtönt irányította, azzal vádolták, hogy irányítása alatt a politikai foglyokat kegyetlen testi és lelki kínzásnak vetették alá. Az ügyészség legalább 12 fogoly - köztük a Nemzeti Parasztpárt több vezetőjének - haláláért közvetlenül őt tette felelőssé.

A Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) 2013-ban kezdte el a sajtó által "kommunista pribékeknek" nevezett volt börtönőrök és munkatábor-parancsnokok elszámoltatását. Vişinescu az első, akinek az ügyében jogerős ítélet született. (4)


Magyarország idén a Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár díszvendége

Magyarország lesz az idei Tajpeji Nemzetközi Könyvvásár díszvendége; a több mint félmilliós látogatottságú irodalmi seregszemlén február 16. és 21. között tíz magyar kiadó mutatkozik be, és számos magyar szerző munkái jelennek meg Tajvanon.

A rendezvény Ázsia második és a világ negyedik legnagyobb könyvvására, amelyen tavaly 70 országból 700 kiadó állított ki. A magyar stand 414 négyzetméteren fogadja a látogatókat; a dizájn Magyarország és Budapest nevezetességein túl az 1956-os forradalom évfordulójára is felhívja a figyelmet.

A rendezvényen tíz magyar kiadó vesz részt, a szerzők közül pedig többek között Gárdos Péterrel, Dragomán Györggyel és Mautner Zsófiával találkozhatnak a tajvani olvasók. (2)
 


Kiraboltak egy kolozsvári taxisofőrt

Őrizetbe vett három – 14, 15 és 21 éves – fiatalt a kolozsvári rendőrség, miután azok kiraboltak egy taxisofőrt.

A rendőrség mai közleménye szerint a bűncselekmény kedden hajnalban történt; a taxisofőr egy rendeléshez ment ki a Patarét környékére, ahol három fiatal várta.

Miután az autó elindult, az utasok megpróbálták lefogni a sofőrt, aki végül kiszabadult a kocsiból és elmenekült, majd hívta a rendőrséget.

A fiatalok közben 170 lejjel – az éjszakai bevételekkel – kereket oldottak, de két óra múlva a Pataréten elfogták őket. (13)


Több gyalogost büntettek, mint sofőrt

A balesetek megelőzése érdekében február 8–9-én végzett akciók során a Kolozs megyei rendőrök elsősorban azon balesetek visszaszorítását tűzték ki célul, amelyek áldozatai gyalogosok.

Így – a rendőrség mai közleménye szerint – 68 olyan gépkocsivezetőt bírságoltak meg, akik nem adtak elsőbbséget a szabályosan átkelő gyalogosoknak.

Ezzel párhuzamosan 80 járókelőt is megbüntettek, mivel szabálytalanul keltek át az úton. (13)


Eurostat: tovább nőtt a megújuló energia részaránya az Európai Unióban

Az Európai Unióban 2014-ben a felhasznált energia 16 százalékát nyerték megújuló energiaforrásokból, szemben az adatok rögzítésének kezdő évében, 2004-ben feljegyzett 8,5 százalékkal - közölte ma az unió statisztikai hivatala (Eurostat).

A megújuló forrásokból származó energiának a fogyasztáson belüli részaránya 2014-ben Svédországban volt a legmagasabb. Az 52,6 százalékos svéd arányt Lettország és Finnország (38,7 százalék), valamint Ausztria (33,1 százalék) és Dánia (29,2 százalék) közelítette meg leginkább, míg a lista végén Luxemburg állt 4,5 százalékkal, majd Málta 4,7, Hollandia 5,5 és Nagy-Britannia 7 százalékkal.

A 2009-ben elfogadott közösségi irányelv szerint az Európai Uniónak 2020-ra a teljes fogyasztása 20 százalékát megújuló források révén kellene előállítania.

A 28 EU-tagállam közül kilenc - Bulgária, Csehország, Észtország, Finnország, Horvátország, Litvánia, Olaszország, Románia és Svédország - már elérte a számára egyénileg meghatározott 2020-as célt, további kettő - Ausztria és Dánia - kevesebb mint 1 százalékpontra áll a cél teljesítésétől. A másik végletet Franciaország képviseli, amely 8,7 százalékpontos lemaradásban van. Hollandia 8,5, Nagy-Britannia 8, Írország pedig 7,4 százalékponttal marad el a 2020-as nemzeti céltól.

A megújuló energia részesedése a 28 tagállam közül 24-ben nőtt 2013-hoz képest. Az arány Bulgáriában, Horvátországban és Szlovéniában csökkent, Magyarországon pedig stagnált. (4)


A külföldi biztosítóknak az RCA-piacra való bejutását könnyíti meg egy módosítás

Elfogadta azt a jogszabálytervezetet a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (ASF) tanácsa, amely több akadályt is elhárít azok elől a külföldi biztosítótársaságok elől, amelyek szeretnének belépni a kötelező járműbiztosítások (RCA) piacára, tájékoztat a Ziarul Financiar.

Az ASF eltörölte azt a szabályt, amely szerint a külföldi biztosítóknak központi székhellyel és területi irodákkal kell rendelkezniük Romániában, a módosítással a konkurenciát szeretnék növelni. Az ASF ugyanakkor azt kéri a romániai piacra belépni kívánó külföldi biztosítóktól, vállalják a legtöbb öt napos belüli kárfelmérést.

Az ASF azon döntése, hogy megkönnyítse a külföldi társaságok belépését, a kínálat növelésének szükségessége miatt született, főleg amiatt, hogy a kötelező kötvények piacának legnagyobb szereplői pillanatnyilag anyagi problémákkal küszködnek, vagy máris felszámolás alatt állnak, mint ahogyan az Astra biztosító esetében történik, számol be a ZF. (4)


Csaknem 5 százalékkal, 11,7 milliárd lejre csökkentek a gyógyszereladások

4,7 százalékkal, 11,7 milliárd lejre csökkentek a gyógyszereladások Romániában, elsősorban a receptre kiadott orvosságok eladásának 10,5 százalékos csökkenése miatt, miközben a recept nélkül megvásárolható orvosságok piaca 14,9 százalékkal bővült, derül ki a Cegedim kutatásából.

„A fő kategóriákban a piaci átlagot meghaladó mennyiségbeli növekedés észlelhető az elmúlt 12 hónapban, például a légzőszervi (3,7 százalék), emésztőszervi (3 százalék), illetve a rákos megbetegedésekre való orvosságok esetében (1,5 százalék). Ár szempontjából a légzőszervi bajokra ható gyógyszerek eladása 6,8, az emésztőrendszeri betegségekre valóké 3,7, a vérre és a vérképzésre 0,4 százalékkal bővült a piac, illetve a fertőzésekre való gyógyszerek eladása is maga mögé utasította a többi kategóriát” – derül ki a kutatásból. (4)


Gyógyszergyártók: több mint 2000 orvosság tűnt el a piacról a rossz törvények miatt

Több mint 2000 elérhető árú gyógyszer tűnt el a piacról az elmúlt években, ezek közül 700 csak 2015-ben, a generikus gyógyszeripar számára kedvezőtlen törvények és árpolitikák miatt, ami 500 alkalmazott elbocsátásához is vezetett.

A Romániai Generikus Gyógyszergyártók Egyesülete (APMGR) azt kéri a parlamenttől, sürgősen fogadjon el megkülönböztetett képletet a clawback-adó kiszámítására. Az adó elfogadásához már csak a képviselőház költségvetési bizottságának, illetve magának az alsóháznak a jóváhagyására van szükség.

A gyártók szerint az elmúlt időszakban csaknem ötszáz gyógyszeripari dolgozó került az utcára, és ez a tendencia addig fog folytatódni, amíg az érvényes jogszabályok meg nem változnak. Az APMGR szerint ugyanakkor egész gyártósorokat zártak már le a rossz törvénykezés miatt.

Az egyesület szerint a cégekre kivetett úgynevezett clawback-adó differenciált számítási képletének bevezetése lehet „az egyetlen olyan intézkedés, amely segíthet a helyi gyógyszeriparnak kilábalni a válságból, és megállíthatja az olcsóbb gyógyszerek piacról való eltűnését”. (4)


Bernie Sanders és Donald Trump nyerte a New Hampshire-i előválasztást

Az első amerikai előválasztáson, az északkeleti New Hampshire államban beigazolódtak az előrejelzések: republikánus oldalon Donald Trump New York-i milliárdos, a demokratáknál pedig Bernie Sanders vermonti szenátor nyerte meg az előválasztást. Hillary Clinton volt külügyminiszter a vártnál nagyobb arányú vereséget szenvedett, a republikánus táborban pedig jelentősen átrendeződött az elnökjelöltségért küzdők pozíciója.

Donald Trump és Bernie Sanders győzelme az első elemzések szerint az amerikai választók azon akaratát jelzi, hogy mindenképpen jelentős változást akarnak, szeretnék "felforgatni" az amerikai politikát. Már az előrejelzések is Trumpot és Sanderst prognosztizálták győztesnek, és a két politikusnak égetően szüksége is volt a győzelemre, hogy megszerezze a további küzdelemhez szükséges hitelességet.

Bernie Sanders a voksok 59,8 százalékával győzött, vetélytársa, Hillary Clinton a választók 38,6 százalékának bizalmát bírta.

A republikánus oldalon Donald Trump a szavazatok 35,2 százalékát szerezte meg, és mögötte viszonylag nagy lemaradással következik a többi republikánus elnökjelölt-aspiráns. Nagy meglepetést keltett elemzők - és a választók - körében is, hogy a jó és tisztességes politikusnak tartott, de szürkén kampányoló John Kasich ohiói kormányzó második lett a szavazatok 15,9 százalékával. A harmadik helyen Ted Cruz texasi szenátor végzett, a szavazók 11,5 százalékának bizalmát megszerezve, s mögötte Jeb Bush volt floridai kormányzó csak négy tizedszázalékkal maradt le. Marco Rubio floridai szenátor a voksok alig valamivel több mint 10 százalékát gyűjtötte be, Chris Christie, New Jersey állam kormányzója pedig 7,6 százalékos szavazataránnyal dicsekedhet. Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt elnök-vezérigazgatója a maga mintegy négy százalékával és Ben Carson sebészprofesszor a 2 százalékos eredménnyel szakértők szerint valószínűleg megfontolja majd, hogy érdemes-e továbbra is küzdenie az elnökjelöltségért. Fiorinát és Carsont már meg sem hívták a most szombaton esedékes következő országos televíziós vitára. Chris Christie is meglehetősen rejtélyesen fogalmazott a választás éjszakáján mondott beszédében, amikor megemlítette, még nem tudja, hogy kampánystábja továbbutazik-e Dél-Karolinába, a következő előválasztás helyszínére. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 917
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap