label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
NATO: az észak-atlanti szövetség nem jelent fenyegetést Oroszország biztonságára

A NATO határozottan elutasította kedden az új orosz nemzetbiztonsági stratégia azon állításait, amelyek szerint az észak-atlanti szövetség fenyegetést jelentene Oroszország biztonságára.

Oana Lungescu, a katonai szervezet szóvivője azt közölte, hogy a NATO még tanulmányozza a Vlagyimir Putyin elnök rendeletével a múlt héten életbe lépett új orosz nemzetbiztonsági stratégiát.

"Határozottan elutasítjuk azokat a teljességgel megalapozatlan állításokat, amelyek szerint a NATO és tevékenysége biztonsági fenyegetést jelent" Moszkvára nézve - hangsúlyozta az illetékes.

Az Orosz Föderáció Nemzetbiztonsági Stratégiájáról címet viselő dokumentum szerint a NATO bővítése és közeledése Oroszország határaihoz nemzetbiztonsági veszélyt jelent az ország számára. A stratégiában azt írták, hogy a szövetség által Európában és az ázsiai-csendes-óceáni térségben telepített rakétavédelmi rendszerek jelentősen csökkentik az átfogó és a regionális stabilitás fenntartásának lehetőségét.

A NATO december elején hivatalosan meghívta Montenegrót, hogy csatlakozzon hozzá 29. teljes jogú tagországként. Lungescu ennek kapcsán leszögezte, a szervezet bővítése nem irányul senki ellen, "minden szuverén nemzetnek joga van eldönteni, hogy csatlakozik-e egy szerződéshez vagy szövetséghez". (4)


Repülés közben próbálta kinyitni a repülőgép ajtaját

Repülés közben próbálta meg kinyitni egy utasszállító repülőgép ajtaját egy román állampolgár. A gép spanyolországi belföldi járat volt, a hatóságok szerint nincs szó terrorcselekményről, tájékoztat az UltimaHora.es hírportál.

Az incidens egy Palma de Mallorca és Ibiza között közlekedő járat fedélzetén történt.

Közvetlenül a felszállást követően egy utas felállt a székéből, és a gép egyik ajtaja felé indult. A láthatóan feldúlt állapotban lévő férfi megpróbálta kinyitni a repülőgép ajtaját.

A 44 éves román állampolgárt néhány másodpercen belül lefogta a többi utas és a légi utaskísérők.

A pilóták riasztották a legközelebbi irányítótornyot, és kényszerleszállást hajtottak végre.

A Mallorca Zeitung portál szerint a gép biztonságban földet ért Ibiza spanyol szigeten, a romániai férfit pedig a civil őrség emberei vették őrizetbe utasszállító repülőút megzavarása miatt.

A férfi azt mondta, azért akarta kinyitni a gép ajtaját, mert öngyilkos akart lenni. A román állampolgárt mentővel vitték az ibizai Can Misses pszichiátriai intézetbe, ahol állapotfelmérésnek vetik alá. (4)


Rekord! Több mint félmillióan látogatták meg tavaly a tordai sóbányát

A Kolozs megyében található tordai sóbánya tavaly látogatottsági rekordot döntött: az oda érkezők száma megközelítette az 550 000-et, ami 15 százalékkal magasabb a 2014-es szintnél. A látogatók harmada érkezett külföldről – például Magyarországról, Németországból, Izraelből.

Simona Baciu, a sóbánya igazgatója elmondta, tavaly látogatottsági rekordot döntöttek.

„Abszolút rekordot döntött tavaly a látogatók száma, 15 százalékkal haladta meg a 2014-es szintet. 548 800 látogatónk volt, 70 ezerrel több, mint egy évvel korábban, amikor 478 ezren érkeztek. A turisták több mint harmada külföldről jött, olyan országokból, mint Magyarország, Németország, Lengyelország, Csehország vagy Izrael. A bevételeink meghaladták a 10 millió lejt, miközben a tordai sóbánya 2015-ös profitja az előző évi szint kétszeresére nőtt, meghaladva az 1,4 millió lejt” – részletezte Baciu.

Mint rámutatott, az eredmények azt mutatják, hogy a tordai sóbánya elérte a célt, amiért európai uniós pénzekből felújították. (4)


Felbontották a stopposokat szállító mentős munkaszerződését

A Temes megyei mentőszolgálat vezetősége hétfőn úgy döntött, hogy felbontja a munkaszerződését annak a mentőautó-sofőrnek, akit Lugos környékén lefilmeztek, amint több stoppost is felvett az út mentén, a felvételek pedig az internetre is felkerültek – írja ma a Mediafax.

A hírügynökség szerint Iancu Leonida, a Temes megyei mentőszolgálat igazgatója a elmondta, az intézmény vezetősége hétfői ülésén úgy döntött, hogy felbontja a stopposokat szállítómentős munkaszerződését.

„A sofőrt elhívták a gyűlésre, magyarázatot adott. Voltak már hibái, így az igazgatótanács a munkaszerződése felbontása mellett döntött. Korábban kapott már figyelmeztetést” – tájékoztatott az igazgató.

A Temes megyei mentőszolgálat vezetősége december 28-án vizsgálatot indított, miután egy mentőautó sofőrjét lefilmezték, amint Lugos környékén több stopost is felvett járművébe, a videó pedig felkerült az internetre. (4)


U-BT: kétpontos vereség Piteşti-en

Kétpontos vereséget szenvedett a Kolozsvári U-BT férfi kosárlabda csapat a Román Kupa negyeddöntőinek első mérkőzésén: Marcel Ţenter tanítványai a Piteşti-i MKK otthonában 60:62 (17:13, 8:15, 18:16, 17:18) arányban kaptak ki.

A visszavágót január 10-én 17.15 órától játsszák a sétatéri új sportcsarnokban. (13)


A világ legszebb „hókastélyai” közé került a rozsnyói vár

A Brassó megyei Barcarozsnyó vára felkerült azoknak a kastélyoknak a tízes toplistájára, amelyek legszebben mutatnak télen a Traveler turisztikai kiadvány szerint. A várat 2015-ben rekordszámú turista látogatta, csaknem 363 ezren csodálták meg.

A Conde Nast Traveler magazin tette közzé a világ legszebb „hókastélyainak” toplistáját. Gyönyörű tájak és impozáns várak szerepelnek rajta, amelyeket télidőn is érdemes meglátogatni.

A rozsnyói vár mellett a listán szerepel még Neuschwanstein kastélya (Bajorország, Németország), Alekszej Mihajlovics orosz cár palotája a Kolomenszkoje parkban (Moszkva, Oroszország), a Macumotói várkastély (Japán), a Hohenzollern kastély (Németország), a Hradzsin kastély (Prága, Csehország), a Blair kastély (Perthshire, Skócia), a Gamlehaugen kastély (Bergen, Norvégia), az Uchisar erőd (Nevsehir, Törökország), illetve az Inujama kastély (Japán).

Rozsnyó polgármestere Adrian Veştea úgy nyilatkozott, természetesen örül a listára kerülésnek, hiszen a dicséret jogos, hiszen évről évre nő a várat látogató turisták száma.


Meztelen férfi szaladgált a Szent Péter-bazilikában

Egy brazíliai férfi anyaszült meztelenre vetkőzött a Szent Péter-bazilikában és a hívők és turisták között szaladgált hétfő délután. A vatikáni csendőrség őrizetbe vette, egy római kórház pszichiátriai osztályára szállították - jelentette ma az olasz sajtó.

A negyvennégy éves férfi átjutott a Szent Péter-bazilikába való belépéshez szükséges biztonsági ellenőrzéseken. Amikor beért a bazilikába, minden ruháját levetette, csak tornacipőjét hagyta a lábán és hátizsákját a hátán. Meztelenül a főoltár irányába futott. A hívők és turisták későbbi beszámolói szerint a legnagyobb félelmet a hátán levő hátizsák keltette. Sokan attól tartottak, esetleg pokolgép van benne. A férfit a vatikáni csendőrség emberei állították meg, kabátot terítettek rá, és a Vatikánhoz közeli Santo Spirito (Szentlélek) kórház pszichiátriai osztályára vitték. Az egyébként ápolóként dolgozó férfi pszichológiai problémákkal küzd. Az olasz hatóságok vizsgálatot indítottak az ügyben.

A meztelen férfiról a Szent Péter-bazilikában készült felvételek azonnal felkerültek az internetes közösségi oldalakra. Néhány képet az olasz sajtó is közölt.

2009. december 24. estéjén egy szintén elmebetegségben szenvedő nő a Szent Péter-bazilikában bemutatott szentmise elején rávetette magát XVI. Benedek pápára. A 25 éves svájci-olasz nő később elmondta, hogy nem akarta bántani az akkori egyházfőt, csak találkozni vele. (4)


Tömegesen inzultáltak nőket szilveszter éjszakáján német városokban

Szilveszter éjjelén fiatal férfiak hordákba verődve "vadásztak" nőkre, inzultálták, fogdosták és meglopták őket Hamburg vigalmi negyedében; hasonló esetek történtek Kölnben is - írta honlapján a Bild német bulvárlap.

A cikk szerint a hamburgi esetek az ottani piroslámpás negyed híres Reeperbahn nevű utcájában történtek. Az újévet ünneplő nőket a beszámolók szerint a férfihordák körbeállták, verbálisan inzultálták, a mellüket fogdosták, a szoknyájuk alá nyúltak és meglopták őket.

A Bild szemtanúkra hivatkozva azt írta, hogy az elkövetők javarészt külföldi férfiaknak tűntek, feltehetőleg észak-afrikaiak voltak. A rendőrségre eddig hat feljelentés érkezett, az áldozatok 18 és 24 év közöttiek.

A bulvárlap arról is beszámolt, hogy Kölnben a szilveszter éjszakáján 80 nőt molesztáltak és raboltak ki. Wolfgang Albers, a helyi rendőrség vezetője azt mondta, az elkövetők egy nagyjából ezer fős csoportból kerültek ki, akik "kinézetük alapján az arab vagy az észak-afrikai térségből származtak". (4)


FOTÓRIPORT - Levereti a városháza az omladozó faldíszeket

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal a megyei katasztrófa-védelmi felügyelőséggel és a Területi Műemlékvédő Bizottság szakembereivel közösen közel százötven belvárosi épületről vereti le az omladozó faldíszeket az elkövetkezendő egy-két hónapban, hogy megelőzzék azt, hogy a hatalmas díszek és leomló vakolatok emberéletben tegyenek kárt – közölte a kolozsvári önkormányzat a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

Fotósunk a Horea és a Dacia utca sarkánál levő épületnél zajló akciót kapta lencsevégre.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


DJ Tiesto fellép az idei Untold fesztiválon

DJ Tiesto az első hivatalosan bejelentett fellépő az Untold fesztivál második kiadásán, amelyet augusztus 4–7. között szerveznek Kolozsváron.

Az Untold fesztivál szervezőinek mai sajtóközleménye szerint az eseményen a romániai közönség kedvencei közül öten is színpadra lépnek majd.

„A fesztivál öt napja alatt az EDM műfaj (Electro-Dance-Music) öt képviselője is fellép, a romániai közönség, de főleg az Untold fesztiválozói által legáhítottabb művészek közül. A 2016-os Untold első bejelentett fellépője Tiesto, a műfaj egyik legnagyobb és legismertebb neve, akihez a következő időszakban csatlakozik majd az EDM többi négy királya is, aki nyáron szintén ellátogat majd Kolozsvárra, több más előadóval együtt. Tiestót karrierje során a Mixmag minden idők legnagyobb DJ-jének, a Rolling Stone első számú DJ-nek, a DJ Magazine pedig az elmúlt húsz év kedvenc lemezlovasaira vonatkozó olvasói szavazatok alapján legendának nevezte” – áll a közleményben.

Tiesto minden jelentős zenei fesztiválon részt vesz, volt már közös munkája Kanye Westtel, a Coldplay-jel, Katy Perry-vel, Martin Garrix-szel, John Legenddel és sok más előadóval. (4)


  « Első oldal    1   2    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:550
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 287
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap