label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Kelemen Hunor: a választások után nem zárom ki a kormányra lépést

Idén a parlamenti választások jelentik az RMDSZ számára a legnagyobb kihívást, jelentette ki a szövetség elnöke, Kelemen Hunor, aki nem zárja ki a kormányra lépés lehetőségét sem a választásokat követően, és reméli, a kampányban senki nem használja majd a szélsőségeket.

„2016 két óriási kihívása az önkormányzati, majd a parlamenti választás. A választások után a dolgok biztosan megváltoznak majd, ezektől függ a társadalom sorsa a következő öt évben, vagy akár hosszabb távon is” – nyilatkozta ma Kelemen Hunor az RFI-nek.

Az RMDSZ elnöke elmagyarázta: pártja számára a parlamenti választások „óriási kihívást” jelentenek az 5 százalékos bejutási küszöb miatt, ám reméli, hogy az RMDSZ-nek sikerül majd arányosan képviselni a magyar közösséget a törvényhozásban. (4)


Hollandul is megjelent Dragomán György Máglya című regénye

Januárban az osztrák közszolgálati rádió és televízió (ORF) könyvkritikusainak listáján az első helyre került Dragomán György Máglya című, Magyarországon tavaly nagy sikert aratott regénye, melyet korábban a német és a román kritikusok is egyöntetűen nagy elismeréssel fogadtak. A könyvet a jövő héten mutatják be Hollandiában.

A szerző harmadik regényét egyelőre 14 nyelvre fordítják le, az eddigi német és román fordításon kívül legutóbb szerdán a holland változat jelent meg. Dragomán György éppen Hágába készül, hogy részt vegyen a Máglya jövő heti bemutatóján. Előző regénye, A fehér király nagy könyvsiker volt Hollandiában.

A Máglya nyolc évvel A fehér király után látott napvilágot. A regény, amely a 13 éves Emma hangján szólal meg, egy diktatúra összeomlása után játszódik. A Marosvásárhelyről származó író műveiben fontos szerepet kap a hatalom, ezen belül a totalitárius hatalom természetének ábrázolása, a német kritikák szinte mindegyike kiemelte, hogy a Máglya a Ceauşescu-rezsim bukásának allegóriája.

Könyve fogadtatásával kapcsolatban Dragomán György az MTI-nek elmondta, hogy Romániában is élénken foglalkozott vele a sajtó. Számos lapban jelentek meg elismerő kritikák, és egy könyvekkel foglalkozó folyóirat a tavalyi év hat legjobb műve közé sorolta. (4)


Horváth Anna a Kolozsvár belvárosában zajló épületelemek eltávolításáról

Műemlékvédelmi szakemberek és civil szervezetek szélesebb körű bevonását kezdeményezi az RMDSZ alpolgármestere, Horváth Anna a Kolozsváron közveszélyesnek minősített épületek meglazult elemeinek eltávolítása ügyében.

„Sajnálattal értesültem arról, hogy néhány napos külföldi tartózkodásom ideje alatt, Kolozsvár belvárosában megfelelő szakfelügyelet nélkül távolítják el a meglazult épületrészeket a közveszélyesnek minősített épületekről. Mivel úgy tűnik, hogy a hatóságok által balesetveszélyesnek minősített épületek omlásveszélyt jelentő elemeinek eltávolításában a Kolozs Megyei Műemlékvédelmi Igazgatóság szakértői nem teljesítették az erre vonatkozó törvényes kötelezettségüket, szükségesnek látom az örökségvédelmi civil szervezetek és szakértők segítségét kérni a beavatkozási munkálatok felügyeletébe.”

Folytatás a Körkép rovatban. (7)


FEJLEMÉNY – Kinyitották a kolozsvári repülőteret, több gép már leszállt

Az illetékes intézmények és hatóságok beleegyezésével ismét működőképes a Kolozsvári Nemzetközi Repülőtér – tudtuk meg.

A Blue Air diszkont légitársaság gépének ma reggeli kisebb balesete miatt több órán át szünetelt a légi kikötő működése, így három WizzAir járatnak köröznie kellett a repülőtér fölött, de végül úgy a Párizsból, mind a London-Lutonból és a Valenciából érkező gép is leszállt. (4)


FEJLEMÉNY - Blue Air: a gép rossz időjárási körülmények között szállt le

Nem győzték eltakarítani a havat a hókotróval és seprűvel is felszerelt munkagépek a kolozsvári repülőtér kifutópályájáról, bár folyamatosan dolgoztak rajta. Így eshetett meg, hogy ma a Blue Air egyik járata leszálláskor mintegy 10 métert túlszaladt a kifutón, bár ezt olyan hozzáértéssel tette, hogy az utasok csak a gépből való kiszálláskor szembesültek a helyzettel.

Részletek a Körkép rovatban.

Amint arról korábbi gyorshírünkben beszámoltunk, túlszaladt a pályán egy repülőgép Kolozsváron. (4)


Túlszaladt a pályán egy repülőgép Kolozsváron

Nem győzték eltakarítani a havat a hókotróval és seprűvel is felszerelt munkagépek a kolozsvári repülőtér kifutópályájáról, bár folyamatosan dolgoztak rajta. Így eshetett meg, hogy a Blue Air egyik járata leszálláskor mintegy 10 métert túlszaladt a kifutón, bár ezt olyan hozzáértéssel tette, hogy az utasok csak a gépből való kiszálláskor szembesültek a helyzettel.

A reptér illetékeseinek nyilatkozata szerint 1-től 5-ig terjedő skálán 3-as fékezési tapadás volt érvényben, ami az időjárási körülményeket tekintve jónak mondható, igazolja ezt szerintük az a tény is, hogy az incidenst megelőzően a mai nap folyamán tíz repülőgép szállt fel probléma nélkül a pályáról, bár felszálláskor sokkal nagyobb sebességgel haladnak a gépek, mint leszálláskor. Egyes utasok viszont azt nyilatkozták, hogy a pályát egyáltalán nem takarították, egyesek 3-4, mások 10 centiméteres hórétegről beszéltek, és azt állítják, hogy csak az incidenst követően lapátokkal kezdték el takarítani a havat.

David Ciceo szerint megfelelőek voltak a viszonyok a kifutón, a kicsúszás körülményeinke kivizsgálását egy bizottságra bízza.

Egyelőre a repülőtéren szünetel a le- és felszállás. Az információk szerint a repülőtér három óra múlva lesz ismét működőképes. (6)


Fucsovics Márton negyeddöntőbe jutott Adelaide-ben

Fucsovics Márton bejutott a negyeddöntőbe az Adelaide-ben zajló, 75 ezer dollár összdíjazású keménypályás Challenger-tenisztornán.

A világranglistán 214. magyar játékos - az ATP honlapja szerint - a csütörtöki nyolcaddöntőben a magyarországi közönség előtt szereplő Maverick Banest (433.) verte  6:1, 6:4-re az ausztrál városhoz tartozó Happy Valleyben.

Fucsovics a következő körben a japán Morija Hirokival találkozik.

A 23 éves magyar teniszező a jövő héten az Australian Open selejtezőjében lesz érdekelt. (4)


Bejegyezte a cégbíróság az OTP Bank Romania tőkeemelését

A cégbíróság bejegyezte az OTP Bank Romania SA. leánybanknál történt tőkeemelést, a jegyzett tőke 1,254 milliárd román lejre nőtt, az OTP Bank tulajdoni részesedése 100 százalék - közölte ma az OTP Bank.

Az OTP az MTI megkeresésére közölte, hogy a román bank jegyzett tőkéje 2015 januárjában 958,252 millió lej volt, az OTP Bank az elmúlt évben összesen 295,999 millió lej tőkeemelést hajtott végre.

Az OTP 2015. III. negyedévi gyorsjelentése szerint a romániai leánybank IFRS szerinti saját tőkéje az előző negyedévhez képest 10 százalékkal, 45,414 milliárd forintra csökkent a bank által kínált svájci frank jelzáloghitel konverziós program kapcsán, amely mintegy 30 milliárd forintos várható veszteséget jelent a banknak.

Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese a pénzintézet harmadik negyedévi gyorsjelentését elemző sajtótájékoztatón tavaly novemberben elmondta: az OTP harmadik negyedévi 3,7 milliárd forintos konszolidált veszteségéhez nagyban hozzájárult az a döntés, hogy a román leánybank a svájci frankban nyújtott jelzáloghiteles ügyfelei számára konverziós programot indított. Ennek egyszeri eredményhatása 25,5 milliárd forint, azaz ennyivel rontotta a program a harmadik negyedévi nyereséget.

Az OTP Bank Romania 2015 szeptember 30-án 126 fiókkal rendelkezett és 1248 alkalmazottja volt. (4)


Nem módosították az alapkamatot

A jegybank nem módosította az alapkamatot, amely továbbra is 1,75 százalék, ugyanakkor 2 százalékponttal csökkentette a bankok kötelező valuta tartalékrátáját.

A bankok deviza tartalékrátája 14 százalék volt, a 2 százalékpontos csökkentés következtében 12 százalékra mérséklődött. A lej kötelező tartalékrátája változatlanul 8 százalék maradt.

A jegybanknak az irányadó kamattal kapcsolatos döntése összhangban van az elemzők várakozásával. Legutóbb tavaly májusban mérsékelték 25 bázisponttal, 1,75 százalékra az alapkamatot.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap által megkérdezett elemzők többsége úgy véli, hogy a román jegybank az idén változatlanul 1,75 százalékon tartja az alapkamatot, hiszen negatív tartományban van az infláció, amely várhatóan májustól kerül ismét pozitív tartományba.

Tavaly novemberben az éves inflációs ráta mínusz 1,1 százalék volt, és a román nemzeti bank szakértői arra számítanak, hogy az idén egész évben 1,1 százalék lesz az éves fogyasztói árnövekedés. (4)


FOTÓRIPORT - A Horea út 8. szám alatt is eltávolították a vakolat egy részét

Ma a Katasztrófavédelmi Felügyelőségének (ISU) munkatársai a Horea/Ferenc József utca 8. szám alatti ingatlanról távolították el a vakolat egy részét.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:555
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 904
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap