label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Az ügyészség nem Csíkszeredában tárgyaltatná Ráduly Róbert és Szőke Domokos perét

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) azt kérte ma, hogy ne a területileg illetékes csíkszeredai törvényszék tárgyalja Ráduly Róbertnek (képünkön) és Szőke Domokosnak, a város volt polgármesterének és tisztségéből felfüggesztett alpolgármesterének a perét - közölte az Agerpres hírügynökség.

Csíkszeredában ma kezdődött el a hivatali visszaéléssel vádolt városvezetők perének az érdemi szakasza. A korrupcióellenes ügyészség 2015 áprilisában tartott csíkszeredai házkutatásai óta a törvényszék csak az elöljárók elleni kényszerintézkedésekre vonatkozó kérésekkel foglalkozott.

A polgármester ügyvédje az Agerpresnek elmondta, hogy az ügyet csakis a marosvásárhelyi törvényszékre helyezheti át a marosvásárhelyi táblabíróság, mely február 26-án bírálja el az ügyészség kérését.

Ráduly Róbert és Szőke Domokos ellen június közepén emelt vádat a korrupcióellenes ügyészség. Ráduly még a vádemelés napján lemondott polgármesteri tisztségéről, Szőkét a prefektus felfüggesztette tisztségéből. A volt polgármestert háromrendbeli hivatali visszaéléssel és összeférhetetlenséggel, az alpolgármestert pedig négyrendbeli hivatali visszaéléssel és okirat-hamisításra való felbujtással vádolja a DNA.

Az ügyészség szerint Ráduly azáltal követett el hivatali visszaélést, hogy a műemlékvédelmi előírásokat figyelmen kívül hagyva bocsátott ki építési engedélyt a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai épületének a felújítására. A vád szerint a polgármester és az alpolgármester egy-egy alkalommal magáncélra használta a polgármesteri hivatal gépkocsiját. (4)


Székelyzászló-ügy - Jogerősen pert vesztett a reklámzászló miatt bírságoló rendőrség

Jogerősen pert vesztett a székely zászlót reklámzászlónak tekintő, és emiatt az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsra (EMNT) tetemes pénzbírságot kirovó marosvásárhelyi helyi rendőrség - közölte honlapján a Maros megyei törvényszék.

A határozatban a törvényszék elfogadta az EMNT fellebbezését az elsőfokú ítélet ellen, amelyben a bíróság megrovásra enyhítette a zászló kitűzése miatt kirótt 30 ezer lejes (kétmillió forintos) bírságot, de nem vitatta a helyi rendőrség álláspontját, mely szerint a székely zászló reklámzászló. A jogerős ítélet szerint az EMNT megrovásban sem részesíthető a székely zászló kitűzése miatt.

Kincses Előd, a felperes EMNT ügyvédje az MTI-nek elmondta: a törvényszék ezúttal azt mondta ki, hogy a székely zászló nem tekinthető reklámzászlónak, és kitűzése nem ütközik a reklámtörvénybe. Az ügyvéd hozzátette, korábban a Bihar megyei törvényszék jogerős ítéletben minősítette reklámnak a Tőkés László irodájára kitűzött székely zászlót, és törvényesnek tartotta az EP-képviselő megrovását.

Az ügyvéd elmondta, a román igazságszolgáltatásban nincsen precedensjog, de fontos, hogy egy-egy kérdés megítélése tekintetében milyen joggyakorlat alakul ki. Kincses Előd az MTI-hez eljuttatott bírósági keresetében egyebek között azzal érvelt, hogy zászlók magánházakra való kitűzését semmilyen törvény sem szabályozza. A román zászlóra vonatkozó szabályozások is csak a középületek esetében érvényesek. (4)


Három napja keresik az autójával a Sebes-Körösbe borult férfit két megye búvárai

Arad és Bihar megyei búvárok, illetve több mint 30 katonai tűzoltó keresi azt a férfit, aki péntek este borult autójával a Sebes-Körösbe. A keresést erős sodrás és rossz látási viszonyok nehezítik.

A Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) közleménye szerint több mint harminc katonai tűzoltó alkotja a keresőcsapatokat, csónakokkal és egyéb, ilyen bevetésekkor használatos felszereléssel.

Az ISU péntek este jelentette be, hogy Élesd város területén személygépkocsi borult az esküllői (Aştileu) vízi erőművet kiszolgáló csatornába.

„Miután a személyautót kiemelték a csatornából, a katonai tűzoltók elkezdték annak vezetőjét keresni a Sebes-Körös folyóban is, egészen nagyjából 23 óra 10 percig. A keresés szombaton és vasárnap is folytatódott, több mint 30 katonai tűzoltó alkotja a kereső-mentőcsapatokat, csónakokkal és egyéb, ilyen bevetésekkor használatos felszereléssel, velük vannak a nagyváradi és aradi búvárcsapatok is” – áll a közleményben.


Karambol Szucságban: három gyerek megsérült

Három gyerek és egy férfi megsérült ma egy balesetben a Kolozs megyei Szucságban, miután egy iskolai kisbusz áttért a szemközti sávra, ahol egy körülbelül 60 személyt szállító autóbusszal ütközött.

Carmen Jucan, a Kolozs megyei rendőrség szóvivője elmondta: három gyermek és az iskolásokat szállító kisbusz sofőrje sérült meg a reggeli órákban. Valamennyiüket kórházba szállították a Kolozs megyei Szucság területén történt baleset után.

A szóvivő tájékoztatása szerint a kisbusz sofőrje nem alkalmazkodott az útviszonyokhoz, a nedves aszfalton túl gyorsan hajtott, és a jobbra térő kanyarban elvesztette uralmát a jármű felett, az pedig átsodródott a szembe jövő sávra, ahol egy körülbelül 60 személyt szállító autóbusszal ütközött, amelynek utasai közül senki sem sérült meg.

Carmen Jucan ugyanakkor elmondta, a kisbusz sofőrje nem fogyasztott szeszes italt. (4)

(Képünk illusztráció)


Az egzotikus vakációk több mint 40 százalékát early booking-rendszerben foglalták le

Előfoglalással vásárolták meg az egyebek közt a Maldív-szigetekre, Tenerifére és Cancunba szóló, 2 ezer eurónál drágább turisztikai csomagok 40 százalékát, mert így akár negyedével is kevesebbe kerülnek, tájékoztat a Paravion online utazási iroda.

„Egyre több romániai használja ki az early booking ajánlatokat, és máris lefoglalja az év első felére tervezett szabadságának vakációs úti célját. A januárban a Paravion által értékesített early booking csomagok száma 2015 ugyanezen hónapjához képest 40 százalékkal nőtt” – áll a társaság közleményében.

A Paravion adatai szerint az előfoglalt csomagok közel 60 százalékát az egzotikus úti célok teszik ki, a többi foglalás klasszikus nyári vakációkra szól. A csomagokat az ügyfelek általában 30-50 százalékos előleg kifizetésével foglalják le.

A legkeresettebb egzotikus úti célok között van Punta Cana, ahol egy ötcsillagos szállodában eltöltött 11 éjszaka ára személyenként 900 euró, Tenerife (11 éjszaka egy ötcsillagos hotelben 1000 euró/fő), illetve Thaiföld, ahol fejenként 1060 euróba kerül 12 nap egy négycsillagos szállodában. (4)


Százezer ezer orosz turistát vár Romániába 2016–2017-ben az ANT

Az Országos Turisztikai Hatóság (ANT) – amelynek képviselői Moszkvában jártak több utazásszervezőben együtt – mintegy 100 ezer Romániába látogató orosz turistára számít idén és jövőre.

Részletek a Gazdaság rovatban. (4)


Downing Street: "jelentős haladást" sikerült elérni az EU-tárgyalásokon

Nem jutott egyezségre a brit kormány által Brüsszeltől követelt szabályozási reformokról tartott londoni megbeszélésén a brit miniszterelnök és az Európai Tanács elnöke. A Downing Street szerint ugyanakkor igen jelentős előrelépést sikerült elérni e reformok ügyében, és már holnap az uniós társállamok vezetői elé kerülhet a megállapodás szövegtervezete.

David Cameron a londoni miniszterelnöki rezidencián fogadta munkavacsorán Donald Tuskot. A megbeszélés elsődleges, de nem kizárólagos témája az Európai Unió társállamaiból Nagy-Britanniába érkező munkavállalók szociális ellátásának London által igényelt korlátozási lehetősége volt.

A nem egészen kétórás megbeszélés után, vasárnap éjjel Tusk távozott a londoni miniszterelnöki hivatalból, és csak annyit mondott az ott várakozó újságíróknak, hogy "nincs egyezség".

Nem sokkal később, a Twitter portálon közzétett üzenetében ezt úgy egészítette ki, hogy "egyelőre" nincs egyezség, és hozzátette, hogy a következő 24 órában "intenzív, döntő fontosságú munka" következik.

Cameron a Twitteren azt írta, hogy "jó találkozót" tartott Tuskkal, aki további 24 órányi tárgyalásba egyezett bele a megállapodás-tervezet közzététele előtt.

Tusk még a Downing Street-i munkavacsora előtt közvetlenül megjelent Twitter-üzenetében közölte: a megállapodásnak az EU mind a 28 tagállama számára elfogadhatónak kell lennie, és az alapvető uniós szabadságjogok kérdésében nem lehetséges kompromisszum.

A Downing Street szóvivője hétfő hajnalban, Cameron és Tusk megbeszélése után mindazonáltal igen derűlátó nyilatkozatot tett közzé. Az illetékes szerint "komoly haladást" sikerült elérni, különösen a brit kormányfő és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker pénteki brüsszeli találkozója utáni 48 órában. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 889
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap