label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Mircea Aron bíró lett a Legfelsőbb Bírói Tanács elnöke

Mircea Aron bírót (képünkön) választotta elnökének a Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) 2016-ra, az alelnöki tisztséget Luminiţa Palade ügyész tölti majd be.

Paladét ma választották meg alelnöknek, a CSM tagsága által tartott meghallgatását követően, amelyen bemutatta menedzsmenttervét.

2016-ban tehát Luminiţa Palade ügyész tölti majd be a CSM alelnöki tisztségét, az elnök pedig Mircea Aron bíró lesz, a legközelebbi elnökségi választásra jövő év elején kerül majd sor.

A felsoroltak voltak az egyedüli jelöltek a CSM két elnökségi tisztségére a most kezdődő esztendőre.

Mircea Aron bíró 2011 óta a Legfelsőbb Bírói Tanács tagja, 1981 óta dolgozik bíróként, Luminiţa Palade ügyész pedig két éve tagja a tanácsnak, és 1994 óta bíró. (4)


Mégsem kelljen biztosítást fizetniük az állástalanoknak?

Dan Suciu kormányszóvivő (képünkön) ma bejelentette, hogy a kormányba számításba veszi az új adótörvénykönyv azon előírásának az eltörlését, amelyik azoknak a személyeknek is kötelezővé teszi az egészség- és társadalombiztosítási hozzájárulás fizetését, akiknek nincsen jövedelmük.

„A kormány számításba veszi, hogy több ponton is módosítja az adótörvénykönyvnek a hozzájárulásokról szóló fejezetét. (…) nem kérsz hozzájárulást egy olyan személytől, akinek nincsenek jövedelme. Más kérdés az, hogyan kérsz hozzájárulást azoktól a személyektől, akiknek időszakos bevételeik vannak, amelyek alacsonyabbak a minimálbérnél. (…) Az elkövetkező időszakban megpróbáljuk tisztázni ezt a kötelező jellegét a hozzájárulásnak” – nyilatkozta a kormányülés után Dan Suciu.

„Január végéig, február elejéig elemzést készítünk ennek a 180-as cikkelynek a fenntarthatóságáról, megvizsgáljuk mind adóügyi, mind alkotmányos szempontok mentén. (…) A gyakorlatba ültetéssel járó költségek – amint az az említett cikkelyből kiderül – nagyobbnak tűnnek, mint a várható bevételek, így komolyan feltevődik a kérdés, hogy ebből a szempontból szükség van-e erre a cikkelyre” – részletezte Suciu. (4)


Folytatódott a lakosság elvándorlása

Romániában folytatódott a legfrissebb adatok szerint a lakosság külföldre vándorlása; a Nyugat-Európában munkát vállaló román állampolgárok között most a felsőfokú végzettséggel rendelkezők vannak többségben - írta ma a Ziarul Financiar című napilap.

A gazdasági-pénzügyi újság a statisztikai hivatal által közzétett legfrissebb adatokra hivatkozva számol be arról, hogy 2014-ben csaknem 185 ezren hagyták el Romániát, és telepedtek külföldre. Az elvándorlás ismét megnőtt az előző két évhez képest, hiszen 2012-ben 170 ezren, 2013-ban 161 ezren hagyták el Romániát.

A lap szerint az előző évekhez képest változás figyelhető meg a célországok tekintetében, amelyek közül a legnépszerűbb továbbra is Olaszország, de a második helyen Spanyolország helyett már Nagy-Britannia található. Az új célországok listáján a skandináv államok és Svájc is megjelent.

Az újság felidézi, hogy a 2003-ban kezdődött román migrációs hullámban a többséget ipari munkások tették ki, de újabban a külföldi munkavállalók zömét felsőfokú végzettséggel rendelkező román állampolgárok képezik.

A statisztikai intézet adatai szerint 2003 és 2006 között az országot évente elhagyó állampolgárok száma 200 ezer fő alatt volt, ami látványosan megugrott 2007-ben, amikor több mint félmilliónyian távoztak külföldre. 2008-tól csökkenés volt megfigyelhető 2014-ig, amikor ismét megnőtt a külföldi munkavállalók száma - írta a Ziarul Financiar.

A statisztikai intézet által közölt adatok szerint 2003 óta 2,7 millió román állampolgár hagyta el Romániát, de nem hivatalos becslések szerint számuk akár a 4 milliót is elérheti. Románia lakossága a 2011-es népszámláláskor 19 millió volt. (4)


Meleşcanu: beiratkoztam az ALDE-ba, mert a liberális család tagja

Teodor Meleşcanu belépett a Călin Popescu Tăriceanu vezette Liberálisok és Demokraták Szövetségébe (ALDE), ám azt mondta, hogy nem áll szándékában indulni a helyhatósági választásokon, a parlamentiről pedig még korai beszélni.

„Azért iratkoztam be az ALDE-ba, mivel az európai liberális család tagja” – nyilatkozta ma Teodor Meleşcanu. Megjegyezte továbbá, hogy nem áll szándékában indulni a helyhatósági választásokon, a parlamenti választások kapcsán pedig még nem döntött, „sok van még addig”.

Meleşcanut december 4-én mentette fel tisztségéből Dacian Cioloş kormányfő, addig a miniszterelnöki kancellária biztonsági kérdésekért felelős államtanácsosa volt. (4)


Bírálja Johannis távolmaradását a CSM-üléséről a Népi Mozgalom

A Legfelsőbb Bírói Tanács (CSM) ülésén az államfőnek kötelessége ott lenni, legalább azért, hogy az esemény jelentőségének nyomatékot adjon, és legitimálja a tanács új vezetőségét, Klaus Johannis azonban megfeledkezett kötelességéről, áll a Népi Mozgalom (MP) sajtóközleményében.

„Románának süketnéma elnöke van, aki hiányzik az ország éléről. Mivel hosszú vakáción van épp Amerikában, messze hazulról, Johannis elnök megfeledkezett a románoktól 2014 novemberében kapott szavazatok által rá háruló kötelezettségekről. (…) Az esemény súlya megköveteli az elnök jelenlétét az ülés vezetésében, legalább azért, hogy az esemény jelentőségét nyomatékosítsa, és a legmagasabb szinten legitimálja a CSM következő elnökségét. Hogy ne fellebbezhessen az ellen senki” – áll a sajtóközleményben.

A közlemény szerint Klaus Johannis elnök ezt a kötelezettséget egy elnöki tanácsosra rótta, úgy, ahogyan azzal sem „zavartatta magát, hogy elutazzon” a brüsszeli Európai Tanács üléseire, ahová maga helyett Dacian Cioloș miniszterelnököt delegálta. (4)


Gorghiu: határozottan kizárható a PSD-vel való közös kormányzás minden formája

Alina Gorghiu PNL-társelnök ma az RFI-nek azt mondta, „kategorikusan” kizárja a PSD-vel való közös kormányzás minden formáját a parlamenti választások után, hiszen a múlt tapasztalatai bebizonyították, hogy a szociáldemokratákkal való együttműködés káros, Romániának pedig jobboldali kormány kell.

„A Nemzeti Liberális Párt (PNL) ellenzékben van a Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben, ez biztos. Tudom, hogy vannak bizonyos találgatások, de ezek nem felelnek meg a valóságnak, hogy esetleg valami megegyezéseket kötnénk, beszélnek ilyesmit. Én kizárom a jobb- és baloldal együttműködésének lehetőségét 2016-ban, kategorikusan kizárható ez a változat. Szerintem a 2009-es közös kormányzás tapasztalatai, illetve a Szociál-liberális Unió (USL) politikai szövetség már bizonyította, hogy a PSD-vel való együttműködés káros” – jelentette ki Gorghiu az RFI-nek, amikor arról kérdezték, kizárja-e egy PNL-PSD szövetség lehetőségét a parlamenti választásokat követően. (4)


FOTÓRIPORT – U-Alexandrion: Elpazarolt előny

A női kézilabda Nemzeti Liga 14. fordulójában a feketében játszó Kolozsvári U-Alexandrion a Nagybányai MKK-t fogadta az új sportcsarnokban.

Habár szünetben még 13–8-ra vezettek a Carmen Amariei edzette lányok, a második játékrészben begörcsöltek, s végül 27–19 arányú vereséget szenvedtek.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Sencseni tenisztorna - Babos a negyeddöntőbe jutott

Babos Tímea két játszmában legyőzte a negyedik helyen kiemelt Monica Niculescut az 500 ezer dollár összdíjazású sencseni keménypályás női tenisztornán, és bejutott a negyeddöntőbe.

A világranglistán 70. Babos simán hozta az első szettet, majd a folytatásban gyorsan elvette a tenyerest is nyeső Niculescu (39.) adogatását, és végül  1 óra 41 perc alatt diadalmaskodott. Az előző három összecsapásukat a román játékos nyerte.

"Nagyon nehéz mérkőzés volt, rengeteg hosszú labdamenettel. Ami különösen széppé teszi ezt a sikert, hogy szinte akárhányszor jött egy nehezebb pillanat, akkor én játszottam jobban. Ez egy igazi mentális győzelem amellett, hogy nagyon jól is játszottam" - nyilatkozta honlapján a 22 éves Babos, hozzátéve, Niculescu érdekes ellenfél, rendkívül speciális játékkal. A mérkőzés ezért komoly taktikát igényelt, s örül, hogy edzőjével, Thomas Drouet-val ezt sikerült megbeszélni.

Babos a következő fordulóban a hatodikként rangsorolt kanadai Eugenie Boucharddal találkozik, aki a selejtezőből érkezett amerikai Nicole Gibbset győzte le. A kanadai játékos jelenleg 49. a világranglistán, de 2014 októberében ötödik volt. Abban az évben döntőt játszott Wimbledonban, míg az Australian Openen és a Roland Garroson a legjobb négyig jutott.

Eredmények (a viadal honlapja szerint):
nyolcaddöntő:
Babos Tímea-Monica Niculescu (román, 4.) 6:1, 6:4
Friedsam (német)-Begu (román, 3.) 7:5, 3:2-nél Begu feladta
Bouchard (kanadai, 6.)-Gibbs (amerikai) 6:4, 6:2                    
Siniakova (cseh)-Dijasz (kazah, 7.) 6:0, 6:4    
Vang (kínai)-King (amerikai) 7:6, 6:3                            
Riske (amerikai)-Szu Vej (tajvani) 3:6, 7:5, 6:1     (4)


Csökkentenék az állami vállalatok adósságállományát

Tizenöt százalékkal tervezi csökkenteni a kormány az állami vállalatok adósságállományát, ám ez az arány nem az állami tőkéjű vagy többségében állami tulajdonban levő vállalatokra vonatkozik, hanem a minisztériumokra – jelentette be ma Dan Suciu kormányszóvivő.

Az előírást egy megállapodásban rögzítették, amelyet szerdai ülésén fogadott el a kormány.

Mint a szóvivő elmagyarázta, kiszámítás módszertana abban áll, hogy a minisztériumi szinten 15 százalékkal csökkenjenek az adósságok, így ha egy minisztérium alárendeltségében több vállalat is van, akkor lesznek vállalatok, amelyek adóssága nagyobb, másoké kisebb mértékben zsugorodik majd. A rendelkezés „hagy tehát egyfajta rugalmasságot a minisztériumoknak” az adósságok visszaszorításában. (4)


FOTÓRIPORT - Az Uránia-palotával folytatják a faldíszek eltávolítását

Ma a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal jegyzékén szereplő további ingatlan, az Uránia-palota homlokzatáról távolítják el a faldíszeket.

Amint arról a Szabadság több ízben beszámolt, a katasztrófavédelmi felügyelőséggel közösen eltávolítják a veszélyes épületelemeket, összesen 150 ingatlan esetében.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 279
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap