label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Tüntetésre hívja híveit a Székely Nemzeti Tanács

Tüntetésre hívja a székelyföldi autonómiatörekvések híveit március 10-re, a Székely szabadság napjára Marosvásárhelyre és Románia külképviseletei elé a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

A sajtóhoz ma eljuttatott közleményében Izsák Balázs SZNT-elnök arra buzdította Székelyföld lakóit, hogy emlékezzenek meg a Székely szabadság napjáról, aki pedig teheti, menjen Marosvásárhelyre, hogy békésen, méltósággal nyilvánítsa ki a közösség autonómiaigényét. Az SZNT elnöke arra kérte a magyar pártokat, civil szervezeteket, a magyar történelmi egyházak gyülekezeteit, hogy legyenek részesei az előkészületeknek, és ösztönözzék részvételre a székelyeket és egész Erdély magyarságát. Kérte ugyanakkor a nagyvilágban élő magyarok szervezeteit, hogy március 10-én Románia külképviseletei előtt fejezzék ki szolidaritásukat a székely autonómiamozgalommal.

"A Székely szabadság napján megszámláltatunk itthon és a nagyvilágban. Készüljünk úgy, hogy ne találtassunk híjával!" - fogalmazott Izsák Balázs. Megjegyezte, hogy a hatóságok általi megszámláltatás mellett "megmérettetik hűségünk hagyományainkhoz és céljainkhoz, megmérettetik kollektív bölcsességünk és méltóságunk, megmérettetik az erkölcsi erő, amely tizennegyedik éve szembesíti a román hatóságokat és ország-világ közvéleményét a székelyek akaratával", a területi autonómia követelésével.  (4)


Predoiu: a PNL megszavazza Gabriel Oprea mentelmi jogának megvonását

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megszavazza az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) kérését Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes ügyében – jelentette be ma Cătălin Predoiu, a PNL első alelnöke.

„A PNL megtartja szokását, miszerint megszavazza a mentelmi jog megvonását, hogy szabad kezet adjon az igazságszolgáltatásnak a vizsgálódásra” – nyilatkozta Predoiu.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészeinek meg kell szerezniük a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy Gabriel Oprea ellen bűnvádi eljárást indíthassanak. A DNA főügyésze ezért elküldte az ügyről szóló jelentést a főügyésznek, hogy a szenátust is értesítse, illetve 15 kötetnyi dokumentumot, az eljárási ügyirat másolataival. (4)


Bűnvádi eljárás indítására kér jóváhagyást a DNA a hivatali visszaéléssel vádolt Oprea ellen

Bűnvádi eljárás indítására kér jóváhagyást a DNA a hivatali visszaéléssel vádolt Gabriel Oprea szenátor, volt belügyminiszter ellen, amiért kiszállásaira rendőri kísérettel járt. A szolgáltatást egy írásbeli megegyezés alapján törvénytelenül használhatta Tiberiu Nițu főügyész is.

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) ügyészeinek meg kell szerezniük a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy Gabriel Oprea ellen bűnvádi eljárást indíthassanak. A DNA főügyésze ezért elküldte az ügyről szóló jelentést a főügyésznek, hogy a szenátust is értesítse, illetve 15 kötetnyi dokumentumot, az eljárási ügyirat másolataival.

A DNA szerint Oprea kétrendbeli hivatali visszaélést követett el, az egyik az volt, hogy arra használta a belügyminisztérium humán és anyagi erőforrásait, hogy illegálisan biztosítsa magának a forgalmi rendőrség általi felvezetést a miniszterként tett kiszállásaihoz, a másik pedig az, hogy olyan írásbeli megegyezést írt alá, amelynek alapján Tiberiu Nițu főügyész is illegálisan használhatta a rendőri felvezetést kiszállásoknál.

2014 januárja és 2015 novembere között Gabriel Oprea a belügyminiszteri tisztséget töltötte be, 2014 márciusától pedig a nemzetbiztonságért felelős miniszterelnök-helyettes is ő volt. Ez alatt az idő alatt a tisztségviselő folyamatosan a forgalmi rendőrség felvezetése mellett végezte kiszállásait, amivel megszegte a 2002/195-ös, a közúti forgalomról szóló sürgősségi kormányrendelet eljárási szabályzatát, amelyet a 2006/1391-es számú rendelettel hagytak jóvá, és amely szerint rendőri felvezetéshez csak Románia elnökének, a parlament két házelnökének, illetve a miniszterelnöknek van joga, mutat rá a DNA. (4)


Kolozsvári fotóst is díjazott a MÚOSZ

Tranzitország című sorozatával Fazekas István (HVG) nyerte el a 34. Magyar Sajtófotó Pályázat nagydíját, az André Kertész Nagydíjat pedig Déri Miklós (Déri és Társa Bt.) kapta meg A roma test politikája –­ Nincs ártatlan kép című sorozatáért – jelentették be a szervezők a mai budapesti eredményhirdetésen. 

A legjobb hírképért járó Escher Károly-különdíjjal Illyés Tibort (MTI/MTVA), a legjobb kollekcióért odaítélt Munkácsi Márton-díjjal Móricz ­Sabján Simont (Népszabadság) jutalmazta a zsűri; a megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Komka Péter (MTI/MTVA), a 30 év alatti legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter pedig a kolozsvári Bánhegyesy Antal (szabadúszó, képünkön) lett. 

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) által meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázatra 240 szerző 2492 pályaművel pályázott sikeresen. A díjazott munkákból március 24-én a Capa Központban nyílik kiállítás. (8)

(Fotó: Facebook)


Hét évre javítóintézetbe zárnak egy tinédzsert, mivel meggyilkolt egy fiatalt

Brassó megyei Apácáról származó 17 éves tinédzsert ítélt jogerősen hét év fogva tartásra egy javítóintézetben a brassói táblabíróság, mivel késsel, nyílt utcán meggyilkolt egy azonos korú fiatalt.

A gyilkosság 2015. augusztus 10-én történt egy apácai utcán, miután egy ittas állapotban levő fiatal kést emelt vele egykorú barátjára.

Verekedni kezdtek, az első pedig nyak tájékán megvágta a másikat. Ugyanakkor megsebesített egy gyereket is, aki az áldozat rokona volt, ő is életveszélybe került – részletezte Liviu Naghi, a Brassó megyei rendőrség szóvivője.

A két sebesültet súlyos állapotban szállították kórházba, a 17 éves fiatal pedig rövid időn belül életét vesztette.

A támadót rögtön előállították a rendőrök, augusztus 11-én pedig előzetes letartóztatásba helyezték a kiskorúakkal foglalkozó brassói törvényszék értelmében. (4)


Három nap után újra működik a Bâlea-tavi drótköteles felvonó

Pénteken újra beindították a Bâlea-tavi libegőt, miután három nappal ezelőtt meghibásodott, és több mint 70 turista fent rekedt a hegyen. Őket két helikopterrel szállították biztos helyre.

A Bâlea-tavi drótköteles felvonót működtető cég szóvivője, Lidia Bădilă azt mondta, a szerkezetet 15 órakor üzemelték be újra, miután a szerelőknek sikerült elhárítaniuk a kedden bekövetkezett meghibásodást.

„Azok, akik szeretnének feljutni a 2034 méteres magasságba, a megszokott órarend szerint, 9 és 17 óra között tehetik azt meg” – mondta el Bădilă.

A Bâlea-tavi felvonó kedd délután hibásodott meg, így az a több mint 70 turista, aki kedden felment a tóhoz, már nem tudott lejönni. A keddről szerdára virradó éjjelen a helyszínen ragadt kirándulók ingyenes szállást és meleg vacsorát kaptak a környékbeli menedékházaknál. A fent rekedt 72 turista közül 34 gyermek, ők Krajováról érkeztek a tóhoz.

A turistákat szerdán egy Bukarestből és egy Kolozsvárról érkezett helikopterrel szállították Kercisóra település közelébe, ahol a rohammentő-szolgálat (SMURD) orvosai vizsgálták meg őket. Kercisórán a Szeben megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség fűtött sátrat állított fel. (4)


Australian Open - Udvardy búcsúzott

A juniorok között szereplő Udvardy Panna egyesben és párosban is kiesett az ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

A magyar játékos a Grand Slam-torna honlapja szerint a második fordulóban, a 32 között 6:4, 6:2-re kikapott az indiai Karman Thanditól, párosban pedig az osztrák Mira Antonitsch oldalán szenvedett vereséget a nyitókörben.

Piros Zsombor már korábban befejezte szereplését Melbourne-ben, így a három magyar junior közül már csak a világelső Valkusz Máté van versenyben, akit egyesben és párosban is az első helyen emeltek ki. (4)


Túlterhelheti a német szociális ellátórendszert az uniós bevándorlás

A szociális támogatás szabályozása miatt túlterhelheti a német ellátórendszert az uniós tagállamokból érkező bevándorlás - figyelmeztet a német városi és települési önkormányzatok szövetsége (DStGB) a Die Welt című lap mai összeállítása szerint.

Az önkormányzatok felé "hatalmas költséglavina közelít" - mondta  Gerd Landsberg, a nagyjából 14 ezer önkormányzatot összefogó szövetség ügyvezetője. Rámutatott, hogy a szövetségi szociális bíróság ítéletei alapján az uniós tagállamokból érkezett, rászoruló bevándorlók hat hónapi németországi tartózkodás után jogosultságot szereznek szociális támogatásra.

A szövetség számításai szerint rövidesen 130 ezer uniós bevándorló szerezhet jogosultságot, ami éves szinten 600 millió eurós költség a menekültválság miatt eleve szorult pénzügyi helyzetben lévő önkormányzatoknak.

Az Európai Unió Bírósága az utóbbi két évben több döntésével megerősítette a német álláspontot, miszerint az állam megtagadhatja a munkanélküli segélyt az uniós társállamokból származó olyan bevándorlóktól, akiknek nincs munkájuk és azzal a céllal költöznek Németországba, hogy hozzáférjenek az ellátórendszer juttatásaihoz.

Az önkormányzatoknál igényelhető szociális támogatásra viszont egyelőre nem vonatkozik ez a korlátozás, és az állami munkanélküli ellátás  leggyakoribb formája - az úgynevezett Hartz IV ellátás - éppen akkora támogatást jelent, mint az önkormányzati szociális segély, ami "végzetes"  ösztönző erő lehet, tekintve, hogy a német szociális segély nagyobb, mint az ipari munkások fizetése a legszegényebb uniós tagállamokban - figyelmeztet a DStGB. (4)


Eladta romániai üzletét az amerikai McDonald's gyorsétteremlánc

Eladta romániai üzletét az amerikai McDonald's, amelynek a 67 étteremből álló hálózatát egy máltai vállalat fogja működtetni franchise rendszerben - közölte mai elektronikus a Ziarul Financiar.

A gazdasági újság szerint a máltai Premier Capital további öt országban működteti már franchise rendszerben az amerikai vállalat összesen 64 éttermét. A máltai cég honlapja szerint Észtországban, Lettországban, Litvániában, Görögországban és Máltában vannak jelen.

Romániában az amerikai vállalatnak 67 gyorsétterme van, így a máltaiak számára Románia lesz a legnagyobb piac.

Az újság szerint a felek már nyár óta tárgyaltak, ugyanis a McDonald's számára nem volt kifizetődő, hogy közvetlenül legyen jelen a román piacon.

A McDonald's Romániában évente mintegy 100 millió euró árbevételt ért el, és a legnagyobb étteremláncnak számít. Az újság információi szerint a megállapodás a hétvégén jött létre, de a felek nem nyilatkoztak a tranzakció részleteiről.

Az amerikai gyorsétteremlánc 1995-ben nyitotta meg első üzletét Romániában, ahol mostanáig közvetlenül volt jelen, ellentétben főbb vetélytársaival (KFC, Pizza Hut, Subway), amelyek eleve franchise hálózat kialakításával léptek be a román piacra. (4)


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 433
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap