label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Rendőrök hallgatták ki a művelődésügyi minisztérium több dolgozóját

Gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó rendőrök hallgatták ki ma a művelődésügyi minisztérium több munkatársát befolyással való üzérkedésről szóló ügy kapcsán, amelyben már három személyt őrizetbe vettek, tudta meg a nyomozáshoz közeli forrásokból a Mediafax.

A hírügynökség szerint két férfit értek tetten a rendőrök csütörtök este, amikor 6000 eurót vettek át annak fejében, hogy befolyásolják egy kulturális intézmény engedélyekért felelős bizottságának tagjait.

A nyomozók szerint január folyamán egyikük 10 ezre eurót kért egy engedély megszerzéséért, az állítva, mind közvetlenül, mind egy másik személy révén befolyással tud lenni egy kulturális intézmény engedélyeztető bizottságának tisztviselőire. A két férfit egy nő is segítette. (4)


Szijjártó: új lendületet kell adni a magyar-román együttműködésnek

Új lendületet kell adni a magyar-román együttműködésnek, hogy az egymás tiszteletén alapuljon, erőforrásként tekintsen a nemzeti közösségekre, és kiaknázza a gazdasági lehetőségeket - jelentette ki ma Bukarestben Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter Lazăr Comănescuval találkozott.

A két külügyminiszter közös sajtótájékoztatóján a magyar diplomácia vezetője beszámolt arról, hogy az Eximbank 370 millió eurós hitelkeretet nyit a magyar-román vállalatközi együttműködés fejlesztésére. Megállapodott román partnerével abban is, hogy 2019-ben összekötik Magyarország és Románia gázvezetékrendszerét.

Két éven belül megnyílhat a második gyorsforgalmi összeköttetés is Magyarország és Románia között, amikor összekötik a magyar M4-es és román A3-as autópályát- közölte Szijjártó Péter. (4)


Tiltakozásképpen felgyújtotta a gépkocsiját

Ma a „korrupcióellenes tiltakozás” megnyilvánulásaként egy férfi felgyújtotta autóját Bukarestben a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) székháza előtt. Az incidens után a tiltakozót bevitték a 20-as számú rendőrőrsre.

A rendőrök tájékoztatása szerint gesztusával a férfi a korrupció ellen tiltakozott.

A helyszínre két tűzoltóautó szállt ki, és eloltották a tüzet – közölte a Bukarest–Ilfov Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU).

A 66 éves alexandriai férfit, akinek autóját Olt megyében írták forgalomba, bevitték kihallgatásra a rendőrség 20-as számú őrsére. Az üggyel megbízottak meghatározzák majd, hogy pontosan milyen körülmények között történt az incidens. (4)


Kihirdette a dohányzásellenes törvényt Johannis

Ma kihirdette Klaus Johannis államfő azt a törvényt, amely megtiltja a dohányzást a nyilvános terekben. Az alkotmánybíróság két nappal ezelőtt nyilvánította alkotmányosnak a jogszabályt.

„Románia elnöke, Klaus Johannis ma, január 29-én írta alá azt a dekrétumot, amellyel kihirdetésre került a 2002/349-es törvény módosítása és kiegészítése, a dohánytermékek fogyasztása okozta káros hatások megelőzése és megfékezése céljából” – jelentette be az államelnöki hivatal.

Az alkotmánybírák szerdán döntöttek úgy, hogy alkotmányos a dohányzásellenes törvény, elutasítva ezzel a 33 szenátor által aláírt fellebbezést. A honatyák úgy vélték, a zárt tér meghatározása a jogszabályban a diszkrimináció egy formáját vezeti be.

A képviselőház által elfogadott törvény szerint tilos a dohányzás „minden, a nagyközönség számára nyitott vagy tömeges használatra épült térben, függetlenül attól, hogy milyen tulajdonjogi forma érvényes rá, amelynek van teteje, plafonja vagy mennyezete, és amelyet legalább két fal határol, azoknak a formájától, ideiglenes vagy állandó mivoltától függetlenül”. (4)


Predoiu: az igazságügyi miniszter mondja meg világosan, támogatja-e Niţut vagy kérje visszahívását

Cătălin Predoiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke felszólította Raluca Prună igazságügyi miniszter, hogy nyilvánosan vállalja fel Tiberiu Nițu legfőbb ügyész támogatását, vagy kérje visszahívását tisztségéből az ellene felmerült gyanúk miatt.

„A probléma újra az igazságügyi miniszter előtt van, mivel úgy értem, hogy több megbeszélés volt közöttük, a sajtó azt spekulálta, hogy a tárcavezető kérhette Nițu úr lemondását, a miniszter ezt nem cáfolta, tehát elég okunk van, hogy higgyünk annak a vélekedésnek miszerint a miniszter kérte a legfőbb ügyész lemondását. Amikor közvetve benne van a DNA által egy honatya mentelmi joga felfüggesztése érdekében indított eljárásban, Niţu úr nagyon kényes helyzetben van, és megkérdőjelezi a rendszer működését. A legfőbb ügyészség intézménye fontos, és nem szabad ilyen dilemmáknak kihatniuk rá” – nyilatkozta ma Predoiu az RFI-nek. (4)


CFR: Kétgólos vereség a Partizántól

A ciprusi edzőtáborozáson levő Kolozsvári CFR 1907 labdarúgócsapata kétgólos vereséget szenvedett a szerb Partizán Belgrád együttesétől.

Végeredmény: • Partizán–CFR 3–1 (2–1). (7)


FOTÓRIPORT – Ruházati cikkeket kötöttek a fákhoz a rászorulóknak

A Facebook közösségi portál segítségével egyedi akciót szerveztek a kolozsvári önkéntesek: ruházati cikkeket kötöttek a Sétatéren levő fákhoz, azzal a céllal, hogy a rászorulók válogathassanak belőlük. Az akció Bulgáriából indult, s több hazai városban is megszervezték.

A fotóriport ide kattintva tekinthető meg. (4)


Londonban is magyar tudósklub alakult

Tudományos előadásokkal tartotta alakuló rendezvényét csütörtök este a londoni magyar nagykövetségen a londoni magyar tudósklub, amely része a világ több nagyvárosában már működő hasonló hálózatoknak - írja ma az MTI.

A klub célja, hogy fórumot teremtsen az Egyesült Királyságban élő és dolgozó magyar tudósoknak tudományos munkájuk bemutatására és a kapcsolatépítésre.

A késő estébe nyúló tudományos szimpóziumon előadást tartott Korbonits Márta, a londoni Queen Mary University endokrinológus professzora, Bátonyi Gábor, a Bradfordi Egyetem történésze és Csányi Gábor, a Cambridge-i Egyetem mérnöktudományi tanszékének előadója.

Prőhle Gergely, a magyar kormány nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára, a londoni tudósklub megalakításának egyik kezdeményezője a rendezvényen elmondta: Magyarország számára igen fontos a külföldön dolgozó magyar tudósok hálózatának kiépítése és fenntartása. Ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a londoni az ötödik ilyen jellegű tudósklub, mivel hasonló szerveződések működnek már Los Angelesben, New Yorkban, Berlinben és Brüsszelben.

A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a magyar kormány ösztöndíjrendszert alakított ki a külföldön dolgozó tudósok és magyarországi diákok, valamint külföldi diákok és magyarországi tudósok kapcsolatfelvételének segítésére. A cél a magyar felsőoktatás nemzetköziesítése, és ebben a kormány a lehetőségteremtő szerepét tölti be, egyebek mellett a Campus Mundi támogatási rendszerrel - hangsúlyozta a londoni rendezvényen Prőhle Gergely. (4)


Barack Obama: a következő elnök is demokrata párti politikus lesz

A republikánusok iowai tévévitájával szinte egy időben mondott beszédet az amerikai elnök Baltimore-ban csütörtökön, ahol pártja kongresszusi képviselői tartják szokásos évi konferenciájukat. Barack Obama azon meggyőződésének adott hangot, hogy távozása után szintén demokrata párti politikus költözik majd a Fehér Házba - írja ma az MTI.

Az elnök Joe Biden alelnök társaságában vett részt a demokrata képviselők háromnapos marylandi konferenciájának első napján. Bizakodónak mondta magát, úgy fogalmazott: nem aggódik amiatt, hogy a demokraták csapata ne maradna együtt.

"Novemberben a demokraták győznek majd" - fogalmazott.

Beszédében általában is dicsérte pártja eddigi munkáját, annak ellenére, hogy a demokraták kisebbségbe kerültek a képviselőházban. Az elnök most 188 törvényhozó előtt fejtette ki gondolatait, s azt mondta, büszke arra a munkára, amelyet együtt végeztek elnöksége idején. Biztatta a demokratákat, hogy szilárdítsák meg az eddig elért eredményeket. "Ha hűek maradunk elveinkhez, akkor nemcsak a pártunknak lesz jó éve, hanem Amerikának is" - fogalmazott.

Beszédében Joe Biden alelnök ugyancsak optimizmusának adott hangot. Úgy vélte: a demokraták ősszel nemcsak a Fehér Házat hódítják meg, hanem a törvényhozást is.

A konferencián a képviselők díszes kerámia-tállal ajándékozták meg az elnököt. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 1266
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap