label_szabadsag
Magunkról | Kapcsolat | Munkatársak
Hu Ro En
Napirenden Kult-Túra Vélemény Körkép Sport Mozaik Hirdetés/Reklám Opera EU-világ Életmód Bulvár Művelődés Campus
Számítástechnika Gazdaság Állatbarát Egészségügy Riport Decibel Motorház Tudomány Totyogó Bonifácz Élő emlékezet Világjáró
Archívum

Cikkek [Újság]| Cikkek [Web]| Gyorshírek| Az Ön híre| 2007. november 5. előtt| Digitalizált archívum

« vissza

Gyorshírek
Gumilövedékes fegyverével védekezett az Udvarhelyi Híradó napilap főszerkesztője: megverték egy szórakozóhelyen

Önvédelmi gumilövedékes fegyverével védekezett szombaton hajnalban egy székelyudvarhelyi szórakozóhelyen történt összetűzésben Szőke László, az Udvarhelyi Híradó helyi napilap főszerkesztője – közölte a Székelyhon portál.

Az összetűzésben négyen megsérültek, két embert a kórház sebészeti osztályára utaltak. Gheorghe Filip, a Hargita megyei rendőrkapitányság szóvivője a portálnak elmondta, a hajnalban történt incidens egy régebbi nézeteltérésre vezethető vissza.

Hozzátette, a helyszínre riasztott bevetési egység megállapítása szerint egy székelyudvarhelyi férfi rátámadt, majd ököllel többször megütötte Szőke Lászlót, aki a földre kerülve elővette engedéllyel tartott gumilövedékes fegyverét és több lövést is leadott támadójára.

A lövésektől a támadó és társa, illetve egy a közelben tartózkodó fiatal is megsérült. „Az összetűzésben használt fegyvert lefoglalták, az ügyben rendbontás, bántalmazás és engedéllyel tartott lőfegyver jogtalan használata miatt indítanak eljárást” – idézte a Székelyhon portál a szóvivőt.

Szőke László a Székelyhonnak elmondta, kétszer verték meg szombat hajnalban a szórakozóhelyen. Az első után a támadó távozott, majd később visszatérve újból bántalmazta. A főszerkesztő elmondása szerint többször kérte a lokál vendégeit, hogy hívjanak rendőrt, de ezt senki nem tette meg, és senki sem próbált a segítségére sietni.

Szőke László az elmúlt években többször írt tényfeltáró cikkeket a székelyudvarhelyi alvilágról, amiért többször megfenyegették, és meg is támadták. (13)

FOTÓ: tusvanyos.ro


Elutasították az 1989-es forradalom dossziéjának újranyitására irányuló keresetet

Bíróságon sem sikerült elérnie az 1989-es forradalom újbóli kivizsgálását a forradalmárokat tömörítő bukaresti December 21-e Egyesületnek: miután a katonai ügyészség tavaly októberben megszüntette az újranyitással összefüggő nyomozást, pénteken a legfelső bíróság elutasította a dosszié lezárása ellen emelt óvást.

A December 21-e Egyesület több tagja korábban pert nyert az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), amely elmarasztalta Romániát, amiért nem szolgáltatott igazságot a forradalom sebesültjeinek és a halálos áldozatok hozzátartozóinak.

A strasbourgi bíróság döntése után 2014-ben az egyesület a román katonai ügyészéghez fordult, hogy derítse ki: kit terhel büntetőjogi felelősség a sortüzekért, gyilkosságokért, kínzásokért és egyéb erőszakos cselekményekért, amelyekben 709-en meghaltak és több mint kétezren megsérültek, továbbá 924 embert bebörtönöztek.

A vádhatóság ezt arra hivatkozva utasította el, hogy a panaszosok által jelzett bűncselekmények elévültek, vagy közkegyelem hatálya alá estek, vagy nem szerepelnek a büntető törvénykönyvben, vagy meg sem történtek.

A katonai ügyészség tavaly októberi közleménye szerint az 1989-es események miatt korábban 4544 büntetőper indult, amelyekben 25 tábornokot és 170 alacsonyabb rangú katonát állítottak bíróság elé.

A December 21-e Egyesület elnöke, Teodor Maries az elutasításra reagálva kifejtette: a korábbi kirakatperek csak néhány bűnbakot juttattak rövid időre rács mögé, a forradalomban történt bűncselekmények kivizsgálásának elutasításával pedig Románia „semmibe veszi a strasbourgi bíróságot és az emberi jogokat”.

Az egyesület a legfelső bíróságtól azt kérte, hogy kötelezze a katonai ügyészséget a vizsgálat lefolytatására. A legfelső bíróság azért utasította el az egyesület fellebbezését, mert nem találta perképesnek. (13)


FOTÓRIPORT – Átadták az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjakat

Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is három kategóriában osztotta ki az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért Díjat az RMDSZ: Fekete Vince az irodalom, Molnár Levente az előadóművészet, Onucsán Miklós pedig a képzőművészet terén kifejtett tevékenységéért vehetett át kitüntetést pénteken este, a kolozsvári Kaszinóban tartott ünnepségen.

A díjjal azokat a művészeket jutalmazzák, akik az erdélyi magyar kultúra átörökítéséhez, megismertetéséhez kiemelt módon hozzájárulnak.

Az RMDSZ, a Communitas Alapítvány és a Kós Károly Akadémia Alapítvány által immár második alkalommal odaítélt, Erdélyért elnevezésű díjat Egyed Ákos történész kapta. Fotóriportunk itt látható. (8)

 


Vízilabda Eb: Bronzérmes a Benedek-csapat

A magyar férfi vízilabda-válogatott bronzérmet szerzett a belgrádi Európa-bajnokságon, miután a szombati zárónap helyosztóján 13–10-re legyőzte a tavaly vb-harmadik görög csapatot.

A magyar férfi válogatott 24. érmét szerezte az Európa-bajnokságok történetében, 12 győzelem és hat második hely után hatodik alkalommal lett bronzérmes. (13)

Fotó: Hosnyánszky Norbert a Magyarország–Görögország mérkőzésen – MTI/Koszticsák Szilárd


Vízilabda Eb: Románia a 10. helyen végzett

A 10. helyen zárta a belgrádi Európa-bajnokságot Románia válogatottja, miután a 9. helyért rendezett mérkőzésen 12–6 (6–1, 2–1, 2–1, 2–3) arányban kikapott Franciaországtól.

Az már korábban eldőlt, hogy Románia részt vehet a trieszti olimpiai selejtező tornán, ahol a fennmaradt négy riói „jegyért” még Magyarország, Olaszország, Spanyolországm Oroszország, Németország, Hollandia, Szlovákia, Kanada, Kazahsztán és a Dél-Afrikai Köztársaság száll vízbe.

A torna sorsolását ma este tartják. (13)


Alpesi vk: Miklós Edit hatodik lesiklásban, Vonn rekordot döntött

Miklós Edit az idénybeli legjobb eredményét elérve hatodik lett a női alpesi sízők világkupa-sorozatának Cortina d'Ampezzóban rendezett szombati lesiklóversenyén, amelyet az amerikai Lindsey Vonn nyert meg, s ezzel rekordot döntött.

A 31 éves Vonn – aki a szakág címvédője – pályafutása 37. sikerét aratta lesiklásban, ezzel ő a szakág valaha volt legsikeresebb női alpesi sízője.

Az összes szakágat tekintve immár 74 vk-diadalnál járó Vonn mögött ezúttal a kanadai Larissa Yurkiw végzett a második, az összetett pontversenyben vezető svácji Lara Gut pedig a harmadik helyen.

Eredmények, női lesiklás: 1. Lindsey Vonn (amerikai) 1:37.01 perc, 2. Larissa Yurkiw (kanadai) 1:37.29, 3. Lara Gut (svájci) 1:37.68, ..., 6. Miklós Edit 1:38.09.

A szakági vk állása 5 futam után (még 4 van hátra): 1. Vonn 400 pont, 2. Yurkiw 278, 3. Cornelia Hütter (osztrák) 275,...13. Miklós Edit és Margot Bailet (francia) 101-101. (13)


Nőtt a bécsi múzeumok látogatottsága tavaly

Nőtt a bécsi múzeumok látogatottsága tavaly: 2014-hez képest mintegy 5 százalékkal több, csaknem 5 millió embert fogadtak.    A nyilvánosságra hozott lista az állami fenntartású múzeumok, vagyis a Szépművészeti Múzeum (KHM), a Belvedere, a Természettudományi Múzeum (Naturhistorisches Museum), az Albertina, a Modern Művészetek Múzeuma (mumok), az Iparművészeti Múzeum (MAK), a Műszaki Múzeum (Technisches Museum) és az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) múzeumi részlegének 2015-ös látogatószámait összegezte. A MAK tárlatait 2015-ben 160 ezren látták, 44 százalékkal többen, mint 2014-ben. Külön felmérés nem készült az egyes tárlatok látogatószámáról, azonban a szervezők tapasztalatai alapján a századforduló modern építészetéről rendezett tárlat, a Vienna Biennále művészeti esemény és a még futó kiállítás, Stefan Sagmeister osztrák grafikusművész műveinek bemutatója volt igazán sikeres - tájékoztatta a MAK sajtóosztálya az MTI-t. A Belvedere kiállításait tavaly 1,27 millióan látták, 18 százalékkal több vendéget fogadott a múzeum, mint egy évvel korábban. A gyűjteményből az Obere Belvederét látogatták a legtöbben, mintegy 740 ezren, az Untere Belvederét mintegy 400 ezren keresték fel. A Szépművészeti (KHM) és a Műszaki Múzeumot 4-5 százalékkal kevesebb látogató kereste fel tavaly, mint 2014-ben. A KHM azonban így is a leglátogatottabb múzeum volt Bécsben 2015-ben, csaknem 1,38 millióan tekintették meg a kiállításait. A bécsi Szépművészeti Múzeum 2016-ban ünnepli fennállásának 125. évfordulóját, a márciusban nyíló jubileumi kiállítás az ünnep tematikáját járja körbe a különböző korok művészeti alkotásain keresztül. Szintén tavasszal Ferenc József halálának 100. évfordulója alkalmából szerveznek kiállítást, ősszel pedig Edmund de Waal angol kortárs képzőművész alkotásait mutatják be. A bécsi Albertina nyolc százalékkal több, 650 ezer látogatót vonzott, a Modern Művészeti Múzeum (mumok) pedig tizenhárom százalékkal többet. (3)

 


Davosi Világgazdasági Fórum: drogos katonák őrködtek

Füvet és kokaint szívott tizenkét, a davosi Világgazdasági fórum biztonságának szavatolásával megbízott svájci katona - derült ki a svájci hadsereg szóvivőjének tájékoztatásából. Stefan Hofer közölte, hogy a katonákat felfüggesztették. Elmondta azt is, hogy öten fogyasztottak mindkét kábítószerből, egyiküknél pedig három grammnál több kokaint találtak.
Hofer tudatta: a kokaint fogyasztó katonák közül négyet hazaküldtek, ellenük fegyelmi eljárás indul, az ötödik ellen viszont kábítószerbirtoklás miatt az ügyészség indított eljárást. A másik hét katona laktanyafogságba került Davosban. A szóvivő elmondta, a davosi fórum biztonságát 4500 katona felügyeli, az incidens semmilyen fenyegetést nem jelentett. (MTI)3


Megbénította a vihar az Egyesült Államok keleti partvidékét – 1922 óta nem volt ilyen

Megbénította a vihar az Egyesült Államok keleti partvidékét szombaton: több mint huszonnégy órája folyamatosan szakad a hó ebben a térségben. 

Az óriási téli vihar, amelyet az amerikai média „szörnyviharnak” keresztelt el, a meteorológusok pedig „Jones” néven emlegetik, mintegy nyolcvanötmillió embert érint.

Péntektől vasárnapig több mint hétezer repülőjáratot töröltek. Tizenegy szövetségi államban hirdettek rendkívüli állapotot. Kentuckyban harmincöt mérföldes kocsisor torlódott fel és ragadt a hóban az egyik országúton, Észak-Karolinában százezren maradtak áram nélkül, Virginiában pedig péntek óta csaknem ezer balesetet regisztráltak a rendőrök.

A szövetségi főváros, Washington körüli elővárosokban arra lehet számítani, hogy a mostani hóvihar nagyobb lesz, mint az eddig tapasztalt legnagyobb vihar, amely 1922-ben sújtotta a fővárost és környékét. (13)


Amerikai konzervatív értelmiségiek foglaltak állást Donald Trump ellen

Az egyik legtekintélyesebb és legbefolyásosabb amerikai konzervatív orgánumban, a National Review című lapban huszonkét mértékadó értelmiségi közösen támogatta a lap szerkesztőségi állásfoglalását Donald Trump, republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen. Ezzel kirobbant a nyílt vita a republikánusok körében a pillanatnyilag legnépszerűbb elnökjelölt-aspiráns miatt.         A magazin az amerikai konzervatívok ikonikus orgánuma. William Buckley, híres katolikus gondolkodó alapította 1955-ben, s azóta a lap valamennyi fontos, az amerikai politikát és társadalmat érintő kérdésben hallatja a hangját.
    A most megjelentetett szerkesztőségi cikk politikai opportunistának minősíti Donald Trumpot, s egyértelműen kifejti, hogy a milliárdos üzletember miért nem konzervatív és miért nem ő lenne a megfelelő elnökjelölt a republikánusok számára. Például azért - írja a vezércikk -, mert Trumpot a szabadon áramló populizmus és az erőskezű emberek iránti rokonszenv jellemzi.
    Ezzel az állásfoglalással, alig pár nappal az iowai jelölőgyűlés előtt, a National Review szinte háborút indított Trump ellen. Donald Trump mikroblogban üzent: kudarcos és halódó lapnak nevezte a National Review-t. (forrás MTI) 3


  « Első oldal    1    Utolsó oldal »  Az Ön híre
Mihálik András könyvbemutatója
...
Hír feltöltéséhez kérjük, jelentkezzen be itt.
 Az összes ÖN híre  Legutóbbi hozzászólások
A legutóbbi öt hozzászólás.
  • Arnika: YESSS!
  • arnika: Eso utan koponyeg... negy ev alatt nem volt ido lepni? Szep lassan, egyenkent ki...
  • Bela: Szuper az ujsag cikk.En a Tokoz negyedben szulettem es csak a nagy szuloktol hal...
  • Iczig: nem igazan erdekel....
  • B.Gy: ezt érdemes minden kolozsvárinak elolvasnia:
    Jeszenszky Géza...

Kommentálható tartalmak
A legutóbbi öt kommentálható tartalom.
Te is tudod a helyes válaszokat! Vagy vannak fejtörő kérdéseid?
Ingyenes, magyar nyelvű kvízverseny a Bulgakovban
VIDEÓ - Kolozsváron tartottak bemutatót a Sztánai Lovasok
FOTÓRIPORT - Ismét kvízverseny a Bulgakovban, ismét agymozgató kérdések…
VIDEÓINTERJÚ - 27. Tusványos: Melyik mértékű bérszakadék esetében már nem kecseg...
VIDEÓRIPORT - Lóháton, nomád stílusban Porolissum meghódítására
 Az összes kommentálható tartalom  

Szavazógép
Önt zavarta az Untold feszivál zaja?
Ittam két sört, betettem a füldögót, aludtam
Igen, nagyon hangos volt a zene
Nem zavart
Eddigi szavazatok száma:553
Korábbiak  

Legolvasottabb tartalom
Az elmúlt 3 nap legolvasottabb tartalmai.Üzenőfal
Üzenetének elküldésére kérjük, jelentkezzen be.

Reklámajánlat
Apróhirdetési díjszabások (letöltés)
Tarife pentru marea reclama (în varianta tipărită a ziarului) (letöltés)
Reklámdíjszabás - a nyomtatott újságban (letöltés)
Tarife la mica publicitate (varianta tiparita) (letöltés)
Politikai reklámdíjszabás (letöltés)
Reclama politica (letöltés)
Advertising prices (letöltés)

Legutóbb regisztráltak
Üdvözöljük legutóbb regisztrált tagjainkat: ssandorr, kiseniko, Kszaniszlo, Cosmetic Plant, 64petrik.
Regisztrált tagok száma: 4095.
 Regisztráció  

On-line felhasználók
Regisztrált: 0
Vendég: 338
Bejelentkezett felhasználók:
Impresszum Adatvédelem Software development by Codespring. Web hosting by Codespring.
Támogatók:
Communitas Alapítvány Communitas Alapítvány
Hungarian Human Rights Foundation Magyar Emberi Jogok Alapítvány - Hungarian Human Rights Foundation (HHRF - New York).
Bethlen Gábor Alap Bethlen Gábor Alap