label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr

Meghalt Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr – jelentette honlapján a Variety című amerikai filmes szakfolyóirat vasárnap.

A kortárs film- és fotóművészet egyik legjelentősebb alkotója január elsején, életének 86. évében hunyt el – közölte a honlappal az operatőr üzlettársa, Yuri Neyman.

Zsigmond Vilmos 1978-ban nyerte el a filmművészet legrangosabb elismerését Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című filmjének operatőreként, mert "sajátos technikájával a digitális effektusok korát megelőzve volt képes meghökkentő látványt nyújtani". (2)

MTI Fotó: Kovács Tamás


Fegyveresek foglaltak el Oregonban egy szövetségi épületet

Fegyveresek egy csoportja tart uralmában egy vadvédelmi központot az Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Oregon szövetségi államban, tiltakozásul két farmer bebörtönzése miatt – tájékoztat az MTI.

A fegyveres csoport szombat este foglalta el az oregoni nemzeti parknak az illetékes szövetségi minisztérium tulajdonában lévő épületét. Vezetőjük a The Oregonian című helyi lapnak telefonon elmondta, így akarják kifejezni szolidaritásukat két barátjukkal, akiknek hétfőn börtönbe kellene vonulniuk.
 

„Azt tervezzük, hogy évekig itt maradunk” – jelentette ki a csoport vezetője, Ammon Bundy. Egyúttal azt is tudatta, hogy százötven támogatójuk van velük. Közölte: nem áll szándékukban bárkit is bántani, de abban az esetben nem zárják ki az erőszakot, ha a rendőrség megpróbálná kitessékelni őket onnan.        

Az épületet azt követően foglalták el, hogy a közeli Burns városkában rokonszenvtüntetés volt egy apa és fia mellett. Dwight Hammon farmernek és fiának ugyanis vissza kell mennie a börtönbe, mert gyújtogatásért kiszabott büntetésüket a bíróság súlyosbította. Hammondékat 2012-ben ítélték el, mert közterületet gyújtottak fel, hogy megvédjék a farmjukat a fenyegető erdőtűztől. Akkor egy év szabadságvesztést kaptak, ezt le is töltötték, ám a szövetségi ügyészek fellebbeztek, mondván, szövetségi tulajdonban lévő közterület felgyújtásáért minimum öt év börtönbüntetés jár.
 

Dave Ward seriff a The Oregoniannal közölte, több szervezet dolgozik az ügy megoldásán. (10)


Vizsgálni szándékszik az Európai Bizottság a jogállamiság lengyelországi helyzetét

Az Európai Bizottság januárban napirendre tűzi a jogállamiság lengyelországi helyzetének kérdését, miután a varsói parlament néhány nappal ezelőtt megszavazta a közmédia átalakításáról szóló törvénymódosítást, amely széles körű tiltakozást váltott ki Lengyelországban és külföldön egyaránt.

A brüsszeli szervezet ma kiadott közleménye szerint a vitát január 13-án, az uniós biztosok következő tanácskozásán rendezik meg. A kérdés Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök kezdeményezésére került fel az ülés napirendjére.
 

A közleményben azt írták, „túl korai lenne találgatásokba bocsátkozni az esetleges következő fázisokról”, s leszögezték, hogy „intenzív párbeszédet folytatnak lengyel partnereikkel”.


Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke szerdán levéllel fordult a lengyel kormányhoz, részletes tájékoztatást kért a törvényről és arról, hogy mennyiben vették figyelembe előkészítésekor a hatályos közösségi szabályozást és a média sokszínűségének követelményét.
 

A lengyel parlament alsóházában szerdán, a felsőházban pedig másnap megszavazott jogszabály azonnali hatállyal megszüntetné a közszolgálati rádió és televízió jelenlegi vezetésének mandátumát. Az eddig több részvénytársaság keretében működő rádió és tévé vezetőit ezentúl a kincstárügyi miniszter nevezné ki.


Az októberi választások nyomán kormányra került jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) a közmédia szerepének megerősítésével, a nézetek pluralizmusának biztosításával indokolja a reformot. A módosítás ellenzői szerint a kormánypárt célja a közmédia feletti állami felügyelet megerősítése. (10)
 


Nem apadt a Horvátországba érkező migránsok száma

Az új évben sem csökkent a Horvátországba érkező migránsok száma, szilveszter éjszaka óta 7 ezer ember lépte át a szerb-horvát határt – közölte ma honlapján a horvát belügyminisztérium.
 

A tárca adatai szerint a magyar-szerb zöldhatár szeptemberi lezárása óta Horvátországban 562 428 embert vettek nyilvántartásba.
 

A 24sata horvát napilap arról cikkezett, hogy új szabály lépett érvénybe január elsejétől a migránsok szállítását illetően a balkáni útvonalon. Mielőtt a Közel-Keletről érkező bevándorlók a szerbiai Síden felszállnak a horvát vonatra, a horvát hatóságok kérésére a szerb rendőröknek jegyzéket kell készíteniük róluk, amelyben szerepel a migránsok pontos neve és származási országa. A horvát fél részéről az is kitétel, hogy egy szerelvényre legfeljebb 940 migráns szállhat fel. Korábban ez a szám meghaladta az ezer főt. 
 

Szlovénia a múlt héten a migránsok szigorúbb azonosítását kérte Horvátországtól, miután Ausztria sok Szlovéniából érkező migráns fogadását visszautasította azzal az indokkal, hogy hamis személyazonossági iratokkal rendelkeztek.

Milan Brglez, a szlovén parlament elnöke szombaton a Vecer című napilapnak adott interjújában kifejezte óhaját, hogy a szlovén kormány mielőbb tárgyalásokba kezdjen az új horvát kormánnyal a migrációs válság kezelését illetően. Szerinte Zorán Milanovic volt kormányfő „nem volt konstruktív” partner, kijelentésivel csak rontott a két ország viszonyán. (10)


Öngyilkos merénylők támadtak egy iraki támaszpontra

Öt öngyilkos merénylő támadott meg ma egy támaszpontot az iraki fővárostól, Bagdadtól északra, a biztonsági erők legalább 15 tagja meghalt, 22 megsebesült.

Biztonsági források tájékoztatása szerint két merénylő Tikrit város külterületén, egy korábbi amerikai katonai bázis kapujánál hozta működésbe a járművébe rejtett pokolgépeket. Három másik támadó behatolt a katonai létesítmény területére, és ott robbantott.

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet az interneten nyilvánosságra hozott közleményében vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért. (10)


Sorállás az olasz-francia határnál

Több órán keresztül álltak sorban a hétvégén a francia Alpokba indult olasz autósok a párizsi terrortámadások után bevezetett szigorú francia határellenőrzés miatt – jelentette ma az olasz sajtó.

 Az Olaszországból Franciaországba vezető Mont Blanc- és Frejus-alagutaknál szombaton három-négy órás sorokban várakoztak a francia Alpokba tartó olasz gépkocsik. A két ország közötti alpesi határátkelőknél ugyanis a francia hatóságok tüzetes és egyenkénti ellenőrzésnek vetették alá az autókat és utasaikat a november 13-i párizsi merényletek után életbe léptetett terrorellenes biztonsági intézkedések eredményeként. Azóta most először esett a hó és a síelők tömegével indultak Olaszországból Franciaországba. 
 

Az olasz oldalon a fagypont alatti hőmérsékleten várakozó autósoknak az olasz polgári védelem és Vöröskereszt osztott meleg italt és ételt. A sorok szombat éjszakára szűntek meg. A Franciaországban tartózkodó olasz síelők a jövő hét közepén indulnak haza, amikor vége lesz az olaszországi téli szünetnek. (10)


112 millió dollár gyűlt Hillary Clinton kampányára

Jó hírrel kezdheti az újesztendőt Hillary Clinton. A demokraták elnökjelölt-aspiránsának 2015-ben összesen 112 millió dollárt sikerült gyűjtenie a kampányára.

A Clinton-kampány az év utolsó negyedében 55 millió dollárt szerzett, ebből 18 milliót a demokraták Országos Bizottsága (a Demokrata Párt vezető szerve) és az egyes szövetségi államok pártszervei gyűjtöttek, a Hillary Győzelmi Alap nevű szervezeten keresztül. A kampány operatív vezetői elmondták: arra számítottak, hogy az év utolsó három hónapjában Clinton pártbéli riválisa, Bernie Sanders megelőzi őket, ugyanis a harmadik negyedévben csaknem annyi pénzadományt kapott, 26 millió dollárt, mint Hillary Clinton, akinek a kampányára 28 millió dolláros felajánlás érkezett. 

Hillary Clinton kampánystábja közölte: az adományok több mint 60 százaléka nőktől érkezett, és az összes felajánlás 94 százaléka a negyedik negyedévben százdolláros, vagy annál kisebb összegű volt. (10)


Importtilalmat rendelt el Ukrajna az orosz élelmiszerekre

Ukrajna január 10-től megtiltja az orosz élelmiszerek importját. Az erről szóló döntés szombaton került fel az ukrán kormány honlapjára.

Az ukrán intézkedés válaszlépés, ugyanis december 21-én az orosz miniszterelnök olyan tartalmú rendeletet írt alá, amely szerint Oroszország kiterjeszti Ukrajnára a nyugati országokat sújtó élelmiszerembargót január 1-jétől, az Európai Unió és az Ukrajna közötti szabadkereskedelmi megállapodás hatályba lépésének napjától. (10)


Fehér Ház: több időre van szükség az Iránnal szembeni szankciók előkészítéséhez

Az Egyesült Államok kormányzata azt várja, hogy Irán az elkövetkező hetekben befejezze a nemzetközi atommegállapodás életbe léptetéséhez szükséges intézkedéseket, ugyanakkor az ország ballisztikus rakétákkal végzett kísérletei miatti szankciók előkészítéséhez Washingtonnak több időre van szüksége – közölte az amerikai államfő nemzetbiztonsági tanácsadójának helyettese újságírókkal.

Ben Rhodes Maui szigetén (Hawaii-on) tartott rövid tájékoztatót helyi idő szerint szombaton, Obama elnök ugyanis – mint nyolc éve minden alkalommal – a karácsonyi-újévi ünnepek idején ott vakációzik a családjával.
 

Rhodes többek között arról beszélt, hogy a kormányzatnak további diplomáciai egyeztetésekre van szüksége, mielőtt szankciókat hirdetne Teherán ellen rakétaprogramjának fejlesztése miatt. A politikus ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a döntés nem azért várat magára, mert Teherán nyomást gyakorol Washingtonra.
 

Hozzátette, a washingtoni kormány figyelemmel követi az Iránnal kötött hathatalmi megállapodás iráni kötelezettségeinek betartását, illetve a paktumban foglalt intézkedések megvalósítását. (10)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 360
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap