label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Szerdán tárgyalja a szenátus házbizottsága a DNA-nak a Gabriel Opreára vonatkozó kérést

Szerdán tárgyalja a szenátus házbizottsága az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) arra vonatkozó kérését, hogy megkezdődhessen a Gabriel Oprea volt belügyminiszter elleni, hivatali visszaélés miatt indított bűnvádi eljárás.

A szenátus vezetőségének ülése 11 órakor kezdődik, jelentette be ma a felsőház elnöke, Călin Popescu Tăriceanu.

A jogi bizottság szenátorai jövő kedden üléseznek a DNA kérésének megvitatása céljából.

Gabriel Oprea szenátort, volt belügyminisztert hivatali visszaéléssel vádolják, amiért kiszállásaira rendőri kísérettel járt. A szolgáltatást egy írásbeli megegyezés alapján illegális módon használhatta Tiberiu Nițu főügyész is. (4)


Brassóban fogtak el egy, az amerikai hatóságok által három éve keresett férfit

A brassói rendőrök fülelték le azt a 32 éves férfit, akinek a nevére az amerikai hatóságok 2012-ben adtak ki nemzetközi körözést informatikai csalás és útlevéllel történő csalás miatt. A férfit hamarosan átadják az amerikai rendőrségnek.

A Brassó Megyei Rendőrség szóvivője, Liviu Naghi elmondása szerint a bűnügyi nyomozási osztály rendőrei hétfőn fogták el a 32 éves brassói férfit, aki ellen nemzetközi körözés volt érvényben.

„A férfit a brooklyni igazságügyi hatóságok keresik, nevére 2012. december 20-án adtak ki nemzetközi letartóztatási parancsot csalási összeesküvés, pénzmosás, útlevéllel elkövetett csalás és hamisított védett márkákkal való kereskedés miatt” – mondta Naghi.

A férfit hétfőn állították a brassói ítélőtábla ügyészsége elé, amely elrendelte 24 órás őrizetbe vételét, kedden pedig letartóztatási és kiadatási javaslattal állhat bíróság elé. (4)


Cioloş: Románia anyagilag is kész támogatni Moldovát

Románia támogatja Moldova európai közeledését, és kész anyagi segítséget nyújtani számára, ha az új kisinyovi kormány konkrét reformokkal bizonyítja európai elkötelezettségét - jelentette ki ma Dacian Cioloş miniszterelnök, miután a múlt héten beiktatott Pavel Filip moldovai kormányfővel találkozott.

Cioloş szerint a tavaly aláírt 150 millió eurós hitelszerződés első, 60 milliós részletét akkor hívhatja le a moldovai kormány, ha a megállapodást a parlament és államfő is jóváhagyja, a Nemzetközi Valutaalap pedig megállapodik Moldovával egy új hitelmegállapodás menetrendjéről.

Filip kijelentette: Románia támogatását létfontosságúnak tartja, kormánya pedig eltökélt abban, hogy elindítsa az országot az EU-val kötött társulási egyezményben foglalt reformok útján. (4)


Kiállítással kezdődött meg az ENSZ-ben a holokausztra emlékezés hete

Holokauszt, golyókkal címmel nyílt kiállítás hétfő este az ENSZ New York-i székházában, ezzel megkezdődött az a négynapos rendezvénysorozat, amellyel a világszervezet a holokauszt áldozataira emlékezik.

A kiállítást a Yahad-in-Unum nevű globális humanitárius szervezet rendezte a francia ENSZ-képviselettel közösen, és a szervezet elmúlt tíz éve kutatásainak relikviáit mutatja be.

A Yahad-in-Unum héber és latin szóból képzett kifejezés, azt jelenti: együtt. 2001-ben hozta létre Patrick Desbois francia katolikus pap, akinek nagyapját a második világháború idején a nácik az ukrán-lengyel határon lévő egyik koncentrációs táborba hurcolták. Ez a személyes indíttatás arra késztette a papot, hogy munkásságát részben a katolikus-zsidó párbeszédnek szentelje, részben pedig a holokauszt áldozatainak emlékeit kutassa.

A párizsi székhelyű szervezet célja, hogy felkutassa és feltárja a zsidók kivégzési helyeit, tömegsírjait, emlékeit Ukrajnában, Fehéroroszországban, Oroszországban, Lengyelországban és Moldovában. A mostani kiállításon a kutatások során előkerült tárgyi emlékekkel, videós tanúságtételekkel, emlékezésekkel ismerkedhetnek meg a látogatók.

Ma délután újabb kiállítás nyílik az ENSZ székházában Élet a túlélés után címmel, szerdán, a holokauszt nemzetközi emléknapján pedig nemzetközi konferencia lesz. A konferencián felszólal Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára, aki egyúttal a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség soros magyar elnöke. A központi megemlékezésre meghívást kapott két magyar roma muzsikus, Kopár Antal és Horváth Béla is. Őket az ENSZ főtitkárhelyettese a magyar ENSZ-misszió által korábban szervezett roma holokauszt megemlékezésen ismerte meg. (4)


Eltávolították a többnyelvűséget kérő hirdetőtáblát

Mára ismeretlenek eltávolították az E60-as európai út kolozsvári bevezetőszakasza melletti hirdetőtáblát, amelyen egy holland vállalkozó a kolozsvári többnyelvűséget kérte számon Emil Boc polgármestertől.

A vállalkozó, Landman Gábor - a nyelvi jogok aktivistája - megbízásából egy reklámügynökség pénteken tette ki a reklámtáblát, amely angol nyelven szólította meg Kolozsvár polgármesterét a következő szöveggel: Boc úr! A cégemnek Schengen kell, nem sovinizmus! A felirat hátterében egy háromnyelvű kolozsvári helységnévtábla szerepelt, és a vállalkozó tanácsadó cégének az internetes címe.

A honlapon egy Emil Boc polgármesternek címzett nyílt levél is olvasható, melyben a vállalkozó felrója, hogy még mindig nem épült meg a Kolozsvárt Európával összekötő autópálya, a korrupció miatt 2011 óta halogatják Románia schengeni tagfelvételét, és nem tapasztalja az alapvető európai értékek tiszteletét.

"Megdöbbentett, amikor számomra nemrég világossá vált, hogy ön minden hatalmában álló eszközzel arra törekedett, hogy ezeket a többnyelvű, Cluj-Napoca - Kolozsvár - Klausenburg feliratú helységnévtáblákat ne helyezzék ki" - fogalmazott Landman Gábor. Arra kérte Kolozsvár polgármesterét, hogy engedélyezze az Európai Nyelvi Jogok Alapítvány Amszterdam (Foundation European Language Rights Amsterdam) számára a háromnyelvű táblák kihelyezését. (4)


Romániának van kelet-európai viszonylatban a legnagyobb aranytartaléka

Világviszonylatban a 35. legnagyobb aranytartaléka a román jegybanknak van, és ezzel Románia a legjobb helyezést érte a 40 országot górcső alá vevő toplistán – idézi mai lapszámában a Ziarul Financiar a World Gold Council jelentését.

A szervezet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) adatai mentén elemzi a globális aranypiacot, az adatsorok pedig 2015 szeptemberéből származnak.

A Román Nemzeti bank (BNR) aranytartaléka 103,7 tonna (3,3 milliárd eurónak felel meg), amivel megelőz olyan országokat, mint Lengyelország, amely kelet-európai térség legerősebb gazdasága, de Ausztráliát és Indonéziát is. A lengyelek aranytartaléka 103 tonna, az ausztráloké viszont már csak kétszámjegyű, 80 tonna. Indonéziának eközben 78 tonna aranya van.

Románia előtt találjuk Koreát 104,4 tonna arannyal, illetve a tavaly súlyos gazdasági válságon átment Görögországot is a maga 133 tonnájával. (4)


Az utolsó négy között Románia az egészségügyi rendszerek európai indexében

Harmincötből harminckettedik helyre rangsorolták a hazai egészségügyi rendszert az Európai Egészségügyi Fogyasztói Index 2015-ös kiadásában (EHCI), a kezelések eredményességének tekintetében pedig utolsó helyen áll Románia. A rangsort a svéd Health Consumer Powerhouse készítette: Románia az maximális 1000-ből mindössze 527 pontot ért el, amivel csak Albániát (524), Lengyelországot (523) és Montenegrót (484) sikerült megelőznie.

Az index szerzői szerint Romániának komoly gondok vannak a román közszféra menedzsmentjével, és Albániához és Bulgáriához hasonlóan a betegellátás struktúrája elavult, emmellett a rendszer hátránya, hogy a költséges kórházi kezelést a lakosság nagyarányban veszi igénybe.    

A jelentés 48 mutatószám alapján, hat kategóriában rangsorol: a betegek jogai és tájékoztatása, kezeléshez való hozzáférés, a gyógykezelések eredményessége, a szolgáltatások változatossága és kiterjesztése, megelőzés gyakorlata és gyógyszerelltás szempontjából. A kutatásokat, nemzetközi adatokat és a betegek érdekképviseleteinél készült közvélemény-kutatások eredményeit összesítő tanulmány célkitűzése, hogy arról tájékoztasson, mennyire szolgálja ki az orvosi ellátást igénylőt a hazai rendszer.

A kezelések eredményességét illetően Románia 250-ből csak 100 pontot szerzett, így Macedóniával együtt sereghajtó lett.  (4)


Káosz és kritika kíséri a hóvihar utáni rendteremtést az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államok keleti partvidékén levonult a Jonas névre keresztelt hóvihar, de ma változatlanul jeges utak, sok helyütt megrongálódott vasúti sínek, nem működő tömegközlekedés és a lassú takarítás borzolta a kedélyeket.

Elsősorban a szövetségi főváros, Washington vezetését és Chris Christie-t, New Jersey állam kormányzóját - aki a republikánusok egyik elnökjelölt-aspiránsa - érte sok kritika. Miközben ugyanis New Yorkban már többé-kevésbé helyreállt a rend, Washingtonban még mindig nem működött a tömegközlekedés, nem sikerült még megtisztítani a legfontosabb utak mindegyikét, a fővárosban és környékén változatlanul zárva tartottak az állami intézmények, az iskolák és az üzletek jó része is.

A The Washington Postban és a regionális televíziós tudósításokban olvasható és látható panaszok szerint a lakosok elégedetlenek, a városvezetést okolják a lassúságért és a viszonylagos felkészületlenségért. Washingtonban a metró is csupán hétfő késő délután óta, és nagyon kevés vonalon közlekedik. A fővárosban és a Maryland állambeli Baltimore-ban egyébként a repülőterek már működnek, bár legalább ezerötszáz járat késik.

New Jersey államban szintén lassan haladtak a helyreállítási munkálatok. A partvidéki településeken még nem kezdődött el az áradások sújtotta területek kármentesítése, és Chris Christie kormányzó hétfői közleményében mindössze csak azt jelentette be, hogy folyik a károk felmérése, és még eldöntésre vár, hogy vajon a helyreállításhoz szükség lesz-e szövetségi pénzügyi segítségre, vagy sem. Ehhez pedig - olvasható a választási kampányáról egyetlen napra az államba visszatért kormányzó közleményében - még pár napra szükség lesz. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 275
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap