label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Oprea azt kéri a szenátoroktól, szavazzák meg a DNA rá vonatkozó kérését

Gabriel Oprea, a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) elnöke a szenátus elnökének Călin Popescu Tăriceanunak és a felsőház jogi bizottsági elnökének, Cătălin Bobocnak címzett mai nyílt levelében azt kéri a szenátoroktól, szavazzák meg a DNA rá vonatkozó kérését.

„Románia alkotmánya 109. cikkelyének 2. bekezdése, illetve az alkotmánybíróság határozatai alapján csak Románia szenátusa kérheti egy volt miniszter elleni bűnvádi eljárás elindítását miniszterként elkövetett tettek miatt, amennyiben az jelenleg szenátori tevékenységet folytat. Közlöm önökkel, hogy nem igénylem a mentelmi jogot, mert úgy vélem, fény derül majd az igazságra, tehát ártatlanságomra. Épp ezért azt kérem szenátortársaimtól, szavazzák meg az eljárás indítására vonatkozó kérést, hogy az igazság kiderítése ne teljen még több időbe” – írja Oprea a ma közzétett nyílt levélben. (4)


Rasszista támadás során felgyújtották egy román család autóját Belfastban

Nem érzi biztonságban magát belfasti otthonában egy román házaspár, miután egy rasszista támadás során autójuk porrá égett – számol be online kiadásában a Belfast Telegraph.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Markó Béla: az RMDSZ kategorikusan az egyfordulós polgármester-választás mellett foglal állást

Az RMDSZ kategorikusan kiáll az egyfordulós polgármester-választás mellett – jelentette ki ma Markó Béla szenátor az RFI-nek nyilatkozva. Szerinte már túl késő törvényt módosítani.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Alkotmányosnak bizonyult a dohányzást korlátozó törvény

Nem sérti az alaptörvényt a dohányzást korlátozó törvény, amelyet decemberben fogadott el a parlament, így nincs akadálya a jogszabály kihirdetésének és életbe léptetésének - állapította meg ma az alkotmánybíróság.

Részletek a Napirenden rovatban. (4)


Vádat emelt az ügyészség Dan Şova ellen

Vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség Dan Şova szenátor ellen, aki Victor Ponta volt miniszterelnök barátja és egykori üzlettársa.

A szenátort befolyással való üzérkedéssel vádolják. A vádhatóság szerint a szenátor közbenjárt a govorai (Vâlcea megye) hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől a szenátor minden hónapban megkapta a pénz felét. Az ügyészség szerint két ilyen szerződést is kötött a hőerőmű a szenátor közbenjárására, egyet 2011-ben, a másodikat 2013-ban. A vádhatóság szerint a hőerőműnek nem volt szüksége ezekre a szerződésekre, mert abban az időszakban rendelkezett jogi osztállyal, ahol hat jogász volt alkalmazásban.

A vádhatóság Mihai Balan, a hőerőmű igazgatója ellen is vádat emelt, aki a szerződések révén 1,3 millió lej kárt okozott az állami vállalatnak.

Şova ellen tavaly szeptemberben már vádat emeltek egy másik ügyben, amelyben maga Ponta is érintett. Pontát azzal vádolják, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Şova cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított. Ítélet még nem született ebben a perben. (4)


Gyerekkönyv lett a Costa Könyvdíj abszolút győztese

Frances Hardinge, a The Lie Tree (A hazugság fája) című gyerekeknek szóló regény szerzője vehette át kedden este Londonban a tekintélyes brit Costa Könyvdíj fődíját. A díjat megköszönve a meglepett írónő úgy fogalmazott: „Igazán fantasztikus most gyerekeknek és fiataloknak szóló regényt írni”.

A Costa Book Awards öt kategóriában díjazza a könyveket: regény, első regény, életrajz, költészet és gyermekkönyv mezőnyben. A kategóriák győztesei közül kerül ki az abszolút nyertes. Az év könyve versenyt idén Frances Hardinge kötete nyerte – számolt be róla a BBC News. A zsűri indoklása szerint Hardinge viktoriánus krimije minden korosztályt magával ragad. „Részben horror, részben detektívregény, részint történelmi, részint fantasztikus történet nagyszerű főhőssel és elbeszélői feszültséggel” – méltatta a testület elnöke, James Heneage a művet, hozzáfűzve, hogy szerinte az letehetetlen, egyhuzamban végig lehet olvasni. (2)


Németországban is bemutatják a Saul fiát

Németországban is bemutatják a Saul fia című magyar filmet, a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában Oscar-díjra jelölt alkotást március 10-től vetítik a német mozikban.

Nemes Jeles László rendező első nagyjátékfilmjét kedd este nagy sikerrel vetítették Berlinben egy meghívásos, előzetes bemutatón a holokauszt zsidó áldozatainak kártalanításáért küzdő nemzetközi civil szervezet, a Jewish Claims Conference (JCC) szervezésében, amely a Magyar Nemzeti Filmalap mellett a film gyártásában is közreműködött finanszírozóként.

A német főváros egyik legpatinásabb filmszínházában, a Delphi Filmpalastban rendezett eseményen csaknem valamennyi német parlamenti párt és több tekintélyes civil szervezet képviseltette magát. A koncentrációs táborok foglyai közül kiválogatott munkacsapatok, a Sonderkommandók világát bemutató munkát felvezető beszédében Marian Turski, a varsói zsidó történeti intézet holokauszt-túlélő vezetője kiemelte, hogy Auschwitzban a Sonderkommandók tagjait még a német náciknál is erősebben gyűlölte, és nagyon hálás a sorsnak, amiért őt nem válogatták be egy ilyen csoportba. Ugyanakkor ennyi év után visszatekintve úgy érzi, valószínűleg a Sonderkommandók tagjai a foglyoknál is mélyebb szenvedést élhettek át a lágerekben. (4)


FOTÓRIPORT – U-BT: Magabiztos siker

A férfi kosárlabda Nemzeti Liga 17. fordulójában 25 pontos győzelmet aratott a fehérben játszó Kolozsvári U-BT: 94:69 (23:27, 24:7, 19:13, 28:22) arányban nyert a Temesvári KK ellen a Horia Demian Sportcsarnokban.

A felvételek ide kattintva tekinthetők meg. (7)


Több mint 40 százalékkal több, 250 millió lejnyi helyi adót fizettek ki tavaly bankkártyával

Mintegy 250 millió lej értékben fizettek ki tavaly helyi adót bankkártyával, ami 42 százalékos növekedést jelent. Az internetes kifizetések 74 százalékkal bővültek, miközben bővült az elfogadóhelyek jegyzéke – derül ki a számsorokból, amelyeket a romániai bankok juttattak el a Visa Europe-hoz.

Összesen közel 750 ezer kártyás fizetést regisztráltak tavaly a helyi adók kifizetésekor, ami csaknem 50 százalékos bővülést jelent az előző esztendőhöz képest.

„Gyakrabban használták a romániai lakosok a bakkártyájukat adófizetéskor, ám az internetes kifizetéseknél látványos a növekedés, ott ugyanis megkétszereződött a tranzakciók száma. Ilyen körülmények között örömmel tölt el, hogy azt tapasztaljuk, a hatóságok támogatják a kártyás fizetéseket, illetve a Ghiseul.ro online platform fejlesztését – itt a távközlési és a pénzügyminisztérium 2016-os évre vonatkozó stratégiájára gondolok. Ezek a kezdeményezések támogatják a Visa és a hozzá csatlakozott bankok 2009 óta tartó romániai erőfeszítéseit, beleértve a tájékoztató és oktató kampányokat, mint ahogy az adók és illetékek kártyás kifizetését, ami idén februártól elérhető” – idézi a közlemény Cătălin Creţu, a Visa Europe Romániáért, Horvátországért, Máltáért és Szlovéniáért felelős regionális igazgatóját. (4)


Terrorakciót előztek meg az Egyesült Államokban

Letartóztattak egy huszonhárom éves fiatalembert a wisconsini Milwaukee városában, mert a gyanú szerint tömegmészárlásra készült a város szabadkőműves templomában - közölték amerikai illetékesek.

A 23 éves Samy Mohamed Hamzeh-t a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csalta tőrbe. Az FBI álügynökeitől a fiatal férfi két, hangtompítóval ellátott automata fegyvert vásárolt. A letartóztatást az FBI különleges ügyosztályának munkatársa, Robert Shields közleményben jelentette be. A közlemény szerint a nyomozással és a letartóztatással az FBI-nak sikerült egy tömegmészárlást megelőznie.

A szövetségiek szeptember óta figyelték és követték Hamzeh-t, aki - egyik informátoruk szerint - tavaly októberben még Ciszjordániába készült, hogy ott izraelieket öljön meg, de később megváltoztatta a terveit, és az Egyesült Államokban tervezett merényletet. Az FBI két fedett ügynöke - az iszlám hívének és harcosának mondva magát - a férfi bizalmába férkőzött, ezért ő részletesen megosztotta velük a terveit, sőt, a két FBI-ügynök úgy tett, mintha aktívan részt akarna venni a gyilkos akcióban.

A Szövetségi Nyomozó Iroda kedden este vérfagyasztó részleteket hozott nyilvánosságra a titokban rögzített beszélgetésekből. Ezekből kiderült, hogy Hamzeh legalább harminc embert akart megölni, és a nyilvánosságra hozott hangfelvétel tanúsága szerint azt mondta: ha ez sikerül, akkor "boldog leszek, száz százalékig boldog, mert erre az egész világ odafigyel majd". A tervezett terrorakciót állítólag azzal próbálta "igazolni", hogy azzal a muszlim vallást védelmezné.

A hatóságok nem közölték, hogy vajon Hamzeh amerikai állampolgár-e. Törvénytelen fegyverviselésért és regisztrálatlan lőfegyver birtoklásáért emeltek vádat ellene. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 339
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap